Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie

napiszcie proszę, ile potrzeba na nasz domek łat i kontrłat,

i po ile toto kupowaliście :roll:

markiz - witaj w klubie :lol:

20-go listopada ktoś podawał kosztorys , możesz dodać po 5 - 10 % do każdej kwoty i myślę że bank to kupi,

lub poproś kierownika budowy jeśli już masz, oni to często robią bez problemów.

Witam miłośników M02a. Mam pytania: czy bez problemu można uzyskac zgodę projektanta na zmianę pierwotnego poziomu okapów (ma on byc zachowany wg wymagań projektowych). Mam zamiar podnieśc ściankę kolankową o 50 cm a to wiąże się z podniesieniem okapów. I jeszcze jedna prośba. Czy ktoś może podzielic się innymi rozwiązaniami schodów niż w projekcie - ze spocznikiem, szersze itp. Bardzo proszę i z góry dziękuję

Halszka. Dziękuję za zaproszenie, do poznania mam jednak trochę bliżej ;) a szczeże mówiąc liczę cały czas że się jakis Warszawiak odezwie ;). Pozdrawiam

Witaj MałaM,

ja też na to liczę. Czekamy na wersję energooszczędną, w międzyczasie załatwiamy papiery i szukamy kogoś z Warszawy lub okolic (do 100km) kto zechciałby pokazać nam swój dom.

pozdrawiam,

ula

Witam! Czy ktoś mógł by podzielic się rysunkami zmienionych schodów (spoczniki, szersze biegi).

I pytanie do tych co podnosili ściankę kolankową:

czy staraliście się w Muratorze o zgodę na zmianę pierwotnego poziomu okapów. Ja chcę budowac M02a i jest tam zapis o możliwości podniesienia kalenicy pod warunkiem wydłużenia okapów dachu do poziomu pierwotnie zaprojektowanego. Dodam że dostałem zgodę na podniesienie ścianki kolankowej. Proszę o odpowiedź.

[email protected]

Witam wszystkich,

mam pytanie czy ktoś dawał krokwie 8x14 cm (pod blachodachówkę) ?

Chcemy dać właśnie takie, ale gdy przyjrzeliśmy się projektowi to okazało się, że na ocieplenie dachu przewidziane jest miejsce jedynie między krokwiami, czyli przy tej wysokości krokwi 14 cm. Zalecane wszędzie dodatkowe ocieplenie poprzeczne tu się wogóle nie mieści - drzwi i boczne okna poddasza są na styk.

Czy tak jest faktycznie ?

A gdyby dołożyć jeszcze odeskowanie na krokwie 14stki, to po uwzględnieniu szczeliny wentylacyjnej zostaje miejsca między krokwiami raptem 10 cm.

Gdzie upchnąć dodatkowe 12-15 cm wełny?

Czy jedynym wyjściem jest ścianka kolankowa (np.na 24cm) ?

Pzdr

Mirka

MirkaM2 - kilka osób budujących konkursowego, które nie podniosły ścianki kolankowej

miało problem z oknami i drzwiami na poddaszu,

my podnieśliśmy o 0,5m być może 0,25m wystarczy - jeśli nie zależy Ci

na znacznym powiększeniu pokoi na poddaszu

tak mieliśmy kilka dni temu :-?

http://foto2.m.onet.pl/_m/d5519953de10ead99706243cbac6ec0e,5,19,0.jpg

ale dziś jest tak 8)

http://foto0.m.onet.pl/_m/f2d972f78b88d03aa5699781374c3f78,5,19,0.jpg

a mariooo zaś coś obiecał..... :-?

halszka.ka, MirkaM2 czy możecie rozwinac problem z ociepleniem i oknami i drzwiami na poddaszu? Chce rowniez budowac konkursowego (tego wiekszego M02a) i nie zamierzałem podnosic sciany kolankowej natomiast planuje dodatkowa warstwe ocieplenia na poddaszu. Jakie problemy moga sie pojawic?

Czyli Marioo potwierdził moje obawy, że brak miejsca na dodatkowe ocieplenie od wewnątrz. Coraz poważniej zastanawiam się nad dodatkowym ociepleniem położonym na krokwiach, np. może to być 10 cm styropianu FS20 lub FS30. Wydaje nam się to prostszym rozwiązaniem niż ścianka kolankowa.

bamil kłopot polega na tym, że rogi okien i części drzwi na poddaszu praktycznie wchodzą na płyty g-k już przy warstwie ocieplenia jedynie między krokwiami.

pzdr

Mirka

bamil - powiedz tylko kiedy, bo gdzie to raczej ja zaproponuję 8)

ewentualnie prześlę Ci na priva numer telefonu, to się umówimy.

PIOTR KRYSTYNA -ja, jak widać na zdjęciach powyżej, tynkowanie mam przed sobą,

ale planujemy cementowo-wapiene, słyszałam że tynk ALPOL drobnoziarnisty jest dobry,

dobrze jest też dać listwy narożnikowe wewnętrznne i zewnętrzne i listwy do obróbki okien,

położenie innego tańszego tynku w garażu to dobry pomysł,

ja wstępnie rozmawiałam z panem od tynkowania i zaśpiewał sobie 19 pln za robociznę

Witam! Czy ktoś mógł by podzielic się rysunkami zmienionych schodów (spoczniki, szersze biegi).

I pytanie do tych co podnosili ściankę kolankową:

czy staraliście się w Muratorze o zgodę na zmianę pierwotnego poziomu okapów. Ja chcę budowac M02a i jest tam zapis o możliwości podniesienia kalenicy pod warunkiem wydłużenia okapów dachu do poziomu pierwotnie zaprojektowanego. Dodam że dostałem zgodę na podniesienie ścianki kolankowej. Proszę o odpowiedź.

[email protected]

Cześć. Wysłałam Wam zdjęcia i rysunek schodów na podany adres.Mam nadzieję, że się przydadzą. :D