Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Mam pytanko jaki macie wymiary w projekcie belek stropowych nad garażem

Ja niestety zamawiając strop albo sie pomyliłem lub w projekcie jest babol ,tzn. powinny byc belki 4,80 a ja kupiłem 4,60 i pupa blada .Przyczyna może być śmieszna przy słabej kopi projektu cyfra 8 moze byc cyfrą 6.Moje wina to tylko ze wymiar belki nie sprawdziłem z wymiarem pomieszczenia :(

Pytam sie bo nie mam projektu teraz pod ręką

Luknij sobie tutaj http://halinow.org/m02/Rzut_stropu.jpg

Nie wiem ale coś jest do dupy z tymi wymiarami

przecież belka stropowa opiera sie na osi sciany stopką betonową i żadne pręty dolne z niej nie wystają :-?

więc dlaczego wymiary są od sciany do sciany a nie od osi do osi??Niby ja sam mam sobie doliczac nadmiar. Czy moze czegoś nie wiem??

Nie wiem ale coś jest do dupy z tymi wymiarami

To jest kolejna rzecz, która jest nie halo w tym projekcie. Ja jak pojechałem do producenta belek z tym projektem to mnie wyśmiał, skserowałem mu ten rzut i dałem do przeliczenia.

Pozdrawiam

potwierdzam, jedna z kilku niedoróbek. mój wykonawca dzwonił w takich sytuacjach do mnie i pytał, czy robić dobrze czy tak jak w projekcie :D wg projektu strop wisi w powietrzu - nie ma wieńców :D

P.S i 18. domek też już na mapie :D

No niezle :evil:

Narazie tylko te belki były za małe,ale nie zawsze mozna liczyc na stopniowanie belek co 20 cm,KTO MI KUR...... ODDA KASE ZA TE BELKI CO SĄ ZA KRÓTKIE??

Przy 9 sztukach to ponad 1000 złotych,do tego czas na realizacje 8 tygodni.Czy KTOŚ już dzwonił do muratora w tej sprawie.Jak jeszcze wyjdzie ze nie tylko te są za małe to zabije skur........ z muratora i obciąze kosztami za wynajęcia podpór do stropu.Od ponad tygodnia płace za dzierżawę a one spokojnie sobie leżą zamiast podpierać strop PARANOJA :evil:

WITAM SZANOWNA REDAKCJIO

po 1.

Czy Państwo wiecie ze projekt domu M-02 konkursowy zawiera bardzo kosztowny błąd w postaci żle podanych wymiarów belek stropowych???????????? :evil: w zestawieniu stropu????

Własnie sie sam o tym przekonałem ,jeden komplet z pola nr.6 to znaczy garaż -strop zawisnie mi na,??? własnie na czym jak wymiar belek podany w zestawieniu wynosi 4,60 a powinno byc 4,80

po 2. kto zwróci MI koszt zakupu nowych belek o prawidłowej długości

po 3. kto zwróci MI koszty dzierżawy podpór do stropu

dane do kontaktu:

[email protected] lub tel. 600-018-414

Ja też natrafiłam na poważny problem. może wynikać z błędu projektu, ale niekoniecznie. Otwory na drzwi o wys. 205 cm na piętrze nie mieszczą się. Wygląda na to, że podniesienie dach o 2-3 pustaki jest konieczne. My niestety nie zrobiliśmy tego i murarz twierdzi, że nie zmieszczą się nam drzwi. Proponuje więc przesunięcie drzwi min. do pokoiku przy schodach i "uzupełnienie: stropu/podłogi poddasza o słupek szer. ok 12 cm w stronę klatki schodowej. Jego zdaniem jest to jedyne rozwiązanie. tak więc mam kolejny problem, z którym nie wiem co robić?

Czy ktoś, kto nie podnosił dachu spotkał się z podobnym problemem?

Ja też natrafiłam na poważny problem. może wynikać z błędu projektu, ale niekoniecznie. Otwory na drzwi o wys. 205 cm na piętrze nie mieszczą się. Wygląda na to, że podniesienie dach o 2-3 pustaki jest konieczne. My niestety nie zrobiliśmy tego i murarz twierdzi, że nie zmieszczą się nam drzwi. Proponuje więc przesunięcie drzwi min. do pokoiku przy schodach i "uzupełnienie: stropu/podłogi poddasza o słupek szer. ok 12 cm w stronę klatki schodowej. Jego zdaniem jest to jedyne rozwiązanie. tak więc mam kolejny problem, z którym nie wiem co robić?

przyznam, że przed adaptacją projektu miałem duże wątpliwości odnośnie drzwi na poddaszu - wydawało mi się, że albo nie wzięli pod uwagę rygipsów albo podłogi, i normalne drzwi nie dadzą się otworzyć. inni zauważyli, że może być problem z oknami i chyba większość zmieniała okna szczytowe.... nie zdziwiłbym się, gdyby problem zaistniał rzeczywiście... :roll:

przyznam, że przed adaptacją projektu miałem duże wątpliwości odnośnie drzwi na poddaszu - wydawało mi się, że albo nie wzięli pod uwagę rygipsów albo podłogi, i normalne drzwi nie dadzą się otworzyć. inni zauważyli, że może być problem z oknami i chyba większość zmieniała okna szczytowe.... nie zdziwiłbym się, gdyby problem zaistniał rzeczywiście... :roll:

My nie będziemy mieli ścianki kolankowej, wiem ze niektórzy podnosili nieco poddasze i teraz zaczynam sie martwic co jeszcze nas czeka-moja ekipa robi ściany zgodnie z projektem-mam nadzieje ze drzwi i okna sie zmieszczą.

Okna na poddaszu mam 120 na 150.

aha mam pytanie czy ktoś z was będzie miał okna z roletami wbudowanymi -czy murarze powinni to uwzględnić- nie wiem jak to jest z takimi roletami, czy lepiej zastosować standardowe.

Mam w projekcie okna na parterze o wymiarze 150 na 150.. proszę o rade

u nas mamy okna zintegrowane z roletami (czyli kaseta będze niewidoczna). W naszym przypadku to dodatkowe 17 cm, które musisz uwzględnić w otworze, chyba, że o te 17 cm będziesz miała niższe okna, jezeli otwory już są zasklepione.

Na parterze zostawiliśmy okna "prawie" bez zmian, natomiast na poddaszu mam okna 260 x 120 (w układzie 80+100+80), ale podnieśliśmy ściankę kolankową o 50 cm

Witam

Tak jak sie domysłałem CAŁY strop poszedl sie czesać,żadna belka nie opiera sie na ścianie

Nie ma bata ,nie odpuszcze Muratorowi

Reklamacja projektu ze skargą,jak nie bendą chcieli iść na ugode co wyjdzie ich taniej to sprawa trafi do sądu o zwrot wszystkich poniesionych kosztów,a tego robi sie juz sporo

Nie wiem jakim cudem ten ewidentny błąd jest powielany w projektach,czyżby wszyscy byli tak bogaci.Jak taka firma jak Murator pozwala sobie na coś takiego :evil:

Ja zdecydowałam się pozmieniać okna. Na poddaszu będą o wymiarach S=150 H=112 (3 szt.), dodałam dachowe w dwóch pokajach i zamiast wyłazu - okno dachowe w łazience (tej przy sypialni) i korytarzu. Chyba przesadziłąm z tymi oknami dachowymi, uległam projektantowi i nie przemyślałam dokładnie tematu.

Po problemach z drzwiami obawiałam się, że bedę miała taki sam kłopot z oknami. Na szczęście jest ok. Pomiędzy górnym rogiem okna a skosem dachu jest 35 cm (tak twierdzi murarz, muszę sama to jednak sprawdzić). Co do rolet będę zamawiała nadstawne, które niestety zmniejszą okna o jakieś 17-20 cm. Rolety będa tylko na parterze.

Generalnie góra będzie b. mała. Dobrze zrobili ci, którzy zdecydowali się ścianki kolankowe.

A swoją droga projekt jest do d... :cry: Tyle błędów i złych rozwiązań! Podoba mi się jednak bryła :) Projektantka jest raczej kiepska i prędko powinna uwzględnić nasze uwagi.

Cze,

co chwila wychodzą jakieś kwiatki z tym projektem i trzeba go traktować bardziej jako szkic niż pewnik. Wszystkie ważniejsze decyzje muszą być przemyślane przez inwestora np: strop, konstrukcja więźby, schody jak chce się znienić to trzeba uważać bardzo, okna i drzwi na poddaszu....itp, itd same uroki budowy :o

No i mam problem.

Przy podwyższeniu domu ( ściana kolankowa na 50 cm ) i założeniu rolet nadbudowanych - kolejne 24 cm , aby zrównać dolny poziom więźby z poziomem okien - więźba musi odchodzić od ściany domu na odległość 125 cm- a to jest nie do zaakceptowania przez kierownika budowy , który twierdzi , iż ta część dachu będzie się uginać.

Może coś mi podpowiecie.

Seba

Cze,

co chwila wychodzą jakieś kwiatki z tym projektem i trzeba go traktować bardziej jako szkic niż pewnik. Wszystkie ważniejsze decyzje muszą być przemyślane przez inwestora np: strop, konstrukcja więźby, schody jak chce się znienić to trzeba uważać bardzo, okna i drzwi na poddaszu....itp, itd same uroki budowy :o

Ja sie dałem nabrac na TO cyt" Kolekcja sprawdzonych projektów domów, garaży wolno stojących i budynków garażowo-gospodarczych, zróżnicowanych pod względem powierzchni (od 30 m2 do prawie 300 m2), architektury i stylu (zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne) oraz technologii (zarówno murowane, jak i drewniane).

Domy łatwe i szybkie w budowie oraz tanie w eksploatacji.

Wszystkie projekty są sprawdzone i zweryfikowane przez niezależnych specjalistów, przede wszystkim pod względem funkcjonalności, architektury oraz jakości opracowania i zawartości dokumentacji."

orginalny tekst ze strony Muratora

srały muchy będzie wiosna a najlepsza jest nazwa M 02 Konkursowy

No i mam problem.

Przy podwyższeniu domu ( ściana kolankowa na 50 cm ) i założeniu rolet nadbudowanych - kolejne 24 cm , aby zrównać dolny poziom więźby z poziomem okien - więźba musi odchodzić od ściany domu na odległość 125 cm- a to jest nie do zaakceptowania przez kierownika budowy , który twierdzi , iż ta część dachu będzie się uginać.

Może coś mi podpowiecie.

Seba

Zwiększyć kąt dachu.