Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Karolina: jezeli chodzi o posadzki to na poczatku instalacja kanalizacyjna pozniej chudziak (tzw podbeton - u mnie wylany byl dopiero po zalaniu stropy, zeby nie obciazac go i koniecznie przed zalaniem trzeba zagęścić piasek), pożniej wykonujesz instalacje wodne, kladziesz folie i styropian ewentualnie zbrojenie lub specjalna siatke i wylewasz posadzke.

dawno mnie nie bylo i wydze ze sporo nowych osob na forum.

U mnie chlopaki koncza tynki (niestety a moze i na szczescie gipsowe maszynowe). Mialem niesamowite problemy z ekipa. mialy byc cem-wap, kupilem piach cement i wapno, a koles odkladal wejscie z tygodnia na tydzien (i tak przez caly maj i w ostatecznej wersji mial wejsc na koniec czerwca) wiec wywalilemm go. chyba tylko dzieki pomocy z gory udalo mi sie znalezc ekipe (ogladali w piatek a w poniedzialek juz jechali z koksem :) ). Do srody skoncza, mam nadzije ze instalator wejdzie w piatek lub w poniedzialek - tydzien pracy i posadzki trzeba wylwac:) niesamowicie wyglada dom z tynkami w srodku.

Jakiej wysokości macie scianki kolanowe i ile są one odsunięte od ścian zewnętrznych (wieńca)?

my may 50 cm. ścianki kolankowe są w linii ściany zewnętrznej, najzwyklejsze przedłużenie. a jeżeli chodzi ci o ścianki przedkolankowe to z reguły są one od 0,4 do 1 metra od wieńca....

Karolina: jezeli chodzi o posadzki to na poczatku instalacja kanalizacyjna pozniej chudziak (tzw podbeton - u mnie wylany byl dopiero po zalaniu stropy, zeby nie obciazac go i koniecznie przed zalaniem trzeba zagęścić piasek), pożniej wykonujesz instalacje wodne, kladziesz folie i styropian ewentualnie zbrojenie lub specjalna siatke i wylewasz posadzke.

dziwne podejście miał twój wykonawca. na chudziaku opiera się szalunek stropu i jest to świetna próba obciążenia dla chudziaka - jeśli podłoże było źle zagęszczone albo chudziak kiepskiej jakości to wtedy będzie to widać. inaczej nie masz pewności, że podłogi nie zaczną ci osiadać.

KarolinaS, jest tak jak pisze mariooo. na chudziaku robisz hydroizolację (folia, dysperbit, papa czy inne cuda) układasz instalacje typu woda, c.o., odkurzacz centralny, na to styropian lub wełna, kolejna folia, na to ew. podłogówka, siatka zbrojeniowa i zalewasz to betonem. a na to już możesz położyć co ci się podoba :D

dziwne podejście miał twój wykonawca. na chudziaku opiera się szalunek stropu i jest to świetna próba obciążenia dla chudziaka - jeśli podłoże było źle zagęszczone albo chudziak kiepskiej jakości to wtedy będzie to widać. inaczej nie masz pewności, że podłogi nie zaczną ci osiadać.

KarolinaS, jest tak jak pisze mariooo. na chudziaku robisz hydroizolację (folia, dysperbit, papa czy inne cuda) układasz instalacje typu woda, c.o., odkurzacz centralny, na to styropian lub wełna, kolejna folia, na to ew. podłogówka, siatka zbrojeniowa i zalewasz to betonem. a na to już możesz położyć co ci się podoba :D

dzięki serdeczne, ale jeszcze jedno pytanie-na czym stoją ścianki działowe- tzn. czy na tym co podaliście, czy na samym chudziaku??? czy pod ścianki działowe robi sie dodatkowe fundamencie pod ścianki działowe????

Jakiej wysokości macie scianki kolanowe i ile są one odsunięte od ścian zewnętrznych (wieńca)?

my may 50 cm. ścianki kolankowe są w linii ściany zewnętrznej, najzwyklejsze przedłużenie. a jeżeli chodzi ci o ścianki przedkolankowe to z reguły są one od 0,4 do 1 metra od wieńca....

w jaki sposób uzyskaliście zgodę na 50 cm ścianki kolankowej? Nam Pani Architekt zgadza się tylko na 1 pustak. Pytaliśmy za pośrednictwem Muratora?

ja mając pisemną zgodę z muratora na zmiany w obrysie budynku (powiększenie salonu) podciągnąłem to u projektanta, który robił adaptację pod ścianke kolankową :wink: . Wystapiłem oczywiście o taką zgodę do muratora i po tygodniu ją dostałem, natomiast p. Małgorzata Marks zgadza się na to jedynie pod warunkiem przedłużenia krokwi dachu do linii okien.

KarolinaS - pod ścianki działowe nie potrzeba fundamentu, stawia się je na chudziaku,

tylko dopilnuj, aby wykonawca dał na parterze warstwę papy pod ścianki działowe ( izolacja przeciwwodna )

czy wylany chudziak na fundamencie jest równy ze ścianą fundamentowa, czy jest parę centymetrów niżej-tak widzieliśmy w Mechelinkach

Chudziak jest równy z górną krawędzią ściany fundamentowej. Możesz to zobaczyć w mojej galerii. Np. http://picasaweb.google.pl/politadek/M0220070509/photo#5063038707715815250

Czy ktoś powiększał wiatrołap, podobnie jak w M02a, przez wysunięcie ściany z drzwiami wejściowymi o 1 m w stronę ganku? Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Czy w kuchni planujecie zlewozmywak pod oknem? Co z otwieramiem okna? Czy pogodziliście, że będzie można tylko je uchylić?

Witam po długiej przerwie...

Śpieszę donieść, że zakończony został u mnie stan zerowy. Jako, że zawsze tutaj głośno krzyczałem o pokazywanie zdjęć stworzyłem swój własny skromny albumik coby inni mogli uczyć się na moich błedach...

Zdjęcia możecie znaleźć tutaj

pozdrawiam wszystkich budujących, szczególnie tych po nowych cenach

Chudziak jest równy z górną krawędzią ściany fundamentowej. Możesz to zobaczyć w mojej galerii. Np. http://picasaweb.google.pl/politadek/M0220070509/photo#5063038707715815250

Czy ktoś powiększał wiatrołap, podobnie jak w M02a, przez wysunięcie ściany z drzwiami wejściowymi o 1 m w stronę ganku? Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Czy w kuchni planujecie zlewozmywak pod oknem? Co z otwieramiem okna? Czy pogodziliście, że będzie można tylko je uchylić?

My bedziemy mieć zlew pod oknem, a przewidując to wcześniej, po prostu zmniejszylismy okna dołem i jest ok, zmieści się zlew i można otworzyc okno

http://foto.onet.pl/d6czt,cuca4c4wuzcb,u.html

http://foto.onet.pl/d6czt,hcs4ckg4ea8b,86jlr,u.html

MAM TYNKI!!!! ekipa posprzatala i chyba ladnie zrobila. wyszko prawie 500m2 (projekt bez zmian i na gorze tylko kominy i sciany szczytowe otynkowane + schody) - z projektu wychodzilo mi duzo mniej :( ale chlopaki mierzyli przy mnie i nie chcialo wyjsc inaczej. 2 osoby robily to w 8 dni. niestety wiekszosc puszek mam zatynkowanych i teraz musze czekac az zacznie wysychac. powkladali tam papiery wiec nie powinno byc problemu.

w przyszlym tygodniu wchodzi instalator a za 2 tyg chcialbym miec juz posadzki. narazie codziennie musze wietrzyc chatke bo tynki gipsowe sa cholernie mokre i delikatnie mowiac "smierdza" :)))

A u nas jest już strop i zaczęli murować poddasze.

Chciałbym wrócić do sprawy okna w kuchni. Wg moich pomiarów, aby można było otwierać okno, pod którym znajduje się zlewozmywak musi być ono na wysokości min. 105 cm od podłogi (szafki mają wysokość 85 cm). Na jakiej wysokości macie zamontowane to okno?

Dodałem również plan parteru z naniesionymi zmianami, których wykonaliśmy lub wykonamy (wiatrołap, spiżarnia, schody, kotłownia, kominek). http://picasaweb.google.com/politadek/Rysunki/photo#5073950918570077794