Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o radę. A nawet kilka rad.

1. Ławy i stopnie kominiarskie - dajecie ? Przeglądałem galerie z konkursowymi i widzę , że w większości nie ma ich na dachach. Sam nie wiem... :o

2. Podbitki - przybijacie do krokwi od dołu , do krokwi od góry , czy poziomo od ściany do dołu krokwi ( wychodzi taka skrzynka).... :o

3. Rynny - jest pomysł , żeby rury spustowe zamiast jedną po słupie a drugą w narożniku salonu , dać jedną (może z większą średnicą) w wewnętrznym narożniku - na przedłużeniu kosza rynnowego. Co myślicie... :o

4.No i okna dachowe - ile i gdzie ... :o

Pomóżcie , bo mi już łeb pęka :-? :oops:

A jak ktoś ma jeszcze inne uwagi dotyczące dachu , to będę wdzięczny jak nie wiem co ! :lol:

ad1 U nas są ławy i stopnie - kost w sumie nie taki duży a większa wygoda, natomiast teraz bym się zastanawiał czy dawać wyłaz dachowy

ad2 Podbitkę mam bitą do krokwi od spodu, ale nie prostopadle do ściany - wyszło ok

ad 3 Co do rynien mamy cztery spusty w rogach budynku - moim zdaniem mocowanie do słupa nie byłoby zbyt estetyczne.

ad 4. Cztery okna dachowe: w łązienkach, nad schodami i w największej sypialni - dla mnie tak jest ok

Jak planujesz wykończyć kominy? Cegła klinkierowa czy płytki?

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wreszcie mamy plan zagospodarowania działki. Teraz niejaki pan M. bedzie mógł spokojnie zabrać się za projektowanie nam instalacji, a my bardziej, bądź mniej spokojnie z p. architekto- kierBudowy zabieramy sie za wprowadzanie zman w projekcie :roll: :lol:

Pokombinujemy ze schodami i powiększymy przedsionek.

Najważniejsze to dodanie ścianki kolankowej i wyostrzenie dachu do 45st.

Kto w wersji M02 lub EM02 tak właśnie zrobił? Czy dach nie bedzie za ostry ?? :roll:

Pzdr

K

No właśnie ja się bałem , że będzie może nie "za ostro" ale "za wysoko". Zmiana kąta podniesie kalenicę a jeśli dodać do tego ściankę kolankową to dom się zrobi sporo wyższy.

W rezultacie dałem ściankę - 48 cm i zostawiłem kąt 40 st.

Przedłużam też krokwie. Będą głębsze okapy a linia dachu zejdzie prawie do linii okien. :o

Mam nadzieję.

Wstępnie okaże się jutro , bo więźba właśnie dzisiaj się zaczęła kłaść. :wink: :p

Jeśli nie robicie ścianki to trzeba uważać z wymiarami okien. Jak dasz za długie to parapety wyjdą nisko . Nie wiem czy w M02a jest miejsce wyżej , żeby wydłużyć okna "do góry" a nie "na dół".

Ja daję 50 cm ścianki kolankowej i o tyle samo wydłużam okna. Wysokość parapetu nad podłogą zostanie praktycznie bez zmian.

Powinienem chyba uważniej czytać własne posty !

Powiększyłem o 50 cm wysokość okna . Czyli tyle ile dodana ścianka kolankowa .

Niby wszystko powinno grać.

Umknęło mi tylko , że nad oknem daję rolety ( dodatkowe 20 cm)! :oops: :evil: :oops:

No i całość nie bardzo chce się zmieścić. To znaczy mieści się jeśli parapety dam na wysokości 60-65 cm nad poziomem wykończonej posadzki.

Trochę nisko nie uważacie ?

A może to nawet ciekawe nawiązanie do niskich parapetów na parterze? :roll:

Jeśli nie robicie ścianki to trzeba uważać z wymiarami okien. Jak dasz za długie to parapety wyjdą nisko . Nie wiem czy w M02a jest miejsce wyżej , żeby wydłużyć okna "do góry" a nie "na dół".

Ja daję 50 cm ścianki kolankowej i o tyle samo wydłużam okna. Wysokość parapetu nad podłogą zostanie praktycznie bez zmian.

Umknęło mi tylko , że nad oknem daję rolety ( dodatkowe 20 cm)! :oops: :evil: :oops:

No i całość nie bardzo chce się zmieścić. To znaczy mieści się jeśli parapety dam na wysokości 60-65 cm nad poziomem wykończonej posadzki.

może nawiazanie ciekawe :-? ,

ale łatwo wypaść :roll:

może nawiazanie ciekawe :-? ,

ale łatwo wypaść :roll:

My mamy na poddaszu parapety na wysokości 70 cm nad połogą, wygląda super. Na zewnątrz daliśmy barierkę zabezpieczającą. Dodatkowo okna mamy zamykane na kluczyki i rekuperator (nie trzeba będzie tak wietrzyć) więc jest szansa, że nikt nie wypadnie :wink:

My mamy na poddaszu parapety na wysokości 70 cm nad połogą, wygląda super. Na zewnątrz daliśmy barierkę zabezpieczającą. Dodatkowo okna mamy zamykane na kluczyki i rekuperator (nie trzeba będzie tak wietrzyć) więc jest szansa, że nikt nie wypadnie :wink:

Lejesz miód w moje serce !

Też mam reku a kluczykach pomyślimy :roll:

Drodzy!

My właśnie po spotkaniu z Panem od projektów instalacji. :]

Powiedzcie - jak rozwiązaliście kwestię przyłącza gazu? Bo zastanawiamy się nad takimi opcjami...

1) Skrzynka na ogrodzeniu > długa rura wzdłuż ściany przy garaży > wejście do budynku w kotłowni > tutaj trójnik gdzie "pierwsza droga " do kotłowni i pieca a "druga droga" do kuchni przez pomieszczenie gospodarcze i KORYTARZ.

2) Skrzynka na ogrodzeniu > rura > trójnik przed budynkiem (konkretnie pomiędzy garażem a ogrodzeniem > i tutaj "pierwsza droga" to ta do kotłowni i do pieca > a "druga droga" do kuchni i wejście w budynek od frontu > do kuchni i tam już za szafkami za szafkami za szafkami do kuchni.

Mmm??

POMOCY. :]

Pzdrrrr.

Drodzy!

My właśnie po spotkaniu z Panem od projektów instalacji. :]

Powiedzcie - jak rozwiązaliście kwestię przyłącza gazu? Bo zastanawiamy się nad takimi opcjami...

1) Skrzynka na ogrodzeniu > długa rura wzdłuż ściany przy garaży > wejście do budynku w kotłowni > tutaj trójnik gdzie "pierwsza droga " do kotłowni i pieca a "druga droga" do kuchni przez pomieszczenie gospodarcze i KORYTARZ.

2) Skrzynka na ogrodzeniu > rura > trójnik przed budynkiem (konkretnie pomiędzy garażem a ogrodzeniem > i tutaj "pierwsza droga" to ta do kotłowni i do pieca > a "druga droga" do kuchni i wejście w budynek od frontu > do kuchni i tam już za szafkami za szafkami za szafkami do kuchni.

Mmm??

POMOCY. :]

Pzdrrrr.

hmm... o ile dobrze pamietam drugi wariant jest niezgodny z przepisami, bo nie może być więcej niż jeden zawór główny gazu w domu jednorodzinnym... ale nie mam 100% pewności :roll: