Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Halszka - rewelacyjnie Ci wyszedł domek i pomysł elewacji też świetny. Przeglądam albumy i trochę nie rozumiem - widać, że kładziesz na dole oblicówkę drewnianą, ale na dalszych zdjęciach jej nie widać? Czy to jest drewno na styropianie? Czy można je zamocować po przyklejeniu styropianu, czy trzeba robić ruszt wcześniej?

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich serdecznie,

Z przyjemnością i ciekawością zaglądam na forum "konkursowego", ponieważ bardzo mi się spodobał projekt. W związku z tym mam ogromną prośbę do Państwa z woj.lubuskiego bądź okolic Poznania o możliwość zobaczenia Konkursowego na tzw"żywca". Proszę o info czy to jest możliwe: [email protected].

Pozdrawiam i gratuluję!!!!!!!!!!!

Czy powiększaliście, a dokładniej wydłużaliście okna w szczytach na poddaszu?

Coś za malutkie nam się wydają i chyba je ździebko wydłużymy, czyli zamiast 112, damy 122, czy to nie przesada?

My wydłużamy . Okna w projekcie są faktycznie trochę małe. Dodatkowo wykonanie ścianki kolankowej sprawia , że wydają się jeszcze mniejsze.

Dajemy identyczny wymiar jak te w "gabinecie" na parterze - czyli 163 . Z takim samym jak na parterze podziałem poziomym . :roll:

Jeśli nie robicie ścianki to trzeba uważać z wymiarami okien. Jak dasz za długie to parapety wyjdą nisko . Nie wiem czy w M02a jest miejsce wyżej , żeby wydłużyć okna "do góry" a nie "na dół".

Ja daję 50 cm ścianki kolankowej i o tyle samo wydłużam okna. Wysokość parapetu nad podłogą zostanie praktycznie bez zmian.

• 2 weeks później...

No właśnie my też mamy zamówione okna , rolety zewnętrzne i bramę garażową . Znalezione rynny o tym samym kolorze - RAL 6009.

Ale drzwi jakoś nie możemy trafić :(

Cięgle myślimy czy stalowe czy drewniane. No i zielone jakoś tak rzadko w ofertach widać...

Jakie okna i bramę wybraliście ?

No właśnie my też mamy zamówione okna , rolety zewnętrzne i bramę garażową . Znalezione rynny o tym samym kolorze - RAL 6009.

Ale drzwi jakoś nie możemy trafić :(

Cięgle myślimy czy stalowe czy drewniane. No i zielone jakoś tak rzadko w ofertach widać...

Jakie okna i bramę wybraliście ?

Okna z firmy Therma z Tychów (RAL6009) brama uchylna hormana (RAL6009) drzwi zamiarzamy wstawiac po tynkach i wylewkach - wlasnie znalexlismy ciekawy wzor, trzeba tylko sprawdzic czy jest opcja zielonych :D

http://www.drzwi-cal.pl/drzwi_zewnetrzne/cal_233.html

Proszę o radę. A nawet kilka rad.

1. Ławy i stopnie kominiarskie - dajecie ? Przeglądałem galerie z konkursowymi i widzę , że w większości nie ma ich na dachach. Sam nie wiem... :o

2. Podbitki - przybijacie do krokwi od dołu , do krokwi od góry , czy poziomo od ściany do dołu krokwi ( wychodzi taka skrzynka).... :o

3. Rynny - jest pomysł , żeby rury spustowe zamiast jedną po słupie a drugą w narożniku salonu , dać jedną (może z większą średnicą) w wewnętrznym narożniku - na przedłużeniu kosza rynnowego. Co myślicie... :o

4.No i okna dachowe - ile i gdzie ... :o

Pomóżcie , bo mi już łeb pęka :-? :oops:

A jak ktoś ma jeszcze inne uwagi dotyczące dachu , to będę wdzięczny jak nie wiem co ! :lol:

My dajemy dwa - jedno w łazience obok schodów a drugie nad schodami (będziemy mieli takie rozwiązanie jak chyba u Halszki - z tym brakiem ścianki przy schodach (tak, że robi się taka półka-podest-cholera-wie-co) :D

Ale ja jestem głupi bo dopiero na etapie adaptacji projektu i pozwolenia na budowę.

Pozdrawiam serdecznie

Ya

Proszę o radę. A nawet kilka rad.

1. Ławy i stopnie kominiarskie - dajecie ? Przeglądałem galerie z konkursowymi i widzę , że w większości nie ma ich na dachach. Sam nie wiem... :o

2. Podbitki - przybijacie do krokwi od dołu , do krokwi od góry , czy poziomo od ściany do dołu krokwi ( wychodzi taka skrzynka).... :o

3. Rynny - jest pomysł , żeby rury spustowe zamiast jedną po słupie a drugą w narożniku salonu , dać jedną (może z większą średnicą) w wewnętrznym narożniku - na przedłużeniu kosza rynnowego. Co myślicie... :o

Pomóżcie , bo mi już łeb pęka :-? :oops:

A jak ktoś ma jeszcze inne uwagi dotyczące dachu , to będę wdzięczny jak

nie wiem co ! :lol:

W sprawie samego dachu nie bardzo pomogę, ale wiem że rzadnych stopni kominiarskich nie robiliśmy. Wyłaz zrobiliśmy przy kominie od kominka.\

Natomiast podbitka jeszcze nie rozmawialiśmy na ten temat więc też nie wiem.

Okna dachowe, u nas są cztery. W łazience, na klatce schodowej i obu mniejszych pokojach. W sypialni nie robiliśmy bo tam może być ciemniej.

Dla zainteresowanych mogę się pochwalić, że dekarze skonczyli dach, wstawili mi okna i trochę ogrodzenia zrobione. Zdjęcia będą niestety później bo padł mi konmputer którym przesyłam zdjęcia.

W poniedziałek przychodzi elektryk a w następnym powinien pojawić się hydraulik.

Pozdrawiam Magda