Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja własnie zastanawiam sie nad Robenem Plus czarno-brązowa .Nawet mi sie podoba .Kalkulaje na dach mam za 28 tys i jest to cały dach :dachówka,okna,folia,rynny,stopnie kominiarskie, po prostu komplet

Tylko nic mi nie wiadomo ze czegos nie mozna kupic do Robena

my mamy taką na dachu, można pooglądać w galerii jak to wygląda. na forum można spotkać sporo głosów z zastrzeżeniami do jakości roebena, ale my nie narzekaliśmy, wszystko grało. jeśli chodzi o dodatki to nie było problemu z żadnym elementem do normalnego dachu :D

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wpadlismy na pomysł, żeby sufit na poddaszu zrobić ponad jętkami, zeby było wyżej. Co o tym myslicie, robił tak ktoś?

hmmm... próbuję to sobie wyobrazić ale jakoś to do mnie nie przemawia... :roll: na jakiej wysokości macie jętki? o ile dobrze pamiętam macie trochę większą wersję m02 więc teoretycznie poniesienie sufitu może poprawić proporcje pomieszczeń na poddaszu, ale u nas sufit pod jętkami wyszedł na 240 cm po zrobieniu podłóg i wydaje się to wystarczające. a na jętkach pewnie kurz się będzie zbierał :wink: :D :D :D :D no i trzeba stelaż do rygipsów zrobić zupełnie inny (czytaj droższy), światło powieszone ponad jętkami będzie rzucać cienie..... musiałby to zobaczyć na żywo żeby się przekonać...

Wpadlismy na pomysł, żeby sufit na poddaszu zrobić ponad jętkami, zeby było wyżej. Co o tym myslicie, robił tak ktoś?

hmmm... próbuję to sobie wyobrazić ale jakoś to do mnie nie przemawia... :roll: na jakiej wysokości macie jętki? o ile dobrze pamiętam macie trochę większą wersję m02 więc teoretycznie poniesienie sufitu może poprawić proporcje pomieszczeń na poddaszu, ale u nas sufit pod jętkami wyszedł na 240 cm po zrobieniu podłóg i wydaje się to wystarczające. a na jętkach pewnie kurz się będzie zbierał :wink: :D :D :D :D no i trzeba stelaż do rygipsów zrobić zupełnie inny (czytaj droższy), światło powieszone ponad jętkami będzie rzucać cienie..... musiałby to zobaczyć na żywo żeby się przekonać...

no właśnie, ja tez bym to chciala zobaczyć :D , póki co widze to oczami wyobraźni, ale czy to wystarczy :-? . Pokoje "po podłodze" mają ok 20m2 a sufit ma byc na wysokości 250 cm. O kurz na jętkach sie nie boję, bo będą zabezpieczone a sprawe oswietlenia tez można rozwiązać.

Czy ktoś myslał o takim rozwiazaniu? Jakies za i przeciw?

My zdecydowaliśmy sie na dachówkę Koramic czarno-brązową i niestety, po położeniu okazało sie, że ma odpryski. Mąż dostał od sprzedawcy oryginalna farbę i będzie uzupełniał ubytki własnoręcznie. Nie mamy siły dochodzić swoich praw, pewnie wszyscy będą zrzucać na sibie nawzajem winę za uszkodzenia.

Położenie dachu i rynien ma zaletę :lol: Mąż łapie deszczówkę do pojemnika na wodę i nie mamy problemów z dowozem wody na budowę.

Co do odsłonięcia jętek... Myślę, że może to optycznie zmniejszyć pokoje. Gdyby jednak je odsłonić, oświetlenie próbowałabym wmontować w jętki, ale nie wiem czy nie osłabi to konstrukcji i jak z bezpieczeństwem przeciwpożarowym.

Ja natomiast mam inny pomysł: ten dziwny komin w dolnej łazience stanowiacy środek klatki schodowej. Myślę nad wykorzystaniem go do zrzucania brudnej bielizny z pietra do pojemnika na pranie w tejże łazience.

zamiast gromadzić pranie na górze-bezpośradni zrzut do pojemnika w łazience (wstawię tam też pralkę).

Co do odsłonięcia jętek... Myślę, że może to optycznie zmniejszyć pokoje.

Hmmm :-? a ja przez pozostawienie jętek chciałam właśnie uzyskać efekt większej przestrzeni :-? :-? :-? . gdyby tak jetki lub drewno którym byłyby obite pomalowac jasna lakierobejcą (efekt bielonego drewna) to chyba nie byłoby tak źle? No nic, myślę dalej i dalej czekam na opinie

Witam wszystkich budujących M02, dziękuję za informacje i sugestie, które poznałem w ciągu kilku tygodni czytania forum.

Buduję w Juszkowie k. Pruszcza Gdańskiego, jestem na etapie murowania poddasza, w czwartek prawdopodobnie wejdą cieśle. Pozdrwiam wszystkch i mam nadzieję, że innym też się do czegoś przydam.[list=]

Witam,

Obecnie poszukuje dachówki -cały czas myślimy czy cementowa czy ceramiczna -oczywiście w grę wchodzi cena. Obecnie mam wycenę z jednej hurtowni- cementowa Euronit-dachowka typu"s" 12 809

ceramiczna ROben-Średzka falista miedziana plus -16 872

oczywiście jeszcze do tego rynny Marley 2306

co sądzicie o tej oferciże

pozdarwiam

Za komplet z dachówką Euronit zapłaciłem w czerwcu w Gdańsku 22 000, pamiętaj jednak, że komplet to nie tylko rynny,ale także folia, wszelkie drobne elementy wykończeniowe, taśmy, blachy,okno i wyłaz dachowy etc. Przedstaw projekt dachu w dowolnej hurtowni a powinni obliczyć ilość potrzebnych elementów i wycenić.

U nas też nie ma ścianki kolankowej i faktycznie ani drzwi ani okna sie nie zmieściły.

Rozwiązania:

okna zrobiliśmy tylko 2, drzwi robi stolarz-ze ściętym górnym rogiem.

Pozdrawiam, przypadkiem widziałem Wasz dom i zmienione okna. Innym forumowiczom czytającym ten post radzę poinforować o jego treści murarzy jeszcze przed rozpoczęciem prac na piętrze. Według mojego majstra da się ominąć te problemy wysuwając murłaty do zewnątrz (efektem jest chyba niezauważalna zmiana kąta nachylenia dachu). Wtedy okna takie jak w projekcie (ładne !!!) mieszczą się pod dachem po obniżeniu ich o 5 cm. problem z drzwiami także wtedy znika, na razie wierzę na słowo, efekty zobaczę być może w przyszłym tygodniu.

Witam,

Obecnie poszukuje dachówki -cały czas myślimy czy cementowa czy ceramiczna -oczywiście w grę wchodzi cena. Obecnie mam wycenę z jednej hurtowni- cementowa Euronit-dachowka typu"s" 12 809

ceramiczna ROben-Średzka falista miedziana plus -16 872

oczywiście jeszcze do tego rynny Marley 2306

co sądzicie o tej oferciże

pozdarwiam

Za komplet z dachówką Euronit zapłaciłem w czerwcu w Gdańsku 22 000, pamiętaj jednak, że komplet to nie tylko rynny,ale także folia, wszelkie drobne elementy wykończeniowe, taśmy, blachy,okno i wyłaz dachowy etc. Przedstaw projekt dachu w dowolnej hurtowni a powinni obliczyć ilość potrzebnych elementów i wycenić.

W sobotę wybieram sie jeszcze do kilku hurtowni zobaczymy co nam zaoferują-najbardziej denerwuje mnie cena tych dodatków, gasiorów, i dachówek skrajnych.

Czy ktoś z was zrezygnował z dachówek skrajnych na rzecz wiatrownicy-jak to w praktyce wygląda itd.????

u mnie dach wychodzi tak:

Ceramika Creaton Terra Harmonica w kolorze miedziana angoba (dachówka, gąsiory, dachówki wentylacyjne, szczytowe i kominek wentylacyjny) 19 521 PLN

Akcesoria dachowe (spinki, taśmy, rynny koszowe, grzebienie itp) 3396 PLN

Folia na deskowanie (zamiast papy) 1668 PLN

Orynnowanie SIBA (kompletne) 2782 PLN

Okna dachowe FAKRO - 1 drewniane 78x118 725 PLN, okna PCV do łazienek 2x597 PLN, 3 kołnierze do okien - 3x199 PLN i 1 markiza za 266 PLN

Wszystkie ceny brutto. Dodam, że domek powiększony w 3 strony - ok 270 m2 dachu....

tylko nie wiem kiedy to zobaczę bo strasznych majstrów mam, pojawiają sie max 3 dni w tygodniu i ciągle nie mam jeszcze stropu... no, ale to już inna historia... :(

Dziękuje ci za tak szczegółowy opis :D :D

My też nie mamy ciągle jeszcze zalanego stropu-cały czas czekam za kominami schiedla-cześć dowieźli a cześć nie-czekam jeszcze na 1 cały trzy kanałowy wentylacyjny -i co gorsza nie wiedza kiedy będzie.

Cały czas słyszę o problemach w tej firmie - nie zamawialibyśmy gdyby nie obiecano ze będą w tydzień :( :( nie polecam jak na razie złe wrażenie na mnie robią

Co do odsłonięcia jętek... Myślę, że może to optycznie zmniejszyć pokoje.

Hmmm :-? a ja przez pozostawienie jętek chciałam właśnie uzyskać efekt większej przestrzeni :-? :-? :-? . gdyby tak jetki lub drewno którym byłyby obite pomalowac jasna lakierobejcą (efekt bielonego drewna) to chyba nie byłoby tak źle? No nic, myślę dalej i dalej czekam na opinie

Tak się zastanawiam po co w ogóle ten sufit, bo poddasze nieużytkowe nad sufitem jest bardzo niskie i chyba nie da się go rozsądnie wykorzystać. Idą tam rury wentylacji mechanicznej, ale może da się je puścić w ociepleniu połaci?

Albo dać sufit mały sporo wyżej, by schować rury.

Ja bym poeksperymentowała, zabudowę G-K zawsze można dorobić. Albo co najmniej położyłabym sufit na jętkach, każde kilka centymetrów wysokości pomieszczenia się liczy. Bo to duży kontrast - na dole 2.7-2.8 a u góry 2.4-2.5 - może wydawać się nisko. A może jętki można dać 10-15 cm wyżej?

A tak na marginesie, to w projekcie M02 chyba jętek w ogóle nie ma, bo to krokwiowa więźba...

Szczerze współczuję wszytkim, którzy są na etapie stropu. Na samo wspomnienie aż nie trzęsie. Moje ekipa też "wpadała" na budowę więc prace nad stropem i schodami trwały 2 miesiące. Na szczęście emam to już za sobą, dach również. U mnie Creaton Futura glazurowana z 3 oknami połaciowymi wyszła w cenie 32.500. (oczywiście z folią, gąsiorami, taśmami, itd..). Tyle tylko, że ja kupowałem ją bardziej z przymusu ale jestem naprawdę zadowolony. Po prostu był to okres kiedy trzeba było się decydować na to co mogło być w ciągu 2 miesięcy. A ja naiwny sądziłem, że jak panowie lada dzień zaczynają strop to na gwałt dachówkę czas ściągać.

No i wybraliśmy z kobietą dachówkę. Miała być Czarno-brązowa Robena,ale dekarz jak ją zobaczył (dostał 4 sztuki do oceny) to stwierdził ze jest bardziej zwichrowana niż jego charakter. Niestety miał racje .

Następna kandydatka to TERRA VIVA - Pfleiderer schiefer glazurowany

http://i17.tinypic.com/5ym0a6d.jpg

Decyzja zapadła po udaniu sie na budowę do Dobrej Szczecinskiej gdzie przy ulicy.Frezjowej jest świeżo położona TERRA ViVA .Dla mnie wygląda niesamowicie,kolor zmienia sie wraz z oświetleniem i kontem padania światła.I o dziwo jest odrobinę tańsza od Robena i bardzo dobrze zrobiona.

Dziękuje ci za tak szczegółowy opis :D :D

My też nie mamy ciągle jeszcze zalanego stropu-cały czas czekam za kominami schiedla-cześć dowieźli a cześć nie-czekam jeszcze na 1 cały trzy kanałowy wentylacyjny -i co gorsza nie wiedza kiedy będzie.

Cały czas słyszę o problemach w tej firmie - nie zamawialibyśmy gdyby nie obiecano ze będą w tydzień :( :( nie polecam jak na razie złe wrażenie na mnie robią

a co brak kominów ma do zalewania stropów???? :o :o