Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich.

Obserwuje forum od pewnego czasu i postanowiłem się dołączyć.

Oczywiście budujemy konkursowego,"lekko" go przerobiliśmy więc będzie o czym podyskutować. Fundamenty gotowe, zdjęcia i plany postaram się umieścić jak najszybciej.

Pozdrawiam

Witaj!!

gdzie sie budujesz??

W galerii plany domu.

Zmiany:

1. Przez schody nie spałem po nocach aż w końcu znalazłem miejsce jakie im się należy. Dzięki przesunięciu zwiększyłem łazienkę na dole i górze. Hol na dole zrobił się bardziej przestronny, schody będą widoczne z salonu i tarasu.

2. Przesunąłem ścianę w salonie i pokoju o 0,9 m przez co wpadłem w 140m2 w całym domu bez garażu i kotłowni (wysokość >1,9m)

3.Planuje zrobić logie w sypialni z dużym oknem balkonowym, ale jeszcze zobaczę jak mi to wyjdzie.

4. Kształt i wielkość okien na piętrze zmienię, dokładnego projektu jeszcze nie mam.

5. Podnoszę dach o 2 pustaki, góra zrobi się bardziej funkcjonalna no i wyszło to też przy okazji przeprojektowywania schodów (inaczej nie można by było przejść do jednego z pokoi)

6.Brak łazienki na górze, za to w innym miejscu zrobiłem pralnie.

7. Dodam po jednym oknie dachowym w łazience i pralni.

Z ważniejszych rzeczy to chyba tyle.

Ciekawy jestem waszego zdania, muszę przyznać że forum bardzo mi pomogło do tej pory.

Pozdrawiam

Dzięki. Nie myślimy (jeśli brac pod uwage ten projekt) o tak drastycznych zmianiach jak w Twoim szkicu. Sensowne jest przedluzenie domu o 0,9 m (co z marszu pozwala myśleć o sensownej jadalni ze stołem na 6 osób). Przy likwidacji garażu (na jeden samochod nie ma sensu - na dwa: koszty, koszty, koszty) interesuje mnie rozwiązanie ciągów komunikacyjnych wokół przedpokoju, gabinetu (kosztem garażu), pomieszczenia gospodarczego/kotłowni - jest tu trochę rzeczy do zmieniania. IMHO: Duży przedpokój powiększa cały parter.

My znów ruszamy z kopyta :D

W poniedziałek wchodzi hydraulik (dzis dogadalismy temat) i do tego czasu musimy rozejrzec sie za stelazami pod sedesy i bidet. Dokładnie chodzi o Kombofix Geberita pod cieżką zabudwę. Największy dylemat mamy z prysznicem na dole i wanna na górze. Czy wanna prostokątna czy trójkątna w róg :roll: prysznic półokrągły czy w kwadrat z dobudowana scianką, taki ze tylko drzwi są szklane :roll: Narazie wiemy, ze ma byc bez brodzika i raczej bedzie deszczownica i czy baterie ze sciany czy z wanny/ umywalek :roll: :roll: :roll:

Pstryczki elektryczki rozplanowujemy juz 3 dzień. Jest wesoło. Elektryk wchodzi w środę. W niedziele będą ostatnie ustalenia.

A i wentylacja nas goni - w sobote rekonesans na Bartyckiej.

A tak odbiegając od tematu mamy już zwierzątko nowe domowe - nietoperza. :D

Rosnie jak na drożdzach, a co najważniejsze dobrze pilnuje po zmierzchu :D

Uważajcie przy stelażach jaką macie grubość nad chudziakiem - my zrezygnowaliśmy z Geberitów na tym etapie i zainstalujemy po wylewkach - bo mamy 29 cm poziom podłogi od chudziaka, Geberit jest do max. 20 cm i postawimy go na wylewce.

podpytam hydraulika jak on to planuje zainstalować.

cenna uwaga. dzięki.

rzeper podoba mi sie pomysł ze schodami, fajnie wychodza pomieszczenia przylegające, ale sama bym taich nie chciala, bo jak tu wnieść cos o duzych gabarytach na góre :wink:

Uważajcie przy stelażach jaką macie grubość nad chudziakiem - my zrezygnowaliśmy z Geberitów na tym etapie i zainstalujemy po wylewkach - bo mamy 29 cm poziom podłogi od chudziaka, Geberit jest do max. 20 cm i postawimy go na wylewce.

podpytam hydraulika jak on to planuje zainstalować.

cenna uwaga. dzięki.

rzeper podoba mi sie pomysł ze schodami, fajnie wychodza pomieszczenia przylegające, ale sama bym taich nie chciala, bo jak tu wnieść cos o duzych gabarytach na góre :wink:

Juz wiem!

Basia piszesz o stelazu pod gibs-karton czyli pod lekka zabudowe czy jakos tak. nasz jest pod ciezka zabudowe - beton komorkowy. Inaczej sie instaluje.

Czy są tu gdzieś (w tym wątku?) zdjęcia względnie rzuty M02 ze zlikwidowanym garażem, w miejsce którego powstaje dodatkowy pokój? Szukam, szukam i nie widzę...

A ja znalazłem :wink:

jsklodz wkleił/a taki pomysł:

http://i11.tinypic.com/29ol8a1.jpg

Zajrzyj na 8 stronę tego wątku (pod koniec).

Mam pytanko.

Czy robiliście ściankę między prysznicem a wc w łazience na dole ?

I jaka jest wysokość w kabinie prysznica pod schodami, jeśli nie zmienialiście biegu schodów ?

Nie zauważyliśmy, że ta ścianka w ogóle jest, a wymurowali ją i teraz nie wiemy czy zostawić czy wyburzać. :roll: :roll:

Pozdrawiam

Ya

PS. Podziwiam Wasze postępy. Kamal, gnacie jak nie wiem, w życiu Was nie dogonimy :) My mamy dopiero więźbę i czekamy na dekarza.

Zmienilismy bieg schodow takze co do wysokosci sie nie wypowiadam, ale my chcemy prysznic bez brodzika z deszczownicą i kabine cala ze szkla, bez scianki.

jakiej wielkosci bedzie Wasz prysznic? my dajemy metr na metr.

bedzie po prawej stronie. obok wcisnie sie jakas szafke. umywalka z prawej, kibelek z lewej. jakie Wy macie pomysl na ta łazienke?

Pytanie dodatkowe :D

Czy macie grzejniczek pod oknem dachowym nad schodami ???????

Pzdr

K

P.S. Ya my sie wlasnie bawimy z hydarulika, elektryka i wentylacją.