Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

basiu_z_lasu

M02a faktycznie ma lepiej rozwiazany uklad pomieszczen ale jest niestety za duzy :roll: przynajmniej na moje mozliwosci finansowe

I jesli sobie przypominam musialabym zmieniac warunki zabudowy - bo mam przyznane do 150 m zabudowy

Mozna oczywiscie zastosowac rozwiazania o ktorych piszesz - ale wlasnie to w nim mi sie podobalo - kuchnia "przejsciowa" i polaczenie trzech glownych pomieszczen z hallem oraz to ze mozna sobie chodzic dookola

A ten domek z Muratora ma 160 metrow - tak przynajmniej napisano :roll: ja to bardzo dokladnie przestudiowlam bo naprawde bylam napalona na te chatke. Wiec z bolem serca zrezygnowalam - bo w rozsadnej dla mnie powierzchni nie da sie tam wszystkiego polaczyc tak by bylo wygodnie.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, ale sadze ze mkkafe ma racje, M02 nie ma takiej powiechrzni i niestety nie ma szans zeby bylo inaczej. Przede wszystim nie jest pawda, ze konkursowy ma salon-okna na 3 strony swiata, ma najwyzjej na 2 strony, reszta to jadalnia, poza tym powierzchnia salonu i jadalni razem nie przekracza w miare dobrej powierzchni w blokowisku, a to zdecydowanie za malo, fajny jest M02a i ten projekt zwraca moja uwage

M02 można łatwo wydłużyć wzdłuż skrzydeł, najlepiej o wielokrotność 90 cm. Jest wtedy większy salon. Salon w M02 jest doświetlony z 3 stron, poza tym nie trzeba budować ściany oddzielającej kuchnię - jest działowa. W M02a jest gorzej, bo ta ściana jest nośna.

Witam, ale sadze ze mkkafe ma racje, M02 nie ma takiej powiechrzni i niestety nie ma szans zeby bylo inaczej. Przede wszystim nie jest pawda, ze konkursowy ma salon-okna na 3 strony swiata, ma najwyzjej na 2 strony, reszta to jadalnia, poza tym powierzchnia salonu i jadalni razem nie przekracza w miare dobrej powierzchni w blokowisku, a to zdecydowanie za malo, fajny jest M02a i ten projekt zwraca moja uwage

M02 można łatwo wydłużyć wzdłuż skrzydeł, najlepiej o wielokrotność 90 cm. Jest wtedy większy salon. Salon w M02 jest doświetlony z 3 stron, poza tym nie trzeba budować ściany oddzielającej kuchnię - jest działowa. W M02a jest gorzej, bo ta ściana jest nośna.

my skrzydło salonowe powiększyliśmy o 180 cm i miejsca jest naprawdę sporo. jeśli ktoś lubi otwartą kuchnię to ściankę działową można postawić do poziomu barowego i optycznie przestrzeń jest dużo większa niż wymiarowe 49 m2.....

Dzisiaj na stronie projektu M02 na Muratorze zauważyłam info, że projekt jest już dostępny w wersji energooszczędnej - symbol EM02.

ZTCW ma zawierać projekt wentylacji mechanicznej i oczywiście grubsze ocieplenie połaci dachu nie będzie powodowało problemów z umieszczeniem okien i drzwi na poddaszu. Czy ktoś może ma więcej informacji?

w mojej podstawowej wersji salon z kuchnia i jadalnia maja niewiele mniejszy metraz niz moje mieszkanie w bloku :) wiec przeprowadzka do domu i tak bedzie szokiem!!!

ja osobiscie nie buduje domu dla jego wielkosci tylko dla niezalezosci, dla ogrodu, dla garazu w ktorym bede mogl pomajsterkowac, dla tarasu na ktorym bede mogl wiosna latem i jesienia (a nawet w zime gdy bedzie slonce) posiedziec, dla bliskosci lasu, sam "dom" ma sluzyc jako schronienie i miejsce do spania i jedzenia, dla mnie liczy sie to co daje mieszkanie pod miastem.

w mojej podstawowej wersji salon z kuchnia i jadalnia maja niewiele mniejszy metraz niz moje mieszkanie w bloku :) wiec przeprowadzka do domu i tak bedzie szokiem!!!

ja osobiscie nie buduje domu dla jego wielkosci tylko dla niezalezosci, dla ogrodu, dla garazu w ktorym bede mogl pomajsterkowac, dla tarasu na ktorym bede mogl wiosna latem i jesienia (a nawet w zime gdy bedzie slonce) posiedziec, dla bliskosci lasu, sam "dom" ma sluzyc jako schronienie i miejsce do spania i jedzenia, dla mnie liczy sie to co daje mieszkanie pod miastem.

ja też nigdy w życiu nie mieszkałem w mieszkaniu większym niż 42 m2 a w czasie studiów pokój w akademiku miałem o powierzchni 7 m2 na dwie osoby.... i pewnie tak jak większość podchodzę do budowy domu dokładnie tak jak ty - głównie spełnienie potrzeb i marzeń, a nie przerost formy nad treścią. to że powiększyliśmy trochę budynek wynika tylko i wyłącznie z funkcjonalności - w oryginale jadalnia nie dawała szansy na wstawienie porządnego stołu a gabinet nie pomieściłby wszystkich moich książek :D

Moim marzeniem jest kawa wypita na tarasie, męża - garaż, gdzie mógłby sobie podłubać, nasii synowie marzą o oddzielnych pokojach, a wspólnie marzymy o psie biegającym po ogrodzie.

Teraz mieszkamy na 18 m...w czworo, wię ten dom będzie dla nas jak pałac.

Poza tym mieszkamy na podkarpaciu (Polska kat B), oboje mamy średnio płatną pracę i nie wiem czy na coś większego by nas było stać.

Cieszę się, że w ogóle podjęliśmy to ryzyko :p budowy domu i że nasze marzenia się powoli spełniają!!!

Dzisiaj na stronie projektu M02 na Muratorze zauważyłam info, że projekt jest już dostępny w wersji energooszczędnej - symbol EM02.

ZTCW ma zawierać projekt wentylacji mechanicznej i oczywiście grubsze ocieplenie połaci dachu nie będzie powodowało problemów z umieszczeniem okien i drzwi na poddaszu. Czy ktoś może ma więcej informacji?

tez jestem ciakawa tego projektu EM02-nam sie marzy wentylacja mechaniczna

Witam wszystkich budujących Konkursowego! My budowę mieliśmy zaczynać jesienią ale się nie udało. Zaczynamy więc dopiero w czerwcu. Projekt u architekta, a my śledzimy ceny materiałów na rynku i zbieramy oferty od ekip budowlanych. Podziwiamy również Wasze postępy na budowach. Gratulacje! Naprawdę piękne domy rosną!

My wydłużamy salon i budujemy ściankę kolankową 50cm. Kiedyś wymyśliłam obniżenie poziomu kotłowni (pisałam tu o tym) ale ze względu na "trudość terenu" nasz dom powstanie na płycie fundamentowej i obniżyć się nie da.

Myślimy nad oknami i tu mam pytanie do Szydasa - Twoje okna mają wymiar zbliżony do oryginału ale chyba są niższe. Czy możesz określić ich wymiary? Na górze natomiast wydają się wyższe niż w projekcie?

I jeszcze jedno pytanie: Czy możecie wyrazić swoje opinie na temat porotherm czy poroton? Opinie na forum są skrajnie różne a my laicy budowlani. Dopiero się uczymy.

Pozdrawiam,

Aśka