Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam przyszłych użytkowników MO2,

czytając Wasze uwagi pozwole sobie przedstawic zmainy jakie zaplanowalem (ruszam w ciągu miesiąca i budje pod Poznaniem)

Mam działke z wejściem od strony zachodu, projekt w wersji lustrzanej:

1. Powiekszenie salonu z kuchnia 0,9m.

2. Powiekszenie od str. pld. o 0,9m

(zast. sie z której strony zrobić balkon na poddaszu-czekam na opinie)

3. Zmiana wielkości okien na parterze i poddaszu z zachowaniem

indeksów naświetlenia.

4. Powiekszenie lazienki na parterze kosztem kotłowni.

5. Wykonanie schodów ze spocznikiem (przesuniecie o 0,9m daje

mozliwość wydłużenia garaży o 0,45m a o nastepne 0,45m mozna

przesunąc komin co daje mozliwość wykoania schodów o szerokości1m)

6. Zabudowanie "wejscia" i wykonania tam drzwi do garażu.

7. Wykonanie "malych" okien w garażu oraz kotowni.

8. Podniesienie poddasza o dwie warstwy.

9. Zmiana pom. gosp. na pralnie z wejściem z korytarza.

Koszty budowy w stanie developerskim z komikiem z plaszczem wodnym oraz wykonaniem tarasu wyceniam na podst. rozmów z wykonawca na 260tys neto. Interesują mnie Państwa koszty z rozłożeniem na poszczególne etapy oraz opinie dot. wprowadzonych zmian.

Pozdrawiam i życze cierpliwości. Adasko

Też mam lustrzaną wersję i myślałem o takich przeróbkach:

- przesunięcie o 60cm ściany przy wejściu i jednocześnie likwidacja pom. gosp - zależy mi na 2 stanowiskowym garażu.

- powiększenie o 1.80m salonu i kuchni i wstawienie w kuchni małej spiżarenki.

- łazienka znalazłaby się w miejscu gdzie teraz jest kabina

a przy niej w miejscu "projektowej" łazienki byłaby szafa zabudowana.

Na piętrze powiększona łazienka przy sypialni i wejście do niej z korytarza a w łazience przy schodach ma być pralnia z suszarnią.

balkon u mnie będzie przy sypialni czyli nad salonem (akurat tam wypada

u mnie południe)

Pozdrawiam

My też jesteśy fanami konkursowego. Mamy zamiar rozpocząć późnym latem i do zimy postawić stan surowy z dachem. Reszta od wiosny. Tez jestem przeciwniczką dużych zmian, bo dom może stracić na urodzie. Wewnątrz zmieniliśmy schody na dwuspocznikowe, jedną łazienkę przeznaczyliśy na garderobę, a drugą przy schodach troszkę powiększyliśmy, ale niedużo.

W elewacji zmieniamy kolorystykę na brązy, ale zostajemy przy deskowaniu szczytów, okna pomniejszamy o dolny lufcik i nie dajemy górnego czyli nie będzie podziału. Architekt nam to naniósł na elewacji i wygląda to bardzo dobrze. Może nawet lepiej.

Pozdrawiam

Nieprzeczytałam wczesniejszego postu - projekt w 3D bardzo fajny.

Wydaje mi się jednak,że wszystkie pomieszczenia są stosunkowo małe.

kuchnia 7,0 m˛

13. łazienka 3,3 m˛

14. sypialnia 9,1 m˛

15. łazienka 3,0 m˛

16. sypialnia 11,5 m˛

18. sypialnia 9,3 m˛

Zastanawiamy się jeszcze mimo ograniczonych środków czy może jednak troche większy dom???

Stan zero 27604 PLN

Stan surowy otwarty 66711 PLN

Stan surowy zamknięty 36806 PLN

Instalacje elektryczne 4600 PLN

Instalacje sanitarne 23004 PLN

Wykończenie zewnętrzne 29905 PLN

Razem (1-6) 188630 PLN

Orientacyjne koszty ze stronki Muratora-czy zgadzają się z rzeczywistością???

Cały czas myśle czy damy radę???czy koszty nie okaża się dużo większe??

Czy dysponuje ktoś dokładniejszym kosztorysem ???Bardzo bardzo proszę [email protected]

Witajcie :D

My również chcemy mieszkać w Konkursowym i jeśli dobrze pójdzie ruszamy w maju...

Śliwka napisz w jaki sposób zmieniliście schody na dwubiegowe i jak to wpłynęło na wymiary dolnej łazienki i kotłowni.

My też planujemy brązy i beże w elewacji i mimo wcześniejszych obiekcji dotyczących deskowania, teraz coraz częściej myślimy, że chyba jednak warto...

Pozdrowienia

Na początku o deskowaniu w ogóle mowy nie było. Ale wrzuciliśy domek na tapetę i im więcej go podziwialiśmy tym bardziej nam się podobał. Teraz uważamy, że deskowanie jest super i kolory też, ale boimy się trochę tej zieleni, bezpieczniej będzie w brązach :)

Co do schodów to nie mam w tej chwili projektu (jest u architekta), ale zrobiliśy tak: chyba 7 stopni -spocznik-3 stopnie-spocznik- 4 stopnie. Na łazienkę i kotłownię nie ma to większego wpływu, tylko schody są trochę bardziej wysunięte na hol, ale i tak schowane za ścianą łazienki. Myślę, że jest ok. Mamy dwoje małych dzieci i zabiegowe schody mnie przerażały.Ale dla dorosłych tez nie są zbyt wygodne, uważam.

Pozdrawiam

Domek buduje pod Warszawką w oklicach Tarczyna. Zupełnie nie mam pomysłu na ekipę budowlaną . Także jeśli możecie kogoś polecić to z góry dzięki.

No to super, ja będę budował w Woli Worowskiej koło Grójca - jakieś 10km od Tarczyna.

W chwili obecnej czekam na warunki zabudowy i pozwolenie na budowę, ale chyba zrezygnuję z M02 na korzyść M02a, muszę tylko nabyć projekt - jeszcze nie jest dostępny.

A co do projektów, to w związku z powyższym będę miał a zbyciu oryginalny projekt M02 - za naprawdę konkurencyjne pieniądzę - może ktoś jest chętny.

pozdrawiam

Mirek

Domek buduje pod Warszawką w oklicach Tarczyna. Zupełnie nie mam pomysłu na ekipę budowlaną . Także jeśli możecie kogoś polecić to z góry dzięki.

No to super, ja będę budował w Woli Worowskiej koło Grójca - jakieś 10km od Tarczyna.

W chwili obecnej czekam na warunki zabudowy i pozwolenie na budowę, ale chyba zrezygnuję z M02 na korzyść M02a, muszę tylko nabyć projekt - jeszcze nie jest dostępny.

A co do projektów, to w związku z powyższym będę miał a zbyciu oryginalny projekt M02 - za naprawdę konkurencyjne pieniądzę - może ktoś jest chętny.

pozdrawiam

Mirek

No to prawie sąsiad :)

Co do proejktu to zapytaj może jak już M02a będzie dostępny to pozwolą Ci zamienić.

Ja też o M02a dowiedziałem się za późno i zainwestowałem w powiększenie domu z dwóch stron o 0,9 m a od salonu o 1,8 m. Ale teraz już jestem pewny że to było koneczne. W weekend byłem w Trójmieście i odwiedziłem budowę w Mechelinkach. Wdrapłem się na pietro i muszę przyznać że w standarowym projekcie sypialnie są na prawde małe.

pozdrawiam,

Włodzio

hej

A mi opcja z powiększeniem M02 wydaje się bardziej sensowna. Cechą projektu jest to, że jest to dom mały. M02a natomiast jest juz domem zbyt dużym - np. 2 pokoje na parterze. I troszeczkę bardziej skomplikowanym/droższym.

Ja raczej zdecyduję się na M02 powiększoną o 90 cm od strony gabinetu i 180 od jadalni.

Swoją drogą M02a miał być w ofercie od 20 kwietnia.....

Wlodzio - czy powiększałeś dom od strony garażu? Jeżeli tak to czy jest to duży problem (konstrukcja itp)?

hej

A mi opcja z powiększeniem M02 wydaje się bardziej sensowna. Cechą projektu jest to, że jest to dom mały. M02a natomiast jest juz domem zbyt dużym - np. 2 pokoje na parterze. I troszeczkę bardziej skomplikowanym/droższym.

Ja raczej zdecyduję się na M02 powiększoną o 90 cm od strony gabinetu i 180 od jadalni.

Swoją drogą M02a miał być w ofercie od 20 kwietnia.....

Wlodzio - czy powiększałeś dom od strony garażu? Jeżeli tak to czy jest to duży problem (konstrukcja itp)?

powiększyłem też od grażu. Nie jest to żadem problem bo to dokładnie taka sama zmiana jak od strony salonu i pokoju goscinnego. Jedna krokiew wiecej i przesunięty słup.

pozdrawiam,

Włodzio

Co do proejktu to zapytaj może jak już M02a będzie dostępny to pozwolą Ci zamienić.

Byłoby super, gdyby dało się zamienić, czy ktoś z Was coś takiego praktykował?

A jeżeli nawet nie uda się zamienić to 2x1550PLN może wyjść i tak mniej niż poprawki do m02 - bo do m02a nie wnosiłbym prawie żadnych poprawek.

Aha, mam już (po ponad 6-ciu miesiącach) warunki zabudowy, teraz tylko zamiana projektu i walka o pozwolenie.

pzdr

Mirek

PS. Czy ktoś próbował zrobić garaż dwustanowiskowy w m02/m02a i mu się udało bez przesuwania ścian nośnych zewnętrznych?