Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

B.Art co to za okna macie ?

Jaka firma? Jakie wymiary ? Jaki jest współczynnik U ramy i szklenia ?

B.Art, lidex ponawiam pytanie.

:oops: Hej, B.Art na wyjazdach a ja to się znam na kolorach zasłon a nie wspólczynnikach okien :wink: . Wiem tylko, ze sa super cieple. Odpowiedzi spodziewaj sie w przyszlym tyg., jak B.Art wróci.Wiem też coś jeszcze :lol: firma Jezierski. Które wymiary cie interesuja?: w salonie sa 205/117.

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

szpetny - zobacz tu, u Lidex i B.Art

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=95576

Lidex i B.Art macie bardzo ładny dom !!!

:oops: :lol: Dzieki :lol: .Twój też niczego sobie :wink: .

Po pergoli ma się piąć wiciokrzew i powojnik i mam nadzieje, ze osloni nas troszke od slonca. Taras jest po stronie zachodniej. Planujemy też budowę zadaszonej altany a na tarasie po pergolą to leżaczek i opalanko raczej.

Pozdrawiamy wszystkich nas czytających, konkursowo zakręconych i nie tylko :wink: [/code]

Witam,

B.Art co to za okna macie ?

Jaka firma? Jakie wymiary ? Jaki jest współczynnik U ramy i szklenia ?

B.Art, lidex ponawiam pytanie.

:oops: Hej, B.Art na wyjazdach a ja to się znam na kolorach zasłon a nie wspólczynnikach okien :wink: . Wiem tylko, ze sa super cieple. Odpowiedzi spodziewaj sie w przyszlym tyg., jak B.Art wróci.Wiem też coś jeszcze :lol: firma Jezierski. Które wymiary cie interesuja?: w salonie sa 205/117.

czekam w takim razie na B.Art :D

najbardziej intersuja mnie wymiary okien salonowych, bo chyba sa najbardziej kłopotliwe. Czy te 205/117 to standard czy na zamówienie ?

Cześć KaMal,

Okna jak pisała małżonka to okna pvc jezierskiego z serii bodajże Exlusive współczynnik dla szyb 0,7 ramka 7-mio komorowa - w sumie współczynnik dla całego okna z tego co pamietam 0,9. Na parterze mamy same okna nieotwierane na pietrze zdecydowealiśmy się na zmianę i po aprobacie architektki zmieniliśmy na potrójne z dwoma skrzydłami po bokach i fixem w środku. Okna mają profile shuco i to chyba tyle na ten temat - sprzxedawał je nam i montował forumowy Jareko. Naprawdę godny polecenia.

Przeszklenia są naprawdę duże i należy to uwzględnic choćby ze względu na sąsiedztwo czy możliwość umeblowania wnętrza. Pod nimi nie da się nic postawić bo wysokość parapetu to 50cm. Dlatego grzejniki mają max 30cm wysokości. Na piętrze też mamy około 65 cm do parapetu, dlatego daliśmy w oknach balustrady.

Same ona wyszły korzystnie cenowo, ale natrafiliśmy na dość dobrą promocję w okolicach października. Dzięki temu zrezygnowaliśmy z rolet. Takie rolety oprócz zapewnienia prywatności w zimie znacznie ograniczają straty ciepła ale skoro mamy te okna energooszczędne to zrezygnowaliśmy z rolet zewnętrznych. Jak się da to zrobimy elektryczne wewnętrzne.

pozdrowienia ze słonecznych Aten

B.Art

Witam

Koniec koncow na razie lodowka bedzie zaraz po prawej stronie przy wejsciu do kuchni zeby mozna było wygodnie zapakowac do niej zakupy. Płyta naprzeciwko zlewu a piekarnik po prawej stronie przy wejsciu do jadalni.

Ale czy taki układ się sprawdzi na razie pojecia nie mam:(

Pozdrawiam

Myślę, że takie ustawienie jest ok. Mam podobnie, tylko piekarnik pod płytą.

Dawno mnie tu nie było, a mieszkamy od pażdziernika.

Dom do superenergooszczędnych nie należy, ale mysśę, że opłaty za gaz (ogrzewanie i woda) rzędu 300 zł miesięcznie zimą to suma jak najbardziej do przyjęcia.

Pozdrawiam wszystkich, zarówno zaczynających jak i użytkowników M02.

Właśnie odebrałem pozwolenie na budowę .

W związku z tym prośba do SZYDAS'A :

Mógłbyś nanieść na mapę konkursowych również moje 2 sztuki ? :lol:

M 02L

N 50,939147 ° = 50 ° 56 ' 20,9 '' 346266 m

E 15,791396 ° = 15 ° 47 ' 29 '' 274651 m

EM 02

N 50,939332° = 50° 56' 21,6'' 346289 m

E 15,790600° = 15° 47' 26,2'' 274596 m

Jak widać jeden z nich to wersja energooszczędna :o więc jeśli mogę coś zasugerować to może go tak czerwonym kolorkiem oznaczyć... :roll:

Z góry dziękuję!

Witam wszystkich Konkursowiczów.

My również posiadamy już pozwolenie na budowę. Zaczynamy na początku lipca. Nie będziemy nic zmieniać w bryle domu, będą tylko małe zmiany kosmetyczne.

Składamy prośbę do Szydasa o umieszczenie naszego domku na mapce:

N 52,0474 ° = 52 ° 02 ' 506 '' 466959 m

E 21,2452 ° = 21 ° 14 ' 42,7 '' 653916 m

Z góry bardzo dziękujemy. Pozdrawiamy

[/code]

Witam

Czy drzwi wejściowe otwierane na zewnątrz to dobry pomysł? Wygodnie sie je użytkuje? Szkoda mi troche miejsca w wiatrołapie ale czy w zimie sie nie marznie otwierajac drzwi?

Pozdrawiam

W Konkursowym jest ganek, więc śnieg nie zagraża przy otwieraniu na zewnątrz. Moim zdaniem dobry pomysł bo wiatrołap jest mały. Ponadto wiejący wiatr będzie dociskał drzwi. My tak planujemy zrobić. Dobrze by było, by się wypowiedział ktoś kto już mieszka.

Witam

Czy drzwi wejściowe otwierane na zewnątrz to dobry pomysł? Wygodnie sie je użytkuje? Szkoda mi troche miejsca w wiatrołapie ale czy w zimie sie nie marznie otwierajac drzwi?

Pozdrawiam

W Konkursowym jest ganek, więc śnieg nie zagraża przy otwieraniu na zewnątrz. Moim zdaniem dobry pomysł bo wiatrołap jest mały. Ponadto wiejący wiatr będzie dociskał drzwi. My tak planujemy zrobić. Dobrze by było, by się wypowiedział ktoś kto już mieszka.

my mamy drzwi otwierane na zewnątrz, ale zlikwidowaliśmy wiatrołap. całość sprawuje się przyzwoicie. wprawdzie opadów śniegu w tym roku za bardzo nie było :wink: , ale wydaje mi się, że nie stanowiłoby to żadnego problemu. nawet jeśli jakimś cudem zamieć zrobiłaby megazaspę przy drzwiach, to można wyjść przez taras albo przez garaż :D :D

Witam

Dziękuje za wszystkie wpisy i rady dotyczące drzwi. Robimy otwierane na zewnątrz:),tak bedzie najwygodniej.

Zapytam jeszcze jak rozwiązaliście kwestie oświetlenia schodów? Ja na razie mam dwa kinkiety ale myśle jeszcze nad ledami oświetlającymi stopnie???Mysle o schodach na poddasze oczywiście;)

Dziękuje