Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wczoraj zabralem sie za docieplacie poddasza, ale tylko do poziom2 2m, zeby ekipa mogla wymurowac scianki dzialowe. i znowu skucha w projekcie!! Generalnie krokwie 20cm i w dokumentach jest napisane ze welna 20cm. zgodnie ze sztuka ocieplania powinno dawac sie mniejsza welne, zeby po rozprezeniu nie dotykala do desek lub folii czyli np 18cm (nie wspomne ze cos takiego zalatwic w poznaniu to problem). Dodatkowo chcac wykonac termoizolacje poddasza w sposob 2 warstwowy (welna miedzy krokwie i na to stelaz z welna po calosci dachu w celu eliminacji mostkow - takie ocieplenie ma ok 22-25cm) moze okazac sie ze okna na gorze nie beda sie otwieraly!!!!

wczoraj zabralem sie za docieplacie poddasza, ale tylko do poziom2 2m, zeby ekipa mogla wymurowac scianki dzialowe. i znowu skucha w projekcie!! Generalnie krokwie 20cm i w dokumentach jest napisane ze welna 20cm. zgodnie ze sztuka ocieplania powinno dawac sie mniejsza welne, zeby po rozprezeniu nie dotykala do desek lub folii czyli np 18cm (nie wspomne ze cos takiego zalatwic w poznaniu to problem). Dodatkowo chcac wykonac termoizolacje poddasza w sposob 2 warstwowy (welna miedzy krokwie i na to stelaz z welna po calosci dachu w celu eliminacji mostkow - takie ocieplenie ma ok 22-25cm) moze okazac sie ze okna na gorze nie beda sie otwieraly!!!!

generalnie są dwa wyjścia:

1. położyć wełnę 20 cm i poczekać aż trochę osiądzie i szczelina wentylacyjna sama się zrobi

2. położyć warstwy np. 12 i 5 cm - łatwe do dostania, trochę więcej pracy, ale można położyć na zakładkę i pozakrywać łączenia

do tego oczywiście można położyć kolejną warstwę między stelażami

a okna? nie wiem jak masz rozplanowane, ale te dwa wąskie skrajne można zrobić tylko uchylne, a środkowe w pełni funkcjonalne, albo zamówić okna otwierane na zewnątrz....

nie ma znaczenia czy okna beda uchylne czy rozwierno-uchylne :( bo tak czy inaczej powierzchnia czy do uchylu czy do otwarcia jest potrzebna. przypilnuje podczas montazu, zeby byly jak nalblizej onka srodkowego. welne daje 18 - zeby szczelina byla odpowiednia, a pozniej w stelaz cos wrzuce jeszcze. powinno byc ok.

Z tego co widziałem w projekcie to nie jest przewidziane podwójne ocieplenie, na przekroju zaznaczona jest tylko wełna mineralna 200 mm i tak jak mówisz marioo jeszcze się nie mieści. Wrysowałem projekt w 3D i tak jak wszyscy mówią drzwi wewnętrzne wchodzą na skos, z oknami na szczycie nie będę miał problemu bo robię podwójne 2x970 na szerokość i słupek w środku 400 mm identycznie jak u „jck”. Żeby rozwiązać problem z drzwiami podnoszę ściankę kolankową o 120 mm zachowując dolną krawędź dachu z górną linią okien na parterze (krokiew wydłuża się o ok. 190 mm). Dodatkowe zmiany to wydłużenie salonu o 900 mm, obniżenie poziomu kotłowni o ok. 500 mm, schody ze spoczynkiem. Zastanawiam się jeszcze nad oknami na parterze, na boku na pewno takie jak w projekcie a z przodu i z tyłu chyba takie jak w kuchni. Pozdrawiam

Od niemal początku pojawienia się Konkursowego M02 byłem jego zwolennikiem z wielką uwagą śledziłem główny wątek o nim na forumi z zazdrością podziwoałem poczynania szydasa, halszka.ha, Piotri Krystyna i wielu innych. Miałem już niemal każdą zmianę w głowie ustaloną aż do pojawienia się M20 między sosnami który zamieszał mi w głowie: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=417 .

Czy moglibyście porównać M02 do M20 z waszego punktu widzenia? Dodam co chciałem zmienić w M02: ściana od jadalni i salonu powiększona o 90cm, ściana kolankowa podniesiona o 50cm, wejście do domu jak w M02a i pare jeszcze innych zmian w środku. Czyli powierzchniowo oba domy byłyby podobne. Ta sama autorka.

Mam pytanie do wszystkich, którzy mają to juz za sobą: ile was kosztowała robocizna elektryka w naszym domku? I jeszcze: ile was kosztowała robocizna i materiały za kanalizację i hydraulikę?

U nas materiały już zwiezione i w następnym tygodniu zaczynamy stawiać ściany !!! Oczywiście o ile pogoda nie spłata nam jakiegoś psikusa... :evil:

A ponieważ chcemy się w tym roku wprowadzić, więc musimy dokładnie zgrać sobie resztę fachowców, dlatego już zaczęliśmy się z nimi umawiać.

Potrzebne są nam orientacyjne ceny jakie wy płaciliście za instalacje, żeby było jakieś porównanie. :oops:

Mam pytanie do wszystkich, którzy mają to juz za sobą: ile was kosztowała robocizna elektryka w naszym domku? I jeszcze: ile was kosztowała robocizna i materiały za kanalizację i hydraulikę?

U nas materiały już zwiezione i w następnym tygodniu zaczynamy stawiać ściany !!! Oczywiście o ile pogoda nie spłata nam jakiegoś psikusa... :evil:

A ponieważ chcemy się w tym roku wprowadzić, więc musimy dokładnie zgrać sobie resztę fachowców, dlatego już zaczęliśmy się z nimi umawiać.

Potrzebne są nam orientacyjne ceny jakie wy płaciliście za instalacje, żeby było jakieś porównanie. :oops:

u mnie elektryka 4000, robocizna za ppozostałe rzeczy wliczona w całość

Czy moglibyście porównać M02 do M20 z waszego punktu widzenia? Dodam co chciałem zmienić w M02: ściana od jadalni i salonu powiększona o 90cm, ściana kolankowa podniesiona o 50cm, wejście do domu jak w M02a i pare jeszcze innych zmian w środku. Czyli powierzchniowo oba domy byłyby podobne. Ta sama autorka.

M20 jest ładnym domkiem i podoba mi się też układ pomieszczeń, ale tylko wtedy, gdy masz działkę z wjazdem od północy. W innym wypadku albo loggia na północ, albo salon na północ... M02 jest bardziej uniwersalny, bo ma jedną ścianę bez okien. M02 ma zadaszony taras. M20 ma lepiej zaplanowane poddasze. Tyle na szybko.

IMHO M20 po podniesieniu ściany kolankowej o 50 cm straci swój urok.

M20 jest ładnym domkiem i podoba mi się też układ pomieszczeń, ale tylko wtedy, gdy masz działkę z wjazdem od północy. W innym wypadku albo loggia na północ, albo salon na północ... M02 jest bardziej uniwersalny, bo ma jedną ścianę bez okien. M02 ma zadaszony taras. M20 ma lepiej zaplanowane poddasze. Tyle na szybko.

IMHO M20 po podniesieniu ściany kolankowej o 50 cm straci swój urok.

przepraszam ze sie wtracam - ale sledze Wasz watek poniewaz konkursowy to sliczny dom ktory mnie zauroczyl

Wiec w kwestii powyzszej - TTASZT - konkursowy tez nie ma spizarki przy kuchni - ma ja przy garazu, w M20 mozna ja wygospodarowac tez w gospodarczym przy garazu, tyle ze ciut dalej z kuchni...

M20 tez ma sciane bez okien - tzn sa okienka w garazu - malenkie - z ktorych mozna zrezygnowac - ale w sumie jesli pozostana - sasiad przez nie do talerza nie bedzie zagladal :roll:

M02 zauroczyl mnie naprawde - zwlaszcza po publiklacji w Muratorze - ale wydaje mi sie ze zdjecia tam zamieszczone byly zrobione tak aby "dodac" powierzchni - jak zaczelismy robic wlasna wizualizacje i dodawac nasze meble - robil sie problem z ich ustawieniem - i w sumie logika nie pozwolila mi sie zdecydowac...serce mowilo co innego

Gdy pojawil sie M20 - wiele problemow zostalo rozwiazanych..

na plus:

wieksza gora - dla 4 lub 5 osobowej rodziny, kazdy pokoj z garderoba (my narazie we czworke lecz w planach trzecie dziecko) to bardzo wazne

u gory lazienka plus pralnia plus suszarnia: rozbieramy sie w lazience, pierzemy, suszymy w pomieszczeniu lub na jednym z balkonikow, wkladamy do garderobek na pietrze ubrania - nie susza sie majty w ogrodzie, nie biegne z miska wypranej bielizny, wszystko dzieje sie u gory, tam gdzie spimy..

duzy salon i jadalnia

reszta bez wiekszych i bardziej istotnych zmian dla mnie, jest wieksza kuchnia ale i w tej malej bym jakos sie zmiescila, jest funkcjonalniejszy gospodarczy z wyjsciem do garazu i na ogrod - ale przeciez wszystkiego miec nie mozna

minus: niezadaszony taras

Bardzo zaluje ze M02 ma ta czesc dzienna mala - wliczajac nawet hall - nie pomaga to w ustawieniu wypoczynkowego - mebloscianki nie mamy :lol:

Jest sliczny, ladniejszy niz M20 z zewtatrz ale M20 jest praktyczniejszy - wiec chyba kupimy M20 :roll:

/.../

M20 tez ma sciane bez okien - tzn sa okienka w garazu - malenkie - z ktorych mozna zrezygnowac - ale w sumie jesli pozostana - sasiad przez nie do talerza nie bedzie zagladal :roll:

/.../

M02 zauroczyl mnie naprawde - zwlaszcza po publiklacji w Muratorze - ale wydaje mi sie ze zdjecia tam zamieszczone byly zrobione tak aby "dodac" powierzchni - jak zaczelismy robic wlasna wizualizacje i dodawac nasze meble - robil sie problem z ich ustawieniem - i w sumie logika nie pozwolila mi sie zdecydowac...serce mowilo co innego

Chodziło mi o to, że w M20 jeśli działka nie ma wjazdu od północy, któraś z sypialni na poddaszu jest północna. Na południową działkę M20 się nie nadaje - salon będzie słabo doświetlony. M02 ma salon doświetlony z trzech stron świata...

Co do pralni - M02a ma pralnię na poddaszu.

Dom przedstawiony w Muratorze to nie jest M02, ale jego pierwowzór. Zdjęcia nie były robione, by dodać powierzchni, bo po prostu jest on dużo większy, bliżej 180-200 m i ma garaż na 2 samochody.

Część dzienna M02: warta rozważenia jest zmiana jaką planuje jsklodz z tego wątku ( i nie tylko on). To jest: Kuchnia w miejscu gabinetu ( najlepiej powiększonego ) , salon robi się wtedy ponad 30m. Jeśli potrzebny jest gabinet na dole - wywalamy garaż i robimy pokój ( oraz pralnie, spiżarnie i co tam komu potrzebne). Samochód nie koń, stajni nie potrzebuje... :wink: Albo można zrobić gdzieś wiatę lub wybudować garaż. Wiiększość budujących M02 powiększa salon, przy tym wariancie nie trzeba.

Witam, ale sadze ze mkkafe ma racje, M02 nie ma takiej powiechrzni i niestety nie ma szans zeby bylo inaczej. Przede wszystim nie jest pawda, ze konkursowy ma salon-okna na 3 strony swiata, ma najwyzjej na 2 strony, reszta to jadalnia, poza tym powierzchnia salonu i jadalni razem nie przekracza w miare dobrej powierzchni w blokowisku, a to zdecydowanie za malo, fajny jest M02a i ten projekt zwraca moja uwage