Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,...a czy ktoś budował z YTONGA lub SILKI??? Jak wygląda to w praktyce: chodzi mi o koszty i równości ścian oraz wypełnienia klejowe między pustakami Ytong?? naprawde taka rewelacja jak zachwalają?? a jakie są minusy takiej technologi>?

Pozdrawiam "papierkowiczów"...

odnośnie minusów - możesz mieć problem ze znalezieniem ekipy do budowy z BK na klej. a jeszcze trudniej znaleźć taką, która zrobi to dobrze. w naszej regionalnej grupie mamy osobę, która zdecydowała się na taką technologię i jest już po rozbiórce świeżo postawionych ścian. :roll:

Szydas ja widzę, że praca u Was idzie w takim tempie, że chyba za tydzień się wprowadzicie!!! :D

Az miło pooglądać Wasz album.

Czy mógłbyś dla mnie zrobić zdjęcie całego domu z zewnątrz? Chciałabym zobaczyć jak wygląda jasny komin na brązowym dachu - też o takim zestawie myslimy.

dokładniej to za trzy tygodnie :D zdjęcie postaram się zrobić jutro, chyba że znowu dojadę jak już będzie ciemno :-?

Dzieki Szydas za zdjęcia - domek super, aż się cieszę, ze tez taki będziemy mieć! :lol:

U nas ściany idą do góry, dziś lub jutro bedą robić nadproża. Jest problem z materiałami, za wszystkim trzeba jeździć i szukać (a może kartki wprowadzą...), wczoraj za cegłą na komin obdzwoniliśmy całą okolicę :evil: , w końcu kupilismy ją w sąsiednim województwie.

U was też tak jest ???

moj majster mnie olal!!!!!!!

ale jestem zly. jak budowal wszystko ok, jak zrobill dach (troche sie bujal ale zrobil) i za wszystko byly duze kwoty to bylo ok(oczywiscie placilem w terminie - wiec bylem gosc bo inni to mu nie placa w terminie). teraz zostaly tylko scianki na gorze i dupa!!! kolo nie przyjezdzal tydzien pozniej nie odbieral telefonu 1,5 tyg, wiec zadzwonilem z innego no i nie zjawil sie na spotkaniu.

okna zamowione, instalacji robic nie moge, ech szkoda gadac. ekipy pozajmowane wiec jutro kupuje zaprawe murarska, dluga poziomice i ze szwagrem bierzemy sie za scianki - przynajmniej ta na ktorej ma wisiec centrala alarmowa, a jak sie odezwie zeby dokonczyc - to go zaprosze, zrobi swoje ,ale nie za taka kase jak sie umawialismy.

grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, wsciekly jestem

Witam , mam wielką prośbę do budujących o zdjęcia pokazujące sposób zabudowy w płytach kartonowo-gipsowych sufitu nad schodami i połączenia ze ścianami przylegających do klatki schodowej pomieszczeń .Liczę na Szydasa no i oczywiście na innch mających już to za sobą .Mam jeszcze pytanie o to czy robicie a jeżeli tak to gdzie i w jaki sposób w którym miejscu poddasza wyjście na stryszek ja chciałem tam umieścić turbinę do DGP oraz antenę .Poruszany wcześniej temat zabudowy sufitu nad schodami jest z tym związany oraz z lokalizacją wyłazu dachowego a wszystko wynika z tego że jest tam na stryszku oczywiście trochę nisko. Antenę chcę umieścić nad salonem a turbinę nad łazienką na poddaszu obok komina.

Witam , mam wielką prośbę do budujących o zdjęcia pokazujące sposób zabudowy w płytach kartonowo-gipsowych sufitu nad schodami i połączenia ze ścianami przylegających do klatki schodowej pomieszczeń .Liczę na Szydasa no i oczywiście na innch mających już to za sobą .Mam jeszcze pytanie o to czy robicie a jeżeli tak to gdzie i w jaki sposób w którym miejscu poddasza wyjście na stryszek ja chciałem tam umieścić turbinę do DGP oraz antenę .Poruszany wcześniej temat zabudowy sufitu nad schodami jest z tym związany oraz z lokalizacją wyłazu dachowego a wszystko wynika z tego że jest tam na stryszku oczywiście trochę nisko. Antenę chcę umieścić nad salonem a turbinę nad łazienką na poddaszu obok komina.

u mnie nie ma wyłazu dachowego, a zabudowę można obejrzeć w galerii :D poza tym ja mam podniesiony dach, więc proporcje poddasza mocno się zmieniły.

Mam wycene kolejną:

robocizna+materiały+sprzet

stan zerowy- 43414(robocizna 17425)

ściany parteru ze stropem- 77372(robocizna-14668)

sciany poddasza z dachem-dach (deskowanie+papa)-43043(robocizna-12576)

Co o tym sądzicie????

wycena rozsądna, ale chyba nierealna, jeśli chodzi o materiały :D

....Mam jeszcze pytanie o to czy robicie a jeżeli tak to gdzie i w jaki sposób w którym miejscu poddasza wyjście na stryszek ja chciałem tam umieścić turbinę do DGP oraz antenę ...

PIOTR KRYSTYNA u nas wyjście na strych jest na wprost schodów...czyli idziemy po schodach na górę, rozkładamy schody i jesteśmy już na stryszku. Zabudowy gipsowo-kartonowej jeszcze niestety nie ma...

pozdrowienia

Witam wszystkich po dłuzszej przerwie.

W koncu robota ruszyła. Wstawilismy okna, zaczynamy ocieplenie poddasza, ocieplilismy i wylaliśmy podłogę w garażu.Zamówiliśmy też drzwi wejsciowe, z garażu do domu Gerda i bramę garażową Hormann.W tym tygodniu przyjeżdżaja na pomiar. wszystko zamawialismy w Szczytnie-naszym ukochanym mieście, gdzie dostaliśmy naprawdę korzystne warunki.Nie moge tego powiedzieć o Elblagu, który obecnie jest najbliżej Braniewa, tam nie są zainteresowani klientami, bo chyba ich maja za dużo. Czy u was też są problemy z kupnem materiałów, bo Braniewo jest tragiczne, wełnę nam proponowali na maja-zgroza.A wszystko trzeba zamawiać-nic wcześniej nie można zobaczyć bo nie mają na skladzie.Jeździmy więc-Gdańsk, Elbląg i patrzymy po sklepach. Budowanie w takich dziurach jest ciężkie.

Dobrze ze juz wiosna, to człowiekowi znów chce się życ i działać

:p

http://foto.onet.pl/d6czt,cuca4c4wuzcb

mariooo - współczuję :-?

a moi mam nadzieję że przyjdą jutro, i to aż dwie ekipy, murarze, położyć tynk na kominach,

wymórować ścianki działowe na poddaszu, i wymórować ścianę osłonową

i dachowcy - kłaść dachówkę :roll: :roll: :roll:

zamówiliśmy też drzwi zewnętrzne :roll:

http://www.adeco.pl/modele/_823_8.jpg

o takie :lol:

scianki stoja - przynajmniej te ktore sa mi potrzebne do uruchomienia systemu alarmowego. tak na marginesie to chyba pozniej wymuruje calosc bo okazuje sie ze nie jest to az tak skomplikowane :) (musialem tylko zainwestowac w dluga łatę murarską, sznurek, wiadro i kielnie - kupilem gotowa zaprawe i jakoś poszlo)

jak dobrze pojdzie to za 2 tyg bede mial wstawione okna

Dzięki Halszka. Teraz wiem, że moja skromna transza wystarczy nam na dachówke i może jeczcze na rynny starczy. To prawda,że Creaton ma bardzo ładną dachówkę, też mi się podoba.Ja jeszcze nie jestem zdecydowana. Poza tym musimy jechać do gdańska, bo w Elblągu nie ma nic ciekawego, a wciąż brakuje czasu. Jak położycie dach, to prześlij parę fotek na forum.

Pozdrawiam :lol:

Witam,

mam prośbę do tych, którzy mają loggię. Chciałabym wiedzieć jak rozwiązaliście strop pod loggią. Z opisu projektu M02a na stronie Muratora można się domyśleć, że pod loggią jest płyta betonowa. Ja mam podstawowy projekt konkursowego (bez loggi) i chcę dołożyć loggię o głębokości 1,2m (nad powiększonym o tyle salonem). My dochodzimy powoli do stropu i chciałabym mieć pojęcie jak prawidłowo to zrobić. W tej chwili uważam, że w naszym przypadku ta płyta powinna mieć szerokość 1,7 m (głebokość loggi plus grubość muru plus mocowanie barierki).

Pzdr

Mirka