Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

od jutra to może jeszcze nie ale jestem szczęśliwy, że do końca tego roku powinno udać się zakończyć budowę bo faktycznie może się okazać, że wcale tak bardzo nie podrożały materiały budowlane jak nam się wcześniej wydawało.

Codziennie podziwiam Twoją galerię - u mnie prace posuwaja się co najmniej 5 razy wolniej. Gratulacje.

wojbu

2 pytania:

1. jakie zmiany wprowadziliscie w waszym 'konkursowym'?

2. z jaka ekipą budujesz?

- od strony salonu i jadalni dodatkowy taras i zamiast okien drzwi tarasowe

- okno dachowe w łazience

pozostałe zmiany to kosmetyka ( jedna łazienka na górze , brak wiatrołapu )

podoba nam się ten projekt taki jaki jest ( i to bardzo ) czyli : duże okna , deskowanie szczytów

ekipa jedna robi : fundamenty, sciany, stropy, dach, elewacje

Mamy Euro 2012 !!!! Hura :)

Czyli od jutra ceny na materiały w GÓRE i braki cementu, piasku itd.......

jedna wielka budowa ......

ja już prawie kończe naszczęści

pozdrawiam

Dokladnie. My w tym tygodniu dostaliśmy wycene dachu- dachówka Syrius 13 czyli nic specjalnego, oczywiście od razu z wszystkim co potrzeba taśmami i innymi kosztownymi dodatkami, orynnowanie i dwa okna dachowe do łazienek i wyszło 25 tys. za materiał. Marzyła mi sie dachówka Creatona ale ceny sprowadziły mnie na ziemie. teraz kończymy centralne i wszystkie instalacje , czekamy jeszcze na szambo( miesiąc) i mamy nadzieje na wakacje sie przeprowadzić.Oczywiście nie wszystko bedzie wykończone, ale jak tam pojade to nie chce mi się już wracać do bloku.

wojbu

2 pytania:

podoba nam się ten projekt taki jaki jest ( i to bardzo ) czyli : duże okna , deskowanie szczytów

wojbu

zgadzam sie co do projektu - pewnie tak jak kazdy z budujacych widzialem sporo projektow, ale przy 'konkursowym' - wiiedzialem, ze to ten ;)

zastanawiam sie nad jedna zmiana - opisana w jednym z muratorow, a polegajaca na polaczeniu łazienki na dole z pomieszczeniem gospodarczym.

myslalem, zeby w gospodarczym miec pralke i suszarke, bo wedrowanie z praniem przez garaz jest takie sobie

no chyba, ze jest jakies inne dobre miejsce na pralnie ?

u mnie:

- salon powiększony o 1,8m (kuchnia również)

- na górze przez to większa łazienka dla całej rodziny z wejściem od korytarza głownego a łazienka przy schodach będzie pralnią

- dołożyłem oczywiscie dodatkowe okno w salonie od strony tarasu

- scianka kolankowa 0,5m dzięki temu będą dość spore garderoby na pięterku bez strat powierzchni

- na wyraźne żądanie małżonki balkonik w pomieszczeniu nad salonem :-?

wojbu

2 pytania:

wojbu

zgadzam sie co do projektu - pewnie tak jak kazdy z budujacych widzialem sporo projektow, ale przy 'konkursowym' - wiiedzialem, ze to ten ;)

zastanawiam sie nad jedna zmiana - opisana w jednym z muratorow, a polegajaca na polaczeniu łazienki na dole z pomieszczeniem gospodarczym.

myslalem, zeby w gospodarczym miec pralke i suszarke, bo wedrowanie z praniem przez garaz jest takie sobie

no chyba, ze jest jakies inne dobre miejsce na pralnie ?

:) :) :)

to nie tak daleko

msci

fajny pomysl z ta pralnia, musze pomyslec.. ;)

faktycznie 2 lazienki na gorze na takiej powierzchni to za duzo - tez z jednej mialem rezygnowac

w jej miejscu chcialem jednak miec garderobe, ale moze pomysl ze scianami kolankowymi na 0,5m rozwiaze problem ciuchów..

tez mam zamiar powiekszyc kuchnie i tym samym lazienke na pietrze, no i wtedy obowiazkowo 'doswietlic' ja jednym polaciowym, ktore pewnie przypadnie idealnie nad wanną :)

halszka.ka Wysłany: Pią, 20 Kwiecień 2007 17:05 Temat postu:

Niniejszym oznajmiam że mamy już OKNA

Gratulujemy Wam !!! :lol:

Jakie wymiary ma duże okno w salonie??? My planujemy właśnie M02 i chcemy zmienić dwa okna na szczycie budynku na jedno duże.

Z tego co pamiętam w waszym M02a również były od frontu dwa albo nawet cztery okna 117/205.

Czy to duże okno się otwiera?

A my od wczoraj mamy w końcu drzwi do własnego domku i bramę garażową.Wstawienie poszło sprawnie, mąż wszystkiego pilnował. Powoli konkursowy nabiera barw, jeszcze tylko dachówka i będzie super. Połozyliśmy gres w kotłowni i garażu, kończymy centralne i reszte instalacji.na dniach wylewaja podłogi...Mąż sam otynkował kotłownie i zaczyna garaż. Idzie mu super i nabiera coraz lepszej wprawy. Może to sie przyda w przyszłości, bo patrząc co sie dzieje niedługo pensje robotników budowlanych będą parę razy wyższe niż budżetówki.

Pozdrawiam budujących.

Funkcjonalnośc klatki schodowej w M-02 wzbudziła poważne zastrzeżenia u projektanta, który ma dokonać dla mnie adaptacji tego projektu. Według niego ciężko będzie wnieść np. łóżko, werslakę itp. na piętro. Czy ktoś z was już użytkuje schody? A moze jakoś je przeprojektowaliście,np. na półokrągłe kosztem powierzchni łazienki na dole?

Poza tym chciałem się zapytać o wysokość pomiędzy "sufitem" schodów a podłogą parteru w dwóch miejscach - na zewnętrznych narożach schodów w pomieszczeniu gospodarczym, zarówno od strony dodatkowego pokoju jak i garażu.

Pozdrawiam!

Funkcjonalnośc klatki schodowej w M-02 wzbudziła poważne zastrzeżenia u projektanta, który ma dokonać dla mnie adaptacji tego projektu. Według niego ciężko będzie wnieść np. łóżko, werslakę itp. na piętro. Czy ktoś z was już użytkuje schody? A moze jakoś je przeprojektowaliście,np. na półokrągłe kosztem powierzchni łazienki na dole?

Poza tym chciałem się zapytać o wysokość pomiędzy "sufitem" schodów a podłogą parteru w dwóch miejscach - na zewnętrznych narożach schodów w pomieszczeniu gospodarczym, zarówno od strony dodatkowego pokoju jak i garażu.

Pozdrawiam!

MY zmienilismy klatke schodową.Mamy obnizoną kotłownie i dzieki temu schody są z duzym spocznikiem.Jestem zachwycona moją klatką schodową, bo jest wygodna i schody są łagodne, a na spoczniku nawet zmieści sie komoda, jest tez okienko.Jeśli chcesz to moge wysłac parę fotek, podaj tylko adres e-mail. łazienka zmalała nieznacznie, zrezygnowlismy w niej z prysznica.Będzie tu stała pralka, żeby z praniem było bliżej do ogrodu, kibelek i umywalka.Jesli bedziesz zainteresowany, to podam wymiary.

Pozdrawiam