Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a tak z innej beczki wszystkim którzy budują lub tak jak ja zamierzam budować dopiero konkursowego życzę wszystkiego naj najlepszego spełnienia marzeń spokoju i dużo zdrowia bym nam starczyło na wybudowanie sukcesów w sferze prywatnej jak i zawodowej weselmy się następny rok który jest blisko miejmy nadzieje że będzie lepszy

pozdrawiam wszystkich

A my uruchomiliśmy ogrzewanie! Musieliśmy się pochwalić, bo bardzo nas to cieszy, choć zapewne nasza radość będzie trwała do pierwszego rachunku za prąd :roll: Póki co nasza pompa ciepła pracuje i pięknie rozgrzała parter, praktycznie w ciągu jednego dnia. Ciepło jest odczuwalne już po wejściu do domu, co mocno nas zaskoczyło, bo myśleliśmy, że nasza podłogówka i ścienne będzie się dłużej rozgrzewać.

witam jestem tu nowy i jeżeli odkopuje temat to przepraszam ale szukam programu do elewacji może ktoś z państwa ma taki program to prosiłbym o podanie linku tutaj lub na pw :)

pozdrawiam

Elewacje M02 można obejrzeć w 3D ściągając program dostępny na stronie projektu. Musisz wejść na stronę kolekcji projektów Muratora, gdzie prezentowany jest M02 Konkursowy, otworzyć zakładkę "3D" (szary kolor), ściągnąć i zainstalować dostępny tam program a następnie uruchomić go. Program pozwala pooglądać zarówno elewacje jak i wnętrza. W przypadku elewacji umożliwia też poeksperymentowanie z kolorystyką.

To ya też się pochwalę. Wreszcie bój z gazownią został wygrany i parę dni przed świętami uruchomiliśmy ogrzewanie.

A teraz (czyli wczoraj i dziś) zrobili nam wylewki. Teraz schną i zaczyna powoli wyglądać jak w domu a nie na budowie (przynajmniej wewnątrz).

Teraz szybko załatwiamy drzwi i bramę garażową z prawdziwego zdarzenia bo te tymczasowe są mocno nieszczelne i ciepło ucieka jak diabli...

Pozdrawiam

Ya

Ktoś tu pytał, czy jest problem z oknami, jeśli się nie podniesie ścianki kolankowej. My nie podnieśliśmy i okna wlazły, ale już karnisza nad nimi nie zawieszę. Nie mówię, że to jest problem, ale fakt jest faktem, okna zmieściły sie niemal na styk. Można obejrzec zdjecia w moim dzienniku.

1. Do tych co wydłużyli skrzydło z pokojem dziennym i kuchnią, czy warto było i ile jest optymalnie, 90, 120,180cm? Ci co zamieszkali, wstawili meble wiedzą najlepiej.

My przedłużyliśmy o 90 cm. Nie jest to jednak podtrzebne, gdyż jak ktoś kiedyś napisał, konkursowy jest wiekszy niż na to wygląda. Poza tym za wszystko trzeba zapłacić.

Jeżeli chodzi o przedłużanie - tu decyduje jaką chcesz mieć kuchnię i jadalnię. Jak duża ma być kuchnia i jak szeroki stół? Czy ma być możliwość przechodzenia z tyłu za krzesłami gdy ktoś siedzi przy stole. Szkoda też by było we własnym domu skazywać się na ławę przy stole w jadalni. Czy ma być barek czy może półwysep zamiast stołu. To trzeba dokładnie rozrysować - wygodny stół z krzesłami zajmuje zaskakująco dużo miejsca.

Z naszego rozważania tego projektu wynikło, że jeśli ktoś chce stół o szerokości metra i w miarę wygodną jadalnię, to warto sporo przedłużyć ( jeśli nie chce zmniejszać niedużej kuchni). O ile - tu każdy musi sam przemyśleć.

Pozwole sobie wrocic na moment do kwestii "przedluzania" "konkursowego": jak duza musi byc wielkosco przedluzenia by naruszyc bryle budynku (pod wzgledem architektonicznym)? (Czyli jak daleko mozemy sie posunac :))

Nie mniej wazne pytanie - czy to przedluzanie o 90 -120 cm jest zwiazane z rozstawem krokwi czy konstrukcja stropu (terriva)?

Pozwole sobie wrocic na moment do kwestii "przedluzania" "konkursowego": jak duza musi byc wielkosco przedluzenia by naruszyc bryle budynku (pod wzgledem architektonicznym)? (Czyli jak daleko mozemy sie posunac :))

Jeśli pytasz o ile możesz zmienić wymiar bez "papierologii" to odpowiedź brzmi :

zero.

Każda zmiana wymiaru narusza bryłę i wymaga zmiany w projekcie. Natomiast autorka projektu wyraża zgodę na przedłużenie Konkursowego bez określenia maksimum.

Jeśli pytasz o efekt wizualny to... nie mam pojęcia! Widziałem zdjęcia Konkursowego powiększonego o 180 cm i nie wyglądał ani trochę źle.

Nie mniej wazne pytanie - czy to przedluzanie o 90 -120 cm jest zwiazane z rozstawem krokwi czy konstrukcja stropu (terriva)?

Nie ma wpływu na rozstaw krokwi . Po prostu dochodzi jedna lub dwie dodatkowe pary.

Jeśli chodzi o strop to sprawa wygląda następująco:

- jeśli masz projekt EM02 to jest ta sama historia jak z krokwiami , bo belki stropowe zaprojektowane są równolegle do ściany szczytowej -wystarczy dodać kilka belek ;

- jeśli masz projekt M02 , gdzie belki są zaprojektowane prostopadle do ściany szczytowej , wydłużenie domu wymaga zmiany długości belek stropowych. :o

[...]

Nie ma wpływu na rozstaw krokwi . Po prostu dochodzi jedna lub dwie dodatkowe pary.

- jeśli masz projekt EM02 to jest ta sama historia jak z krokwiami , bo belki stropowe zaprojektowane są równolegle do ściany szczytowej -wystarczy dodać kilka belek ;

Moje pytanie: czym "energooszczedny" EM02 rozniu sie JESZCZE konstrukcyjnie od M02?. Projektu nie zakupilismy, ale faworytem jest M02.

- jeśli masz projekt M02 , gdzie belki są zaprojektowane prostopadle do ściany szczytowej , wydłużenie domu wymaga zmiany długości belek stropowych. :o

Czyli moze byc problem? Dojdziemy do maksymalnej dlugosci belek stropu terriva (bodaj, z naciskiem na bodaj, kolo 4,5m bez podciagow)?

W przypadku M02 wydłużenie domu zarówno w osi garaż-gabinet jak i w osi salonu nie stanowi problemu. Belki stropowe położone są równolegle do ścian szczytowych (sprawdziłam w projekcie). Wydłużając dom po prostu należy dodać dodatkowe belki oraz dodatkowe krokwie.Jest to zmiana, którą bez żadnych problemów i wysokich opłat wprowadzi każdy architekt adaptujący projekt.

[...]

Moje pytanie: czym "energooszczedny" EM02 rozniu sie JESZCZE konstrukcyjnie od M02?. Projektu nie zakupilismy, ale faworytem jest M02.

Czyli moze byc problem? Dojdziemy do maksymalnej dlugosci belek stropu terriva (bodaj, z naciskiem na bodaj, kolo 4,5m bez podciagow)?

Witajcie

Jak fajnie, że będą nowe Konkursowe... Wszystkim, którzy dokonali tego jedynie słusznego wyboru projektu gratuluję! :)

A do wyjadaczy mam pytanko. Gruntowaliście ściany (tynki) wapnem przed pomalowaniem? Już dwie osoby mi mówiły, że warto a ja nie wiem czy to robić a jeśli tak to jak to się robi. Lasować to wapno czy co???

A ana marginesie może mi ktoś podpowiedzieć kolejność pracy wykończeniowych ? Mamy (co niektórzy wiedzą) tynki i wylewki, za pare dni wejdą ludzie od K-G na górę a ja nie wiem co dalej. Kominek? Malowanie? Podłogi? Drzwi wew? Schody? Parapety wew.? Kurcze nie chcę czegoś poprzestawiać i potem żałować...

Pozdrawiam

Ya

[...]

"Nie ma wpływu na rozstaw krokwi . Po prostu dochodzi jedna lub dwie dodatkowe pary.

- jeśli masz projekt EM02 to jest ta sama historia jak z krokwiami , bo belki stropowe zaprojektowane są równolegle do ściany szczytowej -wystarczy dodać kilka belek ";

Czy też JEDNAK:

"jeśli masz projekt M02 , gdzie belki są zaprojektowane prostopadle do ściany szczytowej , wydłużenie domu wymaga zmiany długości belek stropowych"

A na "osi" kuchnia - pokoj dzienny? Jasne, zmienia się kąt pochylenia dachu, długość krokwi... Jaką tu mamy możliwość w miarę bezbolesnego "poszerzenia"?

I druga sprawa, pozwolę sobie powtórzyć pytanie - czym "energooszczedny" EM02 rozniu sie (JESZCZE) konstrukcyjnie od M02?.

Dziękuję

U nas sciany beda gruntowane farba gruntujacą białą Śnieżki.

Kolejnosc z wykonczeniówka ma sie tak ... przynajmniej ja to tak widzę ... tynki, wylewki (domek schnie dłuuuuugo, zeby w K-G wilgoć nie weszła), kominek, teraz bedziemy kladli płytki ... gres, terkatotę, glazurę (bo nie ma wielkiego znaczenia jaka jest wilgotność) .... wykonczymy łazienki i tu juz bedzie trzeba zaczac G-K układać (wiec musi być sucho), zamowimy meble do kuchni :), pierwsze malowanie wszystkich scian, podłoga drewniania, drzwi wewnetrzne, cokoły tam gdzie podłoga z desek, malowanie scian kolorem, meblowanie :)

Ya Ty jakoś na dniach wylewki robiles (?) i juz bedziesz kładł G-K? Nie boisz sie wilgoci?

My kladlismy w pazdzierniku, tera grzejemy zeby dom porzadnie wysechl i pod koniec lutego zaczynamy wykonczeniówke i to nie od G-K.

EM02 róznie się pzrede wszystkim od M02 grubością ocieplenia wszelakiego i wentylacją (mechaniczna), iloscia kominów.

Pzdr

k

U nas sciany beda gruntowane farba gruntujacą białą Śnieżki.

Kolejnosc z wykonczeniówka ma sie tak ... przynajmniej ja to tak widzę ... tynki, wylewki (domek schnie dłuuuuugo, zeby w K-G wilgoć nie weszła), kominek, teraz bedziemy kladli płytki ... gres, terkatotę, glazurę (bo nie ma wielkiego znaczenia jaka jest wilgotność) .... wykonczymy łazienki i tu juz bedzie trzeba zaczac G-K układać (wiec musi być sucho), zamowimy meble do kuchni :), pierwsze malowanie wszystkich scian, podłoga drewniania, drzwi wewnetrzne, cokoły tam gdzie podłoga z desek, malowanie scian kolorem, meblowanie :)

Dzięki, jesteście wielcy ! Będę musiał przemyśleć tę kolejność. Myślałem np. żeby malować po położeniu podłóg. a łazienki przesuwałem w myślach na sam koniec.

ya Ty jakoś na dniach wylewki robiles (?) i juz bedziesz kładł G-K? Nie boisz sie wilgoci?

My kladlismy w pazdzierniku, tera grzejemy zeby dom porzadnie wysechl i pod koniec lutego zaczynamy wykonczeniówke i to nie od G-K.

Podobno po wylewkach z mixokreta można kłaść KG dość szybko. Zwłaszcza gdy dom jest ogrzewany. Uzgodniliśmy że zaczną rusztowania pod KG itp. po 20 stycznia więc od wylewek minie mniej-więcej miesiąc. Mam nadzieję że wystarczy. Ale dzięki za ostrzeżenie, na wszelki wypadek pogadam z moim kierbudem.

W przypadku M02 wydłużenie domu zarówno w osi garaż-gabinet jak i w osi salonu nie stanowi problemu. Belki stropowe położone są równolegle do ścian szczytowych (sprawdziłam w projekcie). Wydłużając dom po prostu należy dodać dodatkowe belki oraz dodatkowe krokwie.Jest to zmiana, którą bez żadnych problemów i wysokich opłat wprowadzi każdy architekt adaptujący projekt.

Też sprawdziłem w projektach i mam w M02 nad salonem belki prostopadłe do ściany szczytowej. M02 zmieniał się kilka razy. Były wdrażane poprawki.

Ogólnie zgadzam się ze stwierdzeniem , że tego typu zmiany nie są problemem dla architekta adoptującego projekt do warunków miejscowych .