Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktos zastanawiał sie nad ogrzewaniem. Zastanawiamy się jakie zrobić-czy zwykłego smieciucha, który spali wszystko + kominek ale tylko dla przyjemności-podobno brudza sie mocno sciany przy ogrzewaniu kominkowym.Inna wersja to kominek + gaz( butla podziemna) i nastawienie sie w wiekszości na kominek a gaz tylko w razie silnych mrozów, wyjazdów czy po prostu zwykłego lenistwa-ale tu z kolei przerażaja rachunki za taki luksus. Niby jeszcze mamy czas do całkowitej decyzji, ale trzeba pomysleć o kominach. Jesli ktoś orientuje sie w tych sprawach to bardzo proszę o podpowiedź w sprawie ogrzewania. :) :D

Witam, mój maż, który jest projektantem wszelkich instalacji grzewczych, wentylacyjnych itd. chce w naszym konkursowym zainstalować kocioł na drewno. Twierdzi, że w chwili obecnej jest to bardzo tani opał, a w domu tworzy się niepowtarzalny klimat. Oprócz kotła oczywiście nie rezygnujemy z kominka, na wypadek wyjazdów w domku będzie zainstalowane również ogrzewanie elektryczne. Pozdrawiam :D

Dzieki za podpowiedzi w sprawach ogrzewania. Pieca na drzewo nie bralismy pod uwage a moze warto o tym pomysleć.

Nareszcie rozpoczelismy budowe konkursowego.Robota idzie szybko, kredyt też nam przyznali więc mam nadzieję, że do zimy trochę pociągniemy. pozdrawiam wszystkich budujących i zaczynających budowe

Mamy działkę, niestety nie uzbrojoną, wybraliśmy projekt - oczywiscie M02 - prosimy o informacje od doświadczonych "forumowiczów" w jakiej kolejności należy i jakie podjąć następne kroki aby posunac sie do przodu tzn. od geodety (określenie rocdzaju gruntu i poziomu wod gruntowych, znalezienie zrodla wody itp) do zlozenia wniosku o pozwolenie na budowe (jakie dokumenty, pozwolenia itp).

z góry dziekujemy za odpowiedz

:wink:

mam juz zalany strop!!! no i zastanawiam sie co zrobic z kominem?? - głównie dymowym od kominka:

1. pred zalaniem stropu ekipa nie wyprowadzila komina powyzej poziomu stropu. teraz powstaje pytanie czy wycinac zalany beton i stawiac komin na ceglach - czy moze murowac go dalej na stropie??

2. komin jest murowany z cegly - czy pozniej trzeba wkladac do niego jakis przewod?? kwasówke?? cokolwiek??

3. jak rozwiazac czyszczenie komina dymowego?? otwor do czyszczenia jest w bardzo nieszczesliwym miejscu

pomocy!!!!

Właśnie kończymy wybieranie projektu i na 99% będzie to M02a. Przed ostateczną decyzją chciałbym jednak zobaczyć taki dom "na żywo". Czy ktoś w małopolsce ma już może budową w taki stadium zaawansowania, aby były ściany i strop? Chętnie podjadę zobaczyć. Może być też podkarpacie lub śląskie.

Witam,

w tamtym roku racząłem pisać na temat projektu ( wtedy też rozpocząłem budowę ) dzisiaj jestem mam dom wybudowany, oszklony itp jednym słowem zamknięty.

Jeżeli można doradzić to zdecydowanie wybudować ścianke kolankową 1 m ( 4 pustaki i wieniec ) robi się wtedy fantastyczny budynek z dużymi pokojami na poddaszu, garderoba, dużą łazienką z pralnią .

Gorąco zachęcam raz jeszcze do ścianki kolankowej