Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy ponownie!

Jak już wspominaliśmy obecnie jesteśmy na etapie dachu.

Potrzebujemy rady jaka powinna być dalsza kolejność prac?

Mamy zamówione okna, więc po zakończeniu dachu "zamkniemy" chatę.

Tylko co dalej?

Izolacja przeciwilgociowa pozioma na podbetonie - z czego? (folia, papa, dysperbit)

Tynki czy instalacje? I w jakiej kolejności te instalacje?

Poradźcie coś.

Pozdrawiamy!

Może byc dysperbit i potem folia tak dla potomności ale polecam wykonanie podłogi po tynkowaniu ,oczywiscie tynkowanie po wykonaniu instalacji co,cw, elektryki,kanalizacji .Kolejnosc w większości przypadków zależy od dostępności fachowców z danego tematu ,a i tak ten od elektryki będzie płakał że przeszkadzają mu ludzie od co/cw i na odwrót.Jeśli chcecie Państow centralny odkurzacz to tez trzeba wykonac instalacje przed wylewkami ( Ja zrobiłem po i musiałem rury prowadzic pod sufitem )

Witam

Jednostke centralna odkurzacza mamy w kotłowni i tam jest jedno gniazdo, później przy wejsciu na taras i w salonie koło kuchni. Ponieważ dom mamy powiekszony na poddaszu mamy trzy gniazda, jedno w sypialni - tej nad salonem oraz dwa w korytarzu, po jednym na jej przeciwległych koncach.Dodatkowo szczotka w kuchni i wiatrołapie. Rury niekomu nie przezkadzały jak na razie, robilismy je po instalacji wodnej i później zaden fachowiec nie narzekał. Generalnie myśle ze odkurzacz to dobra rzecz, instalacja duzo nie kosztuje,jednostke zawsze mozna kupic pozniej a takie rozwiazanie moze sie przydac.

Pozdrawiam :)

Jeśli mowa o kosztach samej instalacji, to ile na chwilę obecną zainwestowaliście w odkurzacz? Ja również planuję położyć przynajmniej instalację na etapie budowy, a później jeśli zostanie kasa, kupimy samą jednostkę centralną.

Czy projekt tej instalacji zlecaliście firmie zajmującej się wykonawstwem? Czy musi musi to być wrysowane w projekt architektoniczny?

Witam wszystkie "stare wygi" i tych nowszych budujących M02...u nas widać koniec!

ale budowa to koszmar był jestesmy wykończeni :(

zaglądam w potrzebie, bo ogrodzenie chcemy zrobic z kamienia, i szukam ekip...postanowiłam odwiedzć tez ten wątek :D

technicznie nie pomogę, bo Tz sie sprawami technicznymi zajmował ale domek pokażę

http://img170.imageshack.us/img170/4784/img2562ll8.jpg

http://upload.miau.pl/3/123431.jpg

Jeśli mowa o kosztach samej instalacji, to ile na chwilę obecną zainwestowaliście w odkurzacz? Ja również planuję położyć przynajmniej instalację na etapie budowy, a później jeśli zostanie kasa, kupimy samą jednostkę centralną.

Czy projekt tej instalacji zlecaliście firmie zajmującej się wykonawstwem? Czy musi musi to być wrysowane w projekt architektoniczny?

Witam

Jedno gniazdo kosztowało nas 350 zl, wszystko zalezy ile gniazd miec bedziecie. Przyjechal Pan zajmujacy sie odkurzaczem i z nim ustalałam gdzie beda gniazda. Wczesniej inna firma robiła nam projekt ale wyszedł drożej niż ów Pan (500 zł za gniazdo). Nie musi byc wrysowany w projekt.

Witajcie :) nie było mnie na forum od prawie roku, ale byłam strasznie zajęta budowaniem mojego konkursowego. Zrobiliśmy parę istotnych przeróbek, m.in. powiększyliśmy od stony salonu o 1,8m, od strony garazu o 0,9m, wyciągnęlismy przedsionek o 1m, podciągneliśmy w górę o 2 pustaki - ścianka kolankowa, obniżylismy kotłownię (nie pamietam o ile, ale wyszło pewnie 7 stopni) dzięki czemu zyskaliśmy na wysokości pomieszczenia i nizszej temeraturze sprzyjajacej przechowywaniu zapraw, owoców i warzyw (moze zajmę się robieniem przetworów na emeryturze :D ) Wstawilismy okno połaciowe nad schodami i na nisko na półpiętrze dla dodatkowego oświetlenia (teraz już wiemy, ze wystarczyłoby tylko to w dachu). W łazienkach i pralni na górze są okna połaciowe. Dzięki wspomnianym juz zmianom w powierzchni utworzyły nam się 2 dodatkowe pomieszczenia: na półpiętrze "kanciapa" na mało uzywane rzeczy oraz pralnia na górze. Pokoje zrobiły się ooooogromne. Na górze znalazła się sypialnia główna z wejściem do łazienki (od sypialni nie od garderoby), sypialnia dwóch córeczek, bawialnia, łazienka córeczek i wspomniana pralnia. Pod koniec września planujemy przeprowadzkę, więc trwa wykończeniówka. Cekolarze i malarze mają zakończyć prace na początku przyszłego tygodnia, płytkarz ma zakończyć do końca przyszłego tygodnia, wtedy tylko panele i wykladziny, do końca sierpnia drzwi wewnętrzne, zewnętrzne i kuchnia. Na zewnątrz prace dawno zakończone. Korzystaliśmy z usług jednej firmy - tak najwygodniej, a poza tym nie mozemy sobie pozwolić na ciągłe pilnownie kolejnych brygad. Nie obyło sie bez wpadek i problemów, ale wolę o tym zapomnieć. Tym, którzy zaczynają, życzę siły i wytrwałości, a ja osobiście ciesze się, że to juz koniec. Jeśli ktoś z Was buduje się niedaleko i chcialby nas odwiedzić , zapraszmy do Starogardu Gdańskiego (piszcie na priv). Sami korzystaliśmy z uprzejmosci innych fanów konkursowego i pomogło nam to w podjeciu istotnych decyzji. Wkrótce dodam kilka zdjęć. Powierzchnia domu po zmianach: 186m2, z garażem 208m2. Konkursowy to wygodny, nowoczesny dom dla mojej rodziny :)

Pozdrawiam.

Witam po czasie.

Niedawno dostaliśmy pozwolenie, dom jest już wytyczony przez geodetę, w przyszłym tygodniu przyjeżdża koparka (mam zamiar zdążyć z dachem przed zimą)

Zmiany w naszym projekcie może nie są duże, ale chyba ciekawe i pewnie kogoś zainteresują.

Dom jest powiększony o ściankę kolankową w wysokości 50 cm.

Zmieniony został również strop, na drewniany.

Stop zostanie opuszczony o 25 cm przez przesunięci jednego pustaka ponad.

Przez to ścianka kolankowa dostaje jeszcze 25 cm bez zmiany wysokości wcześniej ustalonej wysokości domu i nie wpływa na wygląd bryły.

Co do ścianek działowych sprawa jeszcze nie jest do końca ustalona.

Wszystkie będziemy wykonywać z k\g.

Na pewno sypialnia nad salonem\kuchnią zostanie pomniejszona, a z wygospodarowanej przestrzeni zrobimy coś w rodzaju pralni.

pozdrawiam

AnetaM2,

Bardzo ciekawa elewacja. Podoba mi się kamień na elewacji.

Gratuluję wyczucia i gustu.

Może jakieś fotki z wnętrz?

Pozdrawiam

dziekujęmy za komplement...poradzenie sobie z elewacja tak, żeby było proporcjonalnie i ok, było dla nas bardzo trudne, ze zwgledu na liczne błędy wykonawcze "fachowców"...

ale dzieki uporowi Tż i możliwości oglądniecia domku giagi, co naprowadziło nas na odpowiedni tok myslenia i dązenia (zachowanie lili dach / okna przy podniesieniu scianki kolankowej) wyszło jak wyszło....chyba jestesmy zadowoleni..ja na 100% :D , Tż nie d końca :roll:

fotek z wnetrza raczej nie mam, ale postaram się jakies wkleić...ale zmian nie robilismy zbyt dużych (okna połąciowe na klatce schodowej, łazience i łazience sypialnianej, którą przerobilismy na garderobę; pokój górny od strony drzwi wejściowych zmniejszyliśmy nieco aby zwiększyć łazienke; cała góra tj. soksy i podłogi wykończyliśmy w drewnie, dach przy podniesieniu ścianki kolankowej był "przekonstruowany" i dodane jetki, ścianki działowe na górze zrobiliśmy tak, żeby wykorzystac max przestrzeni (są po skosie), zrezygnowalismy z wiatrołapu (ale nie do końca był to chyba dobry pomysł - zobaczymy w trakcie użytkowania), łazienke dolną wysunęliśmy nieco bardziej na hol aby ją zwiększyć, w dolnej łazience zrezygnowaliśy z prysznica a mamy małą wanne narożną, za to na górze będzie duza i wygodna kabina (oboje nie lubimy wanny)...no i chyba tyle....)

Witam.

Czy ktoś z konkursowiczów może mi podpowiedzieć jak najprościej ocieplić dach w rogach pomiedzy ściankami pokojów a murłatą? Jak mi postawią ścianki i przykryją dachem to jedynym rozwiazaniem jest zostawić dziury w ściankach i jakoś upychać na leżąco wełnę między krokwie (i styro na podłogę), co nie bedzie łatwe i miłe. Macie może jakiś inny sposób? Jak na razie to wymyśliłem że te rogi ocieplę przed położeniem desek na dach i okryje folią tak żeby dekarze tylko oderwali folie. Niestety jest ryzyko zamoknięcia wełny...

Pozdrawiam Q

KOchani za dwa tygodnie chcemy zamawiać okna, ale niestety nadal nie wiemy jakie rozwiązanie wybrać. Moze podpowiecie nam jak sprawują sie wasze okna. Chodzi tu oczywiście o ich podział. Jeśli ktoś ma okna takie jak w projekcie niech napisze parę słów czy dobrze się z nich korzysta.

My wybraliśmy okna o profilu SCHUCO, dostaliśmy spory rabat więc ich cena nie jest bardzo wysoka. Bynajmniej nas nie przetraszyła. Wybraliśmy równiez kolor: Siena noce. Będzie na pewno problem z dobraniem kolorystyki drzwi wejściowych i garazowych, ale kolor jest bardzo fajny więc pewnie przy nim zostaniemy. :)

pozdrawiamy wszystkich mieszkających i tych którzy, tak jak my, liczą na rychłe zamieszkanie. Pozdrawiamy. :lol: