Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzieki Piotr za odpowiedź. Też masz monze plus z robena? Z wyliczeń na powierzchnię dachu powinno wyjść 2160 sztuk tej dachówki, ale docięcia w koszach, krokwie troszeczkę dłuższe więc biorę 2300, no i się zobaczy. Ze zwrotami to ciężko będzie, raczej nie wezmą.

Tak , mam robena monza plus. Kolor czarno-brązowy. Chociaż brązowego szukałem, szukałem i nie znalazłem... . Wygląda jak smoliście czarny. Zresztą widać na zdjęciach. :wink:

Na cięciach w koszach faktycznie sporo strat ale nic się nie poradzi.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy serdecznie wszystkich budujących Konkursowego.

My dotarliśmy do projektu jak większość z Was. Przekopaliśmy się przez tysiące propozycji i... Konkursowy nas pochłonął. Budowę planujemy dopiero za rok lub dwa. To forum męczy nas już kilka nocy, ale przebrnęliśmy i jesteśmy pełni podziwu dla wszystkich inwestorów :o Jest to dla nas niewyobrażalna pomoc. Mam nadzieję, że my również w niedalekiej przyszłości będziemy tak jak Wy z dumą patrzeć na nasz Konkursowy.

Przy okazji ogromna prośba do Edek_25. Mieszkamy niedaleko, w Tęgoborzy i jeśli byłaby taka możliwość, to bardzo, ale to bardzo chcielibyśmy zobaczyć Twój domek "na żywo".

Bardzo prosimy o kontakt: [email protected]

Jakie zmiany wprowadziłeś w projekcie?

Pozdrawiamy gorąco wszystkich i cieszymy się że do Was dołączamy

Kasia i Piotr

Ya my narazie tez skkonczylismy ocieplenie. Kolor i klinkier na wiosnę.

Na zewnątrz to jeszcze parapety i podbitka w tym roku.

Blizej juz niż dalej :D

kilka zdjec dodalam :D

No właśnie oglądałem wasze zdjęcia. Strasznie jestem ciekawy efektu końcowego ! Jaka będzie kolorystyka elewacji i cokołu ?

Kasia i Piotr

Witajcie !

Trafiliście z pierwszym postem w bardzo odpowiednie miejsce :wink:

A z budową nie czekajcie dwa lata tylko się sprężcie - papierologia przez zimę i na wiosnę START ! 8)

A jak macie pytania to na pewno znajdziecie tu pomoc.

Ya my narazie tez skkonczylismy ocieplenie. Kolor i klinkier na wiosnę.

Na zewnątrz to jeszcze parapety i podbitka w tym roku.

Blizej juz niż dalej :D

kilka zdjec dodalam :D

No właśnie oglądałem wasze zdjęcia. Strasznie jestem ciekawy efektu końcowego ! Jaka będzie kolorystyka elewacji i cokołu ?

Cokoł i słupy beda z tego klinkieru co kominy, a elewacja cos bardzo jasnego typu ecru.

Kasia i Piotr

Witajcie !

Trafiliście z pierwszym postem w bardzo odpowiednie miejsce :wink:

A z budową nie czekajcie dwa lata tylko się sprężcie - papierologia przez zimę i na wiosnę START ! 8)

A jak macie pytania to na pewno znajdziecie tu pomoc.

Pewnie że nie ma na co czekać. Papierki zacznijcie załatwiać - to trochę trwa. A potem do roboty !

:)

A jeśli chodzi o wybór projektu - to wybraliście najlepszy ! :D :D :D

Pozdrawiam

Ya

Oj, bardzo chcielibyśmy już zaczynać, ale się nie da. Na razie musimy spłacić działkę :roll: A już wybieraliśmy projekt, ponieważ mamy do wyboru dwie. Jedną z wjazdem od północy (ale od południa jest zagajnik,który niestety rzuca cień na znaczną część działki), natomiast drugą z wjazdem od południa. Raczej na pewno wybierzemy tę drugą i nie do końca wiem jak umieścić na niej Konkursowego :-?

Jeszcze pytanie, które już padało ale nie mogę znaleźć. O ile w rzeczywistości jest droższe wybudowanie Konkursowego w wersji energooszczędnej? Wiem, ze trudno jednoznacznie odpowiedzieć, ale wszelkie dane są dla nas bardzo cenne. Musimy brać pod uwagę również koszty wyższego kredytu na dom energooszczędny

Jakie są koszty użytkowania rekuperatora w Konkursowym? Chodzi mi o zakładane średnie zużycie energii, koszty i częstotliwość wymiany filtrów oraz ewentualne inne składniki.

Jeśli dobrze zrozumiałam, przy wentylacji mechanicznej i braku kominka w Konkursowym będzie tylko jeden komin dymny (ten od pieca na paliwa stałe).Czy tak? :oops:

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Ach... Jak ja Wam zazdroszczę :wink:

Kaka

Oj, bardzo chcielibyśmy już zaczynać, ale się nie da. Na razie musimy spłacić działkę :roll: A już wybieraliśmy projekt, ponieważ mamy do wyboru dwie. Jedną z wjazdem od północy (ale od południa jest zagajnik,który niestety rzuca cień na znaczną część działki), natomiast drugą z wjazdem od południa. Raczej na pewno wybierzemy tę drugą i nie do końca wiem jak umieścić na niej Konkursowego :-?

Najlepiej by bylo zagajnik wyciać :)

U nas garaz jest od północy - dobrze bo tam nie ma okien. Wejscie od wschodu, a pokoj dzienny jest typowo dzienny i jeszcze taraz w sumie cały czas oświetlone/ nasłonecznione. mamy książkowe usytuowanie.

Czy ten zagajnik zrzucałby tez cień na konkursowego, bo to ze na działke to w sumie dobzre bow lato Wam trawy nie wypali ;)

Jeszcze pytanie, które już padało ale nie mogę znaleźć. O ile w rzeczywistości jest droższe wybudowanie Konkursowego w wersji energooszczędnej? Wiem, ze trudno jednoznacznie odpowiedzieć, ale wszelkie dane są dla nas bardzo cenne. Musimy brać pod uwagę również koszty wyższego kredytu na dom energooszczędny

Budujemy EM02, M02 nie budowalismy. Troche drożej bedzie, ale duzo zalezy po jakich cenach kupisz materiały. Koszty wybudowania domu tradycyjnego rok czy 1,5 r temu pewnie byly wyzsze niz energo w tym roku. Teoretycznie jest to o 1/3 wiecej.

Jakie są koszty użytkowania rekuperatora w Konkursowym? Chodzi mi o zakładane średnie zużycie energii, koszty i częstotliwość wymiany filtrów oraz ewentualne inne składniki.

Koszty uzytkowania reku zaleza przede wszystkim od samego reku i zrodla ogrzewania.

Jeśli dobrze zrozumiałam, przy wentylacji mechanicznej i braku kominka w Konkursowym będzie tylko jeden komin dymny (ten od pieca na paliwa stałe).Czy tak? :oops:

jeden komin, dwa kanały. w pom gosp. nie bedzie went mech, tylko grawitacyjna.

KaKa... druga połówka KaMaL'a odpowiada - przytoczę post kiedy kiedyś napisałem... o zmianach i kosztach EM02.

Pzdrrr, Marcin

Jeżeli chodzi o zmiany, które poczyniliśmy to:

- połączenie ławy fundamentowej - tej przy której jest komin od kominka - z ławą fudamentową nad którą są drzwi balkonowe; cel: usztywnienie konstrukcji ław;

- dodanie przedsionka;

- zwiększenie wysokości drzwi wejściowych z (2.12 m na ponad 2.50 m) oraz przesunięcie ich ciutkę w stronę garażu - tak aby wygospodarować trochę miejsca na jakąś szafę w przedsionku;

- zmiana szerokości drzwi garażowych z (2.30 m na 3.00 m) oraz wyśrodkowanie ich w ścianie; cel: wygospodarowanie trochę miejsca na wyprowadzenie czegokolwiek z garażu bez wyprowadzania samochodu;

- przeniesienie drzwi wewnętrznych do garażu z pomieszczenia gospodarczego do powiększonego przedsionka;

- mały szachermacher z pomieszczeniem gospodarczym (sam nie wiem co tam zrobiliśmy );

- zmiana konstrukcji schodów - pierwszy bieg zakończony spocznikiem, drugi zabiegowo przechodzi w trzeci; wspomniany zabieg to dwa schody; dodatkowo pierwszy schodek przed pierwszym biegiem ma kształt łuku, że niby taki zapraszający;

- w gabinecie wykasowaliśmy słup pomiędzy dwoma oknami, w rezultacie zamiast dwóch okien (od zachodniej strony; naszej zachodniej strony) mamy jedno o trochę większej długości;

- zmiana konstrukcji stropu - Terivę I BIS zamieniliśmy na Terivę I (czy zwróciliście uwagę, że w oryginalnym projekcie belki nad salonem ułożone są po dłuższym boku?? - za nic nie mogliśmy z projektanem i Kier. Bud'em zrozumieć tej logiki);

- dodanie ścianki kolankowej o wysokości 0.50 m - w sumie będzie to jedna warstwa bet. kom. i warstwa betonu;

- trzecią łazienkę na górze (tą przy sypialni rodziców) zamieniliśmy na garderobę;

- w sypialniach trzy okna zamieniliśmy na jedno duże o wymiarach 2.56 m x 1.50 m.;

- przy każdym z w/w okien dodajemy barierki;

- wydlużyliśmy długość krokwii tak aby linia dachu była zbliżona do górnej lini okien parteru (teraz linia połaci wychodzi 12 cm nad oknami);

- zlikwidowaliśmy wyłaz dachowy a jego funkcję przejmie okno przy schodach wewnętrznych;

- dach będzie odeskowany i pokryty membraną "paro-cośtam";

- kominy z murowanych zamieniliśmy na systemowe;

Jeżeli chodzi o koszty budowy EM02 vs. M02 to będzie drożej przynajmniej o:

- zwiększoną grubość styropianu, która pójdzie na ściany,

- trochę grubszą warstę wełny na poddaszu,

- cały system instalacji wentylacji (chociaż nie musisz wykonywać tylu kominów co w M02),

- ciepłe okna

...może być drożej o:

- system kolektorów,

- gazowy kocioł kondensacyjny,

...i w naszym przypadku już jest drożej o cokołowe pustaki izolacyjne Isomur.

Licząc "spod grubego palca" uważam, że budowa Konkursowego w wersji EM02 (przy założeniu stanu developerskiego i podobnych standardów) będzie droższa o jakieś 12-18%. To jest nasze zdanie oczywiście.

No tak to się przedstawia po krótce.

, natomiast drugą z wjazdem od południa. Raczej na pewno wybierzemy tę drugą i nie do końca wiem jak umieścić na niej Konkursowego :-?

U mnie jest wjazd od południa. domy ustawiłem pod kątem 45 st. do drogi. Jeden z tarasem bardziej od zachodu a drugi - odbicie lustrzane - od wschodu. Tarasy wyciągnę na drugą ścianę ( będą w kształcie "L" ) . Będzie tam sporo słońca ale też część zacieniona (w upały jak znalazł!). W obu domach część dzienna jest słoneczna przez cały dzień.

O ile w rzeczywistości jest droższe wybudowanie Konkursowego w wersji energooszczędnej?

Nigdy tego dokładnie nie liczyłem ale myślę , że jakieś 15% .

Tak jak pisał KaMaL - dużo zależy od modelu reku , ale bezwzględnie WARTO. Nigdy nie traktowałem reku wyłącznie w kategoriach ekonomicznych ( chociaż dom bez tej instalacji nie ma szans być energooszczędny) - dla mnie reku to przede wszystkim komfort. Nie wyobrażam sobie budowy nowego domu bez wentylacji mechanicznej a reku jest jej logicznym elementem.

Tak + wentylacja kotłowni (nie koniecznie kominem).

Jeśli chodzi o zmiany to z najważniejszych:

- powiększenie przedsionka wraz z przesunięciem drzwi wejściowych w stronę garażu. Z przedsionka wejście do garażu i spiżarni. POLECAM ! Bez porównania bardzie funkcjonalne i wygodne rozwiązanie.

- obniżenie kotłowni POLECAM ! Zyskuje się sporo miejsca. Uwaga - może być problem przy zasilaniu gazem płynnym !

- schody dwubiegowe ze spocznikiem. POLECAM ! Bardzo wygodne.

- dodanie ścianki kolankowej ok 50 cm. POLECAM ! Sypialnie robią się duże i przestronne.

- przedłużenie krokwi NIEZBĘDNE! przy dodaniu ścianki kolankowej , żeby dom nie stracił proporcji.

- zwiększenie wysokości okien na poddaszu. POLECAM ! Przy dodanej ściance kolankowej poprawia to proporcje z zewnątrz i daje dodatkowe światło do powiększonych przecież sypialni.

Dziękuję za odpowiedzi piotr.nowy i KaMal :p

Po małych przymiarkach, koncepcja ustawienia domów na działce pod kątem 45 st i wydłużenia tarasu odpowiada nam w 100%! Ukłon dla Piotra!

Wszystkie wasze zmiany są interesujące i mamy co rozważać.

A reku śni nam się po nocach. I dom energooszczędny.

Jesteśmy przekonani, że warto i przerażeni czy damy radę :roll:

Ale podpatrywanie waszych dzieł dodaje nam skrzydeł! I mocno motywuje :D

Pozdrawiamy