Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podciągam temat.....

Zastanawiam się nad innym problemem ile zostawiliście okien dachowych? Które uważacie za niezbędne?

My mamy większą wersję konkursowego, czyli M02a i tak myślę, że z okien przewidzianych w projekcie, chciałabym zostawić trzy, czyli łazienka na piętrze, pralnia i okienko doświetlające klatkę schodową, co o tym myślicie? Czy okna w pralni i łazience, prócz walorów wizualnych, będą mogły służyć do wentylowania pomieszczeń? Z założenia wiadomo, że będzie się tam gromadziło sporo pary wodnej...

Liczę na Wasze wypowiedzi, wiem, że zima wszystkich usypia i rozleniwia, ale czas się przygotować do wiosennych działań budowlanych!

My mamy mniejszą wersję a w projekcie było tylko okno na klatce,

dołożyliśmy okna w łazienkach na poddaszu i też mamy trzy okna dachowe :)

Jeśli chodzi o wentylację łazienek to my mamy okna z regulowanymi nawiewnikami, które wspomagają wentylację. Podstawą wentylacji tych pomieszczeń są kanały wentylacyjne w kominie.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ile potrzeba cegły pełnej zwykłej przy budowie "konkursowego" czy oprócz kominów również coś z niej się muruje? I ile cegły klinkierowej tak średnio wyszło na kominy? (a może na coś jeszcze) Tak z czystej ciekawości zapytam :-)

pozdrawiam Mariusz

Witam, trzy warstwy cegły pełnej mam wymurowane bezpośrednio na ścianie fundamentowej, dopiero nad nimi właściwy mur (u mnie gazobeton), kolejne trzy warstwy pod wieńcami. Niektórzy z tego rezygnują, ale odradzali to zarówno wykonawcy jak i kierownik budowy. Z proponowanych w projekcie niektórych ścian działowych z cegły zrezygnowałem.

Podciągam temat.....

Zastanawiam się nad innym problemem ile zostawiliście okien dachowych? Które uważacie za niezbędne?

Ja mam tylko dwa, to znaczy dachowe nad klatką schodową oraz oszklony wyłaz dachowy. Hol na poddaszu jest znakomicie doświetlony nawet teraz,zimą, podobnie doświetlone są wszystkie pokoje (okna jak w projekcie), proponowane przez niektórych okna dachowe w pokojach są moim zdaniem zupełnie zbędne. A propos okien dachowych, za radą mojego hydraulika zamontowałem pod nimi małe grzejniki, dzieki temu nie zaparowują od środka.

Szef ekipy budowlanej namawia nas, abyśmy zwiększyli wysokość pomieszczeń parteru do 2,90 w projekcie przewidziano natomiast 2,70. Czy takie podniesienie wpłynie na proporcje domu i czy faktycznie jest potrzebne? Budowlaniec twierdzi, że wszyscy teraz budują pomieszczenia o takiej wysokości, ale jak dla nas słabe to uzasadnienie, chyba że jesteśmy jeszcze słabo zorientowani i może jednak czemuś to służy?

Zapraszam bardziej doświadczonych i zaawansowanych inwestorów konkursowego do wymiany poglądów na temat wspomnianej wysokości.

2o cm to niby nic, ale zwiększy koszty murów, schodów, kominów, ogrzewania w przyszłości, wykończenia wewnętrznego i zewnętrznego itp. Zapewne zwiększy też honorarium pana wykonawcy. Po stronie korzyści widzę łatwiejszy montaż nadproży nad oknami - zmieszczą się prefabrykowane - w wersji 2,70 trzeba je szalować i betonować bezpośrednio. Jeżeli planujesz zmienić okna na niższe nie ma to znaczenia. Zmianą proporcji bryły się nie martw, w praktyce, ze względu na różne sposoby wykonywania podbitek dachowych a wcześniej kombinacje cieśli przy stawianiu konstrukcji każda realizacja wygląda inaczej, ale wszystkie dobrze (jeżeli nie przesadzisz z wprowadzeniem zbyt wysokiej ścianki kolankowej na poddaszu.

Pozdrawiam.

Walkry, a jak myślisz jakie jest optymalne podwyższenie ścianki kolankowej. Myśleliśmy o jednym pustaku, tak aby nie przesadzić z wielkością okapu i wyostrzeniem dachu, ale czy przy jednym pustaku będę mogła zawiesić nad oknami karnisze? Wykonawca sugerował aby to były trzy pustaki, ale myślę że jednak będą za tym szły zbyt daleko idące zmiany w wyglądzie elewacji. Krótko mówiąc chcę aby poddasze zachowało swój charakter i proporcje, ale musi być też odrobinę wygodniejsze...

Walkry, a jak myślisz jakie jest optymalne podwyższenie ścianki kolankowej. Myśleliśmy o jednym pustaku, tak aby nie przesadzić z wielkością okapu i wyostrzeniem dachu, ale czy przy jednym pustaku będę mogła zawiesić nad oknami karnisze? Wykonawca sugerował aby to były trzy pustaki, ale myślę że jednak będą za tym szły zbyt daleko idące zmiany w wyglądzie elewacji. Krótko mówiąc chcę aby poddasze zachowało swój charakter i proporcje, ale musi być też odrobinę wygodniejsze...

Trudno mi się wypowiadać, bo wiele zależy od indywidualnego gustu i potrzeb. Nie zmieniałem niczego w projekcie, bo wielkość i ilość pomieszczeń są dla mojej rodziny wystarczające. Podwyższenie (a faktycznie wybudowanie ponieważ w oryginale ścianki na poddaszu są tylko ściankami działowymi) ścianek kolankowych zdecydowanie zwiększa ilość miejsca na poddaszu i możliwość jego zagospodarowania - oglądałem takie wnętrze w stanie surowym. Kolejna korzyść to rozwiązanie problemu z montażem drzwi na poddaszu - zapewne czytałeś o tym. U mnie drzwi się zmieściły, ale ościeżnice mają ścięte narożniki. Żeby tego uniknąć wystarczy podniesienie góry o jeden bloczek. Podniesienie o trzy estetycznie przynosi moim zdaniem bardzo kiepski efekt, dom traci proporcje, co być może jest możliwe do skorygowania sztuczkami optycznymi z wykończeniem elewacji, podbitką etc.

Mówiąc w skrócie po proponowanym zabiegu poddasze zyskuje przestrzeni i funkcjonalności, ale estetyka traci.

Pozdrawiam.

Może załatwię twoje rozterki pisząc , że nie dostaniesz zgody na trzy bloczki . :p

Projektantka godzi się na dwa pod warunkiem zachowania liniii okapu na poziomie okien. :wink:

PS

Kilka osób budowało ściankę na 2 bloczki i są zadowolone z efektu. Więc można chyba przyjąć , że to dobra opcja.

Co do podniesienia stropu nad parterem to zgadzam się z Walkary'm : 20 cm niby niedużo ale konsekwencje są spore. Szczególnie bałbym sie o schody. A z tych , którzy już wybudowali parter zgodnie z projektem , nikt nie żałuje.

Witamy,

jesteśmy tu nowi, choć zaglądamy od dawna. Piszę w liczbie mnogiej, bo pewnie będziemy pisać od czasu do czasu na zmianę - raz ja (Agnieszka), a innym razem małżonek (Krzysiek). Wkrótce rusza budowa naszego Konkursowego. Będzie to ten większy wariant, z dodatkową sypialnią na parterze.

Czy wiecie może, gdzie stoją już takie domy? Była tu gdzieś kiedyś taka mapka Konkursowych, ale za licho nie mogę jej odnaleźć. Wkrótce wyjeżdżamy z naszego lubuskiego aż do Rzeszowa, i gdyby gdzieś po drodze stał taki dom, chętnie byśmy zboczyli kawalek, aby mu się przyjrzeć...

Saskja , jeśli chodzi o M02a to budujemy go pod Gnieznem .

zapraszamy wszystkich zainteresowanych .

Podnieśliśmy o dwa pustaki i zachowaliśmy okap zgodnie z projektem - linia okien.

Uważam , że 2,7 m jest w zupełności wystarczające - u mnie faktycznie na gotowo wyszło 2,65 m - i też nie jest źle - w tym domku , z uwagi na połączony salon , jadalnie i hol nie brakuje przestrzeni.

Pzdr.

Seba

Witam wszystkich miłośników M02.Jestem w trakcie załatwiania spraw papierkowych ,związanych z warunkami zabudowy i myślę,że niedługo będe budować nasz domek M02.Więc mam pytanie do wszystkich budujących ten wspaniały dom,czy myśleliście o powiększeniu kuchni tzn. nie stawianiu tego murku przy oknie tylko przedłużeniu jej w stronę jadalni pod oknem.Co wy na to?

Pozdrawiam was serdecznie i czekam na odpowiedź :oops:

Wiatm wszystkich serdecznie

Jestem W trakcie załatwiania spraw papierkowych czyli "warunki zabudowy".Wybraliśmy domek M02 którym jesteśmy zauroczeni.Zastanawiam się nad zmianą kuchni,czyli zlikwidowanie tego murku i przedłużenie kuchni pod oknem.Co wy na to?Czy ktoś wprowadził podobne zmainy jeśli tak to proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam wszystkich:) :oops:

Dwoję się i troję, raz zaglądam na nasze urocze forum miłośników M02, drugi raz na forum wielbicieli M02a, a tu nic, cisza, cisza, cisza...Hej niedźwiadki czas się zbudzić! Wiosna tuż, tuż i będziemy budować, pytać i błądzić, szukać i nie znajdywać, ech żyć nie umierać!

Cholewka, a my nie wiemy za co się brać. Szukamy budowlańców, póki co mamy jednego kandydata - wycenił pracę, sprzęt, ekipę, materiał na stan surowy M02aL na 200 000 z kawałkiem, za diabła nie wiem, czy to dużo, czy mało....

Mam dylemat i proszę o szybką pomoc!!!

Aktualnie mam wymurowane kominy z cegły 150 otynkowane tynkiem cementowo wapiennym z czapkami z betonu wodoszczelnego!!!

W celach dekoracyjnych chciałbym dodatkowo pokryć komin tynkiem szlachetnym !!!

I tu mam pewien problem - czy lepiej jest:

1. zagruntować istniejący tynk i położyć na to tynk silikatowy baranek i to wystarczy,

czy wbijać się w koszty i

2. ocieplić systemem 2 cm wełny i dopiero na to tynk silikatowy,

czy może,

3. zagruntować, wtopić na klej siatkę i na to tynk silikatowy?

A może macie jakieś inne pomysły na wykończenie takich kominów z użyciem tynku silikatowego (taki mam już kupiony)...

Proszę o ewentualne wskazanie dlaczego tak a nie inaczej, bo w tym tygodniu muszę podjąć decyzję bo wchodzą mi wykańczać dach dachówką i przy okazji by mi to wykonali.

dom będzie ogrzewany kominkiem i piecem na eko - groszek, dla kominka 20x20, a dla eko - groszku 14x27, reszta wentylacja 14X14 wysokość kominów ok 8-9 m.

Bardzo dziękuję za podpowiedzi

Pozdrawiam

Jarek

Buduję M02 Konkursowy w Grotnikach pod Łodzią

Witam.

Słuchajcie buduje powiększoną wersję konkursowego. I mam teraz nie lada dylemat a mianowicie pełne odeskowanie + papa czy dobra folia np. dorken maxx? Co myślicie? Oczywiście kasa ma istotne znaczenie :D Pozdrawaim

Ja dałem pełne deskowanie i papa!

Dlaczego, bo tak mi doradził mój architekt i kierownik budowy!

Znajomi mówili, że słyszeli że z folią z czasem są problemy!

Pełne deskowanie usztywnia konstrukcję, wycisza, troszkę izoluje, ale jest droższe od foli o koszt pokrycia i papy, która powinna być też dobrej jakości!

Decyzja zależy od ciebie i od tego czym chcesz docelowo pokryć dach!