Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do odsłonięcia jętek... Myślę, że może to optycznie zmniejszyć pokoje.

Hmmm :-? a ja przez pozostawienie jętek chciałam właśnie uzyskać efekt większej przestrzeni :-? :-? :-? . gdyby tak jetki lub drewno którym byłyby obite pomalowac jasna lakierobejcą (efekt bielonego drewna) to chyba nie byłoby tak źle? No nic, myślę dalej i dalej czekam na opinie

Tak się zastanawiam po co w ogóle ten sufit, bo poddasze nieużytkowe nad sufitem jest bardzo niskie i chyba nie da się go rozsądnie wykorzystać. Idą tam rury wentylacji mechanicznej, ale może da się je puścić w ociepleniu połaci?

Albo dać sufit mały sporo wyżej, by schować rury.

Ja bym poeksperymentowała, zabudowę G-K zawsze można dorobić. Albo co najmniej położyłabym sufit na jętkach, każde kilka centymetrów wysokości pomieszczenia się liczy. Bo to duży kontrast - na dole 2.7-2.8 a u góry 2.4-2.5 - może wydawać się nisko. A może jętki można dać 10-15 cm wyżej?

A tak na marginesie, to w projekcie M02 chyba jętek w ogóle nie ma, bo to krokwiowa więźba...

w projekcie nie ma, a w opisie jest krokwiowo-jętkowa... :-?

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do odsłonięcia jętek... Myślę, że może to optycznie zmniejszyć pokoje.

Hmmm :-? a ja przez pozostawienie jętek chciałam właśnie uzyskać efekt większej przestrzeni :-? :-? :-? . gdyby tak jetki lub drewno którym byłyby obite pomalowac jasna lakierobejcą (efekt bielonego drewna) to chyba nie byłoby tak źle? No nic, myślę dalej i dalej czekam na opinie

Tak się zastanawiam po co w ogóle ten sufit, bo poddasze nieużytkowe nad sufitem jest bardzo niskie i chyba nie da się go rozsądnie wykorzystać. Idą tam rury wentylacji mechanicznej, ale może da się je puścić w ociepleniu połaci?

Albo dać sufit mały sporo wyżej, by schować rury.

Ja bym poeksperymentowała, zabudowę G-K zawsze można dorobić. Albo co najmniej położyłabym sufit na jętkach, każde kilka centymetrów wysokości pomieszczenia się liczy. Bo to duży kontrast - na dole 2.7-2.8 a u góry 2.4-2.5 - może wydawać się nisko. A może jętki można dać 10-15 cm wyżej?

A tak na marginesie, to w projekcie M02 chyba jętek w ogóle nie ma, bo to krokwiowa więźba...

w projekcie nie ma, a w opisie jest krokwiowo-jętkowa... :-?

jednym słowem wolna amerykanka :roll:

nasz dachman stwierdził, że robi zgodnie z projektem (chyba nie czytał opisu), zrobił więźbę krokwiową i stwierdził, że tak będzie dobrze (na początku miał dużą ochotę dokładać jętki i stolce). Dołożył jedynie belkę kalenicową (16x16) na całej długości dachu. W projekcie narysowany jest tylko kawałek tej belki nad schodami.

pzdr

wz Wlodek

też mam belkę kalenicową, na całości dachu i jętki. Ile dajecie ocieplenia? Ja przymierzam się do 15 + 10 cm. Jestem ciekaw jak bardzo zmieniacie aranżację poddasza w stosunku do projektu? U nnie zanosi się na parę korekt, postaram się wrzucić jutro obrazek

my chcemy dać 20 + 5 cm, chociaz niektórzy mówią żeby między membraną a wełną zostawić jednak szczelinę wentylacyjną - wtedy byłoby 18+5 o ile jest wełna osiemnastka.

Zmiany na poddaszu mamy kosmetyczne. Chyba, że podpatrzymy coś u Ciebie i skopiujemy :p .

też mam belkę kalenicową, na całości dachu i jętki. Ile dajecie ocieplenia? Ja przymierzam się do 15 + 10 cm. Jestem ciekaw jak bardzo zmieniacie aranżację poddasza w stosunku do projektu? U nnie zanosi się na parę korekt, postaram się wrzucić jutro obrazek

my chcemy dać 20 + 5 cm, chociaz niektórzy mówią żeby między membraną a wełną zostawić jednak szczelinę wentylacyjną - wtedy byłoby 18+5 o ile jest wełna osiemnastka.

Zmiany na poddaszu mamy kosmetyczne. Chyba, że podpatrzymy coś u Ciebie i skopiujemy :p .

to już chyba łatwiej i rozsądniej dać 15+10 cm..... poza tym wełna z czasem zawsze trochę jakby osiada i szczelina wentylacyjna robi się sama....

to już chyba łatwiej i rozsądniej dać 15+10 cm..... poza tym wełna z czasem zawsze trochę jakby osiada i szczelina wentylacyjna robi się sama....

oto głos rozsądku :D

o tym osiadaniu wełny nie pomyśleliśmy, czyli będziemy trzymać się wersji 20+5 cm

Dziękuje ci za tak szczegółowy opis :D :D

My też nie mamy ciągle jeszcze zalanego stropu-cały czas czekam za kominami schiedla-cześć dowieźli a cześć nie-czekam jeszcze na 1 cały trzy kanałowy wentylacyjny -i co gorsza nie wiedza kiedy będzie.

Cały czas słyszę o problemach w tej firmie - nie zamawialibyśmy gdyby nie obiecano ze będą w tydzień :( :( nie polecam jak na razie złe wrażenie na mnie robią

a co brak kominów ma do zalewania stropów???? :o :o

Moje majstry cały czas czekali na kominy-strop robią ale mówią ze bez kominów nie zaleją -hmm nie wiem....

My też nie mamy ciągle jeszcze zalanego stropu-cały czas czekam za kominami schiedla-cześć dowieźli a cześć nie-czekam jeszcze na 1 cały trzy kanałowy wentylacyjny -i co gorsza nie wiedza kiedy będzie.

Cały czas słyszę o problemach w tej firmie - nie zamawialibyśmy gdyby nie obiecano ze będą w tydzień :( :( nie polecam jak na razie złe wrażenie na mnie robią

Moje majstry cały czas czekali na kominy-strop robią ale mówią ze bez kominów nie zaleją -hmm nie wiem....

powiedz majstrom, że wystarczy w miejscu przejścia komina zostawić wolne miejsce (u mnie postawili na szalunku owinięty folią pustak kominowy), zalać strop a komin dokończyć jak będzie materiał. komina i tak nie powinno się łączyć na sztywno ze stropem (teoretycznie) :D :D :D

powiedz majstrom, że wystarczy w miejscu przejścia komina zostawić wolne miejsce (u mnie postawili na szalunku owinięty folią pustak kominowy), zalać strop a komin dokończyć jak będzie materiał. komina i tak nie powinno się łączyć na sztywno ze stropem (teoretycznie) :D :D :D

u nas było podobnie, przejścia zabezpieczyli poprostu zbitymi deskami

http://lh6.google.pl/Wlodek753/RovJjhLUV7I/AAAAAAAAAVg/2M6YfD0c8go/s144/100_2577.jpg

http://lh5.google.pl/Wlodek753/RovKWRLUWNI/AAAAAAAAAUg/U-v_tbc3CaM/s144/100_2625.jpg

Witam, jestem świeży na forum ale z zaciekawieniem prześledziłem, na ile to możliwe , dokładnie wątek z konkursowym". Mi end maj łajf też taki budujemy w wersji w zasadzie bez poprawek. Dodaliśmy okna połaciowe w łazienkach.

A ciekaw jestem, czy ktoś również buduje bez istotnych zmian a zwłaszcza bez dodawania ścianki kolankowej, bo jakoś tak patrzę i nie mogę znaleźć

pozdrawiam

ps.

okolice Poznania, aktualnie deskowanie dachu, wyciąganie kominów i szczytów "na gotowo", jak to mówią fachowcy

pozdrawiam

jaroslaw

ps1

mam foto

Witam, jestem świeży na forum ale z zaciekawieniem prześledziłem, na ile to możliwe , dokładnie wątek z konkursowym". Mi end maj łajf też taki budujemy w wersji w zasadzie bez poprawek. Dodaliśmy okna połaciowe w łazienkach.

A ciekaw jestem, czy ktoś również buduje bez istotnych zmian a zwłaszcza bez dodawania ścianki kolankowej, bo jakoś tak patrzę i nie mogę znaleźć

pozdrawiam

ps.

okolice Poznania, aktualnie deskowanie dachu, wyciąganie kominów i szczytów "na gotowo", jak to mówią fachowcy

pozdrawiam

jaroslaw

ps1

mam foto

Chyba ja będę budował bez dodawania ścianki kolankowej, chodź do końca nie jestem zdecydowany po lekturze problemów z oknami i drzwiami. A jak to wygląda u Ciebie, skoro jesteś na etapie deskowania dachu?

Pozdrawiam

Sowaxa informuję, że także buduję zgodnie z projektem, forumowiczom mającym obawy co pomieszczenia okien i drzwi na poddaszu informuję jak poradzili sobie moi wykonawcy - pomiary "w terenie" wykazały, że obawy forumowiców są słuszne. A więc:

1. Przesunięcie murłatów (murłat ?) na zewnątrz - licują się ze ścianą zewnętrzną.

2. Uniesienie krokwi do góry - efektem jest zmiana kąta nachylenia dachu do około 42-43 stopni, kolejnym efektem ubocznym jest zmniejszenie szerokości okapów o około 10 cm.

Po tych operacjach mieszczą się okna (słupy są już zabetonowane, z pomiarów wynika, że zmieszczą się także drzwi. Przed rozpoczęciem pracy na poddaszu majster musi wszystko dokładnie pomierzyć i oblliczyć o ile należy podnieść krokwie. Oczywiście należy uwzględnić wykończenie wnętrza płytami GK.

My zaszaleliśmy :D i ociepliliśmy i dach, i podłogę.

Poza tym za ścianką przedkolankową zrobiliśmy schowki i wstawiliśmy okna. Wejścia są z garderoby, łazienki przy największym pokoju i ze schodów. Widoczne jest tylko to wejście ze schodów, ale się jakiś obraz powiesi i będzie pan zadowolony :wink:

Szczerze powiem, że nie bardzo widzę problem z tymi oknami, zamówiliśmy je takie jak w projekcie, murarz wymurował szczyty i wprawdzie jeszcze nie są zamontowane, ale wymiary itd się zgadzają! A że okna są blisko krawędzi dachu, no to już taki ich urok. Nam też próbowano zmniejszać okna, te na dole, że za duże, że pod dach wchodzą. Tak ma być i basta!

A tak jak jest na prawdę to powiem Wam, jak te okna już będą wstawione... :lol:

dziękuję za wszystkie odpowiedzi

pozdrawiam

jaroslaw

No właśnie, że jszcze nie wiem, chyba 15 między + 5 pod. Czy ma to znaczenie w tym przypadku ?

Murarze twierdzą, że ten kawałek podłogi trzeba ocieplić, cieśle wręcz przeciwnie, kierownik budowy nie ma zdania. Nadmieniam, że przestrzeń za ściankami nie będzie w żaden sposób wykorzystana.

Pozdrawiam