Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

srały muchy będzie wiosna a najlepsza jest nazwa M 02 Konkursowy

wygląda na to, że autorka projektu dopiero nabierała doświadczenia w projektowaniu, a na prawdziwym placu budowy nigdy nie była. :roll: sam projekt jest fajny, tylko te niedoróbki psują wrażenie. no i w następnych projektach domki są zdecydowanie większe, nie ma już tej ciasnoty na poddaszu - uczy się kobita..... :wink: ale tekst muratora to typowa reklama - zero prawdy :evil:

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

niestety więźba jest już na górze .

Muszę znaleźć radę na taki przypadek

Pzdr.

Seba

hmm.. a pogadaj z kierbudem na temat zrobienia jakby podcieni - czyli tę wystającą połać podeprzeć drewnianymi słupkami... nie wiem tylko jak to będzie wyglądać.... :roll: ew. też oprzeć ale o ścianę zewnętrzną poziomymi belkami, potem na tym mocować podbitkę... najprościej faktycznie zwiększyć kąt dachu, i w środku wtedy będzie więcej miejsca, ale krokwie muszą być wtedy dłuższe :-?

Ja juz mam to za soba. Faktycznie drzwi nei wejda!!!!!! ale nie ma tego zlego... Udalo mi sie zmiescic drzwi do sypialni nad salonem oraz do "lazienki obok" (ja mam tam skladzik). Drzwi do pokoju nad garazem musialem lekko przesunąć w stronę łazienki - dzięki temu powstal miejsce na szafę. Lazienka nad garazem misiala byc zmiejszona - drzwi "wepchnięte". oczywiście drzwi nad sypialnią na dole nie dało sie zmieścić wiec powstal otwarty pokój (czylelnia).

Ja też natrafiłam na poważny problem. może wynikać z błędu projektu, ale niekoniecznie. Otwory na drzwi o wys. 205 cm na piętrze nie mieszczą się. Wygląda na to, że podniesienie dach o 2-3 pustaki jest konieczne. My niestety nie zrobiliśmy tego i murarz twierdzi, że nie zmieszczą się nam drzwi. Proponuje więc przesunięcie drzwi min. do pokoiku przy schodach i "uzupełnienie: stropu/podłogi poddasza o słupek szer. ok 12 cm w stronę klatki schodowej. Jego zdaniem jest to jedyne rozwiązanie. tak więc mam kolejny problem, z którym nie wiem co robić?

Czy ktoś, kto nie podnosił dachu spotkał się z podobnym problemem?

przyznam, że przed adaptacją projektu miałem duże wątpliwości odnośnie drzwi na poddaszu - wydawało mi się, że albo nie wzięli pod uwagę rygipsów albo podłogi, i normalne drzwi nie dadzą się otworzyć. inni zauważyli, że może być problem z oknami i chyba większość zmieniała okna szczytowe.... nie zdziwiłbym się, gdyby problem zaistniał rzeczywiście... :roll:

My nie będziemy mieli ścianki kolankowej, wiem ze niektórzy podnosili nieco poddasze i teraz zaczynam sie martwic co jeszcze nas czeka-moja ekipa robi ściany zgodnie z projektem-mam nadzieje ze drzwi i okna sie zmieszczą.

Okna na poddaszu mam 120 na 150.

aha mam pytanie czy ktoś z was będzie miał okna z roletami wbudowanymi -czy murarze powinni to uwzględnić- nie wiem jak to jest z takimi roletami, czy lepiej zastosować standardowe.

Mam w projekcie okna na parterze o wymiarze 150 na 150.. proszę o rade

Co do projektu, to mój architekt po wstępnym przejrzeniu go powiedział, że jest to prawdopodobnie praca wykonana przez studentów i zażartował sobie że z tego wynika nawet nazwa projektu - coś w tym jest. U mnie jest on na szczęście jedncześne kierbudem więc uniknąłem jak na razie problemów ze względu na dość sporo zmian. A na początku miałem wrażenie że gość chce za wszelką cenę uwiarygodnić swój warsztat :oops:

Nie należy jednak przez to przestać lubić dom sam w sobie. Mam nadzieję, że przyszłym roku o tej porze (no może nie dosłownie) większość z nas będzie sobie spokojnie sączyć drinki na tarasie i z uśmiechem wspominać koleje etapy budowy, czego sobie i Wam szczerze życzę :wink:

/.../ sam projekt jest fajny, tylko te niedoróbki psują wrażenie. no i w następnych projektach domki są zdecydowanie większe, nie ma już tej ciasnoty na poddaszu - uczy się kobita..... :wink: ale tekst muratora to typowa reklama - zero prawdy :evil:

Tu częściowo się nie zgodzę - prototyp Konkursowego jest znacznie większy, żaden pokój na górze nie ma mniej niż 15 m. łazienki u góry są po ok. 6 m. Schody proste, garaż na 2 samochody. Zobaczcie np rzuty w dzienniku Bart i Lidex:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1894907#1894907

Został on zmniejszony dla Muratora, bo oryginał jest za duży na projekt gotowy domu dostępnego ( ponad 180 m p.u. plus garaż). Ale po zmniejszeniu poddasze zrobiło się ciasnawe i nie da się tego poprawić nie zmieniając koncepcji i/lub bryły.

Nasza projektantka rysuje bardzo ładne domki - przecież dlatego tyle osób wybiera M02 - zresztą inne projekty też ma ładne i z przemyślanym układem wewnątrz. Tak na marginesie, architekt rysuje tylko koncepcję, bryłę, a rzeczami typu belki, strop i rodzaj betonu zajmuje się konstruktor. Myślę, że w przypadku niedoróbek w M02 można się czepiać głównie Muratora, bo ponoć sprawdzali projekt i/lub budujących, jeśli nie zgłaszali błędów... Problem z drzwiami na poddaszu jest poprawiony w EM02 ( musieli znaleźć miejsce na 30 cm ocieplenia dachu).

Mam pytanie dotyczące więźby. Dzisiaj pojechało nasze drewno do przetarcia i dzwonili, że w projekcie są podane wymiary murłaty 160x160 mm - twierdzą, że są za grube? Czy może ktoś z Was zmieniał ich wymiary?

I jeszcze jedno. Podnosimy dom o dwa pustaki (50 cm) + wieniec. Jakiej długości powinny być jętki? Nam wyliczyli że 4,5m ale wydaje mi się ze za dużo.

PROSZĘ O POMOC!

Mam pytanie dotyczące więźby. Dzisiaj pojechało nasze drewno do przetarcia i dzwonili, że w projekcie są podane wymiary murłaty 160x160 mm - twierdzą, że są za grube? Czy może ktoś z Was zmieniał ich wymiary?

I jeszcze jedno. Podnosimy dom o dwa pustaki (50 cm) + wieniec. Jakiej długości powinny być jętki? Nam wyliczyli że 4,5m ale wydaje mi się ze za dużo.

PROSZĘ O POMOC!

My też podnieśliśmy o 0,5m ale bez wieńca, murłaty to 140x140 ,

mieliśmy kleszcze :roll: - 3, 20, ale mogłyby być dłuższe , może 3,50 ,

w waszym przypadku , z wieńcem myślę że 4m wystarczy

PROSZĘ O POMOC!

My też podnieśliśmy o 0,5m ale bez wieńca, murłaty to 140x140 ,

mieliśmy kleszcze :roll: - 3, 20, ale mogłyby być dłuższe , może 3,50 ,

w waszym przypadku , z wieńcem myślę że 4m wystarczy

Dziękuję za szybką odpowiedź!

Seba i Halszka - dziękuję. Zamówiłam dzisiaj murłaty 140x140.

Co do podnoszenia domu, to fakt ze trzeba przemyśleć wszystkie szczegóły. My zwiększamy kąt dachu.

Jesteśmy cały czas na etapie fundamentów. W tym tygodniu będzie zalewana płyta fundamentowa. Trochę nas to będzie kosztowało, ale ze względu na teren jest konieczne.

/.../ sam projekt jest fajny, tylko te niedoróbki psują wrażenie. no i w następnych projektach domki są zdecydowanie większe, nie ma już tej ciasnoty na poddaszu - uczy się kobita..... :wink: ale tekst muratora to typowa reklama - zero prawdy :evil:

Tu częściowo się nie zgodzę - prototyp Konkursowego jest znacznie większy, żaden pokój na górze nie ma mniej niż 15 m. łazienki u góry są po ok. 6 m. Schody proste, garaż na 2 samochody. Zobaczcie np rzuty w dzienniku Bart i Lidex:

e, piszą wyraźnie, że ich projekt to M02a, czyli właśnie powiększony znacznie M02, tylko zmieniony na ich prośbę. :roll:

e, piszą wyraźnie, że ich projekt to M02a, czyli właśnie powiększony znacznie M02, tylko zmieniony na ich prośbę. :roll:

Możesz się ich spytać, przeczytaj też ich inne posty to zobaczysz, że mam rację. Ich projekt od prototypu różni się tylko drobiazgami.

Właśnie chciałam uniknąć tego typu rozwiązań (ścięte drzwi). Nie lubię kompromisów, upychania czegś na siłę, półśrodków. Nasze drzwi udało sie jakoś usytuować, ale dalej jestem wściekła na projektanta i Muratora. Tłumaczenie, że projekt gotowy jest tylko szkicem, wzorem itd. nie jest wystarczające. Kupiłam projekt domu a nie szkic budynku. Zapłąciłąm za określony towar i oczekuję, że będzie on bez wad i niespodzianek. Trzeba jednak budować dalej. Może, gdy będę miałą więcej czasu, wyślę maila do Muratora

Możesz się ich spytać, przeczytaj też ich inne posty to zobaczysz, że mam rację. Ich projekt od prototypu różni się tylko drobiazgami.

Chyba muszę się wtrącić, bo o moim domku mowa :-? , Nasz projekt to tak jak pisze basia_z_lasu pierwowzór konkursowego. Zmiany, które wprowadziliśmy to czysta kosmetyka (żadnego podnoszenia ścianek, zmiany kata dachu etc.) Kończymy stan surowy, Jak wyjdzie? Zobaczymy mam nadzieję już niedługo. Na tym etapie wydaje się WIELKI. I piękny . Pozdrawiam wszystkich konkursowiczów :)