Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

halszka.ka: dzieki za możliwośc obejrzenia budowy, wiem teraz, ze nie pomylilem sie co do projektu i ze potrzebuje podniesc sciane kolankowa

Po obejrzeniu twojego domku wiem rownież ze poszezenie salonu w projejekcie M02 to absolutna konieczność. Ja bede budował M02a, ktory ma salon mniej wiecej taki jak u Ciebie wiec jest ok. Podkupie jedynie pomysl przesuniecia komina w strone kuchni, dzieki czemu proporcje salonu sie poprawia.

Zona juz nie moze sie doczekac zeby rowniez obejrzec twoj domek wiec pewnie nie powstrzymamy sie przed wizyta w niedziele. Jeszcze raz wielkie dzieki.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ponownie na forum !!!!!!!

Mam pytanie do tych co tynkowanie konkursowego mają za sobą

-jakie tynki (jakiego producenta ) zastosowaliście

-czy robicie we wszystkich pomieszczeniach te same tynki czy np. kotłownia garaż itp. inne niż w pozostałych pomieszczeniach

-ile wyszło powieszchni do tynkowania (u mnie około 550m2) przy powiększonym salonie o 0,9m

-czy ktoś robił tynki ręcznie czy wszyscy maszynowe i ile czasu to zajeło

-jak cenowo wyszło Was tynkowanie z rozbiciem na materiał i robociznę.

Wczoraj pytałem w kilku hurtowniach i....odradzali mi tynki gipsowe co WY na to?????

my mamy wewnątrz zwykłe tynki cementowo-wapienne, kręcone na miejscu, i w każdym pomieszczeniu te same. na wierzch pójdzie cienka warstewka gładzi gipsowej. wszystkie oprócz sufitów robione ręcznie. co do powierzchni to koło 600 m2, ale mamy bardziej powiększony domek :D nie liczyłem dokładnie il nas kosztowało, ale około 18 pln za m2.

co do gipsowego tynku - mają rację. gipsowe tynki nie oddychają, wszystkie metalowe elementy w ścianie rdzewieją, a przy najmniejszym uderzeniu pozostaje wgniecenie - mam takie w mieszkaniu więc wiem....

ha :lol: :lol: :lol:

dziś się dwiedziałam że w ciągu no, może pół roku będzie asfalt na mojej drodze !!!

ale się cieszę !

Wiecie jak wygląda glina rozjechana przez ciężki sprzęt ?

bamil - jak się wybierzesz z małżonką do Tyńca to nie zdziw się, panowie,

którzy deskowali dach zrobili osłony na okna i drzwi, ale przez garaż można wejść.

Dzięki za odpowiedz , proszę napiszcie cz tynkowaliście po wkonaniu instalacji elektrycznej czy dopiero po zrobieniu wod-kan pozdrawiamy !!!

instalacje wod-kan z reguły robi się jednocześnie z c.o. trochę trudno tynkuje się, jak już powieszone są grzejniki i rozłożona podłogówka, więc raczej robi się to przed.....

moja wizja jest nastepujaca:

- instalacja alarmowa (robie sam)

- okna

- instalacja elektryczna (robie sam)

- tynki

- instalacje gaz, woda

- podlogi

z tego co wiem nie ma sensu robic wczesniej instalacji wod/gaz bo to co idzie w podlodze moze zostac zniszczone przez ekipe tynkujaca.

co do elektryki to mozna polozyc ja np w korytach przet wylaniem posadzek a po tynkach, ale wtedy jest duzo podkuwania do włączników.

moja wizja jest nastepujaca:

- instalacja alarmowa (robie sam)

- okna

- instalacja elektryczna (robie sam)

- tynki

- instalacje gaz, woda

- podlogi

z tego co wiem nie ma sensu robic wczesniej instalacji wod/gaz bo to co idzie w podlodze moze zostac zniszczone przez ekipe tynkujaca.

co do elektryki to mozna polozyc ja np w korytach przet wylaniem posadzek a po tynkach, ale wtedy jest duzo podkuwania do włączników.

mario, jeśli mógłbym coś doradzić, to nie rozdzielaj elektryki i alarmu, zrób to jednoczasowo. dużo łatwiej wtedy rozplanować przebieg kabli, otworów w ścianach itp. poza tym alarm też potrzebuje prądu i bez skrzynki rozdzielczej się nie obędzie, a ją też trzeba zaplanować w rozsądnym miejscu. potem może się okazać, że to najlepsze miejsce okupuje już centralka alarmu....

Witam wszystkich,

mam pytanie czy ktoś dawał krokwie 8x14 cm (pod blachodachówkę) ?

Mirka, a czemu chcecie kłaść akurat blachodachówkę? żaden znajomy dekarz nie polecał takiego rozwiązania, często na zasadzie, że "innemu to położe, ale sobie to broń Boże"....

Szydas, blachodachówka poprostu dlatego, że dach jest tańszy, takie życie...

Mirka

Witam wszystkich,

mam pytanie czy ktoś dawał krokwie 8x14 cm (pod blachodachówkę) ?

Mirka, a czemu chcecie kłaść akurat blachodachówkę? żaden znajomy dekarz nie polecał takiego rozwiązania, często na zasadzie, że "innemu to położe, ale sobie to broń Boże"....

Szydas, blachodachówka poprostu dlatego, że dach jest tańszy, takie życie...

Mirka

no tak, ta paskudna ekonomia... :( :( :(

szydas

dzieki za radę, to nie pierwsza tego typu instalacja jaką będe robił(przez cale studia instalowalem alarmy), chce spobie poprostu zapewnic komfortowe warunki pracy :) . poza tym nie mam jeszcze docelowego pradu, wiec alarm ... a moze nie powinienem takich faktow na forum ujawiniac :)

z pikantnych szczegolow powiem ze instalacje grzewcza robie na rozdzielaczach z podzialem na strefy. calosc bedzie sterowana przez sterownik PLC (czujniki temperatur w kazdym pomieszczeniu). dodatkowo planuje wizualizacje domku (temnperatury w pomieszczeniach, obecnosc osob w pomieszczeniach). niestety nie robie sterowania roletami i oswietleniem, ale za to system CCTV (kamery na naroznikach domu, podlaczone do telewizora) :)

Witam, po przerwie...

Dziś byliśmy u jednego Budowlańca który wycenił robocizne stan surowy otwarty-bez dachu na kwote koło 30 tys.zł., ma swój sprzęt podstwowy.

Jak było w waszych przypadkach czy to dużo ????

Czekam jeszcze na wycene stanu surowego-budowa kompleksowa przez ekipe(robocizna, materiały, sprzęt).

Witam, po przerwie...

Dziś byliśmy u jednego Budowlańca który wycenił robocizne stan surowy otwarty-bez dachu na kwote koło 30 tys.zł., ma swój sprzęt podstwowy.

Jak było w waszych przypadkach czy to dużo ????

Czekam jeszcze na wycene stanu surowego-budowa kompleksowa przez ekipe(robocizna, materiały, sprzęt).

brzmi rozsądnie, ale oczywiście trzeba dokładnie ustalić co należy do stanu surowego...