Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tu B.Art wspolinwestor Lidex'a- Taka opcję zaproponowała nam architekt, m.in. dlatego ze na pietrze od holu pierwszym pomieszczeniem jest pralnia w ktorej mozna umiescic ten kociol. Na pietrze jest wygodnie bo przewod kominowy jest duzo krotszy a doprowadzenie gazu na pietro nie jest problemem. Od sypialni kotlownie oddziela jeszcze lazienka wiec odglosy nie powinny dochodzic. Podobnie pokoje dzieci sa w pewnej odleglosci od kotlownio-pralni. Ale moze masz i racje - to pomieszczenie warto byloby obmurowac z silikatu?

Rekuperator zaplanowany jest nad pralnio-kotlownia, ale jesli sie da bedziemy chcieli umiescic go rowniez w tym pomieszczeniu. W planie mamy zakup centrali Flexit, ktora jest jedna z cichszych jednostek i jest w miare mala. Oczywiscie kotlownia na dol swobodnie "wejdzie".

Ja tam bym murowała z silikatu, ale co z sufitem, bo nie ma masywnego stropu nad tą pralnią?

Czy rezygnujecie z drugiego komina? Ja nawet kiedyś rozważałam, by w gabinecie dać kominek, zamiast w pokoju dziennym. Taka biblioteka-pokój kominkowy. Widzę, że ten projekt przewiduje 3 przewody spalinowe. Pytanko: jaka jest u Was wysokośc parteru, bo wydaje mi się ciut niżej, niż w M02?

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mamy w planach zainstalować kozę w gabineciku na dole, dlatego mamy drugi komin (w salonie będzie też kominek). Kominek będzie w stylu nowoczesno-eklektyczno-kolonialnym (czyli do końca jeszcze nie wiem jak to połączyć i co z tego wyjdzie) a koza ma być klimatyczna i z duszą. Właśnie zaczynam szukać czegoś "z duszą".

Mamy w planach zainstalować kozę w gabineciku na dole, dlatego mamy drugi komin (w salonie będzie też kominek). Kominek będzie w stylu nowoczesno-eklektyczno-kolonialnym (czyli do końca jeszcze nie wiem jak to połączyć i co z tego wyjdzie) a koza ma być klimatyczna i z duszą. Właśnie zaczynam szukać czegoś "z duszą".

Tylko nie zapomnij, że musi to być kominek/koza z zamkniętą komorą spalania, zupełnie bez kontaktu z pomieszczeniem. A to dlatego, że macie wentylację mechaniczną ( a także chcecie mieć dom energooszczędny, w domach pasywnych w ogóle nie instaluje się kominków, bo kominy to niepotrzebna strata ciepła ).

Tylko nie zapomnij, że musi to być kominek/koza z zamkniętą komorą spalania, zupełnie bez kontaktu z pomieszczeniem. A to dlatego, że macie wentylację mechaniczną ( a także chcecie mieć dom energooszczędny, w domach pasywnych w ogóle nie instaluje się kominków, bo kominy to niepotrzebna strata ciepła ).

Kominek w salonie oczywiście ma doprowadzane powietrze z zewnątrz i jest zamknięty. Co do kozy w gabinecie to jeszcze nie wiemy jak to technicznie będzie rozwiązane. Póki co wentylację mamy tak zaplanowaną, żeby w gabinecie było nieco większe nadciśnienie aby dostarczać powietrze do ewentualnej kozy. ale faktycznie jak będzie otwarta komora to ciepło będzie uciekać przez ten komin. Szczerze mówiąc o tym nie pomysleliśmy -dzięki za zwrócenie uwagi. A może znacie jakieś rozwiązania tego problemu?

Kominek w salonie oczywiście ma doprowadzane powietrze z zewnątrz i jest zamknięty. Co do kozy w gabinecie to jeszcze nie wiemy jak to technicznie będzie rozwiązane. Póki co wentylację mamy tak zaplanowaną, żeby w gabinecie było nieco większe nadciśnienie aby dostarczać powietrze do ewentualnej kozy. ale faktycznie jak będzie otwarta komora to ciepło będzie uciekać przez ten komin. Szczerze mówiąc o tym nie pomysleliśmy -dzięki za zwrócenie uwagi. A może znacie jakieś rozwiązania tego problemu?

ZTCW musi być doprowadzenie powietrza bezpośrednio do wkładu, musi to model kominka/kozy umożliwiać. Podobno niektóre, mimo doprowadzenia powietrza, pobierają powietrze także z pomieszczenia, trzeba uważać.

Jak rozeznacie w sklepach jakieś konkretnie modele, które to mają, to się podzielcie, my jeszcze nie jesteśmy na tym etapie...

Jestem pod wrażeniem Waszych postępów. Do mnie ekipa wchodzi jutro, fundament już jesienią przygotowany więc teraz powinno być sprawniej. Udało mi się jeszcze w lutym "rzutem na taśmę" kupić poroterm. MAm pytanie do wojbu - jak liczna jest Twoja ekipa bo mam wrażenie że zasuwają dość konkretnie. U mnie zaledwie 3-osobowa i jestem ciekaw jak czasowo się wyrobią, chociaż i tak jest wiele innych czynników jak np. "murarski poniedziałek" które wpływają na postępy prac.

pozdrawiam

Jestem pod wrażeniem Waszych postępów. Do mnie ekipa wchodzi jutro, fundament już jesienią przygotowany więc teraz powinno być sprawniej. Udało mi się jeszcze w lutym "rzutem na taśmę" kupić poroterm. MAm pytanie do wojbu - jak liczna jest Twoja ekipa bo mam wrażenie że zasuwają dość konkretnie. U mnie zaledwie 3-osobowa i jestem ciekaw jak czasowo się wyrobią, chociaż i tak jest wiele innych czynników jak np. "murarski poniedziałek" które wpływają na postępy prac.

pozdrawiam

Nawet nie wiem dokładnie bo maja zawsze od 2 do 3 robót. Na budowie pojawia się od 4 do 10 osób ( ale zawsze z którymś z szefów jest i zasuwa ) , mam glinę na działce i np porotrm ze względu na pogodę musieli przenieść ok 30m. No i teraz czekamy aż przeschnie żeby zalać strop ( grucha się zakopuje ) bo tak to by już był od piątku, a więźba już czeka gotowa...

pozdrawiam i powodzenia

Żeby podciągnąć wątek, pochwalę się, że mamy już stan surowy zamknięty-od wczoraj.

gratulacje Śliwka.My też niedawno wstawialismy okna, więc wiem jak to cieszy a i domek zupełnie inaczej wygląda. mam do ciebie pytanie.Ponieważ jesteś z Pruszcza gdańskiego a to niedaleko mnie, czy masz namiar na dobrą hurtownię budowlaną, konkretnie z dachówkami.W Elblagu nic nie ma, więc czeka nas wyjazd do Gdańska lub Olsztyna. Niedługo zamierzamy kłaść dach, więc trzeba się juz rozglądać.

:lol:

Witam po wielu tygodniach wszystkich budującychn i zamierzających budować!

nasza budowa wreszcie ruszyła. Wynajęłiśmy- firm-ę, (te"-" to dzieło mojego 15-mies. syna), która kończy stan surowy otwarty. Robocizna z materiałami ok. 90.000 brutto. Szukamy dachówek i kolejnej firmy do dach. I tu moja prośba o pomoc do tych, którzy mają to za sobą: czy katelnica dach jest w obydwu częściach na tym samym poziomie i jaka jest pow. dach. Z zebranych przez nas inf. dach będzie nas kosztował ok. 50.000 :(. Kończą się niestety oszczędności i czas ruszyć po kredyt. Pozdrawiam i proszę o odp. na moje pyt:)

Dziękuję za inf :lol: A z tym poziomem? Różnicę ok. 10 zauważył potancjalny wykonawca dachu. mam wątpliwości, ponieważ oglądając zdjęcia na forum nie zauważyłam nic takiego. Może ważna jest informacja, że niic nie zmienialiśmy w projekcie poza oknami i rezygnacją z jednej z łazienek. Tak na marginesie, mieliśmy straszne problemy wynikające z tego, że projektant popełnił poważny błąd w adaptacji projektu na poziomie fundamentów. Teraz sam na własny koszt załatwia formalnności (zmiany do projektu) i ponosi koszty wynikają z błędu. Coś mamy pecha do tej budowy. W rezultacie mamy większy garaż od strony wejścia i gabinet na parterze. Aby uniknąć zmniejszenia i tak małego salonu, będzie węższy hol i jakieś podciągi w stropie. Masakra, dobrze, że to już za nami. Teraz tylko kredyt i dalej.