Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich budujących M-02

Jestem w trakcie budowy takiego domku i mam bardzo gardłową sprawę ponieważ nie mam projektu stropu monolitycznego. W kupionym gotowy projekcie jest strop Teriva jednak ja zdecydowałem się na wykonanie monolitycznego. Potrzebuję projektu takiego stropu ponieważ w otrzymanym wyrysowany jest tylko ten z bloczków Teriva. Czy można go otrzymać od muratora i czy coś takiego istnieje. Jeśli ktoś z was posiada taki projekt to mam wielką prośbę o przesłanie jego fotki na maila [email protected]. Jeszcze jedno czy ktoś z was już przerabiał temat ze zmianami w projekcie a jeśli tak to proszę o instrukcję w jaki sposób to załatwić albowiem chcę troszkę zmienić usytuowanie, wielkość i ilość okien. Pozdrawiam wszystkich budujących!!!

u nas wszystkie tego typu zmiany załatwił projektant, który zajmował się adaptacją projektu gotowego. Projekt gotowy to dopiero początek - zgodnie z przepisami trzeba dać go do adaptacji do istniejacych warunków na konkretnej działce.

A tak wogóle to ze stropem to nie taka prosta sprawa, żeby to wszystko miało ręce i nogi, strop na monolityczny musi przeliczyć konstruktor z uprawnieniami. Zawsze to jest kilkadziesiąt ton nad głową .

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wtłumaczcie mi jeden problem. Czy, a jeśli tak to jak montuje się ocieplenie pod odeskowaniem na elewacji? Podglądałam trochę na zdjęciach tych, którzy mają odeskowanie, jak rozwiązano problem ocieplenia, ale nic nie wypatrzyłam...

Hej, hej podgrzewam temat, ponieważ nie dostałam odpowiedzi, a problem bardzo mnie gryzie....

mmadzia w jakimś numerze Muratora wypowiadała się autorka projektu, że można wydłużać o wielokrotność 30cm. My przedłużyliśmy o 120cm bo tak pozwalały wymiary działki i jesteśmy bardzo zadowoleni. Jeśli macie taką możliwość to powinniście przemyśleć powiększenie domu. Naszym zdaniem salon jest dość mały w oryginale ale wszystko kwestia gustu, potrzeb i możliwości.

Witamy wszystkich budujacych "Konkursowe". Nasz, o ile jeszcze go można nazwać Konkursowym, ma zacząć powstawać na wiosnę jak tylko śniegi stopnieją, obecnie kończymy adaptacje projektu i wprowadzanie zmian, a jest ich trochę.

Po pierwsze pozbyliśmy sie garażu (powstanie później jako wolnostojący) w jego miejsce wprowadzona została kuchnia (teraz juz istnieje też taka wersja konkursowego) dzięki czemu salon ma 53 m2. W dawnym garażu znajdzie sie również miejsce na jadalnię. Na dole zostało zmniejszone jedno okno od strony frontowej (elewacja PN) w salonie i teraz obydwa mają jednakowe wymiary 160/120 cm. Dodatkowo dołożyliśmy 2 okna na elewacji zachodniej. Nadole to tyle zmian.

Jeżeli chodzi o górę to pozbyliśmy się łazienki przy schodach i powiększyliśmy pokój od PN dodatkowo powiekszają okna w szczycie. Teraz będą zaczynać się 40 cm nad podłogą z szerokim parapetem tak żeby można było sobie na nim wygodnie usiąść.

Cały dach został podniesiony do góry poprzez ściankę kolankową i zwiększony kąt do 45 stopni. Żeby jednak nie popsuć efektu dachu zaczynającego się tuż nad oknami postanowiliśny go przedłużyć tak aby dolna jego krawędź znów powędrowała tuż nad okna.

No i takim sposobem wyszedł nam Konkursowy zachowujący wszystkie jego cechy charakterystyczne a jednocześnie spełniający nasze oczekiwania.

Wizualizacje zamieszczamy w Galerii.

Wtłumaczcie mi jeden problem. Czy, a jeśli tak to jak montuje się ocieplenie pod odeskowaniem na elewacji? Podglądałam trochę na zdjęciach tych, którzy mają odeskowanie, jak rozwiązano problem ocieplenia, ale nic nie wypatrzyłam...

Hej, hej podgrzewam temat, ponieważ nie dostałam odpowiedzi, a problem bardzo mnie gryzie....

I cóż chyba w najbliższej pięciolatce, nie doczekam się odpowiedzi..... :-?

mk CocaYna nie wiem co przewidziała projektantka w tym konkretnym projekcie ale wg mnie na pewno się ociepla. Bezwzględnie. Trzeba to zrobić metodą lekką-suchą. Można stosować styropian lub wełnę. Tak w skrócie wygląda to tak , że do ściany mocuje się stelaż drewniany. Do niego mocujesz oblicówkę a pomiędzy listwy stelażu , pod oblicówką dajesz termoizolację. Przy wełnie potrzebna jest chyba jeszcze wiatroizolacja. Tradycyjnie między warstwą izolacji a oblicówką zalecają zachować szczelinę wentylacyjną.

Żeby uniknąć mostków termicznych jakie stanowią listwy stelażu zrobiłbym to tak:

-ściana konstrukcyjna

-poziome listwy stelaża o przekroju 5x5 cm co ok 50 cm

-pomiędzy listwami np. styropian grubości 5cm

-na to pionowe listwy stelaża 7x5 cm mocowane do listew poziomych

-pomiędzy nimi kolejna warstwa ocieplenia 5 cm

-deski oblicówki mocowane do listew pionowych stelaża.

W ten sposób mamy 10 cm ocieplenia , minimalne mostki termiczne , 2cm szczeliny wentylacyjnej pod deskami.

No i jeszcze jedno: aby te deski były naprawdę "wentylowane" to trzeba zapewnić mozliwośc "wejścia" powietrza od dołu i "wyjścia" górą.

Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi!

mk CocaYna nie wiem co przewidziała projektantka w tym konkretnym projekcie ale wg mnie na pewno się ociepla. Bezwzględnie. Trzeba to zrobić metodą lekką-suchą. Można stosować styropian lub wełnę. Tak w skrócie wygląda to tak , że do ściany mocuje się stelaż drewniany. Do niego mocujesz oblicówkę a pomiędzy listwy stelażu , pod oblicówką dajesz termoizolację. Przy wełnie potrzebna jest chyba jeszcze wiatroizolacja. Tradycyjnie między warstwą izolacji a oblicówką zalecają zachować szczelinę wentylacyjną.

Żeby uniknąć mostków termicznych jakie stanowią listwy stelażu zrobiłbym to tak:

-ściana konstrukcyjna

-poziome listwy stelaża o przekroju 5x5 cm co ok 50 cm

-pomiędzy listwami np. styropian grubości 5cm

-na to pionowe listwy stelaża 7x5 cm mocowane do listew poziomych

-pomiędzy nimi kolejna warstwa ocieplenia 5 cm

-deski oblicówki mocowane do listew pionowych stelaża.

W ten sposób mamy 10 cm ocieplenia , minimalne mostki termiczne , 2cm szczeliny wentylacyjnej pod deskami.

No i jeszcze jedno: aby te deski były naprawdę "wentylowane" to trzeba zapewnić mozliwośc "wejścia" powietrza od dołu i "wyjścia" górą.

Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi!

Czy tą metoda da się zrobić 20 cm warstwę ocieplenia?

Basia lubi ciepełko co? :lol:

Myślę, że się da . Bo niby czemu nie. Ponieważ belki stelażu będą dosyć ciężkie trzeba je solidniej przymocować do ściany szczytowej. Innych kłopotów nie widzę.

Ktoś z tego wątku buduje (zamierza budować) M02 w wersji energooszczędnej. Tam musi być min. 20 cm ocieplenia . Może się ten forumowicz/iczka podzieli wiedzą jak tan problem widzi autorka projektu? :roll:

Oooo Piotr,

Wielkie dzięki za podpowiedź. Czy Ty właśnie taką wersję zastosujesz? Mam na myśli deskowanie. Wiem, że sporo osób, wybierających ten projekt, rezygnuje z odeskowania, ale moim skromnym zdaniem, właśnie to deskowanie, to duży wizualny atut M02. Oczywiście, wszystko jest kwestią gustu, ale domek przeuroczo wygląda z tymi deskami. Rezygnując z deskowania budujemy standardowy dom z poddaszem, a dodając deseczki tworzymy sielsko-wiejską chałupkę, a dodatkowo skaracamy nieco wizualnie wysokość, dzięki czemu dom wydaje się zgrabniejszy.

Ale to tylko moja opinia :wink:

Oooo Piotr,

Wielkie dzięki za podpowiedź.

Nie ma za co.

Czy Ty właśnie taką wersję zastosujesz? Mam na myśli deskowanie.

...dodając deseczki tworzymy sielsko-wiejską chałupkę, a dodatkowo skaracamy nieco wizualnie wysokość...

Myślę , że tak. Szczególnie , że będziemy budować w sielsko-wiejskiej okolicy a dodatkowo chcemy dołożyć 50cm ściankę kolankową.

Czy ktoś z forumowiczów lub wielbicieli M02 bądź M02a myślał o ogrzewaniu elektrycznością tego domku?

U mnie nie ma gazu z sieci. Dla mnie węgiel czy koks a także olej odpadają. Zostaje gaz płynny lub prąd.

Myślałem o fundamencie grzewczym typu legalett + kominek+solary. Na razie kombinuję i liczę koszty takich pomysłów. :wink:

Witam wszytskich zaawansowanych Konkursowców!

Po ostatniej rozmowie ze znajomym architektem mam dwa pytania:

1. Czy ktoś z was wykonywał płytę fundamentowa w M-02, jeśli tak to ile pochłonęła ona stali i betonu?

2. Czy ktoś z was odizolował garaż od reszty domu, tj. nie robił drzwi wewnętrznych oraz zaizolował termicznie garaż zostawiąjąc go bez CO.

Podciągam pytania, bo tez mnie to interesuje :o .

Szczególnie pyt. nr 1. :wink:

• 2 weeks później...

Witam serdecznie!

Ogromna prośba do wszystkich forumowiczów!

MOze ktoś z Was orientuje się czy cena 45 tys za wybudowanie MO2 z dachem do papy to cena do przyjęcia. Wydaje się nam, ze jest ona troche wygórowana. Znajomi też szukają budowlańców i trafiają na ceny maks do 35 tys.

Może ktoś by mógł polecić jakiegoś fachowca. Z góry bardzo dziekujemy.

Budujemy sie w okolicach Otwocka (mazowieckie).

Pozdrawiamy. Magda i Norbert