Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

My kupiliśmy 5 palet, ale podmurówka na 3 warstwy dookoła wieńca z tego też jest zrobiona. W tym domu są w sumie 3 kominy 2 dymowe piec i kominek i 1 tylko wentylacyjny, którego nie trzeba obmurować cegłami jedynie ponad dachem dać klinkier lub coś innego. W środku jak masz pustaki wentylacyjne to można obłożyć płytą K-G.

Pozdrowienia.

markiz - ściana oddzielająca garaż jest wg. projektu budowana z cegły pełnej

No to mam jeszcze jedno pytanie z serii "nie mogę się dopatrzyć", mianowicie w zestawieniu materiałów na fundamenty są wymienione bloczki o wymiarach 25x25x14 (pomijam że takich się już nie produkuje łatwo to przeliczyć na bloczki o innych wymiarach), jednak chodzi mi o to, że poniżej wymienione są bloczki o wymiarach 25x12x14. Gdzie one mają swoje miejsce w fundamentach?

Sorki za lamerskie pytanie i dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

A i mam jeszcze jedno pytanie odnośnie krokwi, mianowicie czy elementy drewniane na konstrukcję dachu zamawialiście wg. dołączonego do projektu wykazu, ponieważ napisane w nim jest, że jest to zestawienie szacunkowe i nie może służyć jako podstawa do zamówienia materiału. Wiadomym, jest że materiał muszę zamówić dużo wcześniej. W projekcie nic nie zmieniałem, więc czy długości podanych tam elementów odpowiadają rzeczywistości i jednak mogę udać się z tym zestawieniem do tartaku??

Pozdrawiam

A i mam jeszcze jedno pytanie odnośnie krokwi, mianowicie czy elementy drewniane na konstrukcję dachu zamawialiście wg. dołączonego do projektu wykazu, ponieważ napisane w nim jest, że jest to zestawienie szacunkowe i nie może służyć jako podstawa do zamówienia materiału. Wiadomym, jest że materiał muszę zamówić dużo wcześniej. W projekcie nic nie zmieniałem, więc czy długości podanych tam elementów odpowiadają rzeczywistości i jednak mogę udać się z tym zestawieniem do tartaku??

Pozdrawiam

Ja dałem projekt człowiekowi, który będzie robił więźbę i on sam zajął się zamówieniem drewna, stwierdził, że konieczne przy tym dachu będą jeszcze jętki.

Pozdrawiam

nasz cieśla i dostawca więżby twierdzą, że drzewo nie może leżeć na placu dłużej niż dwa tygodnie bo się krzywi, dlatego najlepszy układ jest gdy cieśla zaczyna pracę tego samego dnia gdy przyjeżdża drzewo na budowę

Witam wszytskich zaawansowanych Konkursowców!

Po ostatniej rozmowie ze znajomym architektem mam dwa pytania:

1. Czy ktoś z was wykonywał płytę fundamentowa w M-02, jeśli tak to ile pochłonęła ona stali i betonu?

2. Czy ktoś z was odizolował garaż od reszty domu, tj. nie robił drzwi wewnętrznych oraz zaizolował termicznie garaż zostawiąjąc go bez CO.

heja...

wykonawca namawia mnie na poszerzenia wjazdu do garazu. W projekcie jest 2.4 i twierdzi on, że 2.6 to minimum, żeby z niej wygodnie korzystać. Czy ktoś z Was zdecydował się na szerszy wjazd do garażu albo niech napisze jak użytkuje się to co jest...

dzięki z góry

Ja dałem projekt człowiekowi, który będzie robił więźbę i on sam zajął się zamówieniem drewna, stwierdził, że konieczne przy tym dachu będą jeszcze jętki.

Aaa to osobna bajka, bo też będę miał jętki, tylko jeszcze nie wiem ile mi tego potrzeba. Może masz wyliczenia?

Pozdrawiam

Zamówiłem bramę o wymiarach 2500 x 2250 cm.

U mnie w więźbie są również jętki. "Duże" przy płatwiach i "małe" - przy płatwiach kalenicowych. Moja więźbę jest prawie gotowa. Uważam, że płatew kalenicowa to ekstrawagancja. Ale już jest na dachu ...

Jeżeli kogoś interesuje zestawienie drewna na więźbę to mogę przesłać.

Z pozdrowieniami

politadek