Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakie ( i jakiej firmy) grzejniki wybraliście ?

My właśnie mamy wybrać i oczywiście nic nie wiem...

U nas trochę nowości mamy zrobione (ale jeszcze nie odebrane) przyłącza gazowe i elektryczne oraz doprowadzoną do domu wodę ze studni (i już przeżyliśmy pierwszy potop) :roll: .

Poza tym kończą się tynki i ocieplenie dachu.

Pozdrawiam

Ya

Strop to nie problem ale trzeba by dość mocno przeprojektować dach. :o

Sprawdźcie inne wersje M02. Któraś z nich ma powiększony salon.

ba, przekopalem sie i nie widze. Co do dachu - sciane kolankowa na pewno bedziemy mieli, tak z 0,7 m. Duzo ladniej wyglada M02 ze sciana niz bez (co chyba jest wyjatkiem). Sciana kolankowa wymusi jakies zmiany w konstrukcji dachu, jakie - nie wiem....

Sciana kolankowa wymusi jakies zmiany w konstrukcji dachu, jakie - nie wiem....

Sama ścianka kolankowa nie ma właściwie wpływu na konstrukcję dachu. Poza tym , że dobrze jest przedłużyć krokwie aby zbliżyć okap do "linii okien". To oczywiście moja opinia ale nie wiem czy nie jest to też warunek pani architekt dla uzyskania zgody na zmianę w projekcie.

Poszerzenie salonu spowoduje natomiast zwiększenie rozstawu krokwi co pociąga za sobą cały szereg skutków.

Myślę , że konstrukcja krokwiowa w ogóle nie wchodzi w grę - trzeba dodać jętki. Całą więźbę trzeba oczywiście przeliczyć.

Bez zmiany kąta pochylenia dachu podniesie się kalenica. Żeby nie była wyżej niż prostopadła do niej kalenica główna, trzeba poszerzyć również "skrzydło garażowo-gabinetowe".

Taka zmiana znacząco wpłynie na proporcje budynku. Trzeba np. przemyśleć wielkość okien na poddaszu. :roll:

To tak na szybko.

Jednym słowem - to naprawdę poważna zmiana.

Może zamiast poszerzania salonu warto się zastanowić nad wyrzuceniem kuchni i przeniesieniem jej do gabinetu albo garażu.

Ktoś na tym forum już tak zrobił. Podobnie jest w wersji M02b

http://projekty.muratordom.pl/miniatury/pliki/dom_517_3_500x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

Z mniej radykalnych rozwiązań:

W wersji M02a jest chyba trochę szerzej w salonie. Można też nieco (jakieś 50 cm) przesunąć ściankę między salonem a kuchnią . Część wypoczynkowa stanie się bardziej kwadratowa a kuchnie nie straci nic ze swojej funkcjonalności.

OK. Dzieki. M02a jest za duzy (o kosztach nie wspominajac). Myslimy o usunieciu garazu (powstaje dodatkowy pokoj/gabinet i jakies pomieszczenie gospodarcze). Na pewno nie chcemy dla tego projektu zmieniac polozenia kuchni. Czy informacja "Można też nieco (jakieś 50 cm) przesunąć ściankę między salonem a kuchnią" jest pewna? Sadze, ze rozwiazaloby to (przynajmniej optycznie) problem malego pokou dziennego w M2. Ile wynosi maksymalnie ta odleglosc bez koniecznosci nowych obliczen dla konstrukcji stropu?

OK. Dzieki. M02a jest za duzy (o kosztach nie wspominajac). Myslimy o usunieciu garazu (powstaje dodatkowy pokoj/gabinet i jakies pomieszczenie gospodarcze). Na pewno nie chcemy dla tego projektu zmieniac polozenia kuchni. Czy informacja "Można też nieco (jakieś 50 cm) przesunąć ściankę między salonem a kuchnią" jest pewna? Sadze, ze rozwiazaloby to (przynajmniej optycznie) problem malego pokou dziennego w M2. Ile wynosi maksymalnie ta odleglosc bez koniecznosci nowych obliczen dla konstrukcji stropu?

ściankę można dowolnie przesuwać - komina już (chyba) nie bardzo. Zresztą ściankę między kuchnią a pokojem można zlikwidować - parę osób mi to proponowało ale my się na to nie zdecydowaliśmy.O ilę pamiętam to ścianka ta nie ma wpływu na strop ale mogę się mylić.

To jest ścianka działowa. Można ją przestawiać , zbudować w niepełnej wysokości , zrezygnować z niej całkiem.

Jeśli kuchnia ma zostać tam gdzie jest, to powinna mieć minimum 240 cm szerokości. W projekcie jest więcej, więc jest szansa na przesunięcie ścianki. Komin w zasadzie też można "ruszyć". Należy tylko pamiętać , że zmieni on położenie również na poddaszu i na dachu. :wink: Ale to nie problem.

Ja dałem komin systemowy , który dodatkowo jest znacznie węższy niż przewidziany w projekcie komin murowany. To też oszczędność miejsca.. :o

Zerowe. Może to zrobić architekt wykonujący "adaptację do warunków miejscowych" np. razem z dodaniem ścinki kolankowej, albo kierownik wpisem w dzienniku budowy.

Czy na pewno? Przesuniecie komina w strone kuchni (np. o 0,5 m) wiaze sie przeciez z przemieszczeniem czesci sciany konstrukcyjnej (w ksztalcie litery "t" do ktorej to przylega komin - jak na obrazku kilka postow powyzej).

Tam nie ma ściany w kształcie T. Ściana konstrukcyjna jest prosta jak drut. Na tym rysunku takim samym szarym kolorem zaznaczono ścianę i komin. Komin przesuwamy równolegle do ściany nie ingerując w nią wcale. Przesunąć trzeba natomiast wejście do kuchni , ale to też nie stanowi problemu.