Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!!!! Jestem bardzo zainteresowany tym czy ktoś już zakończył budowę Konkursowego?Jakie były prawdziwe jego koszty a nie szacunkowe?Jakie zmiany ulepszające zastosowano w projekcie ?Ja zamierzam ruszyć jak się "ociepli"Może się uda to zrobić.Najchętniej chciałbym obejrzeć efekty budowy "na żywo".Jestem z woj.śląskiego.

Witam,

jestem po etapie stanu 0

koszt ok 18000

Na wiosnę budujemy dalej.

Chcemy na poddaszu zrobić ściankę kolankową wysokości 80 cm, oraz przerobić jeszcze nie wiem jak wiatrołap, obecnie jest bardzo mały.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki MIELCMAR!A jak wg.ciebie ma sie sprawa wejścia przez garaż do pom.gosp.Czy rzeczywiście przez łazienkę wejście jest nijakim rozwiązaniem?To byłoby niby pod schodami.A może jednak są plusy takiego rozwiązania(znaczy tylko przez garaż),których ja nie jestem świadom.Rozjaśnijcie mi tą kwestię!

Dzięki MIELCMAR!A jak wg.ciebie ma sie sprawa wejścia przez garaż do pom.gosp.Czy rzeczywiście przez łazienkę wejście jest nijakim rozwiązaniem?To byłoby niby pod schodami.A może jednak są plusy takiego rozwiązania(znaczy tylko przez garaż),których ja nie jestem świadom.Rozjaśnijcie mi tą kwestię!

U minie napewno wejście do pom. gospodarczego z garażu ( ze względu na rodzaj ogrzewania - eko-groszek ), jeżeli ktoś planuje kocioł gazowy może planować wejście z łazienki.

Co myślisz o ściankach kolankowych i ewentualnej zmianie wiatrołapu?

Jestem "nowy" na forum więc za wszelkie błędy przepraszm z góry. Licze na cierpliwość i wyrozumiałość. Z wielką uwagą czytałem wszystko na forum na tekat M-02 Konkursowy ponieważ poważnie zastanawiam się z żoną nad kupnem właśnie tego projektu. Chciałbym jednak zanim podejmiemy decyzję zobaczyć jakąś realizację na żywo. Czy ktoś z Was buduje się w okolicach Wrocławia i byłby tak miły i zezwolił na "wizytację" na budowie. :wink:

Witam :D

Takze mysle o tym projekcie...

Jednak z drobnymi zmianami:

1) Piwnica - wejscie np w pomieszczeniu gospodarczym (7);

2) Jedna lazienka na poddaszu (13), powiekszona kosztem sypialni- z drugiej garderoba;

3) Inne okna - w caloscie bez przegrod murowanych, no i mniejsze (cos mi sie wydaje ze tych okien jest za duzo) ;

4) No i oczywiscie bez tych desek - sa fatalne :D

Czekam na dalsze opinie

Pozdrawiam

Karol :D

• 2 weeks później...
Ja już jestem na etapie wstawiania okien i pokrycia dachowego chętnie bym porozmaiała z kimś kto już to zrobił albo też jest właśnie na tym etapie. Jest to całkiem niezły projekt i chętnie się podzielę doświadczeniem jakie zdobyliśmy podczas budowy. Raczej staramy się budować bez większych zmian konstrukcyjnych bo wykończeniowe napewno będą

Bardzo fajny domek przejżałem setki projektów i jednak zdecydowałem sie na konkursowego. Pod koniec miesiaca mam zamiar pokazać go swojemu projektantowi i łatwić papiery. Mam prośbe czy mozesz umieścić zdjecia z realizacji swojego domu. Widziałem juz go na forum ale tego nigdy za wiele. Gdzie sie budujesz? i jeżeli można wiedzieć jaki jest realny koszt stanu surowego..... pozdrawiam :)

Właśnie kupiłem ten projekt. Bardzo mi się podoba. Zaczynam wiosna okolice Bydgoszczy. Mam zamiar wprowadzić pewne zmiany. Salon z jadalnia jest zbyt mały. Brak wystarczającej ilości miejsca na rozsądny stół. Chcę poszerzyć dom o 90 cm. Pozatym rozkład okien na parterze czyni go całkiem nieustawnym. Zamierzam zlikwidować jedno okno od tarasu a jedno od szczytu przesunąć na środek.

Pozdrawiam Adam

Sam sie zastanawiałem nad powiększeniem salonu z jadalnią. Jest to opisane w muratorze 4/2005 i właśnie o 0,9 m lub jej wielokrotność. Ale chyba zostane przy rzeczywistych wymiarach jak dla mnie to i tak ten dom jest duży. Na piątej stronie forum również wiara pisze o konkursowym. Giagi umieścił zdjecia i tam również zostało zamurowane okno w salonie od strony ogrodu. Poruszony został też problem małego wiatrołapu ale z tym raczej juz nic nie da sie zrobić. Cały czas czekam na zdjecia konkursowego licze że IM jakieś umieści :)). Pozdrawiam[/b]

Witam,

również nabyłem projekt M02 z Muratora. Domek stanie w okolicach Wrocławia - Dobrzykowce. Obecnie "papiery" złożone w urzędzie - jest chwila czasu na prezentacje własnych przemyśleń. Sądzę, iż interesujące mogą być dwie sprawy:

1. możliwe przeróbki i zmiany,

2. koszty.

Ad1. Po długich dyskusjach zmieniliśmy:

a) OKNA - właściwie wszystkie będą inne, rezygnacja z lufcików, w salonie od strony ogrodu jedno duże, małe okna w garażu i pom. gospodarczym, w gabinecie na środku ściany ogrodowej. W ścianach szczytowych poddasza okna 2 podziałowe, w sypialni małżeńskiej podwójne drzwi balkonowe plus kratka. Okna połaciowe w łazienkach na poddaszu.

b) zamiana schodów "jednozbiegowych" na dwuspocznikowe (do ja_robal da się!)

c) musiałem zróżnicować wysokość podłogi pomieszczeń mieszkalnych i garażu z pom. gospodarczym - wymóg planu zagospodarowania - 1 m nad powierzchnią terenu - dzięki temu zwiększyła się powierzchnia pom. gospodarczego

d) komin w pom. gospodarczym - kiepskie jest jego usytuowanie - został przesunięty do osi budynku - nie będzie sterczał z połaci dachu na prawie 2 :evil: metry...

d) przesunięcie ściany o 90 cm w salonie - zgodnie z propozycjami zawartymi w Muratorze.

e) rezygnacja z deskowania i inna kolorystyka

Ad 2. Z Muratora otrzymałem ślepy kosztorys plus obmiary w formie pliku .xls - może nie wszyscy go mają - mogę przesłać.

Obecnie oddałem projekt do wyceny - czekam na wyniki, mam nadzieję zebrać 3-4 kosztorysy przed wybraniem wykonawcy stanu surowego otwartego.

Pozdrawiam

Witam wszystkich po dość długiej nieobecności :D

Cieszę się, że przybywa właścicieli projektu M02, a w przyszłości (mam nadzieję niedalekiej) właścicieli pięknych domków :D

U nas jeszcze niewiele się dzieje... ale chyba za kilka dni będziemy szczęsliwymi posiadaczami prawomocnego pozwolenia na budowę naszego M02 :D

Będę wdzięczna za przesłanie kosztorysu i innych pomocnych dokumentów... ([email protected]).

Pozdrowienia

My też wprowadziliśmy zmianki , wynikające z tego że nasza działka jest o 0,5 m za wąska no i nie otrzymalibvyśmy pozwolenia na budowę więc nie mamy po stronie jadalni i salonu - okien. Otwór w jadalni zabudowany zostanie luksferami a drugie okno zamórowane przez co salon staje się bardziej ustawny. Na poddaszu zastosowaliśmy okna połaciowe przez co sypialnia będzie bardziej urokliwa. Ze względu na koszta łazienka przy sypialni zostaje zastąpiona garderobą.

Jeżeli chodzi o koszta to stan surowy zamknięty wyniósł nas 110 tyś. okna pcv obustronnie w dębie złotym blachodachówka. A przy okazji to jest w wykazie krokwi błąd poniewarz jest zamało belek K1 o 12 szt co wyszło w trakcie wyliczeń przez cieślę ( na rysunku można policzyć).

Budujemy systemem gospodarczym opłacając pracowników za poszczególne prace. Rada dla tych którzy zastanawiają się czy wynająć firmę na wykonanie całości to myślę że jest to szansa na szybkie, solidne i tańsze wykonanie.

Najlepiej spisać zakres prac i cenę wynegocjonowaną , wtedy wykonawca musi się z niej wywiązać.

My chcieliśmy zaoszczędzić i tego nie zrobiliśmy - a jak państwo się domyślacie to niezle się przejechalśmy.

Nie spisaliśmy umowy ( bo znajomy) który zlekceważył temat, trzebabyło zmieniać majstra no i suma sumarum wyszło na to samo ale pod napięciem!

zastanawiam się ile pieniędzy jeszcze będzie trzeba wydać żeby się wprowadzić. Teraz dopiero zaczną się kosmiczne wydatki.

Dodatkowo mogę podać kosztorys z Muratora (w starszych katalogach projektów tego nie ma). Ceny netto.

stan "zero" 27 600

stan otwarty 66 700

stan zamknięty 36 800

instalacje elektryczne 4 600

instalacje sanitarne 23 000

wykończenie zewnętrzne 30 000

wykończenie wewnętrzne 41 500

Suma 230 200

Pozdrawiam

Dzięki za info, zwłaszcza cenna wiadomośc o krokwiach.

rozumiem że koszty o których piszesz dotyczą samej budowy, bez wstępnych kosztów np przyłączy.

Co do okien połaciawych nie mam do nich przekonania, a wydaje mi się że okna w szczytach wystarczajaco doświetlaja pomieszczenia. przypuszcam że zadecydowały tu wyłącznie wasze upodobania?

Czy pozostałe okna pozastawiliście w rozmiarze zaproponowanym w projekcie? Jestem ciekawy jak taka wysokośc okien się sprawdza. Z jednej strony są troche mało praktyczne, ale z drugiej nadają domowi charakteru i świetnie łączą wnętrze z ogrodem.

Co do projektu mam tez wątpliwości co do rozbudowanej części gospodarczej, można przy niewielkich zmianach adaptować garaż na dwa samochody w tych samych wymiarach zew.

Nie podoba mi się istnienie aż trzech pionów kazalizacyjnych w tak małym domu, z czego jeden zakończony automatycznym napowietrznikiem może się okazać zawodny w przypadku podłaczenia instalacji do przydomowej oczyszczalni ścieków.

Jestem natomiast zdecydowanym przeciwnikiem zmian w bryle bydynku i wyglądzie elewacji. Zycie dostarcza jednak wielu fatalnych realizacji projetów po przeróbkach dobrych i ładnych projektów. Szkoda że tak wielu inwestorów sądzi ze potrafi to zrobić lepiej od wykwalifikowanego architekta.

Pozdrawiam Adam

Okna połaciowe zastosowaliśmy, poniewaz nie mamy okien wogle w sypialni. Nie spełnialiśmy wymogów szerokości działki dlatego z jednej strony budynku nie ma otworów okiennych, na dole luksfery.

Jeżeli chodzi o rozmiar okien to zamówiliśmy bez zmian wielkości,jeszcze nie wiem jak to będzie wyglądało ponieważ ekipa montować będzie w połowie marca.

Odnośnie kosztów to działkę mieliśmy uzbrojoną .

Zastanawia mnie natomiast jak nie zmieniając bryły budynku chcesz mieć garaż na dwa auta. My myślimy aby dobudować wiatkę na drugie auto.

Jak oglądam nasz budynek to nie mam wrażenia że pomieszczenie gospodarcze jest duże, gdzies w końcu trzeba trzymać sprzęt ogrodowy czy rowery. Spiżarnia też jest przechodnia więc dużo miejsca zabierają drzwi i suma sumarum jest mało ustawna.

Autor Wiadomość

IM

WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi

Wysłany : Sro, 8 Luty 2006 09:59 Temat postu : kto jest w trakcie budowy Konkursowego M02

--------------------------------------------------------------------------------

Ja już jestem na etapie wstawiania okien i pokrycia dachowego chętnie bym porozmaiała z kimś kto już to zrobił albo też jest właśnie na tym etapie. Jest to całkiem niezły projekt i chętnie się podzielę doświadczeniem jakie zdobyliśmy podczas budowy. Raczej staramy się budować bez większych zmian konstrukcyjnych bo wykończeniowe napewno będą

IwonaM

Powrót do góry

piotrass

Wysłany : Pią, 10 Luty 2006 11:14 Temat postu : KOnkursowy M02

--------------------------------------------------------------------------------

Bardzo fajny domek przejżałem setki projektów i jednak zdecydowałem sie na konkursowego. Pod koniec miesiaca mam zamiar pokazać go swojemu projektantowi i łatwić papiery. Mam prośbe czy mozesz umieścić zdjecia z realizacji swojego domu. Widziałem juz go na forum ale tego nigdy za wiele. Gdzie sie budujesz? i jeżeli można wiedzieć jaki jest realny koszt stanu surowego..... pozdrawiam :)

Powrót do góry

arron

Wysłany : Nie, 12 Luty 2006 09:10 Temat postu :

Właśnie kupiłem ten projekt. Bardzo mi się podoba. Zaczynam wiosna okolice Bydgoszczy. Mam zamiar wprowadzić pewne zmiany. Salon z jadalnia jest zbyt mały. Brak wystarczającej ilości miejsca na rozsądny stół. Chcę poszerzyć dom o 90 cm. Pozatym rozkład okien na parterze czyni go całkiem nieustawnym. Zamierzam zlikwidować jedno okno od tarasu a jedno od szczytu przesunąć na środek.

Pozdrawiam Adam

Powrót do góry

piotrass

Wysłany : Pon, 13 Luty 2006 13:02 Temat postu :

Sam sie zastanawiałem nad powiększeniem salonu z jadalnią. Jest to opisane w muratorze 4/2005 i właśnie o 0,9 m lub jej wielokrotność. Ale chyba zostane przy rzeczywistych wymiarach jak dla mnie to i tak ten dom jest duży. Na piątej stronie forum również wiara pisze o konkursowym. Giagi umieścił zdjecia i tam również zostało zamurowane okno w salonie od strony ogrodu. Poruszony został też problem małego wiatrołapu ale z tym raczej juz nic nie da sie zrobić. Cały czas czekam na zdjecia konkursowego licze że IM jakieś umieści ). Pozdrawiam[/b]

Powrót do góry

IM

Wysłany : Sro, 15 Luty 2006 09:13 Temat postu : konkursowy

My też wprowadziliśmy zmianki , wynikające z tego że nasza działka jest o 0,5 m za wąska no i nie otrzymalibvyśmy pozwolenia na budowę więc nie mamy po stronie jadalni i salonu - okien. Otwór w jadalni zabudowany zostanie luksferami a drugie okno zamórowane przez co salon staje się bardziej ustawny. Na poddaszu zastosowaliśmy okna połaciowe przez co sypialnia będzie bardziej urokliwa. Ze względu na koszta łazienka przy sypialni zostaje zastąpiona garderobą.

Jeżeli chodzi o koszta to stan surowy zamknięty wyniósł nas 110 tyś. okna pcv obustronnie w dębie złotym blachodachówka. A przy okazji to jest w wykazie krokwi błąd poniewarz jest zamało belek K1 o 12 szt co wyszło w trakcie wyliczeń przez cieślę ( na rysunku można policzyć).

Budujemy systemem gospodarczym opłacając pracowników za poszczególne prace. Rada dla tych którzy zastanawiają się czy wynająć firmę na wykonanie całości to myślę że jest to szansa na szybkie, solidne i tańsze wykonanie.

Najlepiej spisać zakres prac i cenę wynegocjonowaną , wtedy wykonawca musi się z niej wywiązać.

My chcieliśmy zaoszczędzić i tego nie zrobiliśmy - a jak państwo się domyślacie to niezle się przejechalśmy.

Nie spisaliśmy umowy ( bo znajomy) który zlekceważył temat, trzebabyło zmieniać majstra no i suma sumarum wyszło na to samo ale pod napięciem!

zastanawiam się ile pieniędzy jeszcze będzie trzeba wydać żeby się wprowadzić. Teraz dopiero zaczną się kosmiczne wydatki.

IwonaM

Powrót do góry

arron

Wysłany : Sro, 15 Luty 2006 15:25 Temat postu :

Dzięki za info, zwłaszcza cenna wiadomośc o krokwiach.

rozumiem że koszty o których piszesz dotyczą samej budowy, bez wstępnych kosztów np przyłączy.

Co do okien połaciawych nie mam do nich przekonania, a wydaje mi się że okna w szczytach wystarczajaco doświetlaja pomieszczenia. przypuszcam że zadecydowały tu wyłącznie wasze upodobania?

Czy pozostałe okna pozastawiliście w rozmiarze zaproponowanym w projekcie? Jestem ciekawy jak taka wysokośc okien się sprawdza. Z jednej strony są troche mało praktyczne, ale z drugiej nadają domowi charakteru i świetnie łączą wnętrze z ogrodem.

Co do projektu mam tez wątpliwości co do rozbudowanej części gospodarczej, można przy niewielkich zmianach adaptować garaż na dwa samochody w tych samych wymiarach zew.

Nie podoba mi się istnienie aż trzech pionów kazalizacyjnych w tak małym domu, z czego jeden zakończony automatycznym napowietrznikiem może się okazać zawodny w przypadku podłaczenia instalacji do przydomowej oczyszczalni ścieków.

Jestem natomiast zdecydowanym przeciwnikiem zmian w bryle bydynku i wyglądzie elewacji. Zycie dostarcza jednak wielu fatalnych realizacji projetów po przeróbkach dobrych i ładnych projektów. Szkoda że tak wielu inwestorów sądzi ze potrafi to zrobić lepiej od wykwalifikowanego architekta.

Pozdrawiam Adam