Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dostaliśmy kredyt i budujemy dalej. mam zamówić suporex na ścianki działowe. Z zestawienia materiałów wynika, że ma być to 1075 szt. bloczków na 140 m2 ścian. W hurtowni dziwią się, ze aż tak dużo. Ile w rzeczywistości należy kupić? Czy może ktoś wie?

Zamówiłem 1570 bloczków 24 cm i 550 bloczków 12 cm. Nasz dom jest wydłużony od strony salonu o 90 cm.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do betonu komórkowego-my wydłużamy salon i garaż o 90 cm i zamówiliśmy :

1680 -BK 24cm i 880 BK 12cm :D :D :D jeszcze nie wiem czy wystarczy czy za dużo.

politadekbudujesz wszystkie ścianki działowe 12 cm z BK -jakoś mało masz tych bloczków?????

mam pytanie do osób które maja strop teriva I- ile trzeba zakupić stempli i jakiej wysokości????muszę szybko zmówić i nie wiem jakie :D :D :D

niestety nasze kosztorysy w tej chwili na nic się nie zdadzą, ja sam 2 tygodnie temu złożyłem wniosek o zwiększenie limitu z zupełnie innymi kwotami niż były w pierwszej wersji pół roku temu. Niektóre pozycje były nawet o 140% wyższe niż zakładane :cry: . Ale cóż inwestycja musi iść naprzód.

Dla zainteresowanych, to jest kosztorys do banku na kredyt 320 000, ale kredytu jeszcze nie dostałem jestem w trakcie :D

1. Przygotowanie terenu 2 000

2. Uzbrojenie terenu 10 000

3. Wykopy, roboty ziemne 6 000

4. Fundamenty 25 000

5. Ściany piwnic -

6. Strop nad piwnicami, schody piwnic -

7. Izolacja pozioma i pionowa 7 000

Razem stan zerowy (suma 1- 7) 50 000

8. Ściany zewnętrzne (parteru, piętra poddasza) 27 000

9. Ściany wewnętrzne konstrukcyjne i działowe 8 000

10. Stropy, schody, podesty 35 000

11. Konstrukcja dachu 10 000

12. Pokrycie dachu 12 000

13. Izolacja przeciwwilgociowa i termiczna 8 000

14. Stolarka okienna, drzwi zewnętrzne 23 000

15. Drzwi wewnętrzne 5 000

Razem stan surowy (suma 8 - 15) 128 000

16. Tynki wewnętrzne 9 000

17. Posadzki, wylewki 10 000

18. Podłogi 14 000

19. Roboty malarskie 4 000

20. Biały montaż 10 000

21. Inne roboty wykończeniowe wewnętrzne (podać rodzaj) -

Razem wykończenie wewnętrzne (suma 16 -21) 47 000

22. Tynki i inne roboty elewacyjne 27 000

23. Roboty wykończeniowe zewnętrzne 7 000

24. Porządkowanie terenu, mała architektura 1 000

25. Inne prace (podać rodzaj prac) -

Razem wykończenie zewnętrzne ( suma 22-25) 34 000

26. Instalacja c.o. , kominek 30 000

27. Instalacja elektryczna i teletechniczna 10 000

28. Instalacja wodno-kanalizacyjna 10 000

29. Instalacja gazowa 10 000

Razem instalacje (suma 26 - 29) 60 000

RAZEM KOSZTY PRAC BUDOWLANYCH 320 000

ten kosztorys był nieco wcześniej

Uffff

Kończymy górę- tzn tynki, ceklowanie i jedną łazienkę.Jeszcze parę dni i bedą wszystko szlifować i wreszcie się wyniosą.Bałagan jaki potrafią zrobić fachowcy jest imponujący.

Muszę po fachowcach naprawić parapety, bo w killku miejscach są wgłębienia, mimo,że były zabezpieczone, fachowiec potrafi.... na szczęście sama je szlifowałam i lakierowałam ,więc i z naprawą nie będzie problemu.

Zadowoleni jesteśmy z łazienki-facet kładzie kafelki bardzo dokładnie i estetycznie, o to mi chodziło, a i kafelki mi sie podobają.

Na dole podłogi wylane...teraz muszą wyschnąć zanim coś się na nich ułozy.

No i na razie koniec robót, kasa się skończyła...napisaliśmy o zwiekszenie kredytu...mam nadzieję,że dostaniemy, bo jak nie to bedziemy mieszkać prawie jak Robinson Cruzoe, a pod koniec lipca musimy się przeprowadzić.

Pozdrawiamy wszystkich budujących, zmagających sie z rosnącymi cenami.

:lol:

http://Cieslaczki.fotosik.pl/albumy/207416.html

Drodzy Wszyscy, czy moglibyście się podzielić projektem elektryki? zabieramy się właśnie za "te sprawy" i chętnie skorzystalibysmy z waszych rozwiązań. Moze być na priv. Jesli ktos już mieszka to może podzieli się uwagami w którym miejscu najlepiej umieścić pstryczki-elektryczki i inne takie. Z góry dziękujemy

lidex, EDI I ROMI - niestety projekt instalaci elektrycznej to sprawa tak indywidualna,

że nie da się skorzystać z projektu innych konkursowiczów.....

ale radzę wybrać się do domku z wyrysowanym projektem i zaznaczać sobie - gdzie chcecie, aby stało łóżko,

kanapa, biurko, gdzie będziecie prasować i gdzie będzie stała choinka na Boże Narodzenie...

i do tego dostosować rozmieszczenie gniazdek i pstryczków.

Nam coś takiego zabrało całą niedzielę, do tego dobrze jest uwzględnić rady doświadczonego elektryka

i .........instalacja gotowa :p

http://foto0.m.onet.pl/_m/b18a0d2de54ab44d3ad4aaa5fbf7ac80,5,19,0.jpg

mała próbka instalacji w kuchni.

http://foto1.m.onet.pl/_m/a147eef885915ffb766ce6d9120c47dd,5,19,0.jpg

i zaczątek tablicy, archiwalne zdjęcia 8)

halszka.ka dzięki. Też myślałam, że najlepiej wziąć kredę, jechać na budowe i wszystko sobie pozaznaczać. Ale może ktoś podzieli się jakimś swoim pomysłem, ze np ten zakątek domu idealnie się nadaje na....więc przydałoby się tu gniazdko lub dwa, a tym miejscu lepiej kontakt dać z drugiej strony bo...No nie wiem, tak sobie gdybam, bo doswiadczenia mi brak :roll:

Dokladnie. Uklad instalacji elektrycznej trzeba przemysleć samemu.

My też wzięlismy ołówek, kartki i rysowaliśmy wszystko w domku.

Trzeba zastanowić sie np. w sypialniach na górze, gdzie postawi się biurko, gdzie łóżko, czy planujecie u dzieci komputer i telewizor, czy też nie.My mamy cztery gniazdka po dwa z każdej strony w sypialni dzieci i jedno koło drzwi, w sypialni naszej gniazdka są po obu stronach łóżka i na ścianie naprzeciwko i także koło drzwi.Ale już oświatlenie w łazienkach zależy od tego,czy robicie halogeny, czy też nie, gdzie będzie lustro. To samo w holu na górze.Tu też trzeba przemysleć jakie oświetlenie na schodach, gdzie włączniki i wyłączniki światła, tak,żeby nie trzeba było schodzic na pół schodów ,żeby je np.wyłączyć.

W kuchni, jadalni, także trzeba pomysleć-czy oświetlenie jedno, czy halogeny, gdzie stół,żeby było nad nim światło, gdzie włączniki i wyłączniki, to samo w salonie-gdzie kinkiety, lampka, oświetlenie górne, kontakty.Nie zapomnijcie o oświetleniu tarasu i np.wiaty, my od razu pociągnelismy kabel.

Najlepiej więc iść do domku i zastanowić sie , gdzie, co bedzie stało, jakie oświetlenie chcemy i ile kontaktów.No i dobrze jest podłączyć dodatkowo siłę w kuchni-do kuchenki elektrycznej, my mamy i to i to, w razie czego.

Trochę sie rozpisałam.....pozdrawiam wszystkich :lol:

Mielismy mini katastrofe budowlaną (szczegóły w dzienniku budowy) ale na szczęście nic poważnego. Ciężarówka przesunęła słupek w oknie w gabinecie i musimy go zrobic jeszce raz. I mam pytanie do Was - jak macie rozwiązany ten element? Równiez macie słupek stalowy czy moze zwykły betonowy?

pozdrawiam