Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja już jestem na etapie wstawiania okien i pokrycia dachowego chętnie bym porozmaiała z kimś kto już to zrobił albo też jest właśnie na tym etapie. Jest to całkiem niezły projekt i chętnie się podzielę doświadczeniem jakie zdobyliśmy podczas budowy. Raczej staramy się budować bez większych zmian konstrukcyjnych bo wykończeniowe napewno będą

Gdzie budujecie? My walczymy z zakładem energetycznym na etapie warunków zabudowy. Po wielu rozmyślaniach nad projektem powróciliśmy do M02. Byliśmy ostatnio w salonie muratora go sobie obejrzeć. Wyceniają go na ok. 269 tys + 7%VAT w niskim standardzie na gotowo do wprowadzenia przy założeniu generalnego wykonastwa. Co myślicie o takiej wycenie? Dużo? Mało? Boimy się, że nam nie starczy środków...

Jeśli macie jakieś zdjęcia gorąco zachęcamy do zamieszczenia! Chetnie byśmy obejrzeli domek na żywo, jeśli ktoś by się zgodził. My będziemy sie stawiać pod Warszawą.

Jeszcze jedno: ile kosztowały Was okna? Rozumiem, że PCV z okleiną obustronna... ile komór? dodatkowe zabezpieczenia? My zastanawiamy się jeszcze nad ich powiększeniem... tylko koszta...

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WITAM wszystkich

Planowałem kupno innego prajektu ale warunki zabudowy na to nie pozwoliły i tafiłem na M02. Jesteśm w trakcie szukania projektu ale myślę, że zostanię przy konkursowym bo jest zaje......... Mieszkam w pomorskim i również planuję wizytę w muzeum MECHLINKI. Do załatwienia wszystkich papierków trochę czasu zleci ale jak już będę "szedł w górę" to postaram się wszystko tu opisywać - ale do tego daleka droga. Czy również moge prosic o przeslanie kosztorysu? :wink:

Kotłownia faktycznie mała. Powierzchnia użytkowa (pow 1,9m) to 4,4m2 a po podłodze 7,2m2. Jednym z pomysłów jest obniżenie jej poziomu np. 0,5m. Wtedy można wykorzystać powierzchnię pod schodami, a do kotłowni 2-3 schodki w dół. My chyba tak zrobimy. Jeszcze innym pomysłem jest obniżenie poziomu garażu i kotłowni. Zauważ, że do garażu jest niewielki podjazd. Jeśli się z niego zrezygnuje lub zrobi się niewielki zjazd w dół (ok 30-40cm) to uzyska się różnicę w poziomach pomieszczeń mieszkalnych i garażu z kotłownią. Tym samym zwiększa się powierzchnia użytkowa kotłowni i wyższy garaż.

Nie wiem jakiej powierzchni potrzebujecie na kotłownię.

Pozdrawiam

Fajny ten zielony domek (ja_robal). Widzialam tez inna twoja propozycje M02 na forum. Czy mozesz zdradzic w jakim programie projektujesz zmiany tego domku? Interesuje nas jak bedzie wygladal konkursowy ze zmienionym katem nachylenia polaci dachu do 45st.

tak tylko się bawię w Photoshopie ;) Nie za wiele ma to wspólnego z rzeczywistym wyglądem. Prawdziwa wizualizacja powinna być zrobiona w jakimś programie 3d, np. AutoCad, który pozwoli zachować wszystkie wymiary i proporcje.

Jestesmy nowi w tym klubie i serdecznie witamy wszystkich budujacych MO2 . My wreszcie przeszliśmy przez biurokrację i zaczynamy stan 0. Firma chce od nas 10 tys za wykop i stan 0 z wylana podłogą -są dobrzy- czy to drogo :lol: .Wczoraj bylismy w Mechelinkach. Budowa nie drgnęła ale teraz wiem, jak urzadzic kuchnię i że okna w salonie są piękne i "otwierają go na ogród". Przeczytałamna forum, że kominek w rogu nie zmieści się, czy ktos juz jest na tym etapie i mógłby nas oświecić. Z góry dziękujemy. Braniewo koło Elbląga

Wraz z żoną jesteśmy na etapie załatwiania formalności związanych z zakupem działki i uzyskania kredytu na budowę, wiec to rozpoczęcia jakichkolwiek prac na budowie jeszcze "kilo" czasu, ale juz jakis czas temu zaczęliśmy przeglądać projekty domów w cely wybrania tego wymarzonego.

Do tej pory naszym faworytem był M04a, ale po głębszym zastanowieniu i doprecyzowaniu potrzeb nasz "number one" to w tej chwili M02a, przede wszystkim ze względu na większą ilość pokoi na parterze bo w planie mamy zabranie do nowego domu dziadków i trzeba zapewnić im jakies przyzwoite warunki na dole bo obydwoje maja kłopoty z poruszaniem i codzienne wędrówki po schodach były by dla nich horrorem.

Poza tym chcieliśmy wybrać projekt o prostej bryle , raczej klasyczny niż awangardowy, o prostej konstrukcji dachu. Nasz przyjaciel który ma hurtownię materiałów budowlanych i prowadzi inwestycje budowlane poradził aby szukać projektu z prostym dachem, bo oczywiście miło wygladają dachy

jak sie wyraził "pogibane" :) , ale biorąc pod uwagę koszty (głównie robocizny) to może się zdarzyć że taki "pogibany" dach będzie kosztował tyle samo co cała bozostała część budowlana.

Te szystkie wykusze, lukarna, bawole oczka, różnice w poziomach może i są ładne ale ich wykonanie też kosztuje ładnie, a sam tego nie zrobię.

Z uwagą śledzę wszystkie Wasze posty ze zmianami wewnątrz domu, bo w tej chwili sami także zastanawiamy się jak go dostosować do naszych osobistych preferencji i potrzeb.

Pozdrawiam wszystkich

Sławek Janicki

Warszawa