Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy Wszystkich.

Chcemy kupić projekt M02a wersje lustrzaną wiemy że SZYDAS taką buduję. W związku z tym mamy pytanie do SZYDASA, gdzie i Czy można ją obejrzeć.

Pozdrawiamy

witam,

dom można oglądać w każdej chwili, myślę, że do końca marca, bo wtedy się już wprowadzamy. a budujemy się w Dobrej Szczecińskiej, dokładny opis podeślę na życzenie.

Dzięki SZYDAS.

Faktycznie trochę daleko. Chociaż czasami pojawiamy się u rodziny w Świnoujściu, a to już troszkę bliżej.

A może ktoś buduje w bliższych okolicach częstochowy.

Jeżeli tak to będziemy wdzięczni za informacje.

Pozdrawiamy

Czy ktoś z budujących M02 będzie wykańczał lub już wykończył poddasze - skosy do samej kalenicy?

Całe poddasze chcę wykonać z regipsów w taki sposób aby widoczne były jętki (które dodaję do więźby) a sufit sięgał aż do kalenicy.

Mały problem będzie ze stolcami (płatwie), które chce dołożyć do konstrukcji dachu mój cieśla. Jeśli faktycznie zamontowane zostaną stolce, a ja nadal będę chciał wykończyć poddasze - skosy do samej kalenicy to powstaje problem jak zaizolować właśnie te stolce żeby nie powstał dość spory mostek termiczny.

Nie chcę wyziębiać niepotrzebnie domu nie zaizolowanymi elementami, ale też nie chcę obudowywać wewnątrz tych stolców regipsami co najprawdopodobniej nie będzie dobrze wyglądało.

Czy ktoś z Was miał lub ma podobny dylemat?

Jakie jest wasze doświadczenie w tym zakresie?

Pozdrawiam!

Mam jeszcze pytanko do Giagi,

Czy jest możliwość oglądnięcia Twojego domku na żywo?

Jeśli tak to bardzo proszę o informację gdzie i ewentualnie kiedy.

Podobnie jak ty zmieniłem kąt dachu do 43 stopni, również podniosłem ścianę kolankową o jeden pustak, a także obniżyłem nadproża nad oknami.

Zależy mi aby utrzymać krawędź dachu na lini okien, niestety Fachowcy się nie spisali zrobili kilka poważnych błędów i nie wiem czy moje zamierzenie odnośnie krawędź dachu - linia okien będzie jeszcze możliwe do wykonania.

Pozdrwiam

Mam jeszcze pytanko do Giagi,

Czy jest możliwość oglądnięcia Twojego domku na żywo?

Jeśli tak to bardzo proszę o informację gdzie i ewentualnie kiedy.

Podobnie jak ty zmieniłem kąt dachu do 43 stopni, również podniosłem ścianę kolankową o jeden pustak, a także obniżyłem nadproża nad oknami.

Zależy mi aby utrzymać krawędź dachu na lini okien, niestety Fachowcy się nie spisali zrobili kilka poważnych błędów i nie wiem czy moje zamierzenie odnośnie krawędź dachu - linia okien będzie jeszcze możliwe do wykonania.

Pozdrwiam

Aneta M2 - zapraszamy - pisz na priv.

pozdrawiam

giagi

Jestem kompletną forumową i budowlaną nowicjuszką(to mój drugi post) i jak się okazuje kolejna fanką Konkursowego M02.

Właściwie to wczoraj mieliśmy kupić projekt, ale projektantka stwierdziła, że w lutym ma być M02 w wersji energooszczędnej, wiec poczekamy (i tak trzeba mapę załatwić i plan zagospodarowania działki a u nas to trwa).

Mój mąż kochany ma tle energooszczędności prawdziwego hopla. Nie tylko na tym zresztą.

Konkursowy już dawno wpadł mi w oko, przekonałam męża (dzieciaki same się przekonały) i...no i zaczęłam mieć wątpliwości.Cóż, taka babska przypadłość- kiecka niby dobra, ale tu trochę odstaje, tu mogłaby być dłuższa...

Strasznie, ale to strasznie chciałabym zobaczyć ten dom na jakimkolwiek etapie budowy (no, może przesadziłam, same fundamenty mnie nie interesują) wejćć do srodka "przymierzyć się". Zobaczyć czy rzeczywiście w jadalni zmieści się wygodny duży stół, w pomieszceniu gospodarczym wszystko co trzeba, a w garażu (zdaniem męża paskudnie małym) jego ukochana WSK-a (to taki zabytkowy już niemal motocykl) i cały domowy śmietnik (z założenia autka chcemy trzymać na podjeździe a nie w chałupie).

Myślę o obniżeniu ścianek kolankowych, aby na poddaszu były większe skosy (projektantka spojrzała na nas jak na wariatów...).

Czy ktoś z Warszawy lub bliższych/dalszych okolić buduje taki dom i mógłby nam pokazać??

Najchętniej stan surowy, bo jakoś głupuio by mi było w zabłoconych butach po Waszych nowych podłogach latać (mogę na bosaka, to jest myśl!).

Jeśli ktoś chciałby się pochwalić (bez chwalenie tez obejrzę) to będę strasznie uradowana.

Ja ten projekt pewnie i bez oglądania w naturze kupię, ale byłabym spokojniejsza.

Projektantka nie dała na nikogo namiarów, ale powiedziała , że ten projekt sprzedał sie 150 razy, więc może tu na kogoś trafię.

Pozdrawiam wszystkich i bbędę tu zaglądać.Mąż też. Do tej pory marudził, że czas tracę na Cafe Allegro gadajac o dzieciakach, ale teraz, skoro działam w"słusznej sprawie" czepiać się nie powinien.

ula

Mariooo, jeszcze kilka lat temu skorzystałabym z Twojej propozycji bez wahania, bo co to jest te nędzne 300km..

Teraz jednak chyba nieco "stetryczałam" czy to z racji wieku, czy też przygniata mnie powaga sytuacji (czyli planowana budowa)...

Ale kto wie, niech tylko słonko mocniej przygrzeje.

A my się wciąż wahamy się pomiędzy M02 a M02a. I nie o wielkość salonu nam bynajmniej chodzi (bo wydaje nam się wystarczający) tylko o ilość i wielkość wszelkich pomieszceń pomocniczych i gospodarczych. W M02 a jest pralnia i parę innych, ciekawych metrów do zagospodarowania.

Tylko....no właśnie, po co nam aż tak duży dom? Dlatego bardzo chciałabym zobaczyc M02 w naturze a nie na komputerowej wizualizacji.

Na działce wytyczyliśmy sobie domek przy pomocy taśmy i kołków, ale to jakoś nie mieści się w mojej wyobraźni. Wygląda jak komórki do wynajęcia a nie dom.

Czy ktoś miał podobny dylemat (wybór pomiędzy dwoma siostrzanymi wersjami-wiekszą i mniejszą) i co wpłynęło na Wasz wybór (poza kasą oczywiście).

ula

Witam wszystkich Miłośników Konkursowego,

jakieś 2 tygodnie temu dołączyłam do Waszego grona :D, oczywiście zanim to nastapiło przebrnęłam (chyba podobnie jak każdy z Was) przez morze katalogów i oceany projektów. W chwili obecnej Konkursowy jest moim fawrytem, na 2 miejscu znajduje się M05a-Niewielki wariant 1.

Czy jest ktoś z Was z okolic Wrocławia lub Opola???? Bardzo, bardzo chciałabym zobaczyć te dwa domki na żywca,bowiem mam watpliwości co do wielkości salonu i kuchni w Konkursowym. Nio i jeszcze garaż - mamy dwa motocykle i samochód, czy przy wydłużeniu części z garazem o 90 lub 180 cm - wejdzie to wszystko????

Pozdrawiam Wszystkich

A w 2007 r. życzę sukcesów w budowaniu oraz wiele, wiele radości z posiadanych domków.

jestem na tym samym etapie siedze dziś oglądnełam setki kominkow aranżacji a muszę zdecydować się na dniach ze względu na wypuszczenie rury pod posadzkę . coraz bardziej jestem za tym iż wsawie kominek na ścianie dzielącej z kuchnią gdyż nie mogę sobie wyobrazić go w tym narożniku a jak wy myślicie o tyj sprawie