Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witanko,

nasze zmagania ze ścianką kolankową dobiegly końca...szkoda , że tylko w formie papierkowej, ale już coś jest.

Początkowo chcieliśmy podnieśc dach o okolo 50 cm, ale po wyrysowaniu tego przez Panią architekt, okazalo sie, że owszem, pomieszczenia stają się "potężne", ale za to dach tez ogromny (zależy nam na utrzymaniu lini koniec dachu - okna parteru) no i duży okap.....wszystko wyglądalo nie najlepiej - taki maly domek z dużym, "czapkowatym" dachem. Stanęlo na tym, że podnosimy dach o jeden pustak, przez co pomieszczenia stają sie znacznie bardziej przestronne niż te zaprojektowane w oryginale. Takie rozwiązanie pociągnęlo za sobą konieczność wyostrzenia dachu, i zwiekszenia okapu, ale po wyrysowaniu nie wyglada to najgorzej, a nawet calkiem fajnie:)

W tym miejscu należą się duże podziękowania dla Szydas'a który zwrócil naszą uwagę na pewnie kwestie w tej sprawie.

Dla zainteresowanych, to jest kosztorys do banku na kredyt 320 000, ale kredytu jeszcze nie dostałem jestem w trakcie :D

1. Przygotowanie terenu 2 000

2. Uzbrojenie terenu 10 000

3. Wykopy, roboty ziemne 6 000

4. Fundamenty 25 000

5. Ściany piwnic -

6. Strop nad piwnicami, schody piwnic -

7. Izolacja pozioma i pionowa 7 000

Razem stan zerowy (suma 1- 7) 50 000

8. Ściany zewnętrzne (parteru, piętra poddasza) 27 000

9. Ściany wewnętrzne konstrukcyjne i działowe 8 000

10. Stropy, schody, podesty 35 000

11. Konstrukcja dachu 10 000

12. Pokrycie dachu 12 000

13. Izolacja przeciwwilgociowa i termiczna 8 000

14. Stolarka okienna, drzwi zewnętrzne 23 000

15. Drzwi wewnętrzne 5 000

Razem stan surowy (suma 8 - 15) 128 000

16. Tynki wewnętrzne 9 000

17. Posadzki, wylewki 10 000

18. Podłogi 14 000

19. Roboty malarskie 4 000

20. Biały montaż 10 000

21. Inne roboty wykończeniowe wewnętrzne (podać rodzaj) -

Razem wykończenie wewnętrzne (suma 16 -21) 47 000

22. Tynki i inne roboty elewacyjne 27 000

23. Roboty wykończeniowe zewnętrzne 7 000

24. Porządkowanie terenu, mała architektura 1 000

25. Inne prace (podać rodzaj prac) -

Razem wykończenie zewnętrzne ( suma 22-25) 34 000

26. Instalacja c.o. , kominek 30 000

27. Instalacja elektryczna i teletechniczna 10 000

28. Instalacja wodno-kanalizacyjna 10 000

29. Instalacja gazowa 10 000

Razem instalacje (suma 26 - 29) 60 000

RAZEM KOSZTY PRAC BUDOWLANYCH 320 000

Dziękuję za odpowiedź.Jestem na etapie zalewania stropu, podnoszę ścianę kolankową o jeden pustak i wieniec (czyli jakieś 40cm). Do więźby chcę dodać stolce i jętki, chcę również zmienić kąt nachylenia dachu w taki sposób aby krawędź dachu pozostała na wysokości górnej lini okien. Wszystkie papiery oczywiście leżą ponownie u pani architekt.

Mam więc pytanko do Szydas'a i Giagi.

Szydas - czy można się dowiedzieć o ile stopni zostało zmienione nachylenie dachu, oraz w jaki sposób zostały podparte stolce? Na zdjęciach widzę, że opierają się one o jętki ale mogłem coś przeoczyć.

Giagi- o ile stopni został zmzieniony kąt dachu? Na Twoich zdjęciach dach wygląda rewelacyjnie.

dach zamiast 40 ma 45 stopni, ale ze względu na plan zagospodarowania i warunki zabudowy oficjalnie wciąż 40 :wink: stolce faktycznie podparte na jętkach

Do nas projekt dostarczyli kurierem.

Wojbu dzięki za kosztorys - w tym tygodniu zaczynamy zmagania z bankiem.

Pozdrawiam wszystkich :lol:

kosztorys wojbu jest dokładny i fajny, tylko.... nie do końca chyba aktualny z powodu wzrastających cen. my za 310 tys. prawdopodobnie dotrzemy do etapu skończonych instalacji i tynków z podłogami. możemy zapomnieć na razie o wyposażeniu i wykończeniu wnętrz, nie mówiąc o zagospodarowaniu i ogrodzeniu działki. trzeba będzie znowu wmówić bankowcom, że wcale nie potrzebujemy dodatkowych 50-70 tys., że to tylko taki kaprys :wink: :-? w chwili obecnej liczyłbym 400-450 tys. na budowę pod klucz, biorąc pod uwagę to co się dzieje z cenami. no chyba że wybierze się tańsze technologie, ale kto buduje dla siebie, na lata na to nie pójdzie przecież...

Witanko,

nasze zmagania ze ścianką kolankową dobiegly końca...szkoda , że tylko w formie papierkowej, ale już coś jest.

Początkowo chcieliśmy podnieśc dach o okolo 50 cm, ale po wyrysowaniu tego przez Panią architekt, okazalo sie, że owszem, pomieszczenia stają się "potężne", ale za to dach tez ogromny (zależy nam na utrzymaniu lini koniec dachu - okna parteru) no i duży okap.....wszystko wyglądalo nie najlepiej - taki maly domek z dużym, "czapkowatym" dachem. Stanęlo na tym, że podnosimy dach o jeden pustak, przez co pomieszczenia stają sie znacznie bardziej przestronne niż te zaprojektowane w oryginale. Takie rozwiązanie pociągnęlo za sobą konieczność wyostrzenia dachu, i zwiekszenia okapu, ale po wyrysowaniu nie wyglada to najgorzej, a nawet calkiem fajnie:)

W tym miejscu należą się duże podziękowania dla Szydas'a który zwrócil naszą uwagę na pewnie kwestie w tej sprawie.

polecam się na przyszłość :D :D :D

Przerazily mnie wasze kosztorysy ;o( 300-400 tys.??

wiele zależy od regionu kraju, bo wiem, że ceny mogą się różnić do 30%, a na robociznę nawet do 50%. w szczecinie poniżej 400 tys. w tej chwili nie ma co startować.

i nie sugeruj się "kosztorysem" z muratora - wielu elementów nie obejmuje i jest w cenach netto.

My jeszcze na etapie poszukiwania banku i odpwiedniego kredytu;-)czekamy na pozwolenie ale jak to u nas bywa wszystko sie przedłuża.

to lepiej postarajcie się o wyższy kredyt - jak wyjdzie wam budowa taniej to zawsze łatwiej zrezygnować z ostatniej transzy niż starać się o nową, jeżeli pieniędzy zabraknie. my wzięliśmy w zasadzie na styk.... i nie przewidzieliśmy takich podwyżek cen. teraz mamy zagwozdkę :(

jestem w szoku z cenami my budujemy koło szczecina wyszedł ok 75tys z dachem stropem drewnianym oczywiœcie robocizna nasza jedynie do dachu wzieliœmy fachowców

bez okien

wykonczenie wiemy iż jest najdroższe ale 350 400 tys to chyba z lepszym wyposarzeniem

my robimy według naszym możliwoœci

moim zdaniem tez sa lekko ... przesadzone, ale zalezy co kto lubi - jeden polozy parkiet innemu wystarcza panele, podobnie sprawa ma sie z plytkami..... kuchnia.... okna (ja wybieram plastikowe koloryzowane ale w standardowych wymiarach a przeciez mozna miec drewniane tylko ze przy ilosci okien w naszych konkursowych .... troche by to kosztowalo)....itd itp

ja na stan surowy bez dachu wydalem 65tys - z robocizna i materialami,

sadze ze dach bedzie mnie kostowal ok 35 tys (robocizna 8k + dachowka ceramiczna, okna i rynny 20k + wieżba impregnowana cisnieniowo 6k +1 tys na gwozdzie i utluczone dachowki :) )

No właśnie, a ja jestem w szoku jak czytam że inni potrafią postawić stan surowy poniżej 100 tys, my tyle wydaliśmy za stan bez dachu :-? .

I też staramy się oszczędzać, targować, negocjować ceny.

Ale faktem jest, że nic własnymi rączkami :oops: .

mariooo, a te kwoty wcale nie są przesadzone, i na razie żadnych bajerów nie ma , i nie wiadomo czy na jakieś wystarczy :-? .

Pozdrawiam wszystkich :lol: !