Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamówiłem bramę o wymiarach 2500 x 2250 cm.

U mnie w więźbie są również jętki. "Duże" przy płatwiach i "małe" - przy płatwiach kalenicowych. Moja więźbę jest prawie gotowa. Uważam, że płatew kalenicowa to ekstrawagancja. Ale już jest na dachu ...

Jeżeli kogoś interesuje zestawienie drewna na więźbę to mogę przesłać.

Z pozdrowieniami

politadek

Byłbym zobowiązany za przesłanie.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na moim dachu dzisiaj zawisła wiecha!

Wreszcze udało się załatwić ceramiczne pustaki wentylacyjne. A więc od jutra będą murowane kominy. Mam nadzieję, że do końca tygodnia prace murarskie uda się zakończyć. Oczywiście jak pogoda dopisze.

Muszę przyznać, że ścianka kolankowa o wysokości 36 cm (bloczki) + 18 cm (wieniec) uczyniła poddasze dużo bardziej funkcjonalne.

Z pozdrowieniami

politadek

Mamy w końcu zalany fundament... po długim czasie... najpierw problem z ekipa, potem ponad miesiąc czekania na nową no i ten deszcz :D :D mam nadzieje ze będzie już jakoś szło...

Tyle ze nowa ekipa jakaś chyba leniwa- pretensje, że nie zmówiliśmy pompy do zalania fundamentu -musieli pracować 4 godziny a nie 1 godzinę -a ja bym pompę zamówiła tyle ze w betoniarni twierdza ze chudziaka nie przepompują

pozdrawiam

Bo fahofcuf to teraz trzeba szanować. Mój też wziął drugą robótkę - "tylko mały fundamenci kilka dni" - i przywiózł mi człowieka, którego pierwszy raz widzę a robią już czwarty miesiąc. I tak powiada: "Niech się Pan nic nie martwi to jest bardzo dobry murarz ja mu tylko tu pokażę co i jak a on dale sam pociągnie robotę". Jak mówiłem że za wolno robota idzie to nie było niby kim pracować a jak jest fucha to nagle znalazł się "doświadczony murarz" gdzieś pod budką z piwem. Całe szczęście że mamy do rozliczenia sporą kwotę bo w tej chwili to jest jedyna rzecz, która ich jeszcze u mnie trzyma.

U nas było podobnie, przez ponad miesiąc tylko markowali robotę, na odczepnego ktoś się pojawiał gdy już mieli dosyć naszego narzekania.

A w połowie czerwca dobił nas 'fahowiec' od dachu, od jego żony (sam nie raczył o tym powiedzieć) :evil: dowiedzieliśmy się, że on ma nas i jeszcze jakieś 8 budów gdzieś i pojechał do Anglii pracować za prawdziwe pieniądze.

Nasz obecny dachowiec znalazł dla nas czas bo tam gdzie miał w tym czasie robić dach 'fahowcy' jeszcze nie skonczyli fundamentów. :o

pzdr

Mirka

heja...

wykonawca namawia mnie na poszerzenia wjazdu do garazu. W projekcie jest 2.4 i twierdzi on, że 2.6 to minimum, żeby z niej wygodnie korzystać. Czy ktoś z Was zdecydował się na szerszy wjazd do garażu albo niech napisze jak użytkuje się to co jest...

dzięki z góry

Powiekszone do 2,60 ale nie dlatego ze za mało tylko to kobieta bedzie parkowac samochód więc wole go mieć nadal z lusterkami :wink:

Miałem również przykrą przygodę z ekipą, która miała mi postawić budynek do stanu surowego otwartego. Więźbę robili 1,5 dnia i o co najmniej 1 dzień za długo. Delikatnie mówiąc - skopali kilkanaście krokwi i 4 płatwie. Jak zobaczyłem ich pracę to mi serce podeszło do gardła. Pod zamkami krokwi ptak mógłby przelecieć. Kierownik budowy, z natury spokojny człowiek, tak zaczął się na nich krzyczeć, że wszyscy pouciekali z dachu. Zostali wypier ...

Udało mi się znaleźć ekipę ciesielsko - dekarską z prawdziwego zdarzenia. Z uszkodzonych krokwi udało się zrobić płatwie, część z nich została wykorzystana na "kulawki", a 13. musiałem dokupić.

Na całe szczęście nam do rozliczenia roboty murarskie. Może jeszcze nie wiedzą, ale odliczę im od wypłaty wartość zepsutego drewna. Niech się gniewają. Może innym ludziom zaoszczędzą nerwów i pieniędzy ...

Jak dużo styropianiu lub wełny zamawialiście na ocieplenie zewnętrzne?

U mnie wyszło 205m2 z 7% zapasem.

Z pozdrowieniami

politadek

witam

wiem że może już gdzieś ten temat zaistniał, ale mam prośbę . Czy ktoś z budujących EM02 mógłby przesłać skany projektu wraz z wymiarami pomieszczeń (podkłady budowlane). Bardzo proszę o info na priv.

qbeer

witam

wiem że może już gdzieś ten temat zaistniał, ale mam prośbę . Czy ktoś z budujących EM02 mógłby przesłać skany projektu wraz z wymiarami pomieszczeń (podkłady budowlane). Bardzo proszę o info na priv.

qbeer

Proszę tu są następujące skany:

http://halinow.org/m02/Rzut_dachu.jpg

http://halinow.org/m02/Rzut_fundamentow.jpg

http://halinow.org/m02/Rzut_parteru.jpg

http://halinow.org/m02/Rzut_poddasza.jpg

http://halinow.org/m02/Rzut_stropu.jpg

http://halinow.org/m02/Rzut_wiezby.jpg

Pliki są dość ciężkie. Jeśli będziesz potrzebował jeszcze skanów innych części projektu daj znać, zeskanowałem prawie cały projekt, ale narazie wrzucam tylko tyle.

Pozdrawam

Mam pytanie dotyczące wysokości pomieszczeń na parterze - czy ktoś z Was zrezygnował z 2,70m tak jak jest w projekcie i obniżył wysokosć do 2,60 albo 2,50 m? Jak to wygląda na żywo?

Pamiętaj, że im większy pokój, tym musi wyższy, żeby nie było wrażenia przytłoczenia sufitem. Te 2.70 z projektu są IMHO optymalne. Przy 2.50 - będziesz musiał skracać wiszące lampy i żyrandole ( a raczej w ogóle z nich zrezygnować) i będzie tak jak w wielkiej płycie... Tylko w wieżowcach zwykle są malutkie pokoiki i sufit nie przytłacza.

My, na razie na papierze, mamy 2.80 ( chcieliśmy 2.75, ale tak jakoś wyszło w adaptacji) - ale chcemy budować wersję mocno powiększoną.

Mam pytanie dotyczące wysokości pomieszczeń na parterze - czy ktoś z Was zrezygnował z 2,70m tak jak jest w projekcie i obniżył wysokosć do 2,60 albo 2,50 m? Jak to wygląda na żywo?

Pamiętaj, że im większy pokój, tym musi wyższy, żeby nie było wrażenia przytłoczenia sufitem. Te 2.70 z projektu są IMHO optymalne. Przy 2.50 - będziesz musiał skracać wiszące lampy i żyrandole ( a raczej w ogóle z nich zrezygnować) i będzie tak jak w wielkiej płycie... Tylko w wieżowcach zwykle są malutkie pokoiki i sufit nie przytłacza.

My, na razie na papierze, mamy 2.80 ( chcieliśmy 2.75, ale tak jakoś wyszło w adaptacji) - ale chcemy budować wersję mocno powiększoną.

2,5 metra to było dobre za czasów wielkiej płyty, bo łatwiej było dostać tyle tapety, żeby starczyło :wink: :D :D :D my mamy po położeniu desek dokładnie 282 cm - jak to wygląda widać na zdjęciach. przy powiększonym salonie nawet 270 byłoby chyba za mało....

Witam

Mam pytanko jaki macie wymiary w projekcie belek stropowych nad garażem

Ja niestety zamawiając strop albo sie pomyliłem lub w projekcie jest babol ,tzn. powinny byc belki 4,80 a ja kupiłem 4,60 i dupa blada .Przyczyna może być śmieszna przy słabej kopi projektu cyfra 8 moze byc cyfrą 6.Moje wina to tylko ze wymiar belki nie sprawdziłem z wymiarem pomieszczenia :(

Pytam sie bo nie mam projektu teraz pod ręką

Witam

Mam pytanko jaki macie wymiary w projekcie belek stropowych nad garażem

Ja niestety zamawiając strop albo sie pomyliłem lub w projekcie jest babol ,tzn. powinny byc belki 4,80 a ja kupiłem 4,60 i pupa blada .Przyczyna może być śmieszna przy słabej kopi projektu cyfra 8 moze byc cyfrą 6.Moje wina to tylko ze wymiar belki nie sprawdziłem z wymiarem pomieszczenia :(

Pytam sie bo nie mam projektu teraz pod ręką

Luknij sobie tutaj http://halinow.org/m02/Rzut_stropu.jpg

Edyta&Piotr - ja płaciłam za ocieplenie, dwie warstwy wełny ,

montaż i szpachlowanie i szlifowanie płyt K - G,

bez malowania 30 pln m2 ,

z czego ocieplenie 10 pln a 20 reszta.

Malowanie mam ofertę 6 pln na gotowo

Mam ofertę na montaż wełny na jakimś stelażu ? ( 2*10cm ) + położenie płyt - 25zł

+ wełna 14zł za 1m/10cm

+ 5zł na gotowo bez malowania

czyli 30zł za 1m + 28 wełna za 1m = 58 zł netto + 7% vat ( lub nie )