Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanko do tych, którzy już to mogą ocenić:

Jak jest z doświetleniem pokoi na poddaszu, czy okna są wystarczająco duże? Zwłaszcza pokój od wschodu? Napiszcie, proszę, jaką macie powierzchnię podłogi- i jakie okno jeśli zmienione.

Nasze pokoje mają ok 20m2 i zdecydowaliśmy sie zmienić okna na większe usuwając słupki - póki co okna są tylko dziura w scianie i nie ma dachu ale juz widać że będą rasowe - wymiary 130 wys x 250 szer

http://images28.fotosik.pl/39/19b91d49f02bd703m.jpg

Mam pytanie z innej beczki - w jaki sposób ocieplaliście przestrzenie za przedściankami? czy ocieplaliście tylko dach? czy tylko nieużytkową podłogę i przedściankę czy może jedno i drugie? W projekcie jest ocieplany tylko dach ale nie wiem czy nie będzie tracona wtedy energia na docieplenie nieużytkowych przestrzeni za przedścianką.

Pytanko do tych, którzy już to mogą ocenić:

Jak jest z doświetleniem pokoi na poddaszu, czy okna są wystarczająco duże? Zwłaszcza pokój od wschodu? Napiszcie, proszę, jaką macie powierzchnię podłogi- i jakie okno jeśli zmienione.

Nasze pokoje mają ok 20m2 i zdecydowaliśmy sie zmienić okna na większe usuwając słupki - póki co okna są tylko dziura w scianie i nie ma dachu ale juz widać że będą rasowe - wymiary 130 wys x 250 szer

http://images28.fotosik.pl/39/19b91d49f02bd703m.jpg

Norma mówi, że okno powinno mieć przynajmniej 1/8 powierzchni podłogi - w świetle ościeży - czyli mierząc otwarte okno, a nie otwór w murze. W przypadku pokoju 20 m2 jest ta norma na styk spełniona ( w zależności od szerokości słupków w oknie).

Na zdjęciu wygląda, że po wykończeniu podłogi ( u mnie w projekcie dochodzi jeszcze ok. 12 cm) będziecie mieli spód parapetu na wys. ok. 62,5 cm, a koniec szyby na górze okna poniżej 180 cm. Czy tak zamierzaliście?

Na zdjęciu wygląda, że po wykończeniu podłogi ( u mnie w projekcie dochodzi jeszcze ok. 12 cm) będziecie mieli spód parapetu na wys. ok. 62,5 cm, a koniec szyby na górze okna poniżej 180 cm. Czy tak zamierzaliście?

Górna krawędź otworu jest obecnie na wys 212cm czyli 200cm nad planowaną podłogą, dolną krawędź umieściliśmy na wys 70cm nad planowaną podłogą ale trzeba jeszcze dorzucić ok 5cm na parapet dlatego otwór jest nieco niżej.

Z uwagi na te 70cm od podłogi musimy jeszcze zamontować barierkę, która będzie na wysokości 85cm od planowanej podłogi.

Dzięki Basia za celne spostrzeżenia - może odwiedziśz naszą budowę - cenne rady zawsze się przydają!

pozdrawiam

Mam pytanie z innej beczki - w jaki sposób ocieplaliście przestrzenie za przedściankami? czy ocieplaliście tylko dach? czy tylko nieużytkową podłogę i przedściankę czy może jedno i drugie? W projekcie jest ocieplany tylko dach ale nie wiem czy nie będzie tracona wtedy energia na docieplenie nieużytkowych przestrzeni za przedścianką.

Może ktoś z Was ma projekt EM02 ? Ciekawy jestem jak rozwiązany jest temat ocieplania przedścianek.

pzdr

My planujemy na pewno dach, czy też ściankę - zobaczymy.

Dlaczego?

1. W niektórych ukosach idą przewody wentylacji mechanicznej - które trzeba by dodatkowo ocieplać

2. Część ukosów chcemy zabudować drzwiczkami przesuwanymi i zrobić w nich graciarnie.

Pozdrawiam

Basia

PS B.Art: Wysłałam PW

Witam,

proszę o podpowiedź jak zakończyć kominy, szczególnie chodzi mi o te gdzie są przewody dymowe i wentylacyjne. Nie możemy dogadać się z naszymi fachowcami, mają już ze trzy różne koncepcje :o .

W projekcie podana jest tylko jakaś norma i opisana enigmatyczna płyta betonowa :roll:

Przy okazji - mamy już pierwszych lokatorów

http://lh3.google.com/Wlodek753/Rq7nTLMgxtI/AAAAAAAAAa0/xsAwKZ_b0yg/s144/100_2765.jpg

pzdr

wz Włodek

proszę o podpowiedź jak zakończyć kominy, szczególnie chodzi mi o te gdzie są przewody dymowe i wentylacyjne. Nie możemy dogadać się z naszymi fachowcami, mają już ze trzy różne koncepcje .

W projekcie podana jest tylko jakaś norma i opisana enigmatyczna płyta betonowa

Komin z przewodem dymowym, patrząc o góry, ma dwie warstwy cegieł, trzecia jest wysunięta w stosunku do pozostałych warstw. Od góry będzie przykryty opierzeniem wykonanym z blachy nierdzewnej.

Z pozdrowieniami

politadek

proszę o podpowiedź jak zakończyć kominy, szczególnie chodzi mi o te gdzie są przewody dymowe i wentylacyjne. Nie możemy dogadać się z naszymi fachowcami, mają już ze trzy różne koncepcje .

W projekcie podana jest tylko jakaś norma i opisana enigmatyczna płyta betonowa

Komin z przewodem dymowym, patrząc o góry, ma dwie warstwy cegieł, trzecia jest wysunięta w stosunku do pozostałych warstw. Od góry będzie przykryty opierzeniem wykonanym z blachy nierdzewnej.

A co z przewodami wentylacyjnymi, gdzie są ich wyjścia - z boku na przestrzał (dwa wyloty naprzeciwko siebie od jednego kanału) czy wystarczy jeden wylot?

Prawdę mówiąc to nie wiem jak zrobic boczne wyjścia wentylacyjne na wylot w kominie idącym z pokoju dziennego. W zasadzie zakończenie powinien narzucać projekt, a nie żebyśmy musieli jeszcze wnikać w tajniki kominiarstwa :evil:

pzdr

wz Włodek

A co z przewodami wentylacyjnymi, gdzie są ich wyjścia - z boku na przestrzał (dwa wyloty naprzeciwko siebie od jednego kanału) czy wystarczy jeden wylot?

Prawdę mówiąc to nie wiem jak zrobic boczne wyjścia wentylacyjne na wylot w kominie idącym z pokoju dziennego. W zasadzie zakończenie powinien narzucać projekt, a nie żebyśmy musieli jeszcze wnikać w tajniki kominiarstwa

Przewody wentylacyjne mam wyprowadzone po dwóch bokach komina i nie są one na przestrzał. Wysokość każdego wylotu odpowiada trzem warstwom cegieł. Kominy wentylacyjne zostały wykonane z wentylacyjnych kształtek ceramicznych o wymiarach 19 x 19 cm.

Postaram się umieścić zdjęcia kominów w swojej galerii.

Z pozdrowieniami

politadek

Witam,

Obecnie poszukuje dachówki -cały czas myślimy czy cementowa czy ceramiczna -oczywiście w grę wchodzi cena. Obecnie mam wycenę z jednej hurtowni- cementowa Euronit-dachowka typu"s" 12 809

ceramiczna ROben-Średzka falista miedziana plus -16 872

oczywiście jeszcze do tego rynny Marley 2306

co sądzicie o tej ofercie

pozdarwiam

Mi bardziej podobają się dachówki ceramiczne. Wiosną tego roku miałem ofertę na wszystkie materiały dachowe w kwocie 21 000 zł. Obejmowała ona dachówkę Robena w kolorze kasztanowym (nie plus), orynnowanie firmy Lindab oraz inne materiały do wykonania dachu.

W sumie wybrałem dachówkę firmy Koramic w kolorze angoba czerwona. Komplet materiałów do wykonania dachu kosztował 25 000 zł (orynnowanie Lindab, trzy okna Roto, membrana paroprzepuszczalna itd.).

Uważajcie na dachówkę Robena Plus. Z rozmów z dekarzami i handlowcami wynika, że nie są produkowane wszystkie akcesoria dachowe do tej dachówki.

Czy rozmawiacie o komplecie materiałów, czy tylko o dachówce i rynnach?

Z pozdrowieniami

politadek