Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakiej wysokości macie scianki kolanowe i ile są one odsunięte od ścian zewnętrznych (wieńca)?

my may 50 cm. ścianki kolankowe są w linii ściany zewnętrznej, najzwyklejsze przedłużenie. a jeżeli chodzi ci o ścianki przedkolankowe to z reguły są one od 0,4 do 1 metra od wieńca....

w jaki sposób uzyskaliście zgodę na 50 cm ścianki kolankowej? Nam Pani Architekt zgadza się tylko na 1 pustak. Pytaliśmy za pośrednictwem Muratora?

hmm... załatwiał to architekt przy adaptacji, więc szczegółów nie znam. ale 1 pustak to 25 cm, na to wieniec kolejne 25 cm..... i masz pół metra :D

MAM TYNKI!!!! ekipa posprzatala i chyba ladnie zrobila. wyszko prawie 500m2 (projekt bez zmian i na gorze tylko kominy i sciany szczytowe otynkowane + schody) - z projektu wychodzilo mi duzo mniej :( ale chlopaki mierzyli przy mnie i nie chcialo wyjsc inaczej. 2 osoby robily to w 8 dni. niestety wiekszosc puszek mam zatynkowanych i teraz musze czekac az zacznie wysychac. powkladali tam papiery wiec nie powinno byc problemu.

w przyszlym tygodniu wchodzi instalator a za 2 tyg chcialbym miec juz posadzki. narazie codziennie musze wietrzyc chatke bo tynki gipsowe sa cholernie mokre i delikatnie mowiac "smierdza" :)))

trzeba było w umowie zapisać karę za zamurowanie puszki, np. 500 pln za każdą. miałbyś mniej roboty i puszki osadzone jak marzenie :D

MAM TYNKI!!!! ekipa posprzatala i chyba ladnie zrobila. wyszko prawie 500m2 (projekt bez zmian i na gorze tylko kominy i sciany szczytowe otynkowane + schody) - z projektu wychodzilo mi duzo mniej :( ale chlopaki mierzyli przy mnie i nie chcialo wyjsc inaczej. 2 osoby robily to w 8 dni. niestety wiekszosc puszek mam zatynkowanych i teraz musze czekac az zacznie wysychac. powkladali tam papiery wiec nie powinno byc problemu.

w przyszlym tygodniu wchodzi instalator a za 2 tyg chcialbym miec juz posadzki. narazie codziennie musze wietrzyc chatke bo tynki gipsowe sa cholernie mokre i delikatnie mowiac "smierdza" :)))

trzeba było w umowie zapisać karę za zamurowanie puszki, np. 500 pln za każdą. miałbyś mniej roboty i puszki osadzone jak marzenie :D

Witam serdecznie!

Jesteśmy nowymi miłośnikami tego projektu. Trochę nam daleko do placu budowy, czekamy dopiero na warunki zabudowy. Strasznie ineresuje nas o ile powiększyłeś salon. Mamy dylemat1 Nie wiemy o ile najlepiej powiększyć.

Pozdrawiamy Magda i Norbert

giagi - domek super, naprawdę robi wrażenie, gratulacje!!!

Czy możesz mi podać wymiary okien (wraz z wymiarami skrzydeł) na poddaszu?

Okna na poddaszu mają wymiary 2220x1200 i są dzielone w proporcji 2|3|2. Dodatkowo w każdym wzięliśmy jeden ruchomy słupek (na wypadek konieczności transportu czegoś większego oknem .... ;) )

giagi jestem pod wrażeniem!!! Gratuluje :D

dziękujemy za pochwały :oops: a co tam u sąsiadów... czy wasze plany z zakończeniem budowy aktualne?

Giagi bardzo ładny kolorek domku.Też cos takiego planujemy bo dachówkę mamy brązowo-czerwoną. Domek super wygląda wewnątrz, jak są tynki to nabiera uroku. My na razie tynkujemy górę. Jak wyniosą się dekarze, to zabieramy się za dół.

Mieliśmy wielkie obawy o ten kolor (łącznei z jego zmianą w tzw ostatniej chwili), ale teraz nie zamienimy go za żaden inny ;)

giagi no no no......brawo,

a kiedy się wprowadzasz ???

Z wprowadzeniem to jeszcze trochę - wiecie .... wykończeniówka .. domu i inwestora :lol:

pozdrawiamy

Witajcie.

W sierpniu zaczynam z mężem budowę konkursowego. Obecnie jesteśmy na etapie przymiarki do obróbki projektu przez architekta - planujemy kilka zmian. W związku z tym mamy mnóstwo pytań i szczerze mówiąc bardzo liczymy na Waszą pomoc.

Planujemy ogrzewanie gazowe (piec gazowy w pomieszczeniu gospodarczym)+ "ekogroszek" a kominek dla rekreacji. Jeśli ktoś z Was zdecydował sie na podobne rozwiązanie, to gdzie zainstalowaliście kocioł na ekogroszek? Czy częściowo podpiwniczyliście budynek na kotłownię? Gdzie zaplowaliście zejście do kotłowni? Czy zaplanowaliście zsyp z zewnątrz bezpośrednio do kotła?

A może znacie lepszy pomysł na wybór ogrzewania...?

Druga istotna sprawa, o ile zdecydowaliście się powiększyć pokój dzienny z jadalnią, aby bryła domu "nie straciła na urodzie"?

Czy zdecydowaliście się na powiększenie łazienki nad pokojem dziennym (naturalnie w przypadku powiększenia pokoju dziennego)? Jak rozplanowaliście układ powiększonej łazienki?

Ufff... to najistotniejsze w tym momencie sprawy.

Będziemy baaardzo wdzięczni za pomoc.

giaginasze plany co do przeprowadzki w tym roku są nadal aktualne. Naszym wykonawcom juz tak na tym nie zależy i trochę się lenią (- przyjazd na budowę o 9, leczenie kaca potem jeszcze kawka i robota do.. 16). Więc my powoli godzimy się z myslą, że przeprowadzka troche się nam odsunie w czasie. Mamy nadzieję że jak murarze zakończą to pozostałe ekipy trochę podgonią tempo.

Witajcie.

W sierpniu zaczynam z mężem budowę konkursowego. Obecnie jesteśmy na etapie przymiarki do obróbki projektu przez architekta - planujemy kilka zmian. W związku z tym mamy mnóstwo pytań i szczerze mówiąc bardzo liczymy na Waszą pomoc.

Planujemy ogrzewanie gazowe (piec gazowy w pomieszczeniu gospodarczym)+ "ekogroszek" a kominek dla rekreacji. Jeśli ktoś z Was zdecydował sie na podobne rozwiązanie, to gdzie zainstalowaliście kocioł na ekogroszek? Czy częściowo podpiwniczyliście budynek na kotłownię? Gdzie zaplowaliście zejście do kotłowni? Czy zaplanowaliście zsyp z zewnątrz bezpośrednio do kotła?

Druga istotna sprawa, o ile zdecydowaliście się powiększyć pokój dzienny z jadalnią, aby bryła domu "nie straciła na urodzie"?

Czy zdecydowaliście się na powiększenie łazienki nad pokojem dziennym (naturalnie w przypadku powiększenia pokoju dziennego)? Jak rozplanowaliście układ powiększonej łazienki?

Dziękuję miglo. Czy mógłbyś opisać mi troszkę co się dzieje w Twoim pomieszczeniu godpodarczym? Jestem laikiem w sprawach budowlanych i niebardzo wiem jakie jest Twoje rozwiązanie. Widzę, że wejście jest z zewnątrz i to na tyle :roll: . Pozdrawiam.

Witajcie.

HELP! Jutro mam spotkanie z architektem w sprawie zmian a tyle niejasności.

No i jak ja Wam zazdroooooszczę, że macie ten etap za sobą. Jak oglądam Wasze domki to robi mi się tak ... :o

Pozdrawiam.