Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Problem okien i drzwi jednak istnieje, mój majster twierdzi, że przy wykonaniu konstrukcji zgodnie z projektem będą problemy, zresztą niektórzy doświadczyli tego na własnej skórze. To kwestia centymetrów, więc inwestorzy którzy zamówili niższe krokwie mogli się ze wszystkim zmieścić.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może to zależy od tego kiedy kto kupił projekt ?

Zdaje się , że Pani architekt czasem zagląda na forum i poprawia niedoróbki w projekcie. :wink: W którymś momencie zniknął błąd z ilością krokwi (chyba to o krokwie chodziło ) :o ,potem długość belek stropowych bodajże nad garażem zwiększyła się o kilkanaście centymetrów i już mogą się oprzeć na ścianach. Może teraz już mieszczą się okna i drzwi na poddaszu ! :D

Witam

Co do problemów z oknami i drzwiami to żle jest wyliczona podłoga tak jak by nikt nie brał pod uwagę ocieplenia jej.Ja poszedłem po najmniejszej lini oporu .podniosłem dach o 1 pustak bez dodatkowego wieńca. Kąt dachu mam nadal ten sam 40 stopni,krokwie mam takie same tylko o 20 cm dłuższe aby zachować proporcje bryły. O stropie lepiej nie wspominam :evil:

P.S sprawdzcie wymiary drzwi ,70 cm szerokosci to trochę za mało

Problem z oknami i drzwiami wynika z tego, że w projekcie jest przewidziane ocieplenie tylko pomiędzy krokwiami. Jeśli ociepli sie dach tylko w ten sposób to drzwi i okna zmieszczą się na styk i tak też jest to "namalowane" w projekcie na przekrojach.

Nie wiem dlaczego projektantka tak to wymyśliła, bo przecież teraz standard to min 25 cm ocieplenia, i jeśli dodamy te 5 cm na krokwie i do tego karton gips, to okna i drzwi sie nie zmieszczą. Mówię oczywiście o sytuacji kiedy nie wprowadzamy żadnych zmian.

Postaram się jutro zrobić i wkleić zdjęcia naszych drzwi.

Witam

3 etap zakończony ,wiecha ładna,majster chyba będzie na kacu :)

2,75 cm do jętki, ścianka zostanie cofnięta z 1,40 do 1 m czyli po podłodze o 50 cm w kierunku połaci dachu co da miejsce na zabudowę i takie tam duperele bez zabierania powierzchni pomieszczenia.Usunięty błąd z krokwiami umiejscowionymi na szczytach murowanych

dawno mnie tu nie bylo, wiec spiesze z doniesieniami

dol mam prawie skonczony - wlasnie mam malowane sciany. zamiast kominka zdecydowalismy sie na koze i wyglaca calkiem fajnie :) domek ocieplony i otynkowany (12cm welny + tynk silikonowy CAPAROL) dzis skonczony baily montaz w lazience. mam nadzieje ze wprowadzimy sie przed 1 pazdziernika

wywalilismy majstra od kafli i polozylismy (ja i moja 2 polowka) juz prawie cala podloge w salonie, kuchni, holu i wiatrolapie.

jak znajde czas to porobie fotki i pokarze wam co wymyslilismy i jak nam to wyszlo :)

ciagle probl;emy z welna 18cm na poddasze (nie zmiejszalismy krokwi i mamy 20cm)

Witam, co myślicie o ofercie którą dostałem od firmu budowlanej:

1. Stan zero 51 516,16

1.1. Roboty ziemne 3 379,12

1.2 Fundamenty i ściany fundamentowe 33 231,00

1.3 Izolacje fundamentów 6 148,63

1.4 Podkłady 8 757,41

2. Stan surowy otwarty 135 068,20

2.1 Ściany zewnętrzne i wewnętrzne konstrukcyjne 29 910,61

2.2 Kominy 10 326

2.3. Strop gęstożebrowy i schody wewnętrzne 42 210

2.4 Ściaki działowe 10 475,33

2.5 Dach 42 144,77

3. Okna dachowe 7 671,08

4 Schody na taras 1 182,18

Z góry dziekuje za komentarze

pozdrawiam,

krzychu11

A my zakończyliśmy prace na zewnątrz

http://lh4.google.com/giagim02/RtauY2geIOI/AAAAAAAAAJY/jxlQJ2cKnjE/s144/2007_08_dom%20015.jpg

http://picasaweb.google.com/giagim02/Kostka

niestety w środku... końca nie widac.

gorąco wszystkich pozdrawiamy

Szydas, prosimy o kropkę (pi razy ... 50.439577, 21.746750)

giagi