Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

Po paru miesiącach załatwień, przekształceń i innych czasochłonnych zajęć - dzisiaj dostałem pierwszą koncepcję naszego konkursowego po zmianach. Kiedyś pytałem Was - czy ktoś budował M02 bez garażu - niestety nikt takiego nie miał. Wczoraj znalazłem jedynie Szejensa, który takową wersję ma. I to bardzo ładną :)

Poniżej zamieszczam rzuty mojej koncepcji. Proszę o wszelkie uwagi i pozdrawiam. Mam nadzieję, że w maju ruszymy.

parter:

http://img144.imageshack.us/img144/3418/parter.jpg

piętro:

http://img293.imageshack.us/img293/9943/pietroc.jpg

My też rozważaliśmy kiedyś taki wariant, ale skończyło się na innym projekcie z tej rodziny.

Mam wątpliwości co do przedsionka 1.8 (6.12 m2). Potrzebujecie "kuchennego wejścia" do domu? Ktoś w tym wątku robił przejście z domu do kotłowni z łazienki pod schodami. Można by tym przedsionkiem powiększyć kuchnię - bo 13.8 m to mało na zamkniętą kuchnię z wygodnym stołem do jedzenia? Ścianę nośną trzeba by wtedy zastąpić podciągiem i słupem...

Druga uwaga to dwa wejścia do salonu - rozważcie ustawienia mebli, czy nie byłoby lepiej jedno (po byłej kuchni) zlikwidować. Oczywiście tylko wtedy, gdy jadalnia jest w kuchni. Jest problem, gdy ciągi komunikacyjne wszędzie przecinają salon, nie można zgrabnie rozstawić mebli. Sama właśnie głowię się nad podobnym problemem.

Pzdr Basia

Witajcie,

Po paru miesiącach załatwień, przekształceń i innych czasochłonnych zajęć - dzisiaj dostałem pierwszą koncepcję naszego konkursowego po zmianach.

Poniżej zamieszczam rzuty mojej koncepcji. Proszę o wszelkie uwagi i pozdrawiam. Mam nadzieję, że w maju ruszymy.

Nie bardzo wiem po co Wam to boczne wyjście, ale skoro je zaplanowaliście to pewnie macie jakieś istotne powody. :) I mnie też się "nie widzi" taki przedsionek.

O ile się dopatrzyłem to nie przedłużacie domu, czy się mylę?

Na górze macie prawie jak u nas - mała rada wydaje mi się, że drzwi do garderoby powinny otwierać się na zewnątrz po pierwsze dlatego, że dzięki temu będzie więcej miejsca po drugie dlatego, że przepisy wymagają aby drzwi do pomieszczeń mniejszych niż ileś tam m2 (i łazienek i wc) otwierały się na zewnątrz. Podobną uwagę mam do pomieszczeń 1.6 i 1.7 na dole.

A i jeszcze jedno - jak rozwiązujecie kwestię wentylacji w kuchni, bo nie widzę na rzutach żadnego dodatkowego ciągu/komina ?

Ale generalnie jest ładny :)

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Ya

Mi się przede wszystkim nie podoba, ze miedzy kuchnia, a salonem jest komunikacja i zgadzam sie z powyzszymi uwagami Konkursowiczów.

My jutro zasypujemy fundamenty, jak pogoda pozwoli w poniedzialek zalewamy chudziakiem i jest stan 0 :D

Beton kom na ściany kupiony.

dekarza i materiały dogadujemy :wink:

Witajcie,

Dziękuję za zainteresowanie i uwagi.

- wejście boczne - zaprojektowaliśmy, gdyż z tamtej strony będzie garaż/wiata i łatwiej będzie wnosić konfitury i ziemniaki :)

- cały ten niby przedsionek 1.8 będzie bez ścian działowych, będzie jedno duże pomieszczenie gospodarcze/spiżarnia

- Basia - kuchnia w standartowym projekcie ma 7m2. W naszej 14 metrowej spokojnie zmieści się mały okrągły stół do rodzinnych śniadań i kolacji. Salon planujemy zagospodarować dużym stołem i kompletem wypoczynkowym, plus ewentualnie TV. Pomysł z ogromnym salonem i kuchnią po prawej stronie podpatrzyliśmy w wersji konkursowego M02b.

- Ya - nic nie zwiększaliśmy, jedynie przeprojektowaliśmy wiatrołap, tak, żeby nie zabierać powierzchni z domu i żeby z kuchni do salonu przechodziło się w miarę bez utrudnień. Dzięki za podpowiedź z drzwiami. Też dzisiaj o tym myślałem i zmienimy to w projekcie. W tych rzutach nasz architekt nie uwzględnił komina, w ścianie przy łazience. On będzie. Do niego doprowadzimy wentylacje z kuchni kanałami.

Pozdrawiam.

Witajcie,

Po paru miesiącach załatwień, przekształceń i innych czasochłonnych zajęć - dzisiaj dostałem pierwszą koncepcję naszego konkursowego po zmianach. Kiedyś pytałem Was - czy ktoś budował M02 bez garażu - niestety nikt takiego nie miał. Wczoraj znalazłem jedynie Szejensa, który takową wersję ma. I to bardzo ładną :)

Dzięki bardzo :) . Fajnie rozplanowana góra, chyba nawet bardziej mi sie podoba niż moja. U nas trochę brakuje dużej garderoby. Sa co prawda dwie ale nie wielki i pewnie się to nam czkawką odbije w przyszłości. No ale coś za coś. Widze że też zrezygnowałeś z komina czyżby mechaniczna + reku ???

Po co Ci tak duża ściana w środku salonu? Wiem że to wyzwanie dla konstruktora żeby tak przeliczyć konstrukcję stropu żeby bez podparcia utrzymała sią na powierzchni prawie 8 x 8 m ale da się. A tak to co zyskałeś wyrzucając kuchnię sam sobie ograniczasz. Po wejściu do domu nie bedziesz widział dużej przestrzeni tylko wąski korytarz do tarasu. Przemyśl to jeszcze.

U nas strop jest co prawda zazbrojony jak bunkier ale efekt otwartej przestrzeni był wart tego. Ostatecznie mogą przeciez dać belkę wewnątrz stropu i podeprzeć ją tuż koło komina. i tak wkład jest szerszy wieć obudowa go zamaskuje. Ja u siebie wpadłem na to już po wylaniu posadzek wieć nic już nei mozna było zrobić. Dzięki Bogu pręty fi 16 i beton B25 dodatkowo zagęszczany wibratorem to mocna konstrukcja więć strop do tej pory siadł tylko o 1,5 cm z 5 cm jakie przewidziłą konstruktor na menisk i już nie widze żeby siadał.

:D od przedwczoraj mamy zeróweczkę :D

ściany zaczynają rosnąć, az milo patrzeć :D

wszystko jest udokumentowane. mama nadzieję dzisiaj uzupelnic galerię :wink:

No ładne cacko !

Niech się mury pną do góry..." gratuluję i zazdroszczę. U nas tak będzie po świętach.

Pozdrawiam

Ya

Szejens nie wczytuj sie tak hehe :wink:

Dzis mielismy rozpoczęcie sezonu w rowerkowaniu, ale nie o tym, nie o tym, nie o tym ... tak z kilometr od nas (w Str. Miłosnej) ostał się konkursowy w powiekszonej wersji :D na mapce go nie ma, a tymczasem na dachu Domino sie blyszczy :D

Z bieżączki to okna, drzwi zew i brame KAŻĄ wybierac .... ciezko, za duzy wybór, az w glowie sie od tej róznorodnosci kreci :(

Piotr Nowy pyta o postępy... Oj dzieje się dzieje i to tyle, że czasu brak na pisanie. Położyliśmy dachówkę Robena, miała być zielona cementowa, ale troszkę taniej dostaliśmy ceramikę w graficie. Okna wstawione w Prima Aprilis :lol: , ale na szczęście nie byl to żart. Okna firmy Jezierski z pakietem trzyszybowym w kolorze orzecha, śliczności.

Bramę już mamy zamówioną i największy problem z drzwiami wejściowymi, ponieważ nie możemy się jeszcze zdecydować, a dom musimy zamknąć, bo elektryk przychodzi kłaść kable jeszcze w kwietniu.

Aha mamy już wymurowane kolumny klinierowe i cóż po ociepleniu styropianem wyszły na bardzo potężne.... Może nie będzie to bradzo źle wyglądało :-? Ale wśród wszystkich konkursowiczów, chyba wygrywamy w grubości słupów klinkierowych :wink:

Kochani powiedzcie mi jakie macie wymiary drzwi wewnętrznych na poddaszu (otworu)? Ja mam jak na razie otwór wysoki na 2,15 i niewiem czy to nie za mało a niemam jeszcze wylewki.... słyszałem że standardowe drzwi potrzebują w swietle 2,07-2,08. Jeśli tak to odejmując 2 cm na podłoge zostaje mi miejsce na 5-6 cm wylewki a to mało. podłogówka się nie schowa...

pozdrawiam Q