Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

>halszka.ka

dzięki za namiary na domek , bardzo mi się podoba tylko mojej żonie nie bardzo (kwestia gustu) , fajną masz dachówkę ! , niezależnie co wybuduję właśnie taką muszę mieć . wydaje mi się że schody wyszły ciut za stromo . ogólnie jest całkiem fajnie tylko to błoto !!! :D

zajżyj do mojego albumu jak będziesz wykańczać domek na gotowo , w zamian za udostępnienie domku do oglądania dam ci dobrą ofertę na kostkę

jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wojbu widze że strop masz z Teriva I w projekcie jest Teriva I Bis. Też planuje zrobic tak jak ty. Możesz mi napisać ile kosztowały cie materiały na sam strop tzn. pustaki i belki stropowe.

Niestety nie mam takiej informacji na teraz. Materiały załatwia wykonawca ( wczoraj przywiózł i położył ) i nawet nie miałem okazji z nim porozmawiać.

pozdrawiam

seba_x - szkoda że żonie domek nie przypadł do gustu,

może to dlatego że domek jest w mniejszej wersji , większa ma inaczej rozwiązaną "prawą stronę" parteru , ale za to góra jest "ok" jak dla mojej żony

a tak poza tym ledwo nie dostaliśmy oczopląsu , :o , pogubiłem się trochę na tym osiedlu (sypialnia wrocławia ?) , co krok jakiś domek !

Wojbu widze że strop masz z Teriva I w projekcie jest Teriva I Bis. Też planuje zrobic tak jak ty. Możesz mi napisać ile kosztowały cie materiały na sam strop tzn. pustaki i belki stropowe.

Niestety nie mam takiej informacji na teraz. Materiały załatwia wykonawca ( wczoraj przywiózł i położył ) i nawet nie miałem okazji z nim porozmawiać.

pozdrawiam

piotrassmy również zamieniami strop na teriva 1 materiały ze wstepnych wyliczen-budowlańców wychodza połowe taniej.

pozdrawiam

piotrassmy również zamieniami strop na teriva 1 materiały ze wstepnych wyliczen-budowlańców wychodza połowe taniej.

ta zamiana wygląda faktycznie obiecująco, ale napiszcie proszę co ze ściankami działowymi równoległymi do belek stropowych - nie można ich budować na pustakach. W terivie I i w BIS są inne odstępy między belkami (w I jest 60cm a w BIS 45cm), czy ktoś liczył jak ta zmiana wpłynie na prawidłowe wymurowanie ścianek działowych, czyli jak zmienią się pomieszczenia na górze ?

pzdr

Mirka

O rozmieszczenie belek teriva 1 wzgledem scianek zapytam budowlańca albo kierownika budowy, a co do wentylacji mechanicznej nam sie marzyła ale w koncu jej nie mamy, a lidexgdzie umięsciliście sam rekuperator -tak z ciekawosci pytam??? i czy macie projekt osobno do całej wentylacj mechaniczneji???

Czy ktoś z Was zainstalował (bądź ma taki zamiar) w M02/M02a system wentylacji mechanicznej z rekuperatorem?

My na 100% w nowym domku ( któryś z Konkursowych - decyzja wkrótce-zależy od kosztu budowy i zmian w projekcie) planujemy wentylację mechaniczną z reku. Chcemy też dać ogrzewanie podłogowe po całości i grubsze ocieplenie. Dlatego najprawdopodobniej wybierzemy energooszczędny EM02 - tam jest już wentylacja z rekuperatorem zaprojektowana oraz lepsze ocieplenie. Rekuperator zaprojektowano w kotłowni.

O rozmieszczenie belek teriva 1 wzgledem scianek zapytam budowlańca albo kierownika budowy, a co do wentylacji mechanicznej nam sie marzyła ale w koncu jej nie mamy, a lidexgdzie umięsciliście sam rekuperator -tak z ciekawosci pytam??? i czy macie projekt osobno do całej wentylacj mechaniczneji???

Rekuperator będziemy mieli nad kotłownią na piętrze (bo my będziemy mieli kotłownię na piętrze)-na tzw stryszku. Jeśli chodzi o projekt to tak, mamy osobny do samej wentylacji mechanicznej.

Wysłany: Sro, 21 Marzec 2007 19:07 Temat postu:

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi i podpowiedzi. Zdecydowliśmy się zacząć budowę po Swiętach. Chyba, że wyskoczy coś jeszcze "wspaniałego" ułatwiającego życie obywatelom w IV Rzeczypospolitej.

WITAJ MARTA_REWAL

OTÓZ MY TEZ mielismy zaczynac jak najszybciej, w zasadzie miałam odbierac niedługo projekt i robic zakupy....ale jak juz na początku budowy nie moge dostać podstawowego materiału- to poprostu z dnia na dzien...coraz bardziej zwątpiłam w SENS takiej budowy..niedość ze drogo to i nie MA!!i nikt nic nie wie.......

TERAZ jesteśmy w kropce i daliśmy sobie na LUZ.... sprawy papierkowe dociągniemy do końca i będziemy się rozglądać po świecie jak sie sprawy mają...

a jak inni??? czy ktoś też jeszcze zrezygnował czy trwacie w swoich planach????

Wysłany: Sro, 21 Marzec 2007 19:07 Temat postu:

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi i podpowiedzi. Zdecydowliśmy się zacząć budowę po Swiętach. Chyba, że wyskoczy coś jeszcze "wspaniałego" ułatwiającego życie obywatelom w IV Rzeczypospolitej.

WITAJ MARTA_REWAL

OTÓZ MY TEZ mielismy zaczynac jak najszybciej, w zasadzie miałam odbierac niedługo projekt i robic zakupy....ale jak juz na początku budowy nie moge dostać podstawowego materiału- to poprostu z dnia na dzien...coraz bardziej zwątpiłam w SENS takiej budowy..niedość ze drogo to i nie MA!!i nikt nic nie wie.......

TERAZ jesteśmy w kropce i daliśmy sobie na LUZ.... sprawy papierkowe dociągniemy do końca i będziemy się rozglądać po świecie jak sie sprawy mają...

a jak inni??? czy ktoś też jeszcze zrezygnował czy trwacie w swoich planach????

a o jaki pustak ci chodzi? w morzyczynie koło stargardu jest hurtownia, która jeszcze parę dni temu miała kilka wagonów porotonu na placu....

Rekuperator będziemy mieli nad kotłownią na piętrze (bo my będziemy mieli kotłownię na piętrze)-na tzw stryszku. Jeśli chodzi o projekt to tak, mamy osobny do samej wentylacji mechanicznej.

No właśnie, ogladałam ten projekt i zastanawiałam się, dlaczego ta kotłownia jest na piętrze? Bo teraz mamy piec gazowy, nienajgorszy i jednak dźwięki z niego, w sypialni sąsiadującej z piecem są trochę uciążliwe ( zwłaszcza niskie tony z pompy obiegowej). Rekuperator też powinien być jak najdalej od sypialni, bo to są wentylatory.

Czy w pomieszczeniu gospodarczym na parterze ( tam gdzie kotłownia w M02) nie wejdzie kotłownia? Czy zmiana jest możliwa? Bo ciągle nie wykluczamy jeszcze tego projektu.

No właśnie, ogladałam ten projekt i zastanawiałam się, dlaczego ta kotłownia jest na piętrze? Bo teraz mamy piec gazowy, nienajgorszy i jednak dźwięki z niego, w sypialni sąsiadującej z piecem są trochę uciążliwe ( zwłaszcza niskie tony z pompy obiegowej). Rekuperator też powinien być jak najdalej od sypialni, bo to są wentylatory.

Czy w pomieszczeniu gospodarczym na parterze ( tam gdzie kotłownia w M02) nie wejdzie kotłownia? Czy zmiana jest możliwa? Bo ciągle nie wykluczamy jeszcze tego projektu.

Tu B.Art wspolinwestor Lidex'a- Taka opcję zaproponowała nam architekt, m.in. dlatego ze na pietrze od holu pierwszym pomieszczeniem jest pralnia w ktorej mozna umiescic ten kociol. Na pietrze jest wygodnie bo przewod kominowy jest duzo krotszy a doprowadzenie gazu na pietro nie jest problemem. Od sypialni kotlownie oddziela jeszcze lazienka wiec odglosy nie powinny dochodzic. Podobnie pokoje dzieci sa w pewnej odleglosci od kotlownio-pralni. Ale moze masz i racje - to pomieszczenie warto byloby obmurowac z silikatu?

Rekuperator zaplanowany jest nad pralnio-kotlownia, ale jesli sie da bedziemy chcieli umiescic go rowniez w tym pomieszczeniu. W planie mamy zakup centrali Flexit, ktora jest jedna z cichszych jednostek i jest w miare mala. Oczywiscie kotlownia na dol swobodnie "wejdzie".

Jeśli chodzi o projekt to tak, mamy osobny do samej wentylacji mechanicznej.

@lidex

kto Ci robił projekt wentylacji i jaki jest jej całkowity koszt (projekt, materiały, instalacja).

Pozdrawiam

Projekt robil nam pan Watras - wspolpracuje z Elektra dystrybutorem systemow wentylacyjnych, projekt kosztowal 300zl (do odebrania w momencie zakupu centrali) koszt w zeszlym roku szacowalimy na jakies 16 tys za materialy i instalacje.