Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie mi dachówki układają :lol:

http://foto2.m.onet.pl/_m/2e6cb2669d404132a882cf65c0bd2192,5,19,0.jpg

a ja sobie łazienkę urządzam :lol:

nawet wannę już ustawiłam :roll:

http://foto1.m.onet.pl/_m/8030fbb47c81a8403b25e64000c162dd,5,19,0.jpg

Dekarze prosili też aby kupić im specjalny płyn

do sprawdzania szczelności rynien :roll: :roll: :roll: :wink:

Halszka.ka uważaj z tym płynem żeby panowie dekarze nie zaczęli ślizgać się na dachu :wink:

Szydas identyczny artykuł można napisać o sytuacji w łódzkim :evil:

chociaż dzięki temu zdecydowaliśmy się na dachówkę cementową eronitu i dzisiaj już zamówiliśmy :D , tak się porobiło, że dach z euronitu i z pożądnej blachodachówki kosztują tyle samo

pzdr

Mirka

halszka.ka

Śliiiiiiiczna ta Twoja dachówka. Czy to jest Domino kolor grau lub schieferton?

szydas

Dzięki za możliwość obejrzenia domku, wyszedł rewelacyjnie, z klasą!

Dla tych, którzy nie widzieli domku na żywo, a czego na zdjeciach nie można zobaczyć:

Dom jest naprawdę przestronny (ZTCW szydas ma powiększony w jadalni o 180 cm, w gabinecie o 90 i podniesiony dach o 50 cm). Nawet 90 cm węższy byłby nadal zupełnie ok.(Mieszkam teraz w dość dużym mieszkaniu, na dole otwarta przestrzeń 50 m, więc nie jest to wrażenie kontrastu.)

Na dole u szydasa jest trochę inny układ - nie ma wiatrołapu i spiżarni, co potęguje wrażenie przestrzeni.

U góry też wydaje mi się, że hall jest powiększony. Zrobiona jest śliczna galeryjka wokół schodów, doświetlona Veluxem. Wrażenie przestrzeni i komfortu. Łazienka przy sypialni wielkości imponującej! Ta przy schodach wydaje się malutka, czy to jest oryginalny rozmiar? Pokoje na górze, nie zauważyłam ścianek przedkolankowych, są tak obszerne, że spokojnie 4 dzieci w każdym by mogło nocować :D Jeśli ktoś planuje dużo dzieci, a będzie podnosić dach, to warto dać okna z pionowym podziałem na 2 części, to można będzie pokój przegrodzić po środku...

Jeszcze raz dziękuję i życzę szybkiego wykończenia i przeprowadzki

basia_z_lasu - dziękuję bardzo za słowa uznania 8) , kolor naszego domina to łupek,

na początku jak zastanawialiśmy się nad rodzjem pokrycia to wiedzieliśmy że chcemy kolor grafitowy,

a reszta była właściwie bez znaszenia, ale jak zobaczyliśmy domino łupek, to wiedzieliśmy że to to 8) :roll:

i nawet cena nas nie odstraszyła.

a jak wam się widzi zrezygnowanie w M02a z garażu i przeniesienie w to miejsce pokoju i łazienki a w ich miejsce wstawić kuchnię i wtedy salon będzie bardzo duży (właśnie taki mi się marzy) , moja działka ma wymiary 27do 35 na 77 m (lekki klin) wjazd od połódniowegozachodu , chcę go tak obrócić żeby loggia i taras były właśnie od drogi a wejście od północy , czyli mniejwięcej ta strona która normalnie jest od ogrodu u mnie będzie od drogi z marginesem około 25 metrów - czy to dobry pomysł ?

Witam Wszystkich na forum,

właśnie w dniu wczorajszym zdecydowaliśmy się na Konkursowego. Po analizie ok. 1000, a może więcej projektów, padło na M02. Przy okazji dziękuję wszystkim wypowiadającym się za pomocne informacje, które przeczytaliśmy i pomogły nam w podjęciu dezyzji. W zwązku z tym proszę o przyjęcie w gronie budujących M02

Witam Wszystkich na forum,

właśnie w dniu wczorajszym zdecydowaliśmy się na Konkursowego. Po analizie ok. 1000, a może więcej projektów, padło na M02. Przy okazji dziękuję wszystkim wypowiadającym się za pomocne informacje, które przeczytaliśmy i pomogły nam w podjęciu dezyzji. W zwązku z tym proszę o przyjęcie w gronie budujących M02

:D my z żoną też wczoraj podjeliśmy taką decyzję tylko w wersji "a" ,

czy chciałby ktoś z dolnegośląska pochwalić się "konkursowym" ? (wrocław , legnica , wałbrzych)

Witam Seba_x,

my równiez rozważaliśmy M02a, ale pomimo wielu za, była też jedna ważna kwestia przeciw - 30 m2 większy co w przełożeniu na wymiary działki nie pozwala na budowę.

Ale w myśl przysłowia "Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma" wybraliśmy M02 - to jedyny projekt z rozsądnie rozmieszczonymi pomieszczeniami pasujący na nasza działkę - wjazd od wschodu, salon od południa, taras od południowego-zachodu , gabinet od zachodu, elewacja tylna od sąsiada ( super ). mógłby być jedynie szerszy w części salonowej bo 3,75 szerokości salonu to z conajmniej 0,5-1 m za mało, ale??? co zrobić.

seba_x - ja buduję pod Wrocławiem, kończymy ścianki działowe na poddaszu,

więc można już ocenić wielkość pomieszczeń - zapraszam

A poza tym to mam problem , policzyli mi za mało dachówek ,

i na zakończenie dachu musimy poczekać :(

http://foto0.m.onet.pl/_m/7593becd29f33927638ee68feb8c7218,5,19,0.jpg

a jak wam się widzi zrezygnowanie w M02a z garażu i przeniesienie w to miejsce pokoju i łazienki a w ich miejsce wstawić kuchnię i wtedy salon będzie bardzo duży (właśnie taki mi się marzy) , moja działka ma wymiary 27do 35 na 77 m (lekki klin) wjazd od połódniowegozachodu , chcę go tak obrócić żeby loggia i taras były właśnie od drogi a wejście od północy , czyli mniejwięcej ta strona która normalnie jest od ogrodu u mnie będzie od drogi z marginesem około 25 metrów - czy to dobry pomysł ?

Witaj,

My też rozważaliśmy podobną opcję i chcieliśmy dokleić garaż - wolnostojący nie wejdzie na działkę ze względu na warunki zabudowy. Ale wyglądałoby to kiepsko. Jeżeli nie potrzebujesz garażu lub zbudujesz wolnostojący ( dodatkowa kasa - obecnie niemała), to pomysł jest ok.

Minusem w naszym przypadku było też to, że i tak wszyscy by siedzieli w kuchni i taki piękny duży salon stałby zwykle pusty. W wersji oryginalnej projektu życie sie toczy w największym i najlepiej doświetlonym pomieszczeniu.

nie wiem czy pamietacie jak pisalem o problemach z ekipa do postawienia scianek dzilowych na podaszu oraz o problemie wstawienia drzwi do pokojow na poddaszu (projekt niemodyfikowany).

po raz kolejny okazuje sie ze nic na sile - moja zona znalazra roziwazanie, ktore moze czesc z was zaciekawi. otoz:

nie bedziemy robi sciany od schodow po dach - podtzymanie konstrukcji dachowej zrealizujemy (tak jak mamy to teraz, tylko ze teraz to prowizorka) poprzez oheblowana i ladnie polakierowana belke o przekroju 20x20. poprostu "otworzymy" pokoj nad sypialnia. zrobimy tam biblioteke. od schodow bedzie odzielony tylko barierka. pokoj ten wychodzi u nas na połłudniowy zachod wiec bedzie bardzo dobrze oswietlony - jednoczesnie bedzie fantastycznie oswietlal klatke schodowa.

niestety rezygnujemy w ten sposob z jednego pomieszczenie zamknietego, ale biorac pod uwage ze planujemy max 2 dzieci to powinno nam i tak wystarczyc :)

co sadzicie o takim rozwiazaniu??