Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanko dachowe.

Czy ktoś robił pełne deskowanie pod dachówkę w Konkursowym?

Ze zdjęć widzę, że chyba mkcocayna ale może jeszcze ktoś...

Zabili mi ćwieka na moim dzienniku i w wątku dot. pełnego deskowania i nie wiem czy warto czy odpuścić sobie i zostać przy bardzo dobrej folii (podobno 30 lat gwarancji itp). Rozważałem pełne deskowanie jak miałem pomysł krycia gontem, ale przy dachówce uznałem, że nie warto. Może robię błąd? :roll:

My założyliśmy pełne deskowanie z kilku powodów. Pierwszy to to ze strop był lany więc na ponad połowę dachu mieliśmy deski z szalunków a po drugie usztywniło to znacznie konstrukcję dachu, po trzecie dekarze twierdzili ze folia paroprzepuszczalna to mit bo pory się zatykają i po chwili masz szklarnie na poddaszu która namacza wełnę z ocieplenia.

W garażu już tak nie szaleliśmy kosztowo o położona jest membrana i powiem Ci że faktycznie jakoś mnie nie przekonuje. W części miejsc już się porwała od wiatru szczególnie przy krokwiach (nie mamy jeszcze tynku wiec wiatr hula miedzy krokwiami) .

I na garażu i na domu mamy dachówkę cementową.

A jeszcze jedno pytanie co oznacza fix w ramie i fix w skrzydle?

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fix w skrzydle wygląda tak jakby okno było otwierane - tyle, że nie ma klamki:

http://www.oknonet.pl/img/produkty/eko-okna_9a521775fe.jpg

Fix w ramie wygląda tak, że po prostu nie ma skrzydła okiennego - jest sama rama z szybą wewnątrz:

http://www.oknonet.pl/img/produkty/eko-okna_5b9480a177.jpg

Fotki nie są najlepsze ale może da się na nich coś zobaczyć.

Mam pytanko dachowe.

Czy ktoś robił pełne deskowanie pod dachówkę w Konkursowym?

Ze zdjęć widzę, że chyba mkcocayna ale może jeszcze ktoś...

Zabili mi ćwieka na moim dzienniku i w wątku dot. pełnego deskowania i nie wiem czy warto czy odpuścić sobie i zostać przy bardzo dobrej folii (podobno 30 lat gwarancji itp). Rozważałem pełne deskowanie jak miałem pomysł krycia gontem, ale przy dachówce uznałem, że nie warto. Może robię błąd? :roll:

My założyliśmy pełne deskowanie z kilku powodów. Pierwszy to to ze strop był lany więc na ponad połowę dachu mieliśmy deski z szalunków a po drugie usztywniło to znacznie konstrukcję dachu, po trzecie dekarze twierdzili ze folia paroprzepuszczalna to mit bo pory się zatykają i po chwili masz szklarnie na poddaszu która namacza wełnę z ocieplenia.

W garażu już tak nie szaleliśmy kosztowo o położona jest membrana i powiem Ci że faktycznie jakoś mnie nie przekonuje. W części miejsc już się porwała od wiatru szczególnie przy krokwiach (nie mamy jeszcze tynku wiec wiatr hula miedzy krokwiami) .

I na garażu i na domu mamy dachówkę cementową.

my tez dajemy pelne deskowanie. dla usztywnienia i spokojnej glowy :wink:

w sobote jedziemy zamowic krokwie i deski i jak sie wyrobimy to o okna sie dowiemy w Veluxie.

wiezba przy osiadaniu domu tez pracuje, jak sa silne wiatry równiez, a do tego dachowka jest bardzo ciezka ... wg mnie warto usztywnic dach.

dodalismy tez jetki, zeby bylo do czego sufit przyczepic i jest to kolejny element usztywniajacy.

Jętki - owszem ! Jak najbardziej. Poza trym , że usztywnią dach to pomagaja przy montażu sufitów na poddaszu.

Pełne deskowanie - dla mnie to " przedobrzenie". Projekt zakłada dachówkę betonową i tak jest policzony. Nie sądzę , żeby był za wiotki.

dekarze twierdzili ze folia paroprzepuszczalna to mit bo pory się zatykają i po chwili masz szklarnie na poddaszu która namacza wełnę z ocieplenia

Na deskowanie dajesz papę i masz szklarnię z założenia. Oczywiście zostawia się szczelinę wentylacyjną ale przecież taka samą można zostawić przy membranie .

Przekonuje mnie tylko argument :

dajemy pelne deskowanie dla spokojnej glowy

Przekonuje mnie tylko argument :

dajemy pelne deskowanie dla spokojnej glowy

My budowaliśmy tak żeby nie stanąć przed faktem że czegoś nie zrobiliśmy czego zmiana będzie bardzo kosztowna w przyszłości. Dachu nie będę zwalał żeby go odeskować w razie gdyby folia się nie sprawdziła. Poza tym to sprawa indywidualna każdego inwestora. Jedni robią wieńce na ściance kolankowej inni nie i jedni deskują inni nie, jedni układają drenaż na wszelki wypadek inni kopia po tym jak im grzyb na ściany wyjdzie. Ja ze swojego doświadczenia z dachem w garażu i w domu jestem zadowolony z naszej decyzji pomimo tego że kosztowała więcej.

Co do okien to my mamy fixy w skrzydle we wszystkich dużych witrynach (tych 205 cm) pozostałe okna zrobiliśmy jako skrzydła z przewiązkami żeby mieć jedna grubość ram wszystkich skrzydeł

Ya, zdjęcie z tematu miesiąca na stronce to rzeczywiście nasz Konkursowy choć niezupełnie. Projekt nazywa się bodajze Wrona i jest pierwowzorem konkursowego (większa wersja o pow. ok. 240 m2). Natomiast jeślichodzi o deskowanie to jest na forum sporo postów na ten temat. Oczywiście zdania dzielą się mniej więcej po równo. My wolelismy dołożyć 3-4 tyś. (mniej więcej tyle wychodzi bo dobra folia tez jest droga) i zrobiliśmy deskowanie i uwazam że to dobry wybór. Dach jest sztywniejszy, cieplejszy troszkę, mniej podatny na uszkodzenia przy układaniu dachówki. Pozatym w zimę kiedy dom stał pusty wlazła nam pod dach (po ścianie chyba bo niewiem jak inaczej) jakaś kuna czy łasica i powyciągała wełnę (nie było jeszcze podbitki). Obawiam się że jakby tam była folia to by ją mogło owe zwierze podziurawić. Podobnie ptaki powlaziły i powyciągały wełnę. Dzięki deskom niemam ciśnienia ze coś jest nie tak z izolacją (a po postawieniu ścianek kolankowych lub przedkolankowych za chiny niema jak sprawdzić czy jest ok i jak ew. poprawić). Ubytek wełny natomast uzupełnimy od zewnątrz upychając jej ile się da i tyle. Jeśli jadnak zdecydujesz się na folie to przede wszystkim pamiętaj, że każda folia jest bardzo czuła na promieniowanie UV. Dlatego też wazne aby niebyła na słońcu. Nawet jak masz dach ale niemasz płyt k-g na poddaszu to radze pozasłaniać okna bo tam gdzie słońce przez szybe bedzie padało na folie to ją moze zniszczyć (tak przynajmniej słyszałem od "fachowców" od foli.

ufff ale sie rozpisałem :)

pozdrawiam Q

Qciniak, bardzo dziękuję za rady. Dałeś mi kolejne argumenty i tym bardziej mam o czym myśleć.

Dziś będę rozmawiał z kierownikiem budowy, on zna teren i wszelkie warunki które występują tam gdzie się budujemy, więc niech rozstrzygnie. Na razie ja mam powód do łamania głowy :)

Pozdrawiam

Ya

Folia jest dobra, gdy ktoś chce mieć lepsze parametry cieplne - bo nie przewiewa wełny. Trzeba tylko pamiętać, by sklejać ze sobą pasy membrany. Jak ktoś nie liczy się z kosztami, to może dać i membranę i deskowanie i na deski kolejna folię innego typu - bo jest lepsza od papy.

My pod dachówkę daliśmy dobrą folię ( a raczej membranę wysokoparoprzepuszczalną :) ) - Tyvek Pro ( w internecie można taniej kupić). Dekarze byli zachwyceni jej jakością. Dekarz powiedział, że u siebie też ją da ( budował właśnie też dla siebie). W bloku mamy membranę pod blachą - 8 lat i ok. Są dwie szkoły w tym temacie... Temat był wałkowany na forum szeroko.

Dziękuję za Wasze opinie, bardzo nam pomogły.

Decyzja (chyba) zapadła. Kierbud powiedział, że folia by wystarczyła, ale jak mogę wydać trochę więcej i mieć luksus spokojnej głowy to lepiej zrobić deskowanie... a więc:

Deskujemy po całości! :)

No chyba, że coś się zmieni :)

Pozdrawiam

Ya