Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, co myślicie o ofercie którą dostałem od firmu budowlanej:

1. Stan zero 51 516,16

1.1. Roboty ziemne 3 379,12

1.2 Fundamenty i ściany fundamentowe 33 231,00

1.3 Izolacje fundamentów 6 148,63

1.4 Podkłady 8 757,41

2. Stan surowy otwarty 135 068,20

2.1 Ściany zewnętrzne i wewnętrzne konstrukcyjne 29 910,61

2.2 Kominy 10 326

2.3. Strop gęstożebrowy i schody wewnętrzne 42 210

2.4 Ściaki działowe 10 475,33

2.5 Dach 42 144,77

3. Okna dachowe 7 671,08

4 Schody na taras 1 182,18

Z góry dziekuje za komentarze

pozdrawiam,

krzychu11

Nie napisałeś z czego budujesz, niektóre pozycje wydają mi się zawyżone np. roboty izolacyjne, strop,fundamenty. Dla porównania mogę powiedzieć, że robocizna stanu zero kosztowała mnie 6600 (Gdańsk), za roboty ziemne (wykopy żwir, podsypka zapłaciłem 8000 - złe warunki gruntowe).

Kominy za 8000 to chyba z cegły, systemowych za te pieniądze chyba się nie da, schody na taras za 1200 to przesada, dach za te pieniądze będzie trudno, chyba, że z blachodachówki.

W zależności od mocy pieca wymagany jest odpowiedni ciąg a co za tym idzie wysokość komina. Dla naszego domku wystarczy 5 m dla pieca 17-19 KW. na Eko. :wink:

Ponawiam prośbę ile m^2 ocieplenia na ściany Wam wyszło?

Nasz dom jest wydłużony od strony salonu o 90 cm. Zamówiłem 205 m2 stryropianu, 220 m2 siatki, 800 kołków, 40 worków (po 25 kg) kleju, tyle samo zaprawy do siatki. Trwają prace ociepleniowe.

Czy ocieplacie dolne powierzchnie podciągów na ganku i tarasie?

Z pozrowieniami

politadek

Mi róniez podoba się ten zestaw kolorystyczny, aczkolwiek nie mam tyle odwagi.

Poproszę o naniesienie naszego M02 na mapie: 51, 22 , 04 N,

16, 13, 30 E. Nie mam czasu niestey na kupienie aparatu cyfrowego i pochwalenie się naszym M02. Może późną jesienią się uda.

Podziwiam pomysły innych forumowiczów i wszystkie mi się podobają. Muszę chyba przystąpić do budowy kolejnego M02 :lol:

Mam pytanie do Wojtka: jak zamierzasz zabezpieczyć na poddaszy powierzchnię nad schodami.

Mnie się podoba.

A okna , drzwi wejściowe , brama garażowa i ogrodzenie białe czy też lekko "przełamane " szarością (popielte ? :roll: )? Wtedy szarawy klinkier bedzie super.

Okna i brama białe ale byc moze dodam boniowanie w delikatnej odcieni szarosci i tak jak sugeruje Basia z lasu podciecie poddasz

narazie znalazłem cos takiego ala kamien elewacyjny

http://i15.tinypic.com/67fh0qw.jpg

niby szary :wink:

mariooo bardzo jestem ciekawa waszej kozy, bo właśnie jestem po kilku rozmowach z fachowcami od kominków i jeden z nich namawiał nas na kozę. Ten pomysł spodobał mi się , ale zastanawiam się czy będzie ona tak samo funkcjonalna jak kominek (np. rozprowadzenie ciepła na reszte domu).

Może pokazałbyś zdjęcia tej waszej kozy i napisał jakiej jest ona firmy ??!!

pamiętam też, że mieliście zamiar robić ściankę z cegieł między salonem a kuchnią- wyszło coś z tego? Pokaż zdjęcia, bo mnie ciągną podobne klimaty i może coś podpatrzę :oops:

postaram sie cos dzisiaj wrzucic - ciagly brak czasu bo prawie wszystko robimy sami.

kupilismy koze DOVRE (640) - 11KW i moim zdaniem wyglada super (3600 brutto z montarzem i dwoma kolankami). co do rozprowadzenia ciepla to nie ma mozliwosci zrobienia tego tak jak w kominku. u mnie (moze dlatego ze nie podnioslem scianki kolankowiej i chcialem zeby byly widoczne oheblowane jetki) nie bylo mozliwosci rozprowadzenia ciepla.

nagrzeje ci tylko otwarte powierzchnie. niemniej jednak mi to wystarcza.

Szybkie pytanie!!!

Czy krokwie opierają sie na ścianie szczytowej tzn. czy leżą na niej ????

jak mi sie uda załącze zdjęcie

nasz dachowiec nie popierał takiego rozwiązania - tłumaczył, że to niezdrowe dla drzewa i później jest kłopot z mocowaniem podbitki.

Ale to jak ze wszystkim - zawsze jest szkoła grójecka i otwocka.