Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam po przerwie.

Mam pytanie a właściwie dwa :)

Czy ściankę kolankową mieliście naniesioną przez projektanta czy dobudowywana była na etapie wykonawstwa ? Nasz architekt nie bardzo chce przerysowywać wszystkie rysunki (przekroje itp) i proponuje, że on to poprostu naniesie , że podnosimy o 1 bloczek i tyle. Czy to jest ok?

Czy zastanawialiście się nad powiększeniem garażu tak, żeby zmieściły się 2 samochody ? Nasz architetk zaproponował przeniesienie ściany garażu (tej od stony wejścia i wiatrołapu) o 20 cm oraz likwidacę spiżarni i dzięki temu zmieszczenie 2 samochodów. Co o tym myślicie ?

Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Pozdrawiam

Ya

PS. Jak ruszymy dam namiary do mapy.

Czy ściankę kolankową mieliście naniesioną przez projektanta czy dobudowywana była na etapie wykonawstwa ? Nasz architekt nie bardzo chce przerysowywać wszystkie rysunki (przekroje itp) i proponuje, że on to poprostu naniesie , że podnosimy o 1 bloczek i tyle. Czy to jest ok?

Wg mnie jest OK. Nie ma potrzeby przerysowywania. Architekt powinien na czerwono nanieść zmiany na rysunkach i wyliczyć ( oraz zapisać na projekcie) nowe wysokości okapu, kalenicy , kominów i co tam jeszcze wyjdzie.

Przy czym nie może to raczej być robione na etapie wykonawstwa , bo gabaryty budynku ( w tym wysokość) są na tyle istotne , że powinny być podane we wniosku o Pozwolenie na budowę.

Nasze fundamenty już wykopane, może już dziś będą zalewać. Co ja mówię, jakie może, muszą dziś zalać je betonem! Chciałabym, żeby Szydas wrzucił nasz dom na mapę, ale nie wiem skąd zaczerpnąć namiary, które należy podać?

Wchodzisz na http://mapa.szukacz.pl/ ; wyszukujesz swoją miejscowość ; klikasz dwa razy lewym klawiszem mychy na miejscu gdzie budujesz . Na mapie pokaże się "celownik" a po prawej stronie wyświetlą się szerokości i długości geograficzne. :wink:

Zdjęcia dawaj !!! :lol:

ha i udało się! Myślałam, że już nigdy nie doczekam się tego momentu. Szydas, prosimy nanieś M02aL na mapę :lol:

n 51,361583 ° 51 ° 21 ' 41,7 '' 388435 m

e 19,475204 ° 19 ° 28 ' 30,7 '' 533075 m

Jeśli chodzi o zdjęcia, to za chwilę spróbujemy założyć album i regularnie będziemy wrzucać dokumentację z postępujących (mamy nadzieję) prac.

Piotr,

Masz ciekawie zmieniony projekt "naszego" domu. :D Fajnie wygląda rozwiązanie wiatrołapu i pomieszczenia gospodarczego. Może trochę od ciebie sciągniemy. :lol:

Dlatego mam parę pytań.

Możesz zdradzić jakie są wymiary tego pomieszczenia ? Fajna szafa wyszła w wiatrołapie ale chyba dość płytka - ile ona ma głębokości? Nie boisz się, że wystający wiatrołap zabierze trochę światła w kuchni?

Pozdrawiam

Ya

Piotr,

Masz ciekawie zmieniony projekt "naszego" domu. :D Fajnie wygląda rozwiązanie wiatrołapu i pomieszczenia gospodarczego. Może trochę od ciebie sciągniemy. :lol:

Dlatego mam parę pytań.

Możesz zdradzić jakie są wymiary tego pomieszczenia ? Fajna szafa wyszła w wiatrołapie ale chyba dość płytka - ile ona ma głębokości? Nie boisz się, że wystający wiatrołap zabierze trochę światła w kuchni?

Pozdrawiam

Ya

Właściwie to ściągnąłem wiatrołap od POLITADKA. Mam nadziję , że nie opatentował tego rozwiązania ! :wink:

Jeśli chodzi o wymiary to wysunąłem ścianę z drzwiami o 1.55 metra ( w osi fundamentów).

Głębokość szafy- szczerze mówiąc nie wiem dokładnie jak wyjdzie, ale wydaje mi się , że jest szansa na zrobienie jej wystarczająco głębokiej poprzez lekkie przesunięcie drzwi (wejściowych i z wiatrołapu do korytarza) w kierunku garażu i spiżarki .

O światło się nie boję . Słup na którym opiera się dach został tam gdzie był , a to właśnie dach daje zacienienie.Tu nic się nie zmienia. Poza tym , akurat w kuchni nadmiar słońca nie jest jakoś szczególnie pożądany.

Właściwie to ściągnąłem wiatrołap od POLITADKA. Mam nadziję , że nie opatentował tego rozwiązania ! :wink:

Jeśli chodzi o wymiary to wysunąłem ścianę z drzwiami o 1.55 metra ( w osi fundamentów).

Głębokość szafy- szczerze mówiąc nie wiem dokładnie jak wyjdzie, ale wydaje mi się , że jest szansa na zrobienie jej wystarczająco głębokiej poprzez lekkie przesunięcie drzwi (wejściowych i z wiatrołapu do korytarza) w kierunku garażu i spiżarki .

O światło się nie boję . Słup na którym opiera się dach został tam gdzie był , a to właśnie dach daje zacienienie.Tu nic się nie zmienia. Poza tym , akurat w kuchni nadmiar słońca nie jest jakoś szczególnie pożądany.

To ja też mam nadzieję, że tego nie opatentujecie bo w pewnej mierze chcemy to od Was sciągnąć. :)

Trochę pozmieniamy ale idea zostanie :D

Pozdrawiam

Ya

Co i jak chcecie zmienić? Napiszcie , to może ja od Was sciagnę. :wink:

Nie dam chyba rady zrobić takiego ładnego rysunku. :oops: Podstawą jest Twój projekt. Chcemy przenieść drzwi do pomieszczenia gosp (8) tak, żeby były obok wejścia do garażu (w wiatrołapie). Drzwi z wiatrołapu do korytarza (2)przenosimy w stronę wyjścia (zmniejszając wiatrołap) tak, żeby jeszcze wykroić szafę z korytarza (kosztem kawałka pomieszczenia nr 8, tam gdze Ty masz drzwi do tego pomieszczenia). Ale architekt jeszcze nad tym siedzi i myśli :lol:

Powiększamy salon jak Wy - o 90 cm i w związku z tym nieco kuchnię (chyba o 70 cm).

Plany są piękne, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pozdrawiam

Ya

Witam konkursowiczów :D

Mam prośbę do Szydasa o naniesienie na mapkę mojego bubującego się domku 52,399598 ° 21,043872 °

pozdrawiam R

Szydas - wiem , że marudzę ale jak już będziesz "grzebał" przy mapie z konkursowymi , to zmień proszę kolor strzałeczki jednego z moich (na czerwony) , bo wyszło na to że oba będą w wersji energooszczędnej.

Z góry dzięki

:lol:

Witam konkursowiczów :D

Mam prośbę do Szydasa o naniesienie na mapkę mojego bubującego się domku 52,399598 ° 21,043872 °

pozdrawiam R

Szydas - wiem , że marudzę ale jak już będziesz "grzebał" przy mapie z konkursowymi , to zmień proszę kolor strzałeczki jednego z moich (na czerwony) , bo wyszło na to że oba będą w wersji energooszczędnej.

Z góry dzięki

:lol:

cały czas jeden jest czerwony....