Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

TAK...to prawda- pomysł ze zmianą schodow i wgłębieniem pom. gospodarczego (lub kotłowni w tym miejscu) przez Cieślaczkow jest super...no i to okienko nad spocznikiem....naprawde to był tak dobry pomysł że też skorzystaliśmy i chcieliśmy takie samo.....-

a;le [póki co Składy Budowlane tak nasz przestaszyły ze przystopowalismy...

czekamy, rozglądamy się, badamy rynek, sytuacje i gotowe chałupy oglądamy!

Zdjęcia powysyłałam, dzisiaj jeszcze zrobię nowe to podosyłam.

Annnja.. podobno w niemczech są pustaki dużo taniej..... może niedługo dotrą i do nas.....Bądżcie dobrej mysli, grunt to sie nie załamać, chociaż czasami to i ja mam doła jak widzę opieszałość naszego banku i wzrastające ceny...

Pozdrawiam

Kolega szydas wybudował,zamieszkał i teraz odpoczywa-tak myślę :wink:

pogłoski o moim odpoczynku są mocno przesadzone :D zamieszkaliśmy, ale w zasadzie ciągle na placu budowy, robię wykończeniówkę i chyba się niedługo wykończę.... a zdjęć nie ma bo mi aparat ktoś za....ł :evil: :evil: :evil: :evil: i dopiero jak odłożę na nowy uaktualnię galerię

Funkcjonalnośc klatki schodowej w M-02 wzbudziła poważne zastrzeżenia u projektanta, który ma dokonać dla mnie adaptacji tego projektu. Według niego ciężko będzie wnieść np. łóżko, werslakę itp. na piętro. Czy ktoś z was już użytkuje schody? A moze jakoś je przeprojektowaliście,np. na półokrągłe kosztem powierzchni łazienki na dole?

Poza tym chciałem się zapytać o wysokość pomiędzy "sufitem" schodów a podłogą parteru w dwóch miejscach - na zewnętrznych narożach schodów w pomieszczeniu gospodarczym, zarówno od strony dodatkowego pokoju jak i garażu.

Pozdrawiam!

a my poszerzyliśmy schody do 130 cm kosztem łazienki pod nimi - zostaje tylko wc. w użytkowaniu - autostrada :D

Szydas - dzięki za odpowiedź!

Rozumiem, że masz schody o szerokości 130 cm zabiegowe? Mi się widzą półokrągłe - u znajomych takie widziałem i testowałem, są dosyć funkcjonalne, nie ma tego momentu spiętrzenia sie stopni na zakrętach, no i podobnoż łatwiej wchodzi się po nich na czterech, gdy już zajdzie taka potrzeba ;)

Pozdrawiam!

Witamy wszystkich,

wczoraj oddaliśmy projekt do architekta :D :D

Teoretycznie zaczynamy !!!

"W teorii - praktyka zawsze zgadza się z teorią, a w praktyce niestety nigdy. :( "

Może za jakież trzy-cztery miesiące będziemy mogli zacząć działać w terenie ... najgorsze to czekać ... a teraz to nam zostaje.

Czy możecie podać nam ile (średnio) bloczków fundamentowych kupujecie, a ile faktycznie jest potrzeba???

Czy przy adaptacjach zmieniacie ilość stali w ławach fundamentowych??? Widziałem już gdzieś na forum to pytanie jednak nie mogę znaleźć go ponownie.

Nasza pani architekt twierdzi, że w projekcie jest ciut za dużo.

Pozdrawiam i życzę miłego majowego weekendu.

Poniżej podaję przepis na drinka "studenckiego"

Kratka browaru na trzech :roll: .

Czy ktos robil juz taras w M02? Zastanawiamy sie nad rozwiazaniami - planujemy zrobic lawe fundamentowa i murek a podloge zrobic cala drewniana. Moze ktos juz jestr na tym etapie albo moze sie podzielic spostrzezeniami?

my już wprawdzie daleko po tym etapie, ale powiem jak u nas :wink: jest coś w rodzaju ławy, na tym murek z bloczków betonowych. do środka zmieściła się większość śmieci budowlanych, z wierzchu wylewka betonowa. dzięki takiemu rozwiązaniu nie ma problemu wywozu śmieci i gruzu, a taras można wykończyć jak się komu podoba - może być i drewno, i gres, i kostka etc. położenie na wierzch samego drewna jakoś mi się nie podoba koncepcyjnie... :roll:

Witamy wszystkich,

wczoraj oddaliśmy projekt do architekta :D :D

Teoretycznie zaczynamy !!!

"W teorii - praktyka zawsze zgadza się z teorią, a w praktyce niestety nigdy. :( "

Może za jakież trzy-cztery miesiące będziemy mogli zacząć działać w terenie ... najgorsze to czekać ... a teraz to nam zostaje.

Czy możecie podać nam ile (średnio) bloczków fundamentowych kupujecie, a ile faktycznie jest potrzeba???

Czy przy adaptacjach zmieniacie ilość stali w ławach fundamentowych??? Widziałem już gdzieś na forum to pytanie jednak nie mogę znaleźć go ponownie.

Nasza pani architekt twierdzi, że w projekcie jest ciut za dużo.

Pozdrawiam i życzę miłego majowego weekendu.

Poniżej podaję przepis na drinka "studenckiego"

Kratka browaru na trzech :roll: .

co do stali w ławach - ta "projektowa" jest trudna do dostania, bo pręty 16 nie są standardowe i większość z nich używanych jest do budowy mostów. mój wykonawca w porozumieniu z kierownikiem dał standardowe pręty 12, trochę gęściej strzemiona i tyle. fundament i tak jest jak pod wieżowiec. co do liczby bloczków to trudna odpowiedź, bo to zależy od rozmiarów budynku, rozmiarów bloczka i wysokości ścian fundamentowych.

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Dopiero zaczynam swoje doświadczenia na tym forum ale jak sądzę teraz będę tu częstym gościem. Wraz z moim nażeczonym zdecydowaliśmy się na istoty życiowy krok - budowę własnego domku :D . Sprawę działki mamy już załatwioną (kochani rodzice), także projekt mamy już wybrany, padło na "Konkursowy MO2". Jednak jeszcze przed budową chciałam prosić o opinie na temat tego projektu, szczególnie osób, które są obecnie na etapie realizacji tego prejktu bądź też go ukończyły (szczerze zazdroszczę :)). W związku z tym bardzo proszę o wszelkie wskazówki na temat zmian jakich warto dokonać w projekcie, z czego można zrezygnować a na co położyć większy nacisk.... typowe porady forumowiczów, które często są dużo cenniejsze niż "profesjonalistów".

Mam też gorącą prośbę, bardzo chętnie zobaczymy ten domek na żywo, nawet w fazie budowy. Jesteśmy z Wrocławia więc cudownie będzie jeśli ktoś z okolic będzie na tyle uprzejmy żeby pochwalić się swoim "Konkursowiczem", oczywiście jeśli nie trafi się żaden w pobliżu Wrocławia to chętnie podjedziemy także i w dalsze zakątki. Z góry dziękuję i proszę o odpowiedź. Pozdrawiam, Dominika.

Dominiko !

My budujemy Konkursowego pod Wrocławiem, jeśli będziesz chciała to zapraszam,

zapraszam również tu

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=39750&start=960

Pozdrawiam 8)

:D super, bardzo się cieszę, że znalazł się ktoś z tym samym projektem w okolicy Wrocławia. Ciekawa jestem na jakim etapie budowy jesteście i gdzie dokładniej budujecie. Bardzo chętnie zobaczymy jak idzie Wam realizacja projektu, trzeba tylko uzgodnić dogodny termin ale to możemy już zrobić na prywatną skrzynkę.

Dzięki za link do tematu, wczoraj też go odkryliśmy i powoli się wgłębiamy w temat.

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie