Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szydas dzięki za odpowiedź. Jeśli możesz to podaj jeszcze jakie masz przekroje krokwii, bo w projekcie są 22x10 cm. Czy to nie za dużo? Mój szef ekipy oraz inspektor uważają ze 18x8 cm w zupełności wystarczą.

Przy okazji sprawdziałem Twój DzB i jakoś tak starsznie, według mnie, dużo poszło Ci tej stali 4 t jak i betonu 29 m3. Jaką więc grubośc ma twój strop? Jeśli pamietasz, prosze podaj cene za m3 betonu i tone stali, jaką płaciłeś.

Ile zyskałeś m2 podnosząc dach?

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szydas dzięki za odpowiedź. Jeśli możesz to podaj jeszcze jakie masz przekroje krokwii, bo w projekcie są 22x10 cm. Czy to nie za dużo? Mój szef ekipy oraz inspektor uważają ze 18x8 cm w zupełności wystarczą.

Przy okazji sprawdziałem Twój DzB i jakoś tak starsznie, według mnie, dużo poszło Ci tej stali 4 t jak i betonu 29 m3. Jaką więc grubośc ma twój strop? Jeśli pamietasz, prosze podaj cene za m3 betonu i tone stali, jaką płaciłeś.

Ile zyskałeś m2 podnosząc dach?

trudne pytania, bo pamięć kiepska :D krokwie są chyba 16x8, albo 20x8.... generalnie dużo cieńsze niż w projekcie, ale więźba zrobiona w konstrukcji krowkie-jętki-płatwie. co do grubości stropu.... 15 cm chyba. zbrojenie przeliczone przez konstruktora, nie dało się mniej. po podniesieniu dachu praktycznie całe poddasze jest użytkowe, ze 178 m2 zrobiło się w sumie koło 250 m2 - nasz domek ma powiększony salon i skrzydło z gabinetem, stąd większy metraż wyjściowy. beton b20 dostałem w cenie 190 za m3. stal zbrojeniowa chyba 2200 za tonę.

Szydas co Cię skoniło do wykonania stropu monolitycznego? Przy tych ilosciach materiałów, jakie zużyłeś, nawet przy cenach nizszych niż obecne o jakieś 20-25%, to i tak wyszło Cię drożej niz teriva.

Co do powierzchni to rzeczywiście mozna pozazdrościc. Ale z drugiej strony myślę że trzeba mieć takie potrzeby, żeby zmieniać bryłę budynku. Naszej rodzinie wystarczy to, co jest w projekcie, a jedyną zmianę jaką chcaiłbym wprowadzić to może obizyć tzw sciankę kolankowa z 1,4m na 1m. Musiałbym jednak wcześniej przerobic strop względem tego przesunięcia o 40cm. Pzryznam ze przy stropie monolitycznym ten problem odchodzi. Hm...

Szydas co Cię skoniło do wykonania stropu monolitycznego? Przy tych ilosciach materiałów, jakie zużyłeś, nawet przy cenach nizszych niż obecne o jakieś 20-25%, to i tak wyszło Cię drożej niz teriva.

Co do powierzchni to rzeczywiście mozna pozazdrościc. Ale z drugiej strony myślę że trzeba mieć takie potrzeby, żeby zmieniać bryłę budynku. Naszej rodzinie wystarczy to, co jest w projekcie, a jedyną zmianę jaką chcaiłbym wprowadzić to może obizyć tzw sciankę kolankowa z 1,4m na 1m. Musiałbym jednak wcześniej przerobic strop względem tego przesunięcia o 40cm. Pzryznam ze przy stropie monolitycznym ten problem odchodzi. Hm...

strop monolityczny był jedynym rozwiązaniem po powiększeniu budynku - teriva nie sięgała od ściany do ściany :D co do ściany kolankowej - w m02 prawie nie ma ściany kolankowej jako takiej, więźba opiera się praktycznie na stropie, więc co chcesz obniżyć??? :o

jeśli zaś chodzi o potrzeby, to powiększyliśmy trochę budynek, by nie mieć ciasnych pomieszczeń - w oryginale jadalnia i kuchnia są naprawdę małe, okna szczytowe na poddaszu również wychodzą malutkie i niektórzy zamiast trzech robią tylko dwa. podniesienie dachu pozwala zrobić trzy duże okna, duże łazienki i duże pokoje na górze. te oryginalne były jak w bloku mieszkalnym, a do tego skosy do podłogi...

Szydas, co do scianki kolankowej napisałem: "tzw" chcac najprościej określic o która mi chodzi. najwyrażniej tylko niedokrśliłem;) Oczywiście wiem że wtym projekcie nie ma takowej i że krokwie opierają sie na murłacie leżacej bezpośrednio na wieńcu przy stropie. chodziło mi o to że przesuwając te sciany, nazwijmy je zatem działowymi, blizej krawędzi dachu o jakieś 40cm na wysokości, zyskałbym tym samym wiecej powierzchni przy podłodze.

A propops twojej budowy - niestey ale nie mogę obejrzeć twoich zdjęc. być może mam jakieś blokady na łaczach, a chciałem zobaczyć jak wygląda to podniesienie dachu. jesłi możesz napisz o ile cm (bloczków) podniosłeś dach.

Szydas, co do scianki kolankowej napisałem: "tzw" chcac najprościej określic o która mi chodzi. najwyrażniej tylko niedokrśliłem;) Oczywiście wiem że wtym projekcie nie ma takowej i że krokwie opierają sie na murłacie leżacej bezpośrednio na wieńcu przy stropie. chodziło mi o to że przesuwając te sciany, nazwijmy je zatem działowymi, blizej krawędzi dachu o jakieś 40cm na wysokości, zyskałbym tym samym wiecej powierzchni przy podłodze.

A propops twojej budowy - niestey ale nie mogę obejrzeć twoich zdjęc. być może mam jakieś blokady na łaczach, a chciałem zobaczyć jak wygląda to podniesienie dachu. jesłi możesz napisz o ile cm (bloczków) podniosłeś dach.

tak myślałem, że chodzi o ścianki przedkolankowe :D :D :D co do mojej galerii to trzeba uzbroić się w cierpliwość, czasami trzeba odczekać trochę, żeby zrobiła się dostępna, serwer stoi na neostradzie :-? . my podnieśliśmy dach o 50 cm, czyli dwa pustaki wyżej pociągneliśmy ścianki kolankowe.

A oto obiecana inwazja zdjęć z naszego Konkursowego

http://foto.m.onet.pl/_m/cf639ff01c8f36b05865481fbde3b2c7,5,19,0.jpg

http://foto.m.onet.pl/_m/3af500d72e73a33e69da7480a00faf93,5,19,0.jpg http://foto.m.onet.pl/_m/b16749a45c646f43eade41f282c7c468,5,19,0.jpg

Więźba już prawie gotowa, jeszcze tylko jętki i deskujemy :lol: :lol: :lol:

A z większymi zdjęciami mam problem :oops:

ALBINOTAUR masz świetną sentencję w podpisie :roll:

ALBIOTAUR - tak, podnieśliśmy ściankę kolankową o ok.0,5m, i jesteśmy z tego zadowoleni.

http://foto.m.onet.pl/_m/0a8ef53e64e60449b8c289c992758bb3,5,19,0.jpg http://foto.m.onet.pl/_m/5d92a06117bd1c3781fa0173bd9b286b,5,19,0.jpg

http://foto.m.onet.pl/_m/f1ca4a2911bf2eaaa1a50c6c97543820,5,19,0.jpg

Na szczęście, wichura nie wyrządziła u nas żadnych szkód :lol:

No ładnie, ładnie:) Więźba już prawie widze skończona, to zaraz i daszek będzie pewnie. A z czego ten daszek, dachóweczka? Jaka? Jaki kolorek?

Widzę, że wstawiasz na bocznej elewacji piękną witrynę. czy o wymiarach 2,5x2,05m? Ja przynajmniej o takiej myslałem, ale od strony tarasu. Jednak chyba tego nie zrobie, boję sie zaburzyć piękne proporcje okien - duze i smukłe. no niemniej kibicuję ci z tą witryną. Czy pozostałe okna będą miały wymiary takie, jak w projekcie? czy też coś zmieniasz?

Co do tej wichury, to aż się bałem, że coś wykraczę. Uf, na szczęście nic, przynajmniej tobie i twojej budowie, się nie stało. Mam nadzieję, że pozostałym również:)

Co do sentencji w podpisie, to myślę, że jest to jedna z tych, do których się wzdycha, że się samemy nie wymyśliło...;) Poza tym pasuje do mnie jak ulał;)

Pozdrówka

Al

heh, wiezba czeka - wczoraj wiatr i opady, dzis nie bylo pradu, wiec tylko murlaty wciagneli na strop.

ile metrow kupiliscie lat i kontrlat?? bo mi cos malo wyszlo, a rano jade do tartaku wiec moze jeszcze domowie.

generalnie chyba bede musial przelozyc dachowke, bo nie sadze zeby wyrobili sie do przyszlej soboty :( . najwazniejsze ze mam juz drewno - kupilem wymiary zgodne z projektem i jak zobaczyl je ciesla to bylo: kur... to to sie nigdy nie wygnie :)