Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

http://foto.m.onet.pl/_m/f3b2479a97ab8b755bd8d45929304462,5,19,0.jpg http://foto.m.onet.pl/_m/803128a23a57b233b43fd815ae6e0849,5,19,0.jpg

A ja jak widać - zrobiliśmy szczyty, jutro dechy i dalej papa,

ale mariooo Ty to raczej mnie przegonisz bo moja dachóweczka jeszcze nie wypalona :-?

szydas - Ty to już chyba się pakować zacząłeś :lol:?

Co słychaś u innych ? :p

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chyba wiem dlaczego: u mnie byloby podobnie - zamawialem drewno wg listy z projektu (dodalem oczywiscie zapas i powiekszylem ilosc krokwi, ktora byla niewlasciwa) ale jak majster wzial sie za murlaty to okazalo sie ze sa za krotkie!!!! mianowicie w projekcie przy dlugosci chyba nie uwzgledniono tego wypustu (66cm). ale chlopaki sobie poradzili.

zostawialiscie jakies luki (wejscia) pod skosy dachu?

ile materialu poszlo wam na scianki dzialowe u gory - bo nie chcialbym za duzo zamawiac?

Witam wszystkich,

muszę się pochwalić, że u nas klamka zapadła 17 stycznia - tego dnia nasza ekipa wylała ławy fundamentowe :lol: . Skorzystaliśmy ze sprzyjającej pogody i budowę zaczęliśmy 10 stycznia.

Nasz projekt podstawowy to M02 w wersji lustrzanej, a zmiany oczywiście są:

gabinet powiększony o 90 cm,

salon o 120 cm, nad dodatkową częścią salonu loggia,

ogrzewanie paliwem stałym (pelety,ekogroszek), a co za tym idzie kotłownia obniżona i dobudowany skład na paliwo wzdłuż ślepej ściany (gabinetu i kotłowni), przedłużony dach składu wzdłuż ściany garażu da fajną wiatę.

Zamiast okna w części jadalnianej na wprost kuchni - drzwi (dodatkowe i wygodne wyjście do ogrodu).

Teraz czekamy na, mam nadzieję szybki koniec tego ataku zimy, potrzebujemy dosłownie tygodnia dodatnich temperatur żeby zamknąć stan zerowy.

Halszka.ka jaka jest głębokość loggi w Twoim konkursowym?

Pozdrawiam

mirka

Witajcie!

Moja babcia dawno temu mawiała :

-Halinka, ty to zawsze inaczej niż ludzie!

Babci już dawno nie ma, a ja ciągle tak mam :roll:,

i nie jestem żadną szaloną indywidualistką, ot zwyczajna matka - Polka :wink:

To co widać, nie jest wynikiem błędu, ale świadomego wyboru, tak nam się podoba :roll:

Wzorem , mam nadzieję że do osiągnięcia jest dom pontypendy,

na zdjęciu poniżej :

http://img100.imageshack.us/img100/533/cimg0982yl2.jpg

Nawet dachówkę mam mieć taką 8)

MirkaM2 - też powiększyliśmy dom o 1,2 m , a loggia ma mieć 1 m.

No właśnie ta zima... :evil:

Chcielismy już zacząć stawiać ściany bo mamy dość czekania a i pogoda ładna, a tu łup!!! Najpierw spada śnieg potem okazuje się, że po beton komórkowy (u producenta) jest dwudniowa kolejka! Od 5 lutego mają byc podwyżki o 15 %, my oczywiście obudziliśmy się ze snu zimowego trochę za późno ...

Ale sa tez plusy tej sytuacji: mąż postoi kilka dni w kolejce a w tym czasie śnieg stopnieje i będziemy mogli zacząć budowę!!!

Do wszystkich KOBIET budujących konkursowego

Wiem, że kilka z Was zna forum astanawiało się nad kuchnią, ciekawa jestem jakie decyzje u Was zapadły. Jakoś nie mogę się pomieścić w tej kuchni... :(

proszę, powiedzcie mi jak u was to będzie wyglądało.

W jakiej odległości od okna powinna być kuchenka? czy są jakies przepisy w tej sprawie?

z góry dziękuję

dlaczego kobiet?? kuchnia wyszla nam calkiem calkiem, mianowicie:

kuchenka powedrowala na sciane od wiatrolapu. w starym miejscu pozostaje lodowka, a obok duzy blat i pod nim 4 szafki. kuchnia bedzie otwarta wiec bedzie to jako tako wygladalo. zlew bedzie wsuniety w naroznik - tak ze tylko jego polowa bedzie wchodzila na okno, obok zlewu (idac w strone salonu) szafka zmywarka i znowu 2 szafki i calosc przykryta duzym blatem - powinno byc ok. jak bede mial czas to zrobie fotke projektu i wrzuce na forum

Czy macie zamiar budować ściankę między kuchnią a salonem? Bo przy odpowiedniej aranżacji można by zrezygnować, przynajmniej z części i/lub nie budować jej w pełnej wysokości. Dałoby to więcej przestrzeni. W M02 ta ścianka wygląda na działową.

Czy ktoś z Was się orientuje, czy w M02a ta ściana też jest działowa?

heh, wiec zdradze tajemnice wykonczenia :( otoz scianka oddzielajaca kuchnie od salonu (obudowujace jednoczesnie meble) bedzie wykonana z cegly rozbiorkowej i bedzie miala wysokosc ok120 cm.

kuchenka weszla bez problemu - ale zdecydowalismy sie na 50cm. zlew tez da umiescic sie w narozniku, lecz ni bedzie on centralnie w oknie (ale nam to nie przeszkadza, bo podobne rozwiazanie mamy w bliku). moze wieczokirem (jak nie bede padniety) podesle ci fotke szkicu naszej kuchni.

Witajcie !

Obawiałam się że mnie zlinczujecie po mojej ostatniej deklaracji - że psuję bryłę domu :wink: ,

mam nadzieję, że wyjdzie dobrze :roll:

Ja kuchnię planuję zrobić w ten sposób że na ściance przy kominie wysoko zabudowane szafki

z zabudowaną lodówką, piekarnikiem na wysokości ok. 1.2 m,

na ścianie od wiatrołapu kuchenkę z okapem i dalej szafki - chyba tylko na dole - zlewozmywak,

zmywarkę blaty robocze, a od strony jadalni może jakiś blat na szybkie śniadanie, czy kawę :roll:

mariooo - mimo paskudnej pogody, panowie pracują

z moimi budowlańcami to tak mam że najpierw czekam na nich i czekam i czekam,

ale jak już przyjdą to pracują całkiem dobrze, tak mi się przynajmniej wydaje :p

basia_z_lasu - mam wrażenie że w M02a ściana między kuchnią i pokojem dziennym jast nośna :-?

dobrze zarlo i zdechlo. pojechalem na budowe wczesniej i przygladam sie w swietle dziennym a tu !$@%@#%#. zle zrobili miejsce na okno doswietlajace klatke schodowa - poprostu dali o jedna krokiew wiecej i okno sie przesunelo - dodalismy okno w kotlowni a to doswietlajace mialo byc bezposrednio nad nim, czyli na srodku klatki. i nie wiem co robic??? czy badza rade odbic ta krokiew i ja przesunac?? ech i jeszcze jedno - jak macie rozwiazana sytuacje wymianu nad klatka schodowa? bo moja ekipa nie oparla na nim krokwi kosowych i pozostalych krokwi tylko przybila je do niego. kierownik mowi ze tak moze byc - ale ..... nie chcialbym zeby sie to zawalilo.

Witam wszystkich zwiazanych z tym projektem.

Tez budujemy M02, ten w wersji podstawowej - bez powiekszania , bez wiekszych zmian...(Teraz mamy stan surowy zamkniety).A zapytac chcialam - wybaczcie jesli nie doczytalam - czy ktos z was wybudowal, badz buduje M02 wlasnie bez zmian , przerobek?

Witajcie. Od jakiegoś czasu Was podglądam. Dowiedziałam się między innymi, że w marcu będzie wersja energooszczędna M02 i taką chciałabym budować. Tylko zastanawiam sie (tak nieśmiało) czy mógłby mnie ktoś zaprosić :) do obejrzenia swojego (najlepiej - niezmienionego za bardzo) m02. Postrawiam wszystkich i życzę ładnej pogody ;)