Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dokladnie. Uklad instalacji elektrycznej trzeba przemysleć samemu.

My też wzięlismy ołówek, kartki i rysowaliśmy wszystko w domku.

Trzeba zastanowić sie np. w sypialniach na górze, gdzie postawi się biurko, gdzie łóżko, czy planujecie u dzieci komputer i telewizor, czy też nie.My mamy cztery gniazdka po dwa z każdej strony w sypialni dzieci i jedno koło drzwi, w sypialni naszej gniazdka są po obu stronach łóżka i na ścianie naprzeciwko i także koło drzwi.Ale już oświatlenie w łazienkach zależy od tego,czy robicie halogeny, czy też nie, gdzie będzie lustro. To samo w holu na górze.Tu też trzeba przemysleć jakie oświetlenie na schodach, gdzie włączniki i wyłączniki światła, tak,żeby nie trzeba było schodzic na pół schodów ,żeby je np.wyłączyć.

W kuchni, jadalni, także trzeba pomysleć-czy oświetlenie jedno, czy halogeny, gdzie stół,żeby było nad nim światło, gdzie włączniki i wyłączniki, to samo w salonie-gdzie kinkiety, lampka, oświetlenie górne, kontakty.Nie zapomnijcie o oświetleniu tarasu i np.wiaty, my od razu pociągnelismy kabel.

Najlepiej więc iść do domku i zastanowić sie , gdzie, co bedzie stało, jakie oświetlenie chcemy i ile kontaktów.No i dobrze jest podłączyć dodatkowo siłę w kuchni-do kuchenki elektrycznej, my mamy i to i to, w razie czego.

Trochę sie rozpisałam.....pozdrawiam wszystkich :lol:

Dzięki Kasiu, o coś takiego mi chodziło :) . Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mielismy mini katastrofe budowlaną (szczegóły w dzienniku budowy) ale na szczęście nic poważnego. Ciężarówka przesunęła słupek w oknie w gabinecie i musimy go zrobic jeszce raz. I mam pytanie do Was - jak macie rozwiązany ten element? Równiez macie słupek stalowy czy moze zwykły betonowy?

pozdrawiam

Lidziu nie przejmuj się.Nam tez obwalili kawał ściany, jak zasypywać zaczęli nam budynek koparą. Nie dosyć,że miało być obsypane ręcznie, to jeszcze potem trzeba było dodatkowo kasę wyłożyć na ścianę. Dobrze,że akurat Grzegorz przyjechał, bo może gdybyśmy tego nie widzieli, to postawili by ścinę do pionu i cześć.

Nie wiem czy chodzi ci o tą kolumnę na rogu domu (pokoju), u nas była zalewana razem ze stropem i było tam chyba zbrojenie( spytam sie Grzegorza)

Dziekuję wszystkim za podpowiedzi w sprawie elektryki. U nas ... zastój, panu murarzowi powiedzieliśmy głośne "DO WIDZENIA". Podjął się kilku robót naraz i do nas wpadał na kilka minut dziennie, pociapał coś i jechał dalej. :evil: nie mozna się go bylo doprosić o wykonanie tego co obiecał, spartolił kilka rzeczy, których też nie miał czasu poprawić- ogólnie olał nas totalnie więc mąż się wkurzył i teraz musi kończyć sam - będzie miał chłop kolejny fach w rękach :lol:a ja... zostałam pomocnikiem murarza :wink: jest jedna optymistyczna perspektywa: za tydzień mają montować okna!!! Dom robi się coraz ładniejszy....

Dawno nic nie pisalem wiec spiesze z doniesieniami:

instalacje wodne i do ogrzewania zrobione (troche dziwi mnie spadek cisnienia bo pierwszego dnia bylo 4,8 a teraz jest 4,4 bara, ale nie spada dalej wiec chyba jest ok)

posadzki wylane (wyszlo 173m2 - projekt standardowy ale scianki u gory troche przesuniete) robocizna 2700, styropian 3000 (2x5cm + 22m2 8cm), piach i cement ok 2200.

welna na budowie - 180m2 rockwoola 12cm w duzych plytach!!!! teraz pozostaje wybrac tynk i tu dylemat, mineralny +dobra faeba silikonowa (najtaniej) czy silikonowy (ok 8000 za material z klejem!!!)

jak bede mial chwile to podepne nowe zdjecia

ze smutnych wiesci - po ostatnich deszczach ciekna mi wszytskie 3 kominy!!!

kto z was rozprowadzal instalacje cieplego powietrza z kominka? jakimi przewodami to robiliscie i ktoredy????

Dawno nic nie pisalem wiec spiesze z doniesieniami:

instalacje wodne i do ogrzewania zrobione (troche dziwi mnie spadek cisnienia bo pierwszego dnia bylo 4,8 a teraz jest 4,4 bara, ale nie spada dalej wiec chyba jest ok)

czemu robicie próbę na tak niskich ciśnieniach??? standard to 10 barów na 24 godz, jeśli lepsze materiały to i 12 barów się robi... u nas w wodociągu ciśnienia często skaczą nawet powyżej 6 barów, próbę szczelności trzeba zrobić bardzo porządnie...

pozostaje wybrac tynk i tu dylemat, mineralny +dobra faeba silikonowa (najtaniej) czy silikonowy (ok 8000 za material z klejem!!!)

jeśli nie upierasz się przy silikonowym to może silikat? jest tańszy, większy wybór kolorów, niewiele gorszy od silikonowego...

ze smutnych wiesci - po ostatnich deszczach ciekna mi wszytskie 3 kominy!!!

już wykończone z obróbkami dachowymi itd? to do poprawki, wykonawcę ścignąć....

co do proby na niskim cisnieniu to uklad wodny byl robiony na ok 10barow, natomiast uklad grzewczy na mniejszym - nie wiem dlaczego, nie znam sie na tym :(

kominy sa z obrobkami, niestety probem z wykonawca. jak juz kiedys pisalem wykonawca zmyl sie z budowy w momencie gdy trzeba bylo wymurowac sciani na poddaszu (robota za 1000 PLZ, i to bylo dla niego za malo, mimo ze mielismy umowe - wiec sam zdobywalem sprawnosc murarza). teraz nie odbiera telefonow.

co do tynkow to miedzy silikonem a silikatem np w ofercie atlasa roznica to ok 500-800 PLZ. wiec jest to zaledwie 7-10%.

znajomy zdobyl caly system Kaparola (nie wiem jak to sie pisze wiec pisze fonetycznie) za ok 5000 na powierzchnie ok 180m2.

mariooo - kopę lat !!! 8)

pytasz o rozprowadzenie powietrza,

my w poniedziałek będziemy robić rozprowadzenie powietrza od kominka,

robimy to ocynkowanymi prostokątnymi rurami ,

do sypialni nad gabinetem i nad garażem - pod sufitem parteru, i w sypialni przebicie przez strop,

kratka w ścianie blisko drzwi 20 -30 cm od podłogi

a do sypialni nad pokojem dziennym - po podłodze poddasza ( u nas to jest przy ścianie w garderobie )

nie namieszałam ? :oops:

jak będzie gotowe to nacykam zdjęć

POZDRAWIAM WSZYSTKICH :p

kominy sa z obrobkami, niestety probem z wykonawca. jak juz kiedys pisalem wykonawca zmyl sie z budowy w momencie gdy trzeba bylo wymurowac sciani na poddaszu (robota za 1000 PLZ, i to bylo dla niego za malo, mimo ze mielismy umowe - wiec sam zdobywalem sprawnosc murarza). teraz nie odbiera telefonow.

no to pismo do niego z żądaniem poprawki, wyznacz termin, zagroź sądem albo naprawą na jego koszt - jak nie zareaguje zrealizuj groźby

co do tynkow to miedzy silikonem a silikatem np w ofercie atlasa roznica to ok 500-800 PLZ. wiec jest to zaledwie 7-10%.

mariooo, źle liczysz - to nie jest zaledwie 7-10% czy 500-800 pln... to jest np 20 m2 kostki brukowej, płytek na podłogę czy farba na wymalowanie całego wnętrza parteru...

znajomy zdobyl caly system Kaparola (nie wiem jak to sie pisze wiec pisze fonetycznie) za ok 5000 na powierzchnie ok 180m2.

caparol - my też mamy tynk od nich, silikat, i na powiększony budynek wyszło dobry 1000 pln mniej...

Witam ponownie fanów proejktu M02. Dawno mnie tu nie było i dla tych którzy mnie nie pamiętaja przypominam ,że swoje M02 buduje pod Tarczynem. Jestem w juz w fazie wykonczenia i jeśli kotś ma ochotę obejrzeć to gorąco zapraszam. Wkrótce zamieszcze tez kilka zdjec na jakiejś galerii i podeślę linka

Ja dzisiaj z innym tematem. Uparłem się na drewnianą oblicówkę , taką jak w projeckie .Wiem od pani architekt że niewielu sie na nia decyduje ale moze jedna kotś :). Dajcie znać jak to zrobilście :

- czy daliście pod deski styropian jak w projekcie , czy wełnę ( ponoć badziej polecana pod drewno)

- jakie zasosowaliście drewno - krajowe , egzotyczne

- jakie doświadczenia w ekspolatacji - jak czesto trzeba odnawieć.

Jaśli macie jakieś zdjęcie to podeślijcie,

Pozdrawiam gorąco

Włodzio

...za możliwość obejrzenia powstającego M02 i miłą pogawędkę o zaletach wadach projektu :D . Było nam niezwykle miło. My planujemy zabrać się za niego w przyszłym roku, tyle że chyba za wariant M02a. Od dzis kibicujemy mariooo i trzymamy kciuki za jego budowę :wink: . Pozdrawiamy. Kasia i Jacek.