Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hudraulika juz czesciowo jest, w tym tygodniu wchodzi elektryk na tydzien i po nim wentylacja. projekt mamy, ale celowo go nie uwzglednilismy przy budowie i Pan od went powiedzial, ze dobrze zrobilismy szczegolnie ze scianke kolankowo dorobilismy i nie robimy przedscianek. na zywym organizmie bedziemy omawiac co i jak. Rozprowadzenie tego ustrojstwa trwa 4 dni. Potem tynki, potem okna, brama, drzwi.

Nie boicie się że Wam miejscowe pijaczki miedzi z kabli na piwo wymienią ?

szejens - małe sprostowanie :)

jakbyśmy mieszkali z dala od budowy to niezdecydował bym się na taką kolejnoś prac. ale fakt jest taki, że codziennie jesteśmy na budowie i non-stop jest tam nasza rodzina - mieszkamy bardzo bardzo bardzo blisko. :) w każdym bądź razie trzeba się dwa razy zastanowi zanim się zdecyduje aby zamykac budynek po instalacjach.

pozdro, Marcin

Ponawiam pytanie bo przeszło bez echa a Wasze odpowiedzi są dla nas bardzo cenne.

Jakiej wysokości robicie ścianki wewnętrzne na górze ?

W projekcie jest 140 cm ale w niektórych miejscach chcemy zejść niżej bo przyda się więcej miejsca.

My robimy dach, kończymy deskowanie.

Pozdrawiam

Ya

W pokojach daję ścianki wysokości równej z parapetami , czyli jesli dobrze pamiętam ok. 75-80 cm. W łazience rodziców wyjdzie praktycznie tak jak w projekcie - ok. 1,4 m. W głównej łazience chyba zjedziemy do końca , czyli na wysokość ścianki kolankowej i wykombinujemy jakieś półki i wnęki z regipsów.

My będziemy się ograniczać z tymi przedściankami jak tylko się da. :)

Ale jakieś tam będą w pokojach, w których będą przebiegały kanały went-mech - co pewnie wygeneruje przedścianki wysokości 70-80 cm. Na 100% będzie to w pokoju rodziców i w pokoju pierwszego dziecka (tej nad gabinetem).

Chociaż do końca temat nie jest obgadany - w naszym przypadku wiele zależy od umiejscowienia w/w kanałów went-mech; co ustalimy ostatecznie w przyszłym tygodniu. :)

Ya!! Już dach deskowany!! "Prujecie do przodu!! :D Tak trzymać organizacyjnie i koncepcyjnie i finansowo!! :)

Właśnie wróciłem z budowy , gdzie przymierzałem się do okien dachowych . Wyszło mi, że jeśli ustawię okno nad schodami tak, żeby grało mi z zabudową rekuperatora ( który mam na półpiętrze) i wystarczająco doświetlało korytarz na poddaszu i gdybym jednocześnie chciał , żeby od zewnątrz oba okna były w jednej linii ( a tak właśnie bym chciał ) , to okno w łazience powinno się zaczynać na wysokości ok.150 cm nad podłogą. :o

W pokoju byłoby za wysoko ale w łazience chyba może być ? :roll:

PS.:

Jakie w ogóle dajecie okna dachowe. Ja myślę o Fakro PTP 06 - Okno aluminiowo-tworzywowe 118X74.

Nasze okno nad schodami będzie na wys. 1.45 m licząc od poziomu wykończonej podłogi i od dolnej krawędzi okna. I tutaj owe 1.45 nie przeszkadza a nawet lepiej doświetla schody i przedpokój na piętrze. :)

Natomiast ~1.5 m w łazience?? W sumie nie wiem. Z jednej stony wszędzie piszą, że przez okno połaciowe powinno być uplasowane na takiej wysokości by w prosty sposób można było przez nie wyjrzeć. Tylko pytanie - czy okno połaciowe w łazience sluży do wyglądania?? Moim zdaniem jego funkcja to głównie doświetenie pomieszczenia + potencjalna pomoc w wentylacji (np. w lato). Jak byśmy się zdecydowali na okno w łazience również robiłbym je na wysokości okna nad schodami.

My mamy zamontowane Roto z PVC model bodajże 8R. Generalnie ma 3 szyby.

Cisza jak makiem zasiał ... wspolne wakacje Konkursowiczów :D :D :D

U nas sprawy maja sie tak, ze elektrycy naplatali nam juz mnostwo kabli po calym domu (jak oni sie w tym gąszczu odnajduja:?) do soboty pewnie jeszcze porobią. Jutro wchodzi Pan od wentylacji i potrzeba nam jeszcze Pana od montażu kominków ... Konkursowicze z okolic Warszawy podpowiedzcie jakiegos sprawdzonego p. Kominkowego.

Wakacje ale wykonawców.

Mieli zacząć 3 sierpnia, ale do 10 są na urlopach.

Rewelacja,mam nadzieje że przynajmniej się dobrze bawią....

Nie przejmuj się, my na starcie mieliśmy prawie miesiąc poślizgu :roll:

Za dobrze też niech się nie bawią bo nie będą chcieli wrócić :wink:

Witam

Wiem że truję strasznie ale napiszcie dokładnie jakie wysokie robicie ścianki na górze pod połaciami bo walczymy z tym okropnie. Wychodzi nam, że na każdej ścianie będzie inaczej :lol:

W każdym pokoju chyba jedną ścianą zejdziemy w dół prawie maksymalnie ale drugą chyba zostawimy tak z 1,3 bo inaczej małe pokoje będą wyglądać jak wagony - długie i wąskie. Ale koncepcje się zmieniają bardzo dynamicznie :roll:

Pozdrawiam

Ya

PS. U nas końcowe prace dachowe i udamy się może wreszcie na wakacje. Galerię i dziennik zaraz uzupełniam.