Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj po wieeeeelkich trudach dotarłem do Mechelinek do typowego nic nie zmienionego konkursowego M02 opisywanego już wcześniej na forum. Byłem w okolicach Koszalina i dlaczego bym miał tam nie jechać. Szkoda tylko ze jakiś idiota za przeproszeniem napisał że dom ten znajduje się w Michelinkach koło Rewalu. Dotarłem do miejscowości Rewal za Kołobrzegiem i okazało sie że chodziło o miejscowość Rewa pod Gdynią 200 km w drugą stronę. Fakt moja wina mogłem sprawdzić Mechelinki wystarczyło wpisać w Google ale sugertowałem sie Rewalem. Jeżeli ktoś napisał że "był w Mechelinkach koło Rewalu" to chyba powinien napisać koło Rewy. Zrezygnowany z żoną ze łzami w oczach miałem wracać do domu do Konina (Wielkopolska). Jednak w Koszalinie zdecydowaliśmy że dotrzemy do "konkursowaego" nieważne gdzie by on był. W sumie zrobiłem w dwa dni 1200 km ale go widziałem i nie żałuje. Mam mase zdjęć widziałem każdy szczegół. Powiem wam jedno jeżeli ktoś liczy się z kasą i nie potrzebna jest mu jakaś super przestrzeń to dom tej wielkości zuuuupełnie wystarczy nic go nie bede powiększał salon w zupełności wystarczy jedyne co zmienie to pomniejsze okno w jadalni do wielkości jakie jest w kuchni i zlikwiduje jedno okno w gabinecie od strony tarasu. Reszta okien ich wielkość i wygląd musi zostać to jest cały urok konkursowego. Jak bede miał troche czasu to wkleje kilka zdjęć, dom nic sie nie zmienił nadal jest stan surowy otwarty. Pozdrawiam :))

piotrass czytaj forum uważniej - ja też miałem ten dylemat i pisalem juz w tym watku gdzie te Mechelinki są. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę ale niedaleko Rewy jest jakis pensjonat czy hotel o nazwie Rewal... ale nic to - zawsze można to podpiąć pod wycieczkę z cyklu "Poznaj swój kraj"... :)

Zgadzam sie z Tobą co do okien - to cecha tego projektu i też nic nie zmieniamy...

Szkoda tylko, że inwestor w Mechelinkach przysnął - ja mieszkam 28 km od tego domku i mógłbym sobie na bieżąco podziwiać postępy...

My też nie powiekszamy domu, ponieważ jest on wystarczajacy na nasze potrzeby. takze zmniejszamy okno obok kuchennego, poniewaz być może postawie meble kuchenne na długości całej ściany, ale jeszcze nie wiem.Likwidujemy także okienko boczne w pokoiku na parterze, jest niepotrzebne. Do tej pory jedynymi zmianami jakie wyszły w trakcie budowy, są:

- obniżenie poziomu kotłowni, przez co zwiekszy sie jej wielkość, szczególnie obszar pod schodami

-zmienienie układu schodów, będą ze spocznikiem czy jak to tam sie nazywa( przepraszam za sformułowania ale jako kobieta nie znam sie na tym) dzieki temu zlikwidowaliśmy ten otwór pomiedzy schodami, przez co zmniejszyła się ich szerokość i moglismy troche powiekszyć mały pokoik na dole. Powiekszyła sie też trochę łazienka na górze przy schodach

-robimy dotatkowe okienka-jedno w kotłowni i dwa w garażu

Na razie jesteśmy na etapie ocieplania fundamentów. Być może w miare posuwania sie naprzód coś jeszcze wyniknie. Ekipa super, jesteśmy mile zaskoczeni. Za pare dni otrzymujemy kredyt i ruszamy dalej.

Pozdrawiam wszystkich

Cieślaczki : Ile kosztuje taka zmiana obniżenia kotłowni (tzn. adaptacja projektu)?

Również nas interesuje taka zmiana i jesteśmy ciekawi z jakimi kosztami to się wiąże zarówno projektowymi jak i w wykonastwie?

P.S. Rozumiem ze garaż też został obniżony?

witam. taka zmiana nic nie kosztuje i nie trzeba było żadnych zmian w projekcie dokonywać ponieważ było to tylko obniżenie podłogi o 3 bloczki betonowe w dół poniżej poziomu garażu (garaż bez zmian) wyjdą tylko w ten sposób 2 schodki z garażu do kotłowni (no i oczywiście dodatkowo izolacja pozioma na poziomie obniżenia podłogi. Jesteśmy również zadowoleni ze zmiany schodów z proponowanych w projekcie zabiegowych na schody se spocznikiem. Zmiana schodów i obniżenie podłogi kotłowni zwiększy prawdopodobnie powierzchnię kotłowni po podłodze. jak to wyjdzie w praktyce proszę o cierpliwość (myślę że około 3-4 tygodni). pozdrawiamy

Cieślaczki : sposób wykonania tego obniżenia i zmiany schodów konsultowaliście z architektem czy zostawiliście to np. w gestii kierownika budowy? Napisaliście o obniżeniu o 3 bloczki tzn bloczki fundamentowe czy bloczki z BK? Po obniżeniu kotłowni gabinet pozostał na poprzednim poziomie?

Pozdrawiamy

Cieślaczki : sposób wykonania tego obniżenia i zmiany schodów konsultowaliście z architektem czy zostawiliście to np. w gestii kierownika budowy? Napisaliście o obniżeniu o 3 bloczki tzn bloczki fundamentowe czy bloczki z BK? Po obniżeniu kotłowni gabinet pozostał na poprzednim poziomie?

Pozdrawiamy

konsultowane było z kierownikiem budowy i podłoga jest obniżona tylko w samej kotłowni. w sumie tak wyszło że z garażu wchodzić się będzie po 2 lub 3 schodkach (obniżenie o 3 bloczki betonowe), między ścianami działowymi jest tylko jakby opuszczona podłoga

MIELCMAR mam do Ciebie pytanie odnośnie ścianki kolankowej.

Jesteśmy na etapie analizowania i zmian w zakupionym projekcie M02.

Bardzo nas zainteresowało dodanie scianki kolankowej 1m.

Analizowaliśmy projekt i doszliśmy do wniosku że nie ma ścianki kolankowej.

Rozumiemy, że architekt w ramach adaptacji dodał taką sciankę.

Napisz, jak taka 1 m scianka kolankowa wpłynęła na bryłę budynku, czy dom nie stracił na wyglądzie i o ile podniosły się pomieszczenia na górze.

SASA

no wlasnie dziura nad schodami!!!! teraz nas zaskoczyła!!!!

zmienilismy schody na schody z 2 spocznikami ale nawet jak sa zabiegowe to i tak ta dziura jest!!!

ale nie ma sytuacji bez wyjscia - poprostu dodamy mała płyte rowną ze stropem i powstanie takie fajne miejsce na kwiat - oraz podejscie do okna dachowego doswietlajacego schody

narazie kupilem 30 palet po 4,80 za sztuke porothermu - mam parter bez działówek i szczyty. czy podrożyła?? nie wiem.

wybralem ta technologie ze wzgledu na:

- dom bedzie stał całą zimę nieotynkowany - BK bardziej chłonie wilgoć,

- ekipa która mi buduje robi to bardzo dobrze i to w porothermie,

- zależeło mi na cichych ścianach - BK tez jest cichy ale ten najdroższy (chyba klasy 400 czy jakoś tak)

- ceramika to ceramika

:)

humus zebralem spod calego domu (na ok 20 cm), wykop w ziemi na 50 cm i tego samego dnia zazbrojenie i zalanie. bloczkow M6 wyszlo 1150 (bez tarasu i schodów - bo dopiero teraz bede je robil) weszlo 7 warstw bloczkow.

w projekcie jest inna liczba bloczkow ale jak mowilem buduje pod Poznaniem a tu maja tylko M6.

polecam zebranie humusu, bo potem nic nie gnije pod podloga i nie ma ryzyka pekniecia. co do law to smialo mozna je zmiejszyc - zwlaszcza ta 100 cm!!! (zamiast niej zrobic 70cm, a zamiast 70 zroboc 50cm), ale na to musi sie zgodzić kierownik budowy - moj nie chcial :(

Witam wszystkich!

Dołączamy do fun – club’u M02. Nasz domek będzie powstawał w Śledziejowicach koło Wieliczki. Na razie działeczka przygotowana pod wykop fundamentów ( ściągnięty humus) ale nikt nie jest chętny na ich wykonanieL. :cry: W życiu nie myślałam, że będzie tak ciężko z ekipą. Jak na razie jesteśmy w trakcie poszukiwań a w między czasie Mężuńcio zajmuje się składaniem „pakamery” na potrzeby budowy.

Co do projektu – żadnych większych zmian w nim nie planujemy. Tylko standardowo zmniejszenie okna w jadalni, powiększenie łazienki górnej kosztem sypialni, druga łazienka górna będzie służyła za garderobę, doświetlenie klatki schodowej, łazienki i garderoby. Aha, no i taras chcemy koniecznie drewniany – to nasze marzenie i godzimy się nawet na częstsze niż normalnie konserwacje.

Pozdrawiam i fajnie że jesteście