Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I ostatnia sprawa to wypuszczenie murłat, ale nie pamiętam już ile wystają przed elewacje ale jest to konieczne. Moim zdaniem oryginalny konkursowy ma je za krótkie i nawet bez ścianki bym je wydłużył.

No własnie apropos wypuszczenia tych murłat - tym razem sprawa zaopatrzeniowo-logistyczna. Pamiętajcie o tym licząc ilości materiału na pokrycie dachu. My tak bardzo się skupilismy aby z okapami wyjść tak jak chcemy, ze w przy adaptacji projektu zignorowaliśmy długości murłat. Rezultat - (a) pod koniec pracy dekarzy zabrakło dachówki i (b) oprócz tej "pełnej' dachówki musielismy zakupić również "połówki". Nie okazało sie to dużym problemem - brakująca paleta dojechała tego samego dnia a tych połówek przy Domina w zasadzie nie widać.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Murator na stwojej stronie wycenia budowe konkursowego tak :

Stan zero: 34 700 zł

2. Stan surowy otwarty: 108 900 zł

3. Stan surowy zamknięty: 53 600 zł

4. Instalacje sanitarne: 31 800 zł

5. Instalacje elektryczne: 9 100 zł

6. Wykończenie zewnętrzne: 41 800 zł

Razem (1-6): 279 900 zł

Ceny aktualne na: IV kwartał 2009

Mam pytanie jak to sie ma do rzeczywistości i czy ktos mógłby mi przesłać jakis ogolny kosztorys.

Z góry dziękuje.

Witam

Mam pytanie jak to sie ma do rzeczywistości i czy ktos mógłby mi przesłać jakis ogolny kosztorys.

Z góry dziękuje.

Zauważ czego tu jeszcze nie ma ( a dużo kosztuje ):

-tynki

-ocieplenie i wykończenie poddasza

-ogrzewanie

-łazienki, podłogi, malowanie

-przyłącza, ew. studnia

-inne rzeczy, które się często robi - odkurzacz, rolety, ogrodzenie itd.

9100 za funkcjonalną elektrykę w M02 to przynajmniej w mazowieckiem byłoby trudno znaleźć, oczywiście za same kable, tablicę i robociznę. Do tego trzeba doliczyć gniazda i wyłączniki.

To taki kosztorys na zachętę i pewnie ceny netto... Niestety nie dysponuję prawdziwym kosztorysem.

To taki kosztorys na zachętę i pewnie ceny netto... Niestety nie dysponuję prawdziwym kosztorysem.

W rzeczy samej. Te 280k PLN to ceny bez podatku VAT. I to SĄ ceny na zachętę. Jednakże nie będę się upierał, że się nie da - kwestia tylko ile możemy i/lub umiemy zrobić samemu.

Jeżeli chodzi o temat kosztorysów i ich wykonania - to trudny temat. Problemem jest porównywalność poszczególnych z nich. Kosztorys to nasz plan, który w trakcie wykonania MUSI być stale weryfikowany/uaktualniany. Nasz kosztorys sporządziliśmy na 450k. Już wiemy, że niektóre prace/etapy zostały niedoszacowane a niektóre przeszacowane. Stan na ten moment - idziemy zgodnie z planem. Pytanie tylko o to co ten kosztorys uwzlędnia - nasz mebli nie uwzględnia. :)

Temat rzeka.

Pzdrrr, M.

1. Do tych co wydłużyli skrzydło z pokojem dziennym i kuchnią, czy warto było i ile jest optymalnie, 90, 120,180cm? Ci co zamieszkali, wstawili meble wiedzą najlepiej.

My przedłużyliśmy o 90 cm. Nie jest to jednak podtrzebne, gdyż jak ktoś kiedyś napisał, konkursowy jest wiekszy niż na to wygląda. Poza tym za wszystko trzeba zapłacić.

2. Czy rzeczywiście trzeba wykonać ściankę kolankową, rzeczywiście bez podwyższenia nie mieszczą się drzwi do pokoi? Ile optymalnie ta ścianka powinna wynosić, żeby dom nie stracił swojej bryły?

My jesteśmy bardzo zadowoleni z tego że nie robiliśmy ścianki kolankowej. Projekt spodobał się nam najbardziej w wersji oryginalnej. Z domu przytulnego robi się duży dom. Pozatym z doświadczenia wiem, że wiekszość czasu mieszkańcy spędzają na dole. A co do drzwi to w projekcie wszystko jest uwzględnione.

przegladalam ostatnio jakas galerie konkursowa, gdzie nie ma kolankowej i widac wyraznie, ze bedzie problem z oknami, czy z futrynami tez - nie wiem.

Jeżeli wykonawca niczego nie zepsuje to nie bedzie problemu. Projekt pod tym względem jest wolny od wad.

My wydaliśmy do tej pory 220 tys. zł . Mamy stan surowy zamknięty, instalacje eletr., woda i CO, tynki wenętrzne, wylewki. Do zrobiena pozostalo:

2009

Drzwi zewnętzne, brama

Dojazd, izolacja

Kanalizacja, woda, prad - podłaczenie do domu

2010

Kaloryfery, piec

Panele

Kafelki

Drzwi

Lazienki (kafelki, artmatura, meble)

Schody

Ocieplenie

Kuchnia

Tynk zewntrzny

Scianki gipsowe

Kontakty

Parapety

Piec wolnostojacy (koza)

Deskowanie

Czyli jeszcze ze 150 tys. potrzeba. Czyli razem 370 tys.

Witam

Z góry dziękuje.

Podoba mi się ten bełkot

"Ostateczny koszt budowy zależy jednak od wielu zmiennych czynników. Oszczędności mogą wynikać na przykład z: wykonania części prac systemem gospodarczym, zatrudnienia ekip budowlanych na poszczególne etapy prac, rabatów na materiały oraz robociznę, zmiany materiałów zaproponowanych w projekcie na inne (np. zmiana dachówki ceramicznej na blachodachówkę), itd."

Ciekaw jestem czy komuś udało się zmieścić w tym kosztorysie, nei mówiąc juz o OSZCZĘDNOSCIACH

W naszym przypadku oferty na wybudowanie domu wachaly sie od 40 to 100 tys tylko za robocizne, co stanowi 60 tys zl roznicy. Poza tym wszystkie przeróbki domu podnosza koszty budowy o kolejne tysiace zlotych. Kosztorys muratora jest nieaktualny, niekompletny i bardzo optymistyczny , co zapewne sluzy jako zacheta :) No i poza tym sprzedawcy tez potrafia wyciagnac pieniadze i sprzedac to co "naprawde, bardzo" jest nam potrzebne, a wykonawcy kasuja za kazda rzecz. Life is brutal.

1. Do tych co wydłużyli skrzydło z pokojem dziennym i kuchnią, czy warto było i ile jest optymalnie, 90, 120,180cm? Ci co zamieszkali, wstawili meble wiedzą najlepiej.

My przedłużyliśmy o 90 cm. Nie jest to jednak podtrzebne, gdyż jak ktoś kiedyś napisał, konkursowy jest wiekszy niż na to wygląda. Poza tym za wszystko trzeba zapłacić.

Jeżeli chodzi o przedłużanie - tu decyduje jaką chcesz mieć kuchnię i jadalnię. Jak duża ma być kuchnia i jak szeroki stół? Czy ma być możliwość przechodzenia z tyłu za krzesłami gdy ktoś siedzi przy stole. Szkoda też by było we własnym domu skazywać się na ławę przy stole w jadalni. Czy ma być barek czy może półwysep zamiast stołu. To trzeba dokładnie rozrysować - wygodny stół z krzesłami zajmuje zaskakująco dużo miejsca.

Z naszego rozważania tego projektu wynikło, że jeśli ktoś chce stół o szerokości metra i w miarę wygodną jadalnię, to warto sporo przedłużyć ( jeśli nie chce zmniejszać niedużej kuchni). O ile - tu każdy musi sam przemyśleć.

Generalnie położenie jadalni jest wielkim atutem konkursowego, dodatkowo można ja łatwo powiekszyć. W projekcie wymiar jadalni to 244x321 cm. Wymiary stołu w standarcie to 100x200 cm. Faktycznie nie pozostaje wtedy za dużo miejsca obok, ale jeżeli ktoś bardzo liczy się z kosztami to można wytrzymać.

Generalnie położenie jadalni jest wielkim atutem konkursowego, dodatkowo można ja łatwo powiekszyć. W projekcie wymiar jadalni to 244x321 cm. Wymiary stołu w standarcie to 100x200 cm. Faktycznie nie pozostaje wtedy za dużo miejsca obok, ale jeżeli ktoś bardzo liczy się z kosztami to można wytrzymać.

Ergonomiczna odległość na jaką wysuwa się krzesło zasiadającego przy stole to wg podręczników do projektowania 80 cm. Zgadza się, zmierzyłam na żywo.

Szerokość stołu 100 cm plus 2 razy 80 cm daje 260 cm. Wtedy odstawione krzesła dotykają do ściany. Wniosek: brakuje 16 cm, czyli bez powiększania jadalni z jednej strony ława?

Jezeli dla kogoś ważne aby wydać jak najmniej to może trzymać się projektu, w końcu nie jest on taki zły.

No nie jest najgorszy, ale czy dobry???? kwestia dyskusyjna. Oczywiście chwała tym którzy nie popłynęli na kosztorysach nie podnosząc standard domu w trakcie budowy. A to deskowanie a to reku a to podłogówka a to więcej wełny albo styro itd itd. Przy tych wszystkich zmianach wydłużenie skrzydła o 90,120 cm to chyba nie jakiś kosmiczny koszt a poprawa komfortu użytkowania duża. W końcu dom to nie samochód który zmienisz za dwa lata, tu trzeba myśleć na kilka lat w przód.

Przedluzenie domu o 90 cm, stanowi powiekszenie jego rozmiaru o ok. 5%, czyli wzrost kosztu o jakies 7.500. przy Polskich warunka to duzo. Co podoba mi sie w panstwach skandynawskich to ze oni maja domki drewniane, i dla nich kupno domu nie stanowi duzego wydatku, a kredyt splacaja po 5 latach. Tak samo w Irlandii, ludzie mieszkaja w malych domkach, a drzwi garazowe maja drewniane i do tego na klodke. Wszystko zalezy od podejscia co naprawde sie potrzebuje.

Przedluzenie domu o 90 cm, stanowi powiekszenie jego rozmiaru o ok. 5%, czyli wzrost kosztu o jakies 7.500. przy Polskich warunka to duzo.

No nie wydaje mi się żeby to było 7 500 bardziej wychodzi mi ok 4 000 zł ale zakładając nawet Twoją wersję to stanowi to 2% całości Twojego budżetu (370 000 zł) więc potwierdza się moja teza.

Co podoba mi sie w panstwach skandynawskich to ze oni maja domki drewniane, i dla nich kupno domu nie stanowi duzego wydatku, a kredyt splacaja po 5 latach.

No u nas szkieletorki droższe od budowanych w technologi tradycyjnej. Masz racje to jest paranoja. ale właśnie dlatego ze będę spłacał ten dom przez długie lata uważam ze trzeba planować i nie przycinać na tych rzeczach których wymiana będzie trudna a do takich rzeczy należy przedłużenie skrzydła.

... a drzwi garazowe maja drewniane i do tego na klodke. Wszystko zalezy od podejscia co naprawde sie potrzebuje.

No mnie na drewniane nie było mnie stać :)

1. 5% ze stanu surowego zamknietego, czyli 150tys z kosztorysu muratora = 7.500 zl. Jezeli dla kogos to jest malo to nie ma problemu.

2. Co do domow drewnianych to zrobilem analize kosztow i wyszlo mi ze konkursowy mozna zrobic w tej technologi za 150 tys., (krotki czas produkcji, tansze materialy) ale dostalem wycene na 300 tys. Wiec to paranoja.

3. Na drewniane tez mnie nie stac, ale nie trzeba miec bramy panelowej i z napedem.

Reasumujac, moim zdaniem, konkursowy mozna zrobic taniej niz ja, bo istnieje taka mozliwosc (nie ma wiezyczek, ani okraglych okien itp.), tylko trzeba zrezygnowac z powiekszenia domu i wszystko robic w standarcie. I tu mozemy chyba sie zgodzic.