Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie schody, jak to szef ekipy budowlanej określił, są jak zjeżdżalnia. Mają spocznik o szerokości 110 cm, bieg dolny o szerokości 140 cm (11 stopni po 17 cm oraz bieg górny o szerokości 140 cm (7 stopni). Biegi lekko zachodzą na siebie tak, aby pomiędzy nimi została wymurowana trójkątna ściana. Pomieszczenie gospodarcze zostanie obniżone o 80 cm, aby uzyskać wysokość 250 cm. Zdjęcia szalunków schodów postaram się umieścić jeszcze dzisiaj w mojej galerii. Prysznic w łazience mieści się bez problemu.

Co sądzicie o takich schodach?

fajne rozwiazanie, ale niestety nie mozemy skorzystac, za daleko juz zaszlismy. bedziemy sie upierac przy dwoch spoczynkach

AA i jeszcze jedna sprawa,

czy może ktoś mi pomóc połapać się z ogólną ilością stali w tym projekcie? Pier.....ca dostaję już od przeglądania tych przekrojów, rzutów i tego zestawienia. Może ktoś ma to opracowane po chłopsku ile konkretnie jakich prętów muszę kupić - bo teraz to nawet nie potrafię sprecyzować swojej potrzeby w hurtowni stali.

Pozdrawiam

U mnie schody, jak to szef ekipy budowlanej określił, są jak zjeżdżalnia. Mają spocznik o szerokości 110 cm, bieg dolny o szerokości 140 cm (11 stopni po 17 cm oraz bieg górny o szerokości 140 cm (7 stopni). Biegi lekko zachodzą na siebie tak, aby pomiędzy nimi została wymurowana trójkątna ściana. Pomieszczenie gospodarcze zostanie obniżone o 80 cm, aby uzyskać wysokość 250 cm. Zdjęcia szalunków schodów postaram się umieścić jeszcze dzisiaj w mojej galerii. Prysznic w łazience mieści się bez problemu.

Co sądzicie o takich schodach?

My mamy obniżoną kotłownię i schody z jednym, duzym spocznikiem. Są bardzo wygodne.Kotłownia dzięki temu jest o wiele większa. W łazience na dole zmieści sie prysznic, ale my z niego zrezygnowalismy.Będzie tam pralka, bo z dołu bliżej jest wyjść na dwór, żeby powiesić pranie.Nie wyobrażam sobie innych schodów.Oglądalismy te w Mechelinkach w Konkursowym, ale takich nie chcieliśmy-za wąskie i kręte

http://foto.onet.pl/d6czt,cuca4c4wuzcb,8bams,u.html?V=1

http://foto.onet.pl/d6czt,hcs4ckg4ea8b,8orlg?D=1

Czy ktoś ma zestawienie konstrukcyjnych elementów drewnianych -więźby- M02- jestem ciekawa gdzie jest błąd w spisie załączonym do M02-?????

U mnie to zestawienie wygląda tak http://halinow.org/tmp/Zestawienie_konstrukcyjnych_elementow_drewnianych.jpg

Pozdrawiam

Dziękuje bardzo

Mam pytanie ile betonu wyszło na tarasy i wejście ????

markiz napisał:

czy może ktoś mi pomóc połapać się z ogólną ilością stali w tym projekcie? Pier.....ca dostaję już od przeglądania tych przekrojów, rzutów i tego zestawienia. Może ktoś ma to opracowane po chłopsku ile konkretnie jakich prętów muszę kupić - bo teraz to nawet nie potrafię sprecyzować swojej potrzeby w hurtowni stali.

u mnie wyszło tak:

300 kg pręt 12 żebrowany

380 kg pręt 6 gładki

5 kg drut wiązałkowy 1mm

co prawda dokupiłem jeszcze 12 metrów 12 żebrowanej bo zabrakło ale możesz zanieść projekt do hurtowni stali i oni powinni ci to wyliczyć.Jak będziesz miał te wyliczenia (albo możesz zasugerować się moimi) to skonsultuj jeszcze to z murażem bo każdy majster ma swoje wizje.

pozdro

[/code]

Muszę się pochwalić że u mnie budowa już NARESZCIE ryszyła.Wczoraj ekipa wujków i znajomych wykopała fundamenty :lol: a muraże nakręcili zbrojenie. W poniedziałek przyjedzie beton i mam nadzieję że nie będzie lało do poniedziałku bo wszystko się poobrywa.Niestety musimy iść wysoko z zerem bo sąsiad wymurował emki jak na wieżowiec i my teraz też musimy się podnieść żeby nie zostać w dole.Trzeba będzie sporo ziemi nawieżć żeby to zniwelować i żeby nasz dom niewyglądał jak chatka na kurzej stopce.

Pozdrawiam

Przed rozpoczęciem budowy kupiłem 1 tonę stali żebrowanej o śr. 12 mm, 15 kg drutu wiązałkowego oraz strzemiona (widoczena na zgjęcia w galerii z 2007-04-18) i ostatnio - 150 kg drutu o śr. 6 mm. Aktualnie jestem na etapie przygotowania do zbrojenia wieńca. Ponieważ zostanie wymurowana ścianka kolankowa będę potrzebował jeszcze pręty o śr. 10 mm. Jeszcze nie wiem ile.

u mnie wyszło tak:

300 kg pręt 12 żebrowany

380 kg pręt 6 gładki

5 kg drut wiązałkowy 1mm

co prawda dokupiłem jeszcze 12 metrów 12 żebrowanej bo zabrakło ale możesz zanieść projekt do hurtowni stali i oni powinni ci to wyliczyć.Jak będziesz miał te wyliczenia (albo możesz zasugerować się moimi) to skonsultuj jeszcze to z murażem bo każdy majster ma swoje wizje.

pozdro

Ogólnie to coś mało miałeś tej stali, a nie kupowałeś prętów fi 16??

Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie: w spisie materiałów w punkcie 5.2 Stan Surowy Otwarty wymieniona jest cegła budowlana pełna sztuk 3619. Do czego jest ta cegła i w który miejscu ona występuje?

Pozdrawiam