Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

seba_x - ja buduję pod Wrocławiem, kończymy ścianki działowe na poddaszu,

więc można już ocenić wielkość pomieszczeń - zapraszam

A poza tym to mam problem , policzyli mi za mało dachówek ,

i na zakończenie dachu musimy poczekać :(

dzięki , jaka to miejscowość ?

byłem wczoraj na targach budownictwa we wrocławiu , spodobało mi się stanowisko gościa który oferował stropianowe pustaki , szerokość całkowita 44cm i zalewane betonem , czy ktoś z was budował ze stropianu ? czy jest sens zawracać sobie głowę tym produktem ?

do budujących m02a z podniesionym poddaszem : ile i jakich pustaków potrzeba na ściany zewnenczne ?

Witam,

a u nas na razie tyle ;) miłego oglądania .

http://picasaweb.google.pl/wojbu1

Wojbu

Gratuluję miejsca i postępów w budowie!

Czy rozważałeś ogrzewanie pompą ciepła, z wykorzystaniem jeziora? Masz szansę prawie za darmo ogrzewać dom - przy tym rodzaju dolnego żródła (woda) koszty inwestycji też są najniższe a eksploatacja najtańsza z możliwych.

Widziałam taki dom....pobudowany 5lat temu i z powodu braku finansów stoii pusty.-tzn. pustostan....i jakoś nie znalazł żadnego NABYWCY-....pomimo dobrej ceny....sama po obejrzeniu tych ścian ze styropiano-betonu- też miałam mieszane uczucia..i nie zdecydowaliśmy się na kupno!!!!!

pomimo dobrej ceny- to jakaś nowość, niesprawdzona technologia i nadodatak stwarza wrażenie..kruchości, małej stabilnosci..i jakoś tak...- nie przemówiła do mnie ta technologia!!

Widziałam taki dom....pobudowany 5lat temu i z powodu braku finansów stoii pusty.-tzn. pustostan....i jakoś nie znalazł żadnego NABYWCY-....pomimo dobrej ceny....sama po obejrzeniu tych ścian ze styropiano-betonu- też miałam mieszane uczucia..i nie zdecydowaliśmy się na kupno!!!!!

pomimo dobrej ceny- to jakaś nowość, niesprawdzona technologia i nadodatak stwarza wrażenie..kruchości, małej stabilnosci..i jakoś tak...- nie przemówiła do mnie ta technologia!!

no właśnie , zaciekawiła mnie ta technologia ale jakoś nie wzbudza zaufania (dom ze stropianu :D )

im więcej patrzę w plan pomieszczeń w M02a tym większy mam mętlik w głowie , :-? , wiem że to decyzja na długie lata , tylko jak się mieszkało przez 10 lat w 47m2 a jeszcze wcześniej w 32m2 to teraz głupieje mając do dyspozycji 160m2 :D

czy warunki zabudowy dla danej działki/ulicy są niezmienialne ? czy wystarczy jakiś papierek do urzędu zanieść i poprawią tak jak się chce ? jeśli tak to czy muszę mieć już kupiony projekt czy wystarczy rysunek z muratora ?

możecie mi doradzić jak ustawić M02a na działce , chciałbym mieć wejście po stronie północnej (północny zachód , na rysunku po lewej) i odbić dom lustrzanie tak żeby taras był od połódnia

http://www.granity6.webpark.pl/dzialka.gif

Witaj,

co do warunkow zabudowy-to zalezy: czy masz plan zagospodarowania czy gmina wydaje Ci indywidualnie decycje o warunkach zabudowy???

Idz najlepiej do projektanta który bedzie adoptował ci ten projekt domu do Twojej działki (nie pominiesz tego) i niech Ci cos doradzi-....

czasami jest jakies wyjscie-a projektant ktory robi w Twoim miejscie to bedize najbardziej zorientowany...

pozdrawiam

Ania

Witam,

a u nas na razie tyle ;) miłego oglądania .

http://picasaweb.google.pl/wojbu1

Wojbu

Gratuluję miejsca i postępów w budowie!

Czy rozważałeś ogrzewanie pompą ciepła, z wykorzystaniem jeziora? Masz szansę prawie za darmo ogrzewać dom - przy tym rodzaju dolnego żródła (woda) koszty inwestycji też są najniższe a eksploatacja najtańsza z możliwych.

Witam,

mamy gaz ziemny tańszy bo w niedaleko jest wydobywany ( mniej wydajny ale tańszy ) do tego piec kondensacyjny i oczywiście kominek z DGP.

Powinno być niedrogo :) w eksploatacji no i taniej w inwestycji.

pozdrawiam

Wojbu czy to nie jest przypadkiem teren zalewowy ? widać rzekę w tle i to dość dużą

Nie to jeziorko 308 hektarów ( z 4 wyspami po ok 8 hektarów )

super , a tak z ciekawości ile dałeś za 1m2 działki ?

36 zł

oooo ! z takim widokiem to prawie za darmo , ja płaciłem 50zł/1m2 i mam obwodnicę 150m dalej

Witam. Mam pytanie do tych, którzy planowali rozpoczęcie budowy na wiosnę tego roku- czy nadal mają taki zamiar? Ja dostałam pozwolenie 12 marca. Mieliśmy rozpocząć pod koniec marca, ale przy obecnych cenach to nie realne. Nie wiemy co robić - jak będzie jesienią? W tej chwili nie można usłyszeć ani przeczytać jakiejś pewnej prognozy.

Co Wy na to?

Witam. Mam pytanie do tych, którzy planowali rozpoczęcie budowy na wiosnę tego roku- czy nadal mają taki zamiar? Ja dostałam pozwolenie 12 marca. Mieliśmy rozpocząć pod koniec marca, ale przy obecnych cenach to nie realne. Nie wiemy co robić - jak będzie jesienią? W tej chwili nie można usłyszeć ani przeczytać jakiejś pewnej prognozy.

Co Wy na to?

Buduj taniej nie będzie ( raczej ) a w 2012 w Londynie są Igrzyska Olimpijskie i będą potrzebowali dużo tanich pracowników z Polski i Firm budowlanych aby wybudować obiekty !!!

Co Wy na to?

Buduj taniej nie będzie ( raczej ) a w 2012 w Londynie są Igrzyska Olimpijskie i będą potrzebowali dużo tanich pracowników z Polski i Firm budowlanych aby wybudować obiekty !!!

Taniej może nie będzie, ale lepiej budować, jak jest z czego, a nie zapisy, kolejki i przestoje na budowie. To też zwiększa koszty. My raczej nie zaczniemy, dopóki nie zrobi się normalniej, bo ta sytuacja jest chora. Nie będziemy popytu dodatkowo zwiększać :wink: , bo to dalej winduje ceny.

Zgadzam się z wojbu. A w drugiej połowie br. igrzyska będziemy mieli w Polsce - budowlane (zmiana stawek VAT). W tej chwili obserwujemy z okna 6 placów budowy, na których prace rozpoczęto w ciągu ostatnich dziesięciu dni :o . My ze swoim M02a mamy nadzieję ruszyc w lipcu.

Wydaje mi się, ze im szybciej rozpoczniecie, tym mniej będzie Was to kosztowało. Pozdrawiam i życzę powodzenia.