Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szydas:

Jak się sprawują twoje solary? Jakie firmy kolektory kupiłeś? Zastanawiam się ciągle nad ich zamontowanie ...

Z pozdrowieniami

politadek

solary sprawują się zależnie od pogody :wink: :D :D :D tak na poważnie ciepłą wodę użytkową przez całe wakacje mieliśmy za darmo, co przy małym dziecku daje się odczuć. w słoneczne dni 300 l do obiadu nagrzane do 85C. teraz już nieco słabiej grzeją, bo zima idzie.

cały sprzęt mam vaillanta, kupowane w komplecie promocyjnym - wyszło 40% taniej niż poszczególne składniki razem.

w zasadzie solary można założyć w dowolnym momencie. tylko jeśli masz małą kotłownię to warto od razu kupić zbiornik z dwiema wężownicami, żeby drugiego na siłę nie dostawiać, i poprosić hydraulika, żebu podciągnął pod dach rury pod instalację, a przy okazji kabel do czujnika. potem tylko połączyć wszystko w całość i już

Na jakiej wysokości robiliście jętki? Dom podniesiony o 50cm ścianki i kąt dachu zwiększony do 45st.

Czy wszyscy robicie okna na poddaszu takiej wysokości jak w projekcie, czy zwiększaliście ich wysokość? Jeśli tak, to proszę podajcie jaką mają wysokość. Na zdjęciach np. u Szydasa wydają się wyższe.

U nas zaczynają dach...

U mnie nie ma żadnych jętek, jeżeli planujecie sufit to według moich fachowców wystarczą wieszaki do mocowania sufitów podwieszanych, (mocowane do krokwi) wysokość ścianek zaplanuj gdy będzie konstrukcja dachu, wtedy wyobrazisz sobie jak będzie wyglądało każde pomieszczenie. Podobnie z oknami, jeżeli podwyższyłaś dom to powinnaś zapewne przewymiarować okna na górze.

Proszę o wskazanie niedrogiego wkładu kominkowego, który zmieści się w tym małym kąciku w salonie - wymagania minimalne, będzie używany w celach "klimatycznych", nie ma być głównym źródłem ciepła

na dzień dzisiejszy moim faworytem jest kominek Zuzia z kratki.com:

http://www.kratki.com/product_info.php?cPath=86&products_id=1041&osCsid=65a0b001c8f982342c2694fdcd77e7f0

Witam wszystkich Konkursowiczów!

Śledze to forum od pół roku. Jestem wreszcie właścicielem na razie tylko projektu, już nie długo idzie pozwolenie na budowę. Bardzo się cieszę że jest tylu miłośników MO2 i oczywiście bardzo chętnie skorzystam z Waszych rad.

My prawopodobnie będziemy budować bez zmian, moze poszerzymy dom od strony salonu o 30 cm, tylko zastanawiam się czy opłac sie powiększać o tyle. Jeszcze trochę mamy czasu na zastanowienie.

Pozdrawiam wszystkich i zyczę powodzenia.

Magda

witam, witam

wreszcie konkursowy stal sie moim domem. jeszcze bez dokladnie ocieplonego poddasza, bez wykonczonego garazu i kotlowni, ale juz w nim mieszkam.

kilka fotek dla ciekawskich kozy i mojego murku ze starej cegly

http://foto.onet.pl/7c011,ocvs1s4n0i40,u.html?P=1

jak ktos bedzie potrzebowal szczegulow to walcie smialo. to sa zdjecia sprzed 4-5 tyg nie ma na nich jeszcze kuchni :) a teraz juz jest:)

zastanawiam sie ad wykonczeniem poddasza. ostatnio dreczy mnie mysl czy zamiast karton-gipsu na sufit nie dac boazerii swierkowej lub sosnowej. idealnie pasowalo by to do klimatu mojego domku no i bez problemu moglbym zrobic to sam. co o ty m sadzicie??